NAF Träningsakademin - Ida Pelander - vem är jag?

Hej alla Hippsonläsare!
Ida Pelander heter jag och är 18 år gammal. Tidigare i sommar fick jag den fantastiska möjligheten att under ett år delta i NAF Swedens träningsakademi för satsande unga ryttare. Själv tränar jag och min häst Haldor H dressyr på medelsvår B nivå och får med hjälp av träningsakademin tillgång till ett års mentorskap med OS-ryttaren Mads Hendeliowits. Dessutom får jag tillgång till mentalträning med Johanna Lassnack samt produkter och fodertillskott från NAF. Allt detta ska jag och vinnande hoppkandidaten, Almida Ericsson, dela med oss av här på vår blogg.

Men vem är då jag?

  

Jag är en satsande dressyrryttare som bor i Stockholm. Enda sedan jag var liten har jag haft ett brinnande intresse för hästen som djur och dressyren som sport. När jag var sju år gammal började jag rida på Gömmargårdens ridskola och det tog inte lång tid innan jag var helt fast. Hela helgerna och all annan ledig tid spenderades i stallet där jag hjälpte till med allt jag kunde. Jag var även skötare på några av ridskolans hästar, vilket jag tog på allra största allvar. När jag blev lite äldre började jag även jobba i stallet på helger och lov men var ofta där hela dagarna även då jag inte jobbade. Jag har alltid varit ganska lång för min ålder och började redan som 12-åring rida storhäst. I samband med det blev jag även medryttare på en häst i ett stall på samma gård som ridskolan. Efter att jag ridit storhäst någon månad började jag även tävla och som den tävlingsmänniska jag är finns alltid en strävan efter att prestera bättre och bättre. Denna strävan kan ibland göra att jag blir ganska nervös inför tävling vilket jag ibland märker påverkar min prestation. Att med hjälp av träningsakademin kunna få hjälp med mental träning av Johanna Lassnack är något jag är säker på kan förbättra min prestation ytterligare. 

År 2020 deltog jag, tillsammans med medryttarhästen, i Stockholms läns Ridsportförbunds satsning på unga ryttare (ryttarutveckling steg 2). Satsningen var mycket utvecklande för mig, både som person och som ryttare. Vi fick lära oss om hållbar och varierad träning, mental träning, hästen som djur samt kost och fysisk träning för ryttaren. En viktig lärdom från satsningen var att det finns så mycket annat än timmarna i sadeln som påverkar hur snabbt man kan nå sina mål, det är så mycket annat som också måste stämma!

Sommaren 2021 fick jag min första egna häst Haldor H. Haldor är en häst det finns mycket att lära sig av och tack vare honom har jag kunnat börja min satsning på riktigt. Jag och Haldor har precis kommit hem från 2,5 månaders träning och jobb i dressyrstall.

Jag börjar nu tredje året på gymnasiet, där jag går natur-natur men planerar att efter studenten börja arbeta i dressyrstall samt utbilda mig till beridare för att sedan kunna fortsätta min satsning professionellt inom ridsporten. Men inget av detta är möjligt utan hårt arbete, vilket är något jag gärna lägger ner! För att ta mig mot mina långsiktiga mål ser jag därför att NAFs träningsakademi kan vara en stor hjälp på vägen. 

Men vem är då Haldor?

 

Haldor är en femtonårig valack efter Haydn-Marco Mitras. Det skarpa ögat ser säkert att han är hoppstammad men det visade sig att han lämpade sig bättre för dressyr och blev därmed en dressyrkille. Haldor är en riktig gentleman och är helt säker på att han är kungen i stallet. Med sina 180 cm i mankhöjd går han verkligen efter uttrycket ”är man stor måste man vara snäll”! Vi har som mål att inom två år komma ut och rida stabila starter i medelsvår A.

Haldor älskar att få nya uppgifter att klura på och mellan varje träning får jag känslan att han verkligen har gått och tänkt på vad vi tränat på eftersom han ofta gör det mycket bättre nästa gång. Just nu jobbar vi mycket med rakriktningen för att kunna komma till bättre samling och tryck.

Det börjar snart dra ihop sig inför första träningen med Mads Hendeliowits, vilket jag ser mycket fram emot. Det ska bli lärorikt att få ett par kompletterande ögon på mig utöver min hemmatränare, gällande hur vi ska bemöta problem samt träna för att kunna bli ännu bättre. Med Mads många år av erfarenhet ser jag det som en stor möjlighet att få träna för honom och hans erfarenhet och kunskap är något jag verkligen ska ta tillvara på. Jag hoppas även att jag här på bloggen ska kunna dela med mig av olika övningar och tips.

