NAF Träningsakademin - Uppföljning av mental träning

Hej och glad påsk!

 

Sedan senaste inlägget har jag hunnit ha ett uppföljningsmöte gällande den mentala träningen med Johanna Lassnack. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av vad vi pratade om och hur övningarna har fungerat för mig. Under mötet gick vi igenom mina anteckningar från vårt förra möte och pausade och pratade om hur de olika delarna har gått. Samtalet cirkulerade främst kring nervositet på tävling och att hela tiden kunna hålla fokus i vardagen.

 

Vad gäller nervositeten på tävling har det hjälpt mig mycket då jag varit noga med att endast fokusera på en sak i taget. Till exempel fokuserar jag bara på att knoppa medan jag knoppar och på att duscha Haldor när jag gör det. På programträningen vi red för några veckor sedan fick jag verkligen en ”jaha-upplevelse” när jag inte lät tankarna skena iväg, utan istället fokuserade på det jag gjorde där och då.

 

I situationer då jag blir nervös ska jag försöka lägga in andningsövningen som Johanna har gett mig. Den fungerar som följer:

  1. Andas in genom näsan och ut genom munnen.
  2. Lägg en hand mellan bröst och mage. Magen ska fyllas på inandningen och tömmas på utandningen.
  3. Räkna så att inandningen tar 4 sekunder, håll därefter andan, andas ut i 6 sekunder och håll andan innan upprepning. (Det måste inte just vara 4 och 6 sekunder, det viktiga är att utandningen är längre än inandningen.)
  4. Bli medveten om kroppen. Andetagen ska gå hela vägen ut i tårna, ansiktet etc. Tänk på var du kan slappna av mer.

 

Jag har fått andningsövningen att fungera väldigt bra hemma i en lugn miljö. Vi kom därför fram till att jag ska börja lägga in den mer i nya och mer stressiga miljöer. På så sätt ska det också bli lättare att använda den på exempelvis framridningen medan jag skrittar fram.

 

En annan övning jag använt mig av är att försöka fästa blicken på någonting och ”blurra ut” allt runtomkring. När jag gör det har jag upptäckt hur mycket intryck man får av de man möter. Man ser exempelvis hur de ser ut, hur de går och vad de har på sig. Jag har mest använt mig av denna övning t.ex. på väg till skolan. Nu ska jag dock försöka lägga in den mer och mer i ridhuset för att kunna hålla fullt fokus på mig och Haldor. Med tanke på hur mycket intryck jag märker försvinner när jag använder övningen till vardags, tror jag den kan vara en stor hjälp för att kunna hålla mer fokus när jag rider. Även om jag fäster blicken på en bokstav och ”blurrar ut” det runtomkring går det att ha koll på de andra som rider samtidigt.

 

Vi pratade vidare om att jag på tävling ska gå in med ett öppet och förlåtande mindset. Jag är där för att lära mig och för att bli ännu bättre ska jag lära mig av de misstag som sker. Större eller mindre misstag sker alltid och det gäller alla. För att försöka undvika de stora misstagen och plocka ännu mer poäng på rörelserna, ska jag under träning ibland ”inverka för mycket”. Det ska jag göra för att ”se vart gränsen går”. Exempelvis ska jag testa hur mycket tryck jag kan sätta i ökade traven för att senare kunna veta det på tävling. Under programmets gång ska jag också försöka släppa den bedömningspunkt jag precis har utfört och hålla fullt fokus på den jag utför just nu.

 

Jag kom också fram till att jag vill bli nervös när jag ska tävla men inte så pass nervös att det påverkar prestationen negativt. Jag måste då vara beredd på att nervositeten kommer att komma och vara okej med det. Ha ett förberedande mindset. Jag kan också i förväg namnge min nervositet och så fort den kommer ska jag ge den en konkret uppgift och be den samarbeta.

 

Om allt går som planerat ska vi tävla nästa helg. Det ser vi väldigt mycket fram emot och det ska bli kul att testa alla nya verktyg jag fått från Johanna Lassnack under den kommande säsongen. Extra inspiration har jag också fått då jag kollat på våra duktiga svenskar i världscupfinalerna! Så fantastiskt att Henrik von Eckermann vann och vilken mental styrka av Johanna Due-Boje att kunna prestera så bra när inbjudan kom med så kort varsel! 

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 6058 ggrFler inlägg

MAJ
21
2023

Hej allihopa!

Här i Stockholm har försommaren kommit och jag betar därför Haldor en stund varje dag för att vänja in hans mage på gräs. Det är vad Haldor väntat på hela dagen så det går fort upp till ängen! Jag älskar ljudet från när Haldors betande blandas med fågelkvitter. Nu är sommaren här!

