NAF Träningsakademin - Ida Pelander - vem är jag?

Hej alla Hippsonläsare!
Ida Pelander heter jag och är 18 år gammal. Tidigare i sommar fick jag den fantastiska möjligheten att under ett år delta i NAF Swedens träningsakademi för satsande unga ryttare. Själv tränar jag och min häst Haldor H dressyr på medelsvår B nivå och får med hjälp av träningsakademin tillgång till ett års mentorskap med OS-ryttaren Mads Hendeliowits. Dessutom får jag tillgång till mentalträning med Johanna Lassnack samt produkter och fodertillskott från NAF. Allt detta ska jag och vinnande hoppkandidaten, Almida Ericsson, dela med oss av här på vår blogg.

Men vem är då jag?

  

Jag är en satsande dressyrryttare som bor i Stockholm. Enda sedan jag var liten har jag haft ett brinnande intresse för hästen som djur och dressyren som sport. När jag var sju år gammal började jag rida på Gömmargårdens ridskola och det tog inte lång tid innan jag var helt fast. Hela helgerna och all annan ledig tid spenderades i stallet där jag hjälpte till med allt jag kunde. Jag var även skötare på några av ridskolans hästar, vilket jag tog på allra största allvar. När jag blev lite äldre började jag även jobba i stallet på helger och lov men var ofta där hela dagarna även då jag inte jobbade. Jag har alltid varit ganska lång för min ålder och började redan som 12-åring rida storhäst. I samband med det blev jag även medryttare på en häst i ett stall på samma gård som ridskolan. Efter att jag ridit storhäst någon månad började jag även tävla och som den tävlingsmänniska jag är finns alltid en strävan efter att prestera bättre och bättre. Denna strävan kan ibland göra att jag blir ganska nervös inför tävling vilket jag ibland märker påverkar min prestation. Att med hjälp av träningsakademin kunna få hjälp med mental träning av Johanna Lassnack är något jag är säker på kan förbättra min prestation ytterligare. 

År 2020 deltog jag, tillsammans med medryttarhästen, i Stockholms läns Ridsportförbunds satsning på unga ryttare (ryttarutveckling steg 2). Satsningen var mycket utvecklande för mig, både som person och som ryttare. Vi fick lära oss om hållbar och varierad träning, mental träning, hästen som djur samt kost och fysisk träning för ryttaren. En viktig lärdom från satsningen var att det finns så mycket annat än timmarna i sadeln som påverkar hur snabbt man kan nå sina mål, det är så mycket annat som också måste stämma!

Sommaren 2021 fick jag min första egna häst Haldor H. Haldor är en häst det finns mycket att lära sig av och tack vare honom har jag kunnat börja min satsning på riktigt. Jag och Haldor har precis kommit hem från 2,5 månaders träning och jobb i dressyrstall.

Jag börjar nu tredje året på gymnasiet, där jag går natur-natur men planerar att efter studenten börja arbeta i dressyrstall samt utbilda mig till beridare för att sedan kunna fortsätta min satsning professionellt inom ridsporten. Men inget av detta är möjligt utan hårt arbete, vilket är något jag gärna lägger ner! För att ta mig mot mina långsiktiga mål ser jag därför att NAFs träningsakademi kan vara en stor hjälp på vägen. 

Men vem är då Haldor?

 

Haldor är en femtonårig valack efter Haydn-Marco Mitras. Det skarpa ögat ser säkert att han är hoppstammad men det visade sig att han lämpade sig bättre för dressyr och blev därmed en dressyrkille. Haldor är en riktig gentleman och är helt säker på att han är kungen i stallet. Med sina 180 cm i mankhöjd går han verkligen efter uttrycket ”är man stor måste man vara snäll”! Vi har som mål att inom två år komma ut och rida stabila starter i medelsvår A.

Haldor älskar att få nya uppgifter att klura på och mellan varje träning får jag känslan att han verkligen har gått och tänkt på vad vi tränat på eftersom han ofta gör det mycket bättre nästa gång. Just nu jobbar vi mycket med rakriktningen för att kunna komma till bättre samling och tryck.

Det börjar snart dra ihop sig inför första träningen med Mads Hendeliowits, vilket jag ser mycket fram emot. Det ska bli lärorikt att få ett par kompletterande ögon på mig utöver min hemmatränare, gällande hur vi ska bemöta problem samt träna för att kunna bli ännu bättre. Med Mads många år av erfarenhet ser jag det som en stor möjlighet att få träna för honom och hans erfarenhet och kunskap är något jag verkligen ska ta tillvara på. Jag hoppas även att jag här på bloggen ska kunna dela med mig av olika övningar och tips.

