Paradressyr – bakom kulisserna - Med glimten i ögat tar vi steget upp till kür

Ett perfektionskaos är en till synes motsägelsefull situation där strävan efter perfektion och precision kolliderar med kaotiska eller oförutsägbara händelser.
Vilket många gånger resulterar i en blandning av ordning och oordning, skönhet och galenskap på samma gång.

Tänk dig till exempel en välplanerad och perfekt organiserad festmiddag där varje detalj är noga genomtänkt: elegant dukning, fina porslin, perfekt placerade dekorationer och en fantastisk meny.
Allt är i perfekt ordning och precision tills kaoset plötsligt slår till.
En olycklig sammanblandning av rätter avslöjar sig, ett ljudligt brak från köket och en av gästerna råkar spilla rödvin på den perfekta duken.
Samtidigt som allt verkar vara i totalt kaos, kan det också skapa ett ögonblick av skönhet och gemenskap när människor skrattar åt situationen och delar en upplevelse som är minnesvärd på ett helt annat sätt än den ursprungligen planerades.

På en annan nivå kan ett perfektionskaos manifestera sig i till exempel en konstnärs ateljé där varenda penseldrag är noga planerat och varje färgsammansättning är väl genomtänkt.
Mitt i denna sökta perfektion kan konstnären plötsligt bestämma sig för att kasta färg på duken impulsivt eller kanske tappa en pensel som gör ett oväntat, men ändå konstnärligt vackert avtryck.
Det skapar en spännande kollision mellan det strävande efter perfektion och det oväntade kaoset som kan ge en djupare dimension till konstverket.

Dressyren, den sofistikerade grenen inom ridsporten - känd för sin precision, elegans och konstnärliga utföranden. 
Men bortom den graciöst stilrena atmosfär och ibland det strama ansiktsuttrycket under en tävling så finns även en värld av humor, skratt och oväntade händelser. 
Att se dressyrekipage utföra ett perfekt utfört mönster är som balett tillsammans med häst. Men bakom kulisserna finns en rad episka proportioner där häst och ryttare stundtals kan ha helt motsatta åsikter om vilken väg de ska ta!

Det är som att hästen plötsligt bestämmer sig för att gå från att vara en följsam partner till att göra en imitation av en giraff som är i full färd med att imponera på publiken.

"Hemliga" språket...
Svansens språk. Svansen som säger allt! Eller kanske inte allt, men en hel del. 
Medan rätt svansföring kan uppvisa intrycket av harmoni och fritt från störande insekter, kan en plötslig "svans- whiplash" likna en hästversion av en argumenterande tonåring som av olika orsaker säger "jag gör det här bara för att jag måste, inte för att jag vill". 

Kostymdilemmat!
För ryttarens del kan det i vissa fall vara sånär på en kamp att hålla sina vita ridbyxor rena - en balansakt mellan att imponera på domarna och undvika fläckar från det senaste intaget av en bit choklad och en kopp kaffe på stående fot till hästens impulsiva beslut att göra en snabbt utförd markering..... 
Själv har jag en förmåga att alltid verkligen ALLTID smutsa ned mina vira ridbyxor. Medans mina medekipage på banan skiner i kapp med solen, så skulle det vara fullt möjligt att ta analys på både det ena o det andra från ovansidan av mina lår. 
Vid försöket med mjukisbyxor  ovanpå den rena vita ridbyxorna så lyckades mjukisbyxorna att färga av sig. Det mest troliga för rena vita ridbyxor att byta om in i det sista. Men inte ens då lyckas jag med att hålla dem rena... SUCK. 

The Poker Face
Domarna är experter på att hålla ett sk. "poker face" när de bedömer, och vi kan bara spekulera i vad de egentligen tänker när de ser en häst göra en oplanerad piruett mitt i en planerad graciös ökad trav....
Eller när jag och min ena grabb samlar galoppen, vänder in på diagonalen i SAMLAD galopp, ska mjukt göra en graciös övergång till trav vid passerandet av medellinjen för att sedan mjukt och svävande dansa in i det nya varvet av samlad galopp, alltså vad händer då. Jo mina ben som är som de är, kraftlösa, känsellösa, dinglar likt honky tonk intill hans välsvarade kropp.... jo så dansar vi in i en kraftfull galoppiruett. Det visar sig att där vår mjuka övergång ligger gör man i de enormt svåra programmen en galoppiruett. Och klok som min lilla häst är så hjälper han sin homosapiens på ryggen eftersom att denne (läs jag) har fullt upp med att hitta tillbaka i honky tonk takten. Just denna eskapad har faktiskt hänt mer än en ggn. 
Det är en salig blandning av känslostorm där och då. 
Första gången det hände så var det en WOWkänsla för att få äran att uppleva denna enormt vackra rörelse ihop med den jag älskar. Så vad gör jag.. "spechless" fortsätter avnjuta det han påbörjat... Inte lätt att lära om en otroligt rutinerad häst att bli parahäst. Men vi börjar att ta oss igenom det. Så nu med facit i handen så kan jag med ett leende se tillbaka på hur vi kommunicerat, trott att vi förstått varann, gjort det bästa vi trott för stunden osv. 

I slutändan är dressyren en konstform som förenar elegans och precision med en god dos humor och oväntade händelser, 
Det är en värld där perfektion möter det oväntade och där både häst och ryttare är hjältar i sina egna respektive roller. 

Sammanfattningsvis är ett perfektionskaos en situation där strävan efter precision och ordning möter det oförutsägbara och kaotiska, och i den kontrasten skapas en unik och minnesvärd upplevelse som kanske inte var planerad, men ändå har sin egen form av skönhet och charm. Det är en påminnelse om att även i de mest välplanerade situationerna kan det oväntade och kaotiska göra sitt intåg och ibland skapa något ännu vackrare än det som var tänkt att vara perfekt.

Så nästa gång du ser en dressyrtävling, kom ihåg att det är mycket jobb bakom det du ser som precision och elegans. Det är en show fylld med oväntade, roliga ögonblick. 
Man vet aldrig när hästen får ett infall av tesla i buskarna, eller aldrig NÅGONSIN gått igenom en vattenpöl förutom i hagen där man kan fullkomligt bada i skiten....

Men vi gör detta med kärlek, vi gör det tillsammans med de vi älskar mest av allt!

Med detta sagt... Nu ska det byggas en kür för mina båda hästar!
Våra kürer innehåller perfektion, precision och ordning möter det oförutsägbara och allt skapat i ett flöde ackompanjerat till ljuv musik :-)
Förbundsträning med Gunilla Byström 2022 Marie och Dalgaads Dux
Foto: Privat - Förbundsträning med Gunilla Byström 2022 Marie och Dalgaards Dux

Kram!

 


Läst 4506 ggr



Fler inlägg

TACK alla ni som läser, följer bloggen och hör av er på Instagrams DM.
ALLTSÅ passerat 12 TUSEN läsare!!!!!!!!! NI ÄR FANTASTISKA!!!!!!

Jag har haft en liten timeout eller rent ut sagt ett mentally breakdown. Rätt skönt att tillåta sig själv att faktiskt bryta samman för att sen resa sig upp igen. 
Klassificeringen tog otroligt hårt på kroppen. De tänjde på min kropp i positioner som inte är möjliga för mig då jag saknar vissa leder, ligament och delar i bäckenet. 
Jag sa aj såklart eftersom att förböja en del som är stopp gör ont. I efterhand skulle jag sagt stopp istället för ett aj. 

Men nu är den klar. Jag fick korrigeringar på mitt medicinska kort. Och trots att jag har massor med underlag på min skadehistorik så behövs mer in.
Nu har jag x antal tusen röntgenbilder att sortera ut samt inväntar kompletterande intyg att skicka in. 

Klicka här för att komma till regelverket: FEI paradressage compensating aids guidelines

- Hårt handtag på sadeln. 
För att förhindra att jag tappar balansen
Min tolkning av FEI: Materialet av ex läder, stabilt. Max höjd 10 cm från framvalv. Och 30 cm bredd. 3 cm från min magdel. 


- Snoddar på stigbyglarna
Jag köper vanliga breda gummiband

- Läderrem mellan stigbyglar till sadelgjord
För att stabilisera fot och nedre del av kroppen
Dessa måste användas tillsammans med säkerhetsstigbyglar. 
Läderremmen (sporrem) får ej kortare än 5 cm från sadelgjord till stigbygel. 

- Kardborreband över låren

- Knut på tyglarna
För att få grepp om tyglarna som glider. Dessa knutar skadar min artros mer än gör nytta. Dock gick ej handtag igenom. Så därav kommer troligt mina tyglar tyvärr fortