NAF Träningsakademin - Ida Pelander - vem är jag?

Hej alla Hippsonläsare!
Ida Pelander heter jag och är 18 år gammal. Tidigare i sommar fick jag den fantastiska möjligheten att under ett år delta i NAF Swedens träningsakademi för satsande unga ryttare. Själv tränar jag och min häst Haldor H dressyr på medelsvår B nivå och får med hjälp av träningsakademin tillgång till ett års mentorskap med OS-ryttaren Mads Hendeliowits. Dessutom får jag tillgång till mentalträning med Johanna Lassnack samt produkter och fodertillskott från NAF. Allt detta ska jag och vinnande hoppkandidaten, Almida Ericsson, dela med oss av här på vår blogg.

Men vem är då jag?

  

Jag är en satsande dressyrryttare som bor i Stockholm. Enda sedan jag var liten har jag haft ett brinnande intresse för hästen som djur och dressyren som sport. När jag var sju år gammal började jag rida på Gömmargårdens ridskola och det tog inte lång tid innan jag var helt fast. Hela helgerna och all annan ledig tid spenderades i stallet där jag hjälpte till med allt jag kunde. Jag var även skötare på några av ridskolans hästar, vilket jag tog på allra största allvar. När jag blev lite äldre började jag även jobba i stallet på helger och lov men var ofta där hela dagarna även då jag inte jobbade. Jag har alltid varit ganska lång för min ålder och började redan som 12-åring rida storhäst. I samband med det blev jag även medryttare på en häst i ett stall på samma gård som ridskolan. Efter att jag ridit storhäst någon månad började jag även tävla och som den tävlingsmänniska jag är finns alltid en strävan efter att prestera bättre och bättre. Denna strävan kan ibland göra att jag blir ganska nervös inför tävling vilket jag ibland märker påverkar min prestation. Att med hjälp av träningsakademin kunna få hjälp med mental träning av Johanna Lassnack är något jag är säker på kan förbättra min prestation ytterligare. 

År 2020 deltog jag, tillsammans med medryttarhästen, i Stockholms läns Ridsportförbunds satsning på unga ryttare (ryttarutveckling steg 2). Satsningen var mycket utvecklande för mig, både som person och som ryttare. Vi fick lära oss om hållbar och varierad träning, mental träning, hästen som djur samt kost och fysisk träning för ryttaren. En viktig lärdom från satsningen var att det finns så mycket annat än timmarna i sadeln som påverkar hur snabbt man kan nå sina mål, det är så mycket annat som också måste stämma!

Sommaren 2021 fick jag min första egna häst Haldor H. Haldor är en häst det finns mycket att lära sig av och tack vare honom har jag kunnat börja min satsning på riktigt. Jag och Haldor har precis kommit hem från 2,5 månaders träning och jobb i dressyrstall.

Jag börjar nu tredje året på gymnasiet, där jag går natur-natur men planerar att efter studenten börja arbeta i dressyrstall samt utbilda mig till beridare för att sedan kunna fortsätta min satsning professionellt inom ridsporten. Men inget av detta är möjligt utan hårt arbete, vilket är något jag gärna lägger ner! För att ta mig mot mina långsiktiga mål ser jag därför att NAFs träningsakademi kan vara en stor hjälp på vägen. 

Men vem är då Haldor?

 

Haldor är en femtonårig valack efter Haydn-Marco Mitras. Det skarpa ögat ser säkert att han är hoppstammad men det visade sig att han lämpade sig bättre för dressyr och blev därmed en dressyrkille. Haldor är en riktig gentleman och är helt säker på att han är kungen i stallet. Med sina 180 cm i mankhöjd går han verkligen efter uttrycket ”är man stor måste man vara snäll”! Vi har som mål att inom två år komma ut och rida stabila starter i medelsvår A.

Haldor älskar att få nya uppgifter att klura på och mellan varje träning får jag känslan att han verkligen har gått och tänkt på vad vi tränat på eftersom han ofta gör det mycket bättre nästa gång. Just nu jobbar vi mycket med rakriktningen för att kunna komma till bättre samling och tryck.

Det börjar snart dra ihop sig inför första träningen med Mads Hendeliowits, vilket jag ser mycket fram emot. Det ska bli lärorikt att få ett par kompletterande ögon på mig utöver min hemmatränare, gällande hur vi ska bemöta problem samt träna för att kunna bli ännu bättre. Med Mads många år av erfarenhet ser jag det som en stor möjlighet att få träna för honom och hans erfarenhet och kunskap är något jag verkligen ska ta tillvara på. Jag hoppas även att jag här på bloggen ska kunna dela med mig av olika övningar och tips.

 

Förutom tävlingsmässiga mål har jag även som mål att Haldor ska bygga ännu mer muskler samt få lite mer energi i ridningen. I och med träningsakademin har vi fått hjälp med foderrådgivning av NAF för att hitta fodertillskott som kan hjälpa oss att ta oss närmare dessa mål, även om ridningen han utsätts för också har en mycket stor del i detta. Fodertillskotten vi ska börja ge till Haldor är: M Power – för hälsosam tillväxt av muskelvävnad, PRO Superflex – ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien, In the Pink Powder- komplett vitamin- och mineraltillskott, förstärkt med probiotika och levande probiotisk jästkultur som stöd att optimera tarmfloran och upptaget av näring, EnerG- rik på järn och innehåller rätt balans av koppar och zink, båda viktiga näringsämnen som krävs för att hästen ska kunna maximera upptaget av extra tillsatt järn, vilket optimerar energiomsättning, Omega olja – den överlägsna kvalitén och fettsyraprofilen som Omega oljan har gör den idealisk som en del av energikvoten i foderdieten, Electro Lytes-när hästar jobbar hårt eller vid varm väderlek behöver utsvettade kroppssalter tillsättas för undvika utmattning.

Förutom fodertillskott ska vi även testa hästvårdsprodukterna: Brighter than White - vitt pulver som ger perfekt vit finish, Muck off – en kraftfull fläckborttagare, NAF off Citronella Spray – Citronelladoftande sommarspray, PROFEET Farrier Solution- näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen samt Ice Cool Gel – naturligt kylande och åtstramade gel till trötta, ömmande leder och ben efter ansträngande träningstillfällen.

Jag ser väldigt mycket fram emot året tillsammans med NAF och Hippson och det ska bli roligt att dela med sig av det här på min och Almida Ericssons blogg.

Vi hörs snart igen!

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 6206 ggrFler inlägg

JAN
31
2023

Hej allihopa!

 

Jag och Haldor är mitt i vinterträningen men har nu börjat lägga in mer och mer programdelar som förberedelse inför tävlingssäsongen. Vi planerar att komma ut i medelsvår B:5 nu i vår och det tillkommer då en del rörelser jämfört med medelsvår b:1, som vi red under hösten.

 

Både jag och Haldor tycker att det är väldigt kul att ta oss an nya utmaningar och utveckla de nya rörelserna ytterligare. På sistone har Haldor känts väldigt fin och vi har tagit stora steg framåt i träningen. Det märks att rätt foder i kombination med rätt träning verkligen har gjort underverk för Haldor och han känns så mycket starkare och piggare. Han är även finare i kroppen än någonsin. Jag är så väldigt nöjd med alla tillskotten från NAF! Något av det som tillkommer i msvb:5 är 3 byten i vart fjärde, diagonalslutor i trav och galopp samt bakdelsvändningar. Fokus i träningen just nu ligger mycket på öppnor och slutor, och jag märker att det går i rätt riktning!

Om två veckor ska vi vara med på en programträning, där vi ska rida en msvb:5. Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar eftersom man även får tid tillsammans med domaren efter man har ridit programmet. Man kan då diskutera hur man tycker att det gick och samtidigt få tips utifrån en domares synvinkel. Efter man har ridit programmet får man ofta även möjlighet att rida om delar man inte var så nöjd med eller helt enkelt känner att man vill rida igen. Även om man får feedback i dressyrprotokollet efter att man har gjort en start känner jag att man får en helt annan infallsvinkel när man även får ha en konversation med domaren. Man får även tillfälle att träna på tävlingsrutinen.