 

Förutom tävlingsmässiga mål har jag även som mål att Haldor ska bygga ännu mer muskler samt få lite mer energi i ridningen. I och med träningsakademin har vi fått hjälp med foderrådgivning av NAF för att hitta fodertillskott som kan hjälpa oss att ta oss närmare dessa mål, även om ridningen han utsätts för också har en mycket stor del i detta. Fodertillskotten vi ska börja ge till Haldor är: M Power – för hälsosam tillväxt av muskelvävnad, PRO Superflex – ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien, In the Pink Powder- komplett vitamin- och mineraltillskott, förstärkt med probiotika och levande probiotisk jästkultur som stöd att optimera tarmfloran och upptaget av näring, EnerG- rik på järn och innehåller rätt balans av koppar och zink, båda viktiga näringsämnen som krävs för att hästen ska kunna maximera upptaget av extra tillsatt järn, vilket optimerar energiomsättning, Omega olja – den överlägsna kvalitén och fettsyraprofilen som Omega oljan har gör den idealisk som en del av energikvoten i foderdieten, Electro Lytes-när hästar jobbar hårt eller vid varm väderlek behöver utsvettade kroppssalter tillsättas för undvika utmattning.

Förutom fodertillskott ska vi även testa hästvårdsprodukterna: Brighter than White - vitt pulver som ger perfekt vit finish, Muck off – en kraftfull fläckborttagare, NAF off Citronella Spray – Citronelladoftande sommarspray, PROFEET Farrier Solution- näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen samt Ice Cool Gel – naturligt kylande och åtstramade gel till trötta, ömmande leder och ben efter ansträngande träningstillfällen.

Jag ser väldigt mycket fram emot året tillsammans med NAF och Hippson och det ska bli roligt att dela med sig av det här på min och Almida Ericssons blogg.

Vi hörs snart igen!

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 4902 ggrFler inlägg

Hej igen!

Sedan jag skrev sist har jag hunnit med en del tävlande. Vi hade en framgångsrik helg i Laholm förra veckan där vi fick med oss två placeringar. Första klassen som även var höstens första inomhusstart var en 120cm tidshoppning där jag fick till ett riktigt bra flyt så vi placerade oss som trea. Cree älskar tidshoppningar, hon är så fokuserad på mina signaler och så fort hon ser hindret suger hon tag i det. Dagen efter hoppade vi en 130cm och var felfria även i denna klass, vår första dubbelnolla i 130cm så det kändes extra kul. Vi fick även med oss en fjärdeplacering. Allt stämde verkligen denna helgen. Jag red bra, Cree kändes perfekt och Laholm har ett fantastiskt ridhus att rida i. 

Denna helgen åkte vi till Halmstad för att hoppa samma klasser. Igår var vi felfria och femma så ännu en rosett hem med oss. I dagens tekniska 130 red jag inte som jag skulle, jag började plocka i henne alldeles för mycket vilket ledde till ett ner och en volt. Väldigt glad över Cree´s prestation dock, hon kämpar och hjälper mig genom alla situationer även om jag ska krångla till det i onödan. Men väldigt nyttig helg med många lärdomar, precis det vi behöver för att kunna utvecklas. 

Nu är det tre veckors tävlingsvila innan vi åker på meeting i Karlshamn. Veckan som kommer nu tänkte jag hon skulle vila helt från hoppning för att återhämta sig och veckorna efter de försöka arbeta mycket med markarbete. Bland annat jobba med övningarna jag fick med mig från när jag var och tränade för Irma Karlsson då jag tycker de har hjälpt mycket i min ridning och Cree´s ridbarhet. Länk till dessa övningar hittar du här: https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/hitta-rytmen-med-irma-karlssons-ridovningar.htm

Senaste tiden har hon fått mycket kommentarer att hon är fin i kroppen vilket jag blir superglad av att höra, ett kvitto på att vi jobbar mot rätt håll. I veckan ska jag även ha ett digitalt möte med Irma för att utvärdera senaste tidens arbete och tävlingar. Det kommer förhoppningsvis ge oss ännu en skjuts i rätt riktning. Blev mycket tävlingssnack detta inlägget men hoppas det är intressant att följa vår resa, nästa inlägg blir något helt annat. Ha det gott tills dess!

Almida Ericsson 


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 480 ggr Kommentarer Kommentera

 Hej och hoppas allt är bra med er!

 

Förra helgen var det återigen dags för tävling för mig och Haldor. Då red vi en medelsvår B:1 på Gripens Ryttarförening. Vi har haft lite svårt att hitta varandra på banan men det känns äntligen som att det börjar gå åt rätt håll. Jag tror många kan känna igen sig i känslan att det mesta fungerar på framridningen men att mycket av kommunikationen försvinner inne på banan. Även om ritten överlag var ganska blygsam då jag hade kunnat satsa mer i ökningar osv. var vi utan stora missar och det är jag väldigt glad för. Hemma har vi på sistone övat en del på att få mer uttryck i bytena genom att verkligen aktivera galoppen innan bytet och vara noga med halvhalter. Det belönade sig bra och vi fick 7:or på båda bytena, vilket jag känner mig väldigt nöjd med!