 

Häromdagen var vi och tävlade en Msv:b5 igen. Det blev någon dyr miss som tyvärr drog ner procenten men känslan överlag var bra och det är det som är det viktigaste! Dagen vi har den känslan tillsammans med att vi sätter alla rörelser blir det riktigt bra! Det är kul att vi får 7:or och någon 8:a på det vi gör bra! Jag känner verkligen att vi gör framsteg med det vi tränat på och det känns som ett kvitto att vi är på rätt väg.

 

Apropå tävling så är jag verkligen glad för att jag har någon som kan följa med som hästskötare och filma när jag rider. Det krävs verkligen flera för att vi ska utvecklas framåt och jag är glad för att jag har det team runt mig som jag har!

 

Att jag kom med i NAFs träningsakademi är något som gjort otroligt mycket för min och Haldors utveckling. Sofia på NAF har verkligen hjälpt mig att gå igenom Haldors foderstat och stöttar med fodertillskott och groomingprodukter som verkligen har gjort skillnad för Haldor. Jag har också fått möjlighet att träna för Mads Hendeliowitz, vilket varit väldigt lärorikt. Johanna Lassnack som coachar mig mentalt och ger mig värdefulla verktyg att hantera nervositet och att hålla fokus under både träning och tävling är också väldigt viktig i mitt team!

 

Jag har även min fantastiska tränare Per Duvefelt som tränat mig och Haldor i ett och ett halvt år nu. Han lyckas verkligen på det mest pedagogiska och metodiska sätt få oss att ta oss an våra utmaningar samt slipa våra styrkor.

 

Jag tänker också på andra viktiga människor i det mer vardagliga som till exempel alla mina fantastiska stallkamrater och våra stallägare. Haldor står på en stor anläggning med närmare 40 hästar och här finns människor i alla åldrar. Det som förenar oss är såklart kärleken till våra hästar men i mitt stall bryr vi verkligen oss om varandra. Känner någon en oro för sin häst är genast flera andra där och stöttar, tipsar och kommer med råd. Vi hjälper varandra om någon behöver resa bort eller blir sjuk och vi som har våra hästar i uteboxlängan är experter på att diskutera vilka täcken som passar till vilken häst i alla olika väderlekar. Vad hade jag gjort utan alla er! Skulle något hända Haldor under dagen skulle personalen kontakta mig direkt. Att aldrig behöva känna oro för hur Haldor har det under dagarna är guld värt! Vi har ett väldigt stöttande och peppande gäng stallkompisar runt oss!

 

Vi har även en väldigt bra hovslagare och equiterapeut som tar hand om Haldor på bästa sätt utifrån sina professioner.

 

De som dock är allra viktigast för min och Haldors utveckling är min familj. Jag förstår att jag är privilegierad som har föräldrar som kan stötta mig ekonomiskt, det är ju tyvärr dyrt att ha häst! Jag är också väldigt tacksam för att de stöttar mig med sin tid för att jag ska kunna hinna med att både ha häst samt sköta mina studier. Mamma eller pappa är ofta med mig i stallet och hjälper till med sysslorna, filmar på träning, skjutsar på tävling och jag är så glad för att de älskar Haldor lika mycket som jag gör! Min lillebror ska såklart också ha en eloge för att han släpper iväg mamma eller pappa till stallet varje dag.

Jag och Haldor är väldigt tacksamma för alla människor som peppar oss i motgång och delar vår glädje i medgång. ”Vi:et i vinsten”, ”it takes a village to raise a kid”; jag är så tacksam för alla vi har i vårt team!

Vad hade vi varit utan er?

 

Ida Pelander


Läst 2021 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Det har varit en lugn vecka för Cree och mig efter förra helgens meeting på Grevagården. Vi kom dit på fredagskvällen och installerade Cree i hennes box och packade upp allt, sedan gick vi till vårt rum som vi skulle bo på som låg på tävlingsplatsen vilket var väldigt smidigt. På lördagen startade vi runt lunch så vi longerade henne på förmiddagen så att hon fick springa av sig lite innan start vilket fungerar bra på en häst som Cree som har mycket energi. Vi startade en 125cm klass och var dubbelnolla och blev andraplacerade av 39 starter. Fick en bra känsla, Cree hoppade bra men var inte riktigt nöjd med min egna ridning. På söndagen hoppade vi senare på eftermiddagen och gjorde samma upplägg som på lördagen med longering. Det var andra omgången av division 1 med Skedalas lag som också gick i 125. Vi var endast tre ryttare i laget denna omgången vilket skapade extra spänning men båda tjejerna i mitt lag var felfria och jag fick ett nedslag vilket räckte till en tredjeplacering denna omgången. Detta gjorde även att vi kom vidare till omgång 3 och 4 som går i Göteborg vecka 29 som vi nu taggar till. Väldigt glad att Cree var så lugn och fokuserad denna helgen, det gör att jag kan rida bättre och Cree hoppar bättre. Cirka 1-2 timmar innan starterna gav jag Cree en Instant Magic shot från Naf som har en lugnande effekt. Cree var spänd och ofokuserad på första utomhusstarten för någon vecka sedan men dessa Magic shotsen hade en mycket positiv påverkan på Cree så det ska jag fortsätta med.