Jag och Haldor har inte varit iväg och ridit i ett annat ridhus sedan vår senaste tävling i mitten av november. I början på veckan var vi därför iväg och red ett pass i ett annat ridhus. Jag gjorde då träningen så tävlingslik som möjligt och gjorde honom därför extra fin inför att vi åkte iväg och tränade sedan program och programdelar. Det tycker jag var väldigt nyttigt för oss båda! Jag red fram såsom jag hade gjort inför en tävling och red sedan igenom programmet. Jag fick en väldigt bra känsla under detta pass. Haldor kändes pigg och framme och jag fick en fin känsla när jag red programmet. Vissa av sakerna vi hade svårt med under höstens tävlingssäsong kändes mycket bättre. Haldor skötte sig även bra på det nya stället, precis som vanligt! Han är en riktig stjärna vad gäller att åka till nya ställen!

 

Vår första riktiga tävling för säsongen har vi inte planerat förrän i slutet av mars/början på april. Det är lite ont om tävlingar i februari/början på mars i områdena nära oss, vilket är synd. Dock får vi då mer tid på oss att träna och verkligen känna oss trygga inför vår debut i nytt program. Kanske åker vi ut och rider msvb:1 för att träna på att tävla, vilket jag tycker är väldigt viktigt.

 

Vi är taggade inför säsongen och laddar nu upp inför programträningen om 2 veckor! Jag berättar mer om hur det går vid senare tillfälle.

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 106 ggr Kommentarer Kommentera

Hejsan!

I helgen var jag och Cree iväg på vår första tävling för året i Åstorp där vi hoppade två klasser. På framhoppningen till första klassen lyckades hon tappa en sko men som tur va fick vi tag på en hovslagare på plats som kunde sätta på den igen, vilket var väldigt tacksamt. Vi hade en lyckad tävlingsdag där vi fick med oss en felfri runda i 130cm. Det kändes jättebra att starta året på bästa sätt men framförallt känna att all träning i vinter gett resultat. Jag kände att jag fick till min ridning genom att våga galoppera i svängarna för att få framåtlägen till hinderna. Cree var med mig på mina signaler och hoppade väl. Jag kände av mer nervositet denna tävlingen än förra vilket jag tror beror på att det var ett tag sedan sist jag tävlade. Jag tycker det är lättare att hantera nervositeten när jag är mer i mitten av tävlingssäsongen då man är mer i det. Det jag gjorde för att det skulle bli bättre var att försöka jobba med nervositeten istället för mot den, vilket Johanna Lassnack lärt mig. Jag tänker att nervositeten är som en person som sitter på min axel, så när den väljer att komma så berättar jag för den vad det är vi ska göra och hur vi ska göra det. Det gör att jag får kontroll på situationen och över nervositeten vilket lugnar mina tankar.

Nu under vintern har jag fokuserat mycket på markarbetet med Cree. Vi har övat mycket bommar och småhinder för att få till detaljer, exempelvis att hon ska gå runt innerskänkeln i hörnen och inte snedda som hon gärna gör, särskilt i höger varv. Denna träningen har lett till att hon blivit mycket starkare i sidorna vilket i sin tur har lett till att högerbytena blivit mycket bättre. Detta har tidigare varit en av hennes svagheter då de blivit mycket korsgalopp. Detta händer inte alls lika ofta längre vilket underlättar mycket för att hitta rytmen och se avstånd. Det jag vill komma fram till är hur stor del markarbetet har för att få till detaljer som jag tycker behövs för att klara av klurigheterna som kommer när hinderna blir större och banorna mer tekniska. Jag och Cree har under denna månaden som det varit tävlingsvila gjort tre träningar med markarbete (bommar) och endast en träning där vi hoppat mer bana, ändå kunde vi igår gå in och hoppa en felfri 130cm. Oftast är det inte höjden på hinderna man behöver träna på utan detaljerna för att kunna ta sig fram till hinderna på bästa sätt. När man klarar det spelar det egentligen ingen roll om hindret är 90cm eller 130cm. Jag vill även tillägga att jag och Cree har hur mycket som helst kvar att jobba på och det är lång väg kvar fram till perfektion. Jag är väldigt glad för min tränare Maja Bogren som hjälper mig framåt i utvecklingen och ser vad det är jag och Cree behöver jobba på. I dagsläget jobbar vi på min position, jag ska våga sträcka på mig och få bättre kontroll på min överkropp för att kunna vara så stilla som möjligt. Med Cree så är det som tidigare sagt att få henne mer med mig i hörnen där hon ska gå runt min skänkel och inte mot den. Jag tycker att det är kul att ha något att jobba med, särskilt nu när motivationen är låg under vinterhalvåret med kylan och mörkret. 

