NAF Träningsakademin - Riddagbok och ideellt arbete

Hej på er!

 

I förra inlägget skrev jag att det var dags för träning för Mads igen. Tyvärr blev det inställt och vi letar efter en ny tid. Det fick bli dressyr på hemmaplan för oss istället!

 

Jag för alltid riddagbok över mina pass. Det har jag valt att göra digitalt i en app. Jag tycker det blir överskådligt och är utvecklande att kunna se och utvärdera det jag och Haldor gör. Här kommer nu den här veckans pass:

Veckan började med träning för min hemmatränare. Under det passet låg fokus på att han skulle jobba genom hela kroppen i en avspänd form och vara kvick för mina hjälper. För att uppnå det jobbade vi en hel del förvänd galopp, skolor och lite vändningar på bakdelen i skritt och galopp. Jag upplever att det sällan funkar att jaga på honom, utan framåtbjudningen och kvickheten kommer då jag har honom mellan hand och skänkel. Vidare jobbade vi mer med skolorna i både trav och galopp, vilket är något vi har haft lite svårt för. Det går dock framåt mer och mer för varje träningspass! Vi jobbade även en del med att få in rytmen i bytesserierna och det brukar gå bra så länge jag har honom framför mig. Jag var väldigt nöjd med detta pass då jag verkligen kände skillnad på honom i slutet, jämfört med början av passet.

 

På tisdagen fick han sedan gå en promenad på 40 min ute på vägarna. Jag brukar varva mellan att gå på asfalt, grusväg och i skogen för att han ska få variera underlaget så mycket som möjligt. När jag går med honom brukar jag gå med lite tempo så att han skrittar genom ryggen men utan att det blir forcerat. Jag brukar även göra lite enkla horsemanship-övningar som att han ska stanna så fort jag stannar, att han följer med mig när jag ändrar tempo eller vänder. Promenader tycker jag är ett perfekt tillfälle att bygga ett starkare band med hästen. Han fick även lite spadag med nyfriserad man och självklart NAF Farrier solution! Med NAF Farrier solution ser man verkligen i flera dagar att hoven är återfuktad, vilket är något jag aldrig varit med om tidigare!

 

På onsdagen fick han jogga lite i ridhuset. Då låg fokus på avspändhet och jag jobbade på serpentinbågar, åttvolter och med den förvända galoppen. Jag la även in övning 1 från förra träningen med Mads (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm), för att se till att jag hade honom på yttertygeln. Han släppte väldigt fint i slutet på passet.

 

På torsdagen var det dags för ett kort pass med lite hoppning. Jag rullade lite på två linjer och fokuserade på att få in en bra rytm. Både jag och Haldor tycker att det är kul att hoppa och jag tycker att det är bra att Haldor får använda kroppen på ett annat sätt. Ofta tycker jag att han brukar kännas ganska fin dagen efter jag hoppat. Variationen gör honom gott!

 

I fredags blev det ett dressyrpass och vi jobbade vidare med övningar från träningen i måndags. Jag fick en väldigt bra känsla och det känns verkligen som att vi börjar hitta trycket i gångarterna på träning! Vi fick till några bra öppnor och han kändes kvick genom hela passet!

 

Igår blev det en uteritt där jag varvade mellan att rida i skogen, på grusade vägar, klättring och skritt på asfalt. Jag lät honom även galoppera på lite för att jobba på kondition och framåtbjudning. När jag rider ut brukar jag varva mellan bus och arbete då det går lika bra att rida en skänkelvikning på grusvägen som i ridhuset! Pappa följde med en bit för att leta efter svamp. Det är så mysigt att umgås i stallet!

Idag har han haft en skön dag i hagen och en liten promenad på det! 

