NAF Träningsakademin - Riddagbok och ideellt arbete

Hej på er!

 

I förra inlägget skrev jag att det var dags för träning för Mads igen. Tyvärr blev det inställt och vi letar efter en ny tid. Det fick bli dressyr på hemmaplan för oss istället!

 

Jag för alltid riddagbok över mina pass. Det har jag valt att göra digitalt i en app. Jag tycker det blir överskådligt och är utvecklande att kunna se och utvärdera det jag och Haldor gör. Här kommer nu den här veckans pass:

Veckan började med träning för min hemmatränare. Under det passet låg fokus på att han skulle jobba genom hela kroppen i en avspänd form och vara kvick för mina hjälper. För att uppnå det jobbade vi en hel del förvänd galopp, skolor och lite vändningar på bakdelen i skritt och galopp. Jag upplever att det sällan funkar att jaga på honom, utan framåtbjudningen och kvickheten kommer då jag har honom mellan hand och skänkel. Vidare jobbade vi mer med skolorna i både trav och galopp, vilket är något vi har haft lite svårt för. Det går dock framåt mer och mer för varje träningspass! Vi jobbade även en del med att få in rytmen i bytesserierna och det brukar gå bra så länge jag har honom framför mig. Jag var väldigt nöjd med detta pass då jag verkligen kände skillnad på honom i slutet, jämfört med början av passet.

 

På tisdagen fick han sedan gå en promenad på 40 min ute på vägarna. Jag brukar varva mellan att gå på asfalt, grusväg och i skogen för att han ska få variera underlaget så mycket som möjligt. När jag går med honom brukar jag gå med lite tempo så att han skrittar genom ryggen men utan att det blir forcerat. Jag brukar även göra lite enkla horsemanship-övningar som att han ska stanna så fort jag stannar, att han följer med mig när jag ändrar tempo eller vänder. Promenader tycker jag är ett perfekt tillfälle att bygga ett starkare band med hästen. Han fick även lite spadag med nyfriserad man och självklart NAF Farrier solution! Med NAF Farrier solution ser man verkligen i flera dagar att hoven är återfuktad, vilket är något jag aldrig varit med om tidigare!

 

På onsdagen fick han jogga lite i ridhuset. Då låg fokus på avspändhet och jag jobbade på serpentinbågar, åttvolter och med den förvända galoppen. Jag la även in övning 1 från förra träningen med Mads (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm), för att se till att jag hade honom på yttertygeln. Han släppte väldigt fint i slutet på passet.

 

På torsdagen var det dags för ett kort pass med lite hoppning. Jag rullade lite på två linjer och fokuserade på att få in en bra rytm. Både jag och Haldor tycker att det är kul att hoppa och jag tycker att det är bra att Haldor får använda kroppen på ett annat sätt. Ofta tycker jag att han brukar kännas ganska fin dagen efter jag hoppat. Variationen gör honom gott!

 

I fredags blev det ett dressyrpass och vi jobbade vidare med övningar från träningen i måndags. Jag fick en väldigt bra känsla och det känns verkligen som att vi börjar hitta trycket i gångarterna på träning! Vi fick till några bra öppnor och han kändes kvick genom hela passet!

 

Igår blev det en uteritt där jag varvade mellan att rida i skogen, på grusade vägar, klättring och skritt på asfalt. Jag lät honom även galoppera på lite för att jobba på kondition och framåtbjudning. När jag rider ut brukar jag varva mellan bus och arbete då det går lika bra att rida en skänkelvikning på grusvägen som i ridhuset! Pappa följde med en bit för att leta efter svamp. Det är så mysigt att umgås i stallet!

Idag har han haft en skön dag i hagen och en liten promenad på det! 

Anläggningen vi står på har idag haft dressyrtävlingar. Jag tycker att det är väldigt kul och viktigt att hjälpa till ideellt på klubben. Både att få vara del i gemenskapen och hjälpas åt att arrangera något men samtidigt för att kunna ha en aktiv tävlingsklubb. Jag satt som skrivare i 6h och jag fick på den tiden se många olika ekipage och samtidigt höra domarens kommentarer. Det blev som en form av gratis-clinic och något jag tycker är väldigt lärorikt och roligt. Något jag särskilt tar med mig är hur viktig inridningen och avslutningen faktiskt är. Precis som Mads sa när jag var och tränade för honom så är det en programdel som kommer två gånger vilket program man än rider. Det är något man verkligen kan plocka lite extra poäng på! Nu är jag taggad inför vår nästa tävling i mitten av november!