I helgen är planen att åka ner och träna för Irma igen vilket jag ser fram emot jättemycket. Jag hoppas hon ska se en utveckling på oss som ekipage sedan sist och att vi ska fortsätta jobba med det vi jobbat på tidigare. Nu har jag använt GastrAid från NAF i några veckor och har bara positivt att säga. Hennes avföring är bättre i konsistensen, även när vi är ute och åker håller den sig bra vilket jag inte upplevt innan. Då hon är en lättstressad häst känns det väldigt bra att kunna hjälpa henne att få en lugn mage genom GastriAid.

Jag hoppas ni uppskattade inlägget!

Almida Ericsson. 


Läst 1941 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

 

Nu var det ett tag sedan jag hade mitt första möte med Johanna Lassnack. På dessa nästan två månader har jag hunnit tillämpa och utvärdera mycket av det vi pratade om. Dessutom har jag och Johanna kontakt via SMS varje vecka för att prata om hur det går och hur jag ska tänka framöver. Jag tänkte här dela med mig lite av vad jag har märkt för skillnader på mig själv på den mentala biten under den senaste tiden.

 

 

Under vårt första samtal fick jag med mig flera viktiga verktyg. De handlade främst om fokus, hantering av nervositet och motgångar samt att hitta ett inre lugn. Övningarna jag fick med mig i samband med det samtalet är övningar jag använder mig av dagligen. Om vi tar fokus som exempel, känner jag att jag har blivit mycket mer medveten om vad det är som tar mitt fokus. För mig kan det till exempel vara publik på läktaren eller att det är väldigt rörigt i ridhuset. Det jag har med mig från det är att hela tiden ge mig själv en konkret uppgift, exempelvis tempoväxlingar i trav med ett bestämt antal steg. Den uppgiften lägger jag fullt fokus på och jag märker då hur jag ”glömmer bort” det som är omkring mig samtidigt som det fortfarande går bra att navigera mellan alla andra som befinner sig i ridhuset. En annan övning jag ofta gör till vardags, t.ex. påväg till skolan, är att fästa blicken på ett specifikt föremål långt fram och gå mot det utan att lägga något fokus alls på det som händer runtomkring. Precis som i ridhuset så går jag inte in i folk, utan det går bra att hålla fokus på något och samtidigt navigera.

 

 

Ett tankesätt jag använder mig av när jag tappar fokus eftersom det sitter folk på läktaren är att tänka på hur stor insikt de personerna egentligen har i mitt upplägg och mina mål. Oftast kommer jag fram till att de inte alls vet vad jag tränar och fokuserar på just nu. Jag och Johanna delade de människor jag kan möta i tre cirklar. Den innersta cirkeln är de i mitt team, som har insikt i det jag jobbar med och mina mål, exempelvis mina föräldrar, tränare och Johanna. Cirkeln utanför det utgörs av nära bekanta men som kanske inte har någon insikt i sporten. Den yttersta cirkeln utgörs av ytligare bekanta som kanske har insikt i sporten men inte i det jag jobbar med. Vad gäller personer som står på läktaren har jag kommit fram till att de ofta befinner sig i den yttersta cirkeln. Mer av övningarna vi jobbade med finns i den här artikeln på Hippson.se: https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/pizzaslice-inre-cirkeln-och-hitta-fokus.htm.

 

 

Att jag och Johanna hörs av på SMS en gång i veckan ger mig möjlighet att reflektera över och inte heller glömma bort den mentala biten. Det är något jag upplever verkligen hjälper mig samt bidrar till personlig utveckling. Jag skriver till henne om upplevelser och/eller reflektioner från veckan som gått och hur jag har tänkt då. Jag får sedan feedback från Johanna med nya vinklar eller tankesätt jag kan bemöta problem jag stöter på. Det är något jag känner hjälper mig att utvecklas i rätt riktning. Ett tips från mig är att ta en stund varje vecka att reflektera över hur man presterar mentalt, även om man inte skickar det till någon. De reflektioner jag gör, gör mig medveten om vad jag behöver förbättra.

 

 

Nu är jag precis hemkommen från stallet efter att ha klippt Haldor. Nu är vi redo inför vårens äventyr!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 3494 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.