Anläggningen vi står på har idag haft dressyrtävlingar. Jag tycker att det är väldigt kul och viktigt att hjälpa till ideellt på klubben. Både att få vara del i gemenskapen och hjälpas åt att arrangera något men samtidigt för att kunna ha en aktiv tävlingsklubb. Jag satt som skrivare i 6h och jag fick på den tiden se många olika ekipage och samtidigt höra domarens kommentarer. Det blev som en form av gratis-clinic och något jag tycker är väldigt lärorikt och roligt. Något jag särskilt tar med mig är hur viktig inridningen och avslutningen faktiskt är. Precis som Mads sa när jag var och tränade för honom så är det en programdel som kommer två gånger vilket program man än rider. Det är något man verkligen kan plocka lite extra poäng på! Nu är jag taggad inför vår nästa tävling i mitten av november!

 

För att se mer av det jag och Haldor hittar på till vardags kan ni gärna följa mig på instagram där jag heter idapelander. Där får ni gärna också skriva om ni har några önskemål på vad jag ska skriva om här på bloggen.

 

Ha det så gott till dess!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 8348 ggrFler inlägg

Hej och hoppas ni har haft en bra vecka!

 

I förra helgen var jag och Haldor iväg på säsongens sista tävling. Vi red en mvsb:1 och satte kvalet och vart fjärdeplacerade. Det känns verkligen som att vi har börjat hitta varandra mer och mer både hemma och på tävlingsbanan, vilket känns väldigt bra. På banan kändes det som att jag fick med mig mycket mer av känslan jag hade på framridningen. Han var mycket mer med mig, ihop och framme för skänkeln. Det var synd att vi fick en dyr miss i början av programmet då han tappade balansen i ökade traven och föll in i galopp. Jag är dock väldigt nöjd över att vi trots det kvalade och blev placerade.

Det blev en perfekt avslutning på denna tävlingssäsong och vi ser fram emot vinterträning där vi har siktet inställt mot nya mål.

Jag tror att många som har skimlar kan känna igen sig i utmaningen att hålla dem vita, både till vardags och på tävling. Det problemet har NAFs produkter helt och hållet löst för mig! Till vardags använder jag ofta NAF Muck Off, vilket är en kraftfull fläckborttagare. Inför träningar när vi vill vara lite extra tjusiga gör den underverk om Haldor har fläckar från att han har legat ner i boxen!

 

Inför tävling brukar jag oftast duscha honom samma dag så att hela kroppen håller sig vit och fin ända fram till starten. Jag brukar då duscha honom med NAF Show off, vilket tar bort alla fläckar och rengör verkligen på djupet. Om det mot förmodan skulle finnas någon envis fläck kvar använder jag NAF Brighter Than White pulver för att få en extra vit finish. Detta fantastiska vita pulver tar bort ALLA fläckar. Pulvret skulle nog dessutom fungera bra på vita ben, precis som schampot fungerar bra för vita partier och hela hästen.

 

Såhär kan det se ut när jag använder mig av produkterna:

Jag hoppas ni fått användning av övningarna jag tipsade om från träningen med Mads (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-andra-traning-for-mads-hendeliowitz.htm)! Jag har varit mycket hjälpt av dem! I veckan ska jag ha min första mentala träning med Johanna Lassnack, vilket jag ser mycket fram emot. Jag delar med mig av det om två veckor!

 

Ha det så gott tills dess!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 1155 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu har jag äntligen varit på min andra träning för Irma! Det var lika lärorikt denna gången, hon är väldigt bra på att se små detaljer som gör stor skillnad i min ridning. Vi värmde upp genom att reglera galoppsprången mellan två hinder samtidigt som jag skulle kunna behålla samma jämna rytm. Denna gången var det mer banhoppning än förra gången vilket Cree tyckte var kul. Jag tänkte egentligen inte skriva så mycket i detta inlägget utan visa träningspasset genom en video.

Jag är väldigt nöjd med träningen. Även denna gången fick jag med mig lärdomar som jag kommer jobba vidare med på hemmaplan. Hoppas ni uppskattade att följa träningen genom video. Jag är så tacksam att jag får denna möjligheten av NAF, det hjälper mig verkligen att komma närmare mina mål. 

Ha det bra tills vidare!