Har gjort lite andra inköp den senaste tiden inför sommaren. Jag har köpt hem kylskydd till benen som jag tänkt kan vara bra, speciellt nu på sommaren när benen blir väldigt varma under benskydden. Tänker speciellt efter hårdare pass eller efter hoppning att benen kommer må bra av det. Har även köpt hem nya stigläder, de var dags för nya nu då de blivit slitna men tycker ändå att de som jag haft nu har hållit bra så jag köpte likadana igen. Lippo selected stigläder heter dem jag har haft. Har även köpt hem ett par ballskydd till Cree då hon börjat trampa sig lite på senaste. Köpte ett par från Trust i gummimaterial så jag hoppas de ska passa. Om de hinner komma innan helgen kan jag testa dem på helgens tävling i Halmstad. 

Hoppas ni uppskattat inlägget!

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 3193 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

 

Jag tänkte i detta inlägg ta med er på vad jag och Haldor, tillsammans med vår tränare Per Duvefelt, har tränat på under senaste tiden.

 

Eftersom vi tävlar en del just nu jobbar vi mycket med programdelar och rörelser som ingår i programmet (msv:b5). Det vi dock alltid är väldigt noga med och strävar efter är att Haldor är lösgjord och jobbar över ryggen i en rund form. Vi brukar inte plocka upp honom i formen innan han är framme för skänkeln och rund i formen. Vi kan då jobba en del tempoväxlingar på fyrkantsspåret och på volt samt rida skänkelvikningar på olika linjer eller på fyrkantsspåret. Vi jobbar även en del förvänd galopp och varierar att ställa utåt och inåt. Om Haldor under passet börjar falla isär eller bli för hög i formen brukar vi gå tillbaka till att exempelvis lägga in en båge i förvänd galopp.

Den förvända galoppen brukar vi också kunna kombinera med att öva på att få till raka och luftiga byten och serier. Vi brukar då ligga i galopp ca. 2m innanför spåret och vänta med att göra bytet tills han går rakt på linjen och galoppen är bra. När jag gör bytet är fokus på att vi fortsätter på samma linje efter bytet som linjen vi red på innan bytet. Rider man mot en spegel blir det ännu tydligare hur man förflyttar sig på linjen. Efter bytet håller jag den nya galoppen tills den känns bra och han går rakt på linjen jag rider på, innan jag gör nästa byte. Med tiden blir då både bytena och serierna mycket bättre. När jag har ridit övningen har jag upplevt att man inte ska ha bråttom med att göra nästa byte, utan verkligen ta tid på sig. Det lönar sig i det långa loppet!

 

För att kunna bibehålla ställningen och undvika att han blir för rak i skolorna brukar vi vara noga med att lägga in volter och bågar. Om jag till exempel rider en öppna på långsidan och känner att jag inte har honom runt innerskänkeln brukar vi alltid lägga in en volt och därefter fortsätta öppnan. För att se till att jag har honom på ytterhjälperna brukar vi också kunna rida öppnan någon meter innanför fyrkantsspåret. Det blir då väldigt tydligt om man tar stöd på väggen eller om man verkligen har hästen för ytterhjälperna. Även om slutorna jag rider på tävling ligger diagonalt brukar vi också öva slutorna på fyrkantsspåret och några meter innanför spåret för att se till att jag har koll på hela Haldor. Allt detta förbättrar i sin tur lösgjordheten och rakriktningen, vilket i sin tur förbättrar skolorna. 

 

I övrigt rider vi mycket tempoväxlingar för att hålla honom framme för skänkeln och behålla honom på bakbenen. Ibland räcker det med en halvhalt/kort avstämning och ibland krävs en tydligare tempoväxling eller övergång. I tempoväxlingarna försöker vi växla tempot ganska försiktigt så att han exempelvis inte tappar bakbenen och faller fram på frambenen istället. Med mycket tempoväxlingar/övergångar bygger vi också mycket styrka!

 

På tisdag är det dags för nästa träning för Per och det ser jag mycket fram emot! Det ska bli väldigt kul! Hoppas ni kan ta med er något av det vi jobbar med och få användning av det i er träning! Ha det så bra och så hörs vi igen om två veckor!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 4246 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.