 

För att se mer av det jag och Haldor hittar på till vardags kan ni gärna följa mig på instagram där jag heter idapelander. Där får ni gärna också skriva om ni har några önskemål på vad jag ska skriva om här på bloggen.

 

Ha det så gott till dess!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 9673 ggrFler inlägg

Hejsan!

I fredags var vi äntligen nere i Sjöbo hos Irma och tränade. Det var en lärorik träning där fokuset låg på att hitta en bra rytm och jag fick även träna på min sits. Jag har haft lite problem med att jag känt att det blir mer och mer stressat för varje hinder som går inne på banan, därför hade Irma satt ihop en bana med många språng så att jag fick öva på att hålla en jämn rytm. Även om jag kände att de blev lite mer stressat mot slutet av rundan så kunde jag ändå hantera det bättre genom tips och trix från Irma. Jag provade att korta tyglarna några centimeter och bara det gjorde att jag kunde rida mer effektivt med överkroppen. Det gjorde även att min sits blev stabilare och jag kunde sitta mer stilla i sadeln. Hon hade även satt upp en linje i mitten av ridhuset med studs sedan tre galoppsprång till en oxer sedan tre galoppsprång till en studs igen. Detta var en bra övning för att jag skulle få öva på min sits och kunna komma tillbaka i sadeln. Jag och Irma pratar mer om detta i videon nedan där ni även kan se mig och Cree göra övningarna. 

Jag är väldigt glad för denna möjligheten NAF ger mig, jag känner efter varje träning att vi utvecklas mer och mer. Irma tyckte att jag hade hittat en bra grundgalopp vilket hjälper oss att få till en jämn rytm vilket jag fick till väldigt bra på denna träningen. Hoppas ni får inspiration av videon och kan ta del av övningarna. 

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 837 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Min vinterträning pågår fortfarande och jag har planerat vår första start i början av april. Då har vi tänkt komma ut och rida vår första msvb:5 på riktig tävling. Vi red ju en programträning här om veckan och den gav oss verkligen mersmak! Läs mer om hur det gick här: https://www.hippson.se/blogs/naf/lyckad-programtraning-och-en-tur-runt.htm.

 

 

I förra inlägget skrev jag om vilka hästar som har tagit mig dit jag är idag. Jag avslutade då med att nämna hur lärorikt det också är att jobba i stall och att omringa sig av duktiga och kunniga personer. Det här inlägget kommer handla om mina tankar och erfarenheter om det.

 

 

Redan tidigt under min ridskoletid fick jag möjlighet att vara stallvärdinna på helgerna. Det gav mig möjlighet att både lära mig om samt förstå hur ett stall ska skötas. Allt under ledning av en erfaren vuxen. Det var veckans höjdpunkt att komma till stallet på morgonen och höra hur hästarna gnäggade välkomnande när det var dags att morgonfodra! Förutom att arbeta med stallsysslor så fick jag hjälpa de yngre nybörjareleverna med ponnyerna. Någon behövde hjälp att tränsa och någon annan ville bli ledd under sin lektion. Jag har alltid trivts med att få ta ansvar och det är roligt att få hjälpa andra! På ridskolan fick jag träffa många olika hästar och människor, vilket såklart gett mig många nya erfarenheter, lärdomar och nya synsätt. Bara att sitta och titta på lektionerna, t.ex. under lunchen, ger så många nya perspektiv och ger viktig ny kunskap.

 

 

De två senaste somrarna har jag arbetat i dressyrstall. Det har gett mig flera nya och andra lärdomar. Här fick jag verkligen en insikt i hur det är att satsa mot toppen och då är det bara upp till en själv att suga åt sig så mycket kunskap och inspiration som det bara är möjligt. Något jag tar med mig därifrån och ofta tänker på är hur det finns en så noga avvägd och individuellt baserad plan för varje häst. En plan som utefter hästens förutsättningar och villkor ska få ut det bästa av hästen som individ. Jag har även fått lära mig hur mycket hårt arbete det är som ligger bakom framgångar. Det är tidiga morgnar och sena kvällar men hur fantastiskt är det inte när det man har arbetat hårt med äntligen börjar ge resultat? Varje dag är en del i resan att bli en bättre ryttare och ta sig närmare sina mål!