 

Förutom tävlingsmässiga mål har jag även som mål att Haldor ska bygga ännu mer muskler samt få lite mer energi i ridningen. I och med träningsakademin har vi fått hjälp med foderrådgivning av NAF för att hitta fodertillskott som kan hjälpa oss att ta oss närmare dessa mål, även om ridningen han utsätts för också har en mycket stor del i detta. Fodertillskotten vi ska börja ge till Haldor är: M Power – för hälsosam tillväxt av muskelvävnad, PRO Superflex – ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien, In the Pink Powder- komplett vitamin- och mineraltillskott, förstärkt med probiotika och levande probiotisk jästkultur som stöd att optimera tarmfloran och upptaget av näring, EnerG- rik på järn och innehåller rätt balans av koppar och zink, båda viktiga näringsämnen som krävs för att hästen ska kunna maximera upptaget av extra tillsatt järn, vilket optimerar energiomsättning, Omega olja – den överlägsna kvalitén och fettsyraprofilen som Omega oljan har gör den idealisk som en del av energikvoten i foderdieten, Electro Lytes-när hästar jobbar hårt eller vid varm väderlek behöver utsvettade kroppssalter tillsättas för undvika utmattning.

Förutom fodertillskott ska vi även testa hästvårdsprodukterna: Brighter than White - vitt pulver som ger perfekt vit finish, Muck off – en kraftfull fläckborttagare, NAF off Citronella Spray – Citronelladoftande sommarspray, PROFEET Farrier Solution- näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen samt Ice Cool Gel – naturligt kylande och åtstramade gel till trötta, ömmande leder och ben efter ansträngande träningstillfällen.

Jag ser väldigt mycket fram emot året tillsammans med NAF och Hippson och det ska bli roligt att dela med sig av det här på min och Almida Ericssons blogg.

Vi hörs snart igen!

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 7643 ggrFler inlägg

Hejsan!

Nu är vi inne på sista tiden med Naf träningsakademin och jag tänkte dela med mig av mina lärdomar från denna tiden. Det har varit en otroligt lärorik resa där jag utvecklats mycket både mentalt och i sadeln tack vare Irma Karlsson och Johanna Lassnack. Den mentala träningen som jag inte hade någon erfarenhet av innan har fått mig att inse hur viktigt det är att jobba med sina egna svagheter. Man kan inte förvänta sig att hästen ska kunna prestera på topp om man själv inte gör det. Johanna har lärt mig att inte se nervositeten som något negativt utan det handlar om att kunna hantera den och göra om den till något positivt. För i grund och botten finns den där för att vi vill prestera vårt bästa när det väl gäller. Efter varje möte har jag känt hur jag kommit in mer och mer på rätt tankebanor och just nu känner jag mig väldigt stabil i mitt psyke gällande tävlingar. Jag vet hur jag ska gå tillväga om de "röda" tankarna kommer och att jag då kan göra om dessa till gröna, positiva tankar.

När de kommer till träningarna med Irma har hon kunnat se detaljer som gjort väldigt stor skillnad i min ridning. Jag var och tränade för två veckor sedan och då jobbade vi på att få ett så bra flyt som möjligt. En sak som hon sa att jag skulle tänka på var att efter jag hoppat ett hinder skulle jag direkt tänka framåt för att inte behöva rida lika mycket framåt precis innan nästa hinder utan istället där kunna sitta upp för att störa Cree så lite som möjligt. Bara en sådan enkel sak kan göra så stor skillnad. Jag försökte tänka på detta vid senaste tävlingen och framförallt märkte jag att Cree fick en rundare språngkurva både på denna tävlingen och på träningen för Irma. Alla diskussioner och samtal med Irma har gett mig kunskap som jag kommer ta med mig i framtiden. Att få höra hennes filosofi och tankar om allt inom hästvärlden har öppnat upp många nya tankar hos mig hur jag vill utvecklas som ryttare.

Sist men inte minst så har Naf varit med på denna resa och hållit Cree i toppform. Alla olika produkter och tillskott vi har fått chansen att testa har jag blivit positivt överraskad av, speciellt när jag kunnat se och känna skillnad. M Power, Magic och Oestress har varit de produkter som Cree har gått på mest frekvent och som hjälpt oss prestera på topp under detta året. Deras produkter använder jag dagligen för att hålla henne fin och välmående även på utsidan. Ett märke som jag verkligen kan stå bakom och kommer fortsätta använda i framtiden.