 

För övrigt känns det verkligen som att hösten är påväg nu. Vi klippte Haldor i förra veckan eftersom han ofta blir ganska svettig när jag rider. Haldor står i utebox och nu när temperaturen om nätterna börjar smyga sig ner under 5°C är vi noga med att han har tillräckligt med täcken på sig. Hästarna i stallet har också höautomater så under natten får de högiva vid kl. 22.00, 02.00 och 06.00. Haldor får 3 kg i varje mål och de kontinuerliga högivorna är ju både bra för magen och hjälper honom att hålla värmen. Innan vi hade höautomaterna brukade vi under de riktigt kalla nätterna ge halm eller sprida ut höet lite i boxen så att det tog längre tid för honom att äta upp det. Därtill kan jag verkligen se att NAFs Omega olja och NAFs EnerG har gjort skillnad i pälsen och även mycket i energin i ridningen. Han har aldrig haft dålig päls på det sättet men efter att han började äta dessa två tillskott från NAF har pälsen blivit ännu blankare. Han har även blivit mycket mer vaken och snabbare i reaktionerna på sistone, vilket har kunnat ge en skjuts i rätt riktning i träningen!

 

Jag hoppas även att övningarna jag delade med mig av från träningen med Mads Hendeliowitz har varit till hjälp för er! För mig har de verkligen gjort stor skillnad i det dagliga arbetet. Framförallt övning 1 och 3 (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm) var ju övningar som till stor del lämpar sig för uppvärmning och därför använder jag mig ofta av dem, framförallt i början på passen. Jag brukar även försöka bryta ner övningarna och kombinera dem med varandra för att få ut så mycket som möjligt av dem. Jag kan till exempel kombinera övning 2 och 3 genom att jag rider lite bogen in på långsidor och på medellinjen och samtidigt växlar lite mellan trav och galopp i en lite lägre form. Även om jag under ett dressyrpass även rider lite mer rörelser har jag lagt in korta sekvenser med de tre övningarna eftersom kvalitén i alla rörelser såklart förbättras mycket då jag jobbar på grunderna.

 

Nu ser vi fram emot tävling även denna helg, vilket ska bli väldigt kul! Mer om det i nästa blogginlägg!

 

Ida Pelander


Läst 1905 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
18
2022

Hej allesammans! 

Två veckor sedan jag skrev sist och vi har hunnit med mycket kul. Förra lördagen var vi i Växjö och tävlade vilket gick väldigt bra! Vi hoppade två klasser. I 120cm var vi felfria men tyvärr precis utanför placering. Cree blev rätt spänd på denna banan vilket gjorde att jag inte riktigt fick till den ridningen jag önskade men ändå skönt att vi kan hålla en bra lägsta nivå. Vi hoppade även 130cm, 0+8 fel på en runda med 16 språng. Det blev lite på och av emellanåt men jag känner ändå en förbättring i varje 130cm vi rider. Nästa tävling blir i Laholm nästa helg vilket jag ser fram emot!

Jag tänkte skriva lite om hur vårt upplägg ser ut de dagarna vi inte är på tävling. Vi försöker rida ut så mycket vi bara kan då jag tycker det stärker både kropp och huvud på Cree. Minst 3 gånger i veckan rider vi ut. Oftast bara skrittrundor då det blir mer konditionsträning de dagarna vi inte rider i skogen. Istället fokuserar vi mer på backträning för att få igång bakdelen och också väldigt nyttigt för benen att gå på hårt underlag efter att ha ridit på mjukare underlag på ridbanan eller ridhuset. Så om vi har någon dag där vi bara ska ta det lugnt är det nyttigt att bara skritta en runda i skogen för att Cree ska få jobba med sin hjärna då det är mycket sådan träning hon är i behov utav. Innan har Cree inte varit ett stort fan utav att gå i skogen utan en annan häst eller att gå först men detta har blivit mycket bättre sedan vi började använda Oestress från NAF. När jag och Sofia la upp en plan för vilka produkter som skulle passa Cree så ville vi hitta en produkt som kunde göra henne tryggare i sig själv och öka självförtroendet, vilket vi kom fram till att Oestress skulle hjälpa till med. Nu har jag använt produkten i cirka 2 månader och det är stor skillnad. Idag gick hon själv i skogen helt utan en ända tvekan vilket är så kul att se. Så om du själv har en häst som du tycker skulle behöva bättre självförtroende kan jag varmt rekommendera denna produkt. 

De dagarna vi rider på ridbanan eller ridhuset jobbar jag mycket för att få henne avslappnad och att hon ska lyssna på mina hjälper. Cree är ingen häst som behöver hoppas ofta så det gör vi sällan hemma. Dock jobbar vi mycket med bommar och cavalletti för att öva precision och att hon ska hålla sig lugn och avslappnad då hon lätt tänder till så fort hon ser bommar. Det som är bra med bommar är att det inte sliter på hästen lika mycket som att hoppa så man kan ha framme det oftare. Nyttigt för både häst och ryttare. 

Jag brukar också se till att inte jobba henne mer än nödvändigt. Om hon går bra efter första galoppen tar jag inte en andra galopp bara för att… Jag vill att hon ska tycka att det är kul att arbeta så att vi kan jobba med varandra och inte emot varandra, därför avslutar vi när vi båda är nöjda. 

Kul att se att det går bra för Ida och Harold, nästa vecka har hon säkert mycket att berätta om sin tävling hon varit på i helgen. Ha det gott tills vidare! 

Almida Ericsson 


Läst 4887 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.