 

 

När jag arbetat i dressyrstall har jag också fått rida många hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar. Jag vet inte hur många gånger det tåls att säga hur viktigt det är att rida flera hästar! Framförallt tycker jag att man blir väldigt medveten om sin egen ridning och vad man själv gör bra och vad man behöver utveckla. Upptäcker man att man ofta stöter på samma problem på flera hästar är det viktigt att rannsaka sig själv och undersöka hur man egentligen inverkar och reflektera över vad man skulle kunna göra annorlunda. Desto fler hästar man rider desto mer rutin får man också som ryttare och desto fler verktyg får man i fler situationer. Nu när jag går i skolan och inte jobbar i samma utsträckning är jag tacksam att jag får möjligheten att hjälpa till med några stallkompisars hästar, utöver att jag tränar och tävlar Haldor, för att få ännu fler timmar i sadeln och kunna utvecklas snabbare som ryttare!

 

Hoppas det varit intressant läsning! Vi hörs om två veckor igen!

 

Ida Pelander


Läst 2308 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Förra inlägget skrev jag om vårkänslorna jag fått men nu är det tillbaka till vinter med snö och massa minusgrader. Inte det jag såg fram emot men nu är det faktiskt inte många veckor kvar till vinterkläderna kan läggas på hyllan. Just nu är jag inne i en väldigt stressig period i skolan med mycket tentor och uppgifter vilket inte ger lika mycket fritid. Det blir att direkt åka till stallet på eftermiddagen efter skolan, sedan hem och plugga igen innan läggdags. Stallet hjälper mig mycket med att lugna stressen och det är skönt att för några timmar bara kunna släppa alla stressande tankar och åka till hästen som ger en positiva tankar. En annan händelse som gav mig väldigt mycket energi och motivation var Göteborg Horse Show. I år äntligen blev det av, som jag längtat efter att återigen få uppleva stämningen som är inne i arenan. Det var extra kul att Irma Karlsson var där och tävlade så jag fick se henne tävla live. Det ger en så mycket kunskap av att kolla på proffsen och se hur de guider sina hästar runt svårigheterna och se hur häst och ryttare verkligen kämpar tillsammans. Jag är så imponerad av hur alla hästar hanterar atmosfären inne i arenan, särskilt de yngre hästarna som inte är lika vana. Jag kom bara ihåg hur spänd Cree va när vi var i Falsterbo. Mycket tält och utsmyckning att titta på som var nytt för henne när vi var där men det gav oss samtidigt mycket erfarenhet. En dröm hade varit att rida även på GHS någon dag men de är nog ett tag kvar tills dess! 

Det blev även lite shopping på mässan. Jag behövde ett par nya bakbensskydd till tävling så det passade vi på att köpa när det va rabatt på mässan. NAF var där så jag fick träffa gänget vilket var superkul. Kul att se att det var så många som besökte montern och var intresserade av deras produkter, det finns verkligen produkter för alla typer av hästar. Jag och Sofia pratade om att jobba förebyggande med skador. NAF har många produkter som hjälper till med återhämtning, bygga upp och hjälpa till att stödja olika delar av hästen och hur mycket detta kan hjälpa till för att minska antalet veterinärbesök och så vidare. Att hjälpa hästen med detta kan verkligen vara en investering för både hästen och dig själv.

Jag har även hunnit tävla sedan sist jag skrev. Denna gången valde vi att gå in direkt i en 130cm, innan har vi alltid hoppat en lägre förklass. Det var inga problem och vi fick till en jättefin runda. Tyvärr fick vi ett ner på sista hindret men jag kände att jag red aktivt och höll den planen jag hade tänkt. Omhoppningen blev något stressad så i framtida klasser så pratade jag med Irma om att jag ska hitta tillfällen under ritten där jag ska tänka på min andning lite extra. Framhoppningen till denna klassen tyckte jag att jag inte riktigt fick till perfekt. Det handlar mycket om att jag vill hitta en bra galopp men det är svårt med allt som händer runt omkring en när det är så många ekipage på en liten yta. Johanna Lassnack hjälpte mig med hur jag ska tänka gällande detta och det vi kom fram till var att jag inte ska ha samma förväntningar på känslan på framhoppning som inne på banan. På framhoppningen måste jag anpassa galoppen efter omständigheterna och som jag och Johanna har pratat om innan, att framhoppningen är en egen "box" där känslan jag får där inte avspeglar hur min känsla inne på banan kommer att bli. Jag är glad att ha både Johanna och Irma med på min resa då de hjälper mig att förbättras hela tiden. Nästa vecka ska jag äntligen till Irma igen vilket jag verkligen ser fram emot. Så nästa inlägg kan ni förvänta er mycket tips och trix från Irma. Hoppas ni uppskattade inlägget!

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 3388 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.