Almida Ericsson


Läst 3229 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu har jag och Haldor varit på vår andra träning för Mads Hendeliowitz. Precis som förra gången handlade övningarna om bakbensengagemang, samling och kvickhet. Övningarna kan ses som en påbyggnad på de övningar vi red förra gången (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm).

 Övningarna red jag utan stigbyglar och vi satte även ett handtag på sadeln som vi satte fast tyglarna under så att ”handen” alltid skulle vara helt stilla. Målet med övningen var att han genom ett ökat bakbensengagemang skulle söka en kontakt i en helt stilla hand.

 
Tygeln gick under "handtaget".

Under träningen red vi olika varianter på en och samma övning. Grunden var en 20x20m kvadrat med stort fokus på hörnpasseringarna men efter varje hörn gjorde vi någon typ av förändring som vi byggde på i etapper. Övningarna ökar i svårighetsgrad i ordningen nedan. Oberoende av vilken häst man har finns det någon variation på övningen som passar alla! De olika variationerna var:

  1. Hörnpassering i skritt, halt i mitten på kvadratens sida och sedan framridning i skritt för nästa hörnpassering.
  2. Hörnpassering i trav och en snabb skrittövergång för att sedan komma igång i trav för att rida nästa hörnpassering i trav.
  3. Hörnpassering i galopp och ett snabbt avbrott till trav för att sedan fatta galopp innan nästa hörnpassering.
  4. Hörnpassering i galopp och sedan avbrott till trav, avsaktning till skritt, framridning i trav och sedan galopp igen innan nästa hörnpassering.
  5. Hörnpassering i galopp och en snabb övergång till skritt för att sedan fatta galopp igen innan nästa hörnpassering.
  6. Hörnpassering i galopp till en halt efter hörnet och sedan framridning i trav för att fatta galopp innan hörnpasseringen.
  7. Samma övning som nr.5 på ”långsidorna” av kvadraten (det som är ridbanans långsidor) men i halten på öppna delen av kvadraten la vi till en ryggning om två steg och på motstående sida (ridbanans kortsida) en ryggning om 4 steg.
  8. Hörnpassering i förvänd galopp i hörnet som vetter mot den öppna delen av kvadraten. Tre språng in på linjen ett galoppombyte och sedan en hörnpassering i rättvänd galopp. På den nya linjen ett enkelt byte så att nästa hörnpassering sker i förvänd galopp. På nästa linje ett galoppombyte efter tre språng och hörnpassering i rättvänd galopp. På sista sidan av kvadraten följer sedan ytterligare ett enkelt byte så att hörnpasseringen sker i förvänd galopp.

För att byta varv red vi skrittpiruetter för ytterligare vinkling av bakbenen och kontroll. Vi varierade även arbetet med att rida mellangalopp på långsidorna (60m) och sedan upptagningar för sitsen och yttertygeln innan hörnen för att han skulle få sträcka på de muskler som jobbat ihopdraget. Vi la såklart också in skrittpauser på lång tygel.

Hör Mads berätta om passet:

 

Här kommer några klipp på mig och Haldor från träningen:

Jag märkte verkligen under passets gång hur Haldor började vinkla bäckenet och sätta bakbenen under sig. I början när vi satte fast tyglarna under handtaget blev han ganska hög i nacken och öppen i formen. Under passets gång, när han började jobba mer bakifrån och genom kroppen, rundade han sig dock superfint. Detta gjorde han in i en helt stilla ”hand”. Under passets gång blev han dessutom mycket mer kvick och alert för mina hjälper. Denna kvickhet är något vi verkligen måste ta med oss in på tävlingsbanan. Att Haldor jobbar på detta sätt är en förutsättning för att han ska bygga mer muskler i överlinjen. När jag sedan tog tyglarna ”som vanligt” kändes han väldigt stadig och mjuk i handen.

I helgen är det dags för tävling igen, vilket vi nu ser mycket fram emot! Mer om det i nästa inlägg!

Ha det så bra till dess!
Ida Pelander


Läst 6788 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.