Det har varit lärorikt och kul att få skriva blogg här på hippson, jag hoppas att ni som läst kunnat ta del av några av mina lärdomar jag fått ta del av tack vare Naf träningsakademin. Om ni vill fortsätta följa min resa kan ni följa mig på Instagram där jag heter Almida Ericsson. Tack för mig!


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 31041 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
08
2023

Hej allihopa och hoppas att ni har det bra i sommarvärmen!

 

Nu har vi kommit fram till mitt sista inlägg här på bloggen, vilket jag tycker känns väldigt tråkigt. Vi har lärt oss och utvecklats så otroligt mycket genom att vara med i NAFs träningsakademi och vi har fått så bra stöd! Om en vecka tar jag studenten och ska ganska direkt börja jobba i dressyrstall. Om ni vill fortsätta att följa min och Haldors satsning och vad jag gör på mitt nya jobb så får ni gärna följa mig på min instagram @idapelander.

 

Sedan förra gången jag skrev har jag hunnit ha mitt sista möte med Johanna Lassnack. Det har varit väldigt lärorikt att få jobba med Johanna och jag känner verkligen att jag har blivit mycket mer medveten om min mentala prestation. Vi diskuterade exempelvis en tävling för några veckor sedan där det kändes som om ingenting riktigt gick som planerat. I stunden kan det kännas väldigt jobbigt när man gör en dålig start men det är nästan av de starterna man lär sig allra mest. Från den starten tar jag med mig att både uppladdningen och framridningen inte var så bra. Under dagen var jag inte i tävlings-mode. Det kändes alltså inte som om jag skulle tävla, utan det kändes som vilken dag som helst. I vanliga fall brukar jag bli ganska nervös men denna dag var jag knappt nervös alls. Jag var då inte ”extra skärpt” och presterade därför inte så som jag hade önskat. Det jag tar med mig från det är att jag måste ha med mig rätt känsla för att verkligen kunna prestera bra och försöka hålla fokus.

 

På framridningen kände jag inte heller att jag red den hästen jag hade för dagen, utan snarare den hästen jag hade förra tävlingen. Tävlingen innan hade gått bra och därför ville jag lägga upp framridningen på ett liknande sätt. Jag tog dock inte så mycket hänsyn till hur Haldor kändes för dagen och borde ha ridit framåt mer än vad jag gjorde. Konsekvensen av att jag inte red framåt tillräckligt blev att jag inte riktigt hittade ”dragläget” inne på banan eftersom han inte riktigt gick fram. På grund av det fick vi en del missar. Från det lärde jag mig vikten av att rida hästen man har för dagen. Johanna brukar säga att man inte ska rida hästen man hade igår, i förra veckan eller den häst man önskar att man hade, utan den häst man har.

 

När jag tog med mig det jag lärt mig från denna starten fick vi till det mycket bättre starten efter det. Även om några dyra missar smög sig in så hade jag en mycket bättre känsla och vi jobbade som ett team. Jag använde då dessutom flera av de övningar jag fått med mig från Johanna, t.ex. andningsövningen (https://www.hippson.se/blogs/naf/uppfoljning-av-mental-traning.htm) och övningen då jag försöker ”blurra” ut omgivningen och hålla fullt fokus på mig och min häst. Jag var då mycket mer fokuserad på min prestation och mer medveten om vart mitt fokus verkligen låg. Resultatet blev då mycket bättre och därför vill jag verkligen rekommendera alla till att jobba mer mentalt.

 

Jag vill också rekommendera NAFs olika fodertillskott. Tillsammans med rätt träning har de verkligen gjort underverk för Haldor! Han är 16 år i år men har under tiden jag haft honom aldrig varit finare i kroppen eller känts finare att rida. De tillskott han har ätit från NAF är NAF Mpower, NAF PRO Superflex, NAF In the Pink Powder, NAF Omega olja, NAF EnerG samt NAF Electro Lytes. På tävling har vi också använt oss av NAF EnerG Shots för att ge Haldor en extra boost inför starten. Haldor är en stor häst som inte har så lätt att lägga på sig men tillsammans med tillskotten (samt hösilage, havre, mash och lusern) och rätt träning har han verkligen blivit superfin och ännu glansigare i pälsen. Vi har verkligen fått så fint stöd från NAF i vår satsning.

 

Jag vill därför tacka för att ni har hängt med oss och läst om vår satsning och vardag. Jag hoppas verkligen att ni har kunnat lära er något, både från det vi fokuserar på i vardagen, samt från träningar för Mads Hendeliowitz, Per Duvefelt och Johanna Lassnack. Jag hoppas ni vill fortsätta följa med oss på våra nya äventyr på min instagram (@idapelander). Jag önskar er därför stort lycka till framöver och jag vill säga ett stort tack till NAF för denna möjligheten!

 

Hejdå för nu och hoppas vi ses vidare i framtiden!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 32013 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
21
2023

Hej allihopa!

Här i Stockholm har försommaren kommit och jag betar därför Haldor en stund varje dag för att vänja in hans mage på gräs. Det är vad Haldor väntat på hela dagen så det går fort upp till ängen! Jag älskar ljudet från när Haldors betande blandas med fågelkvitter. Nu är sommaren här!

 

Häromdagen var vi och tävlade en Msv:b5 igen. Det blev någon dyr miss som tyvärr drog ner procenten men känslan överlag var bra och det är det som är det viktigaste! Dagen vi har den känslan tillsammans med att vi sätter alla rörelser blir det riktigt bra! Det är kul att vi får 7:or och någon 8:a på det vi gör bra! Jag känner verkligen att vi gör framsteg med det vi tränat på och det känns som ett kvitto att vi är på rätt väg.

 

Apropå tävling så är jag verkligen glad för att jag har någon som kan följa med som hästskötare och filma när jag rider. Det krävs verkligen flera för att vi ska utvecklas framåt och jag är glad för att jag har det team runt mig som jag har!

 

Att jag kom med i NAFs träningsakademi är något som gjort otroligt mycket för min och Haldors utveckling. Sofia på NAF har verkligen hjälpt mig att gå igenom Haldors foderstat och stöttar med fodertillskott och groomingprodukter som verkligen har gjort skillnad för Haldor. Jag har också fått möjlighet att träna för Mads Hendeliowitz, vilket varit väldigt lärorikt. Johanna Lassnack som coachar mig mentalt och ger mig värdefulla verktyg att hantera nervositet och att hålla fokus under både träning och tävling är också väldigt viktig i mitt team!

 

Jag har även min fantastiska tränare Per Duvefelt som tränat mig och Haldor i ett och ett halvt år nu. Han lyckas verkligen på det mest pedagogiska och metodiska sätt få oss att ta oss an våra utmaningar samt slipa våra styrkor.

 

Jag tänker också på andra viktiga människor i det mer vardagliga som till exempel alla mina fantastiska stallkamrater och våra stallägare. Haldor står på en stor anläggning med närmare 40 hästar och här finns människor i alla åldrar. Det som förenar oss är såklart kärleken till våra hästar men i mitt stall bryr vi verkligen oss om varandra. Känner någon en oro för sin häst är genast flera andra där och stöttar, tipsar och kommer med råd. Vi hjälper varandra om någon behöver resa bort eller blir sjuk och vi som har våra hästar i uteboxlängan är experter på att diskutera vilka täcken som passar till vilken häst i alla olika väderlekar. Vad hade jag gjort utan alla er! Skulle något hända Haldor under dagen skulle personalen kontakta mig direkt. Att aldrig behöva känna oro för hur Haldor har det under dagarna är guld värt! Vi har ett väldigt stöttande och peppande gäng stallkompisar runt oss!

 

Vi har även en väldigt bra hovslagare och equiterapeut som tar hand om Haldor på bästa sätt utifrån sina professioner.

 

De som dock är allra viktigast för min och Haldors utveckling är min familj. Jag förstår att jag är privilegierad som har föräldrar som kan stötta mig ekonomiskt, det är ju tyvärr dyrt att ha häst! Jag är också väldigt tacksam för att de stöttar mig med sin tid för att jag ska kunna hinna med att både ha häst samt sköta mina studier. Mamma eller pappa är ofta med mig i stallet och hjälper till med sysslorna, filmar på träning, skjutsar på tävling och jag är så glad för att de älskar Haldor lika mycket som jag gör! Min lillebror ska såklart också ha en eloge för att han släpper iväg mamma eller pappa till stallet varje dag.

Jag och Haldor är väldigt tacksamma för alla människor som peppar oss i motgång och delar vår glädje i medgång. ”Vi:et i vinsten”, ”it takes a village to raise a kid”; jag är så tacksam för alla vi har i vårt team!

Vad hade vi varit utan er?

 

Ida Pelander


Läst 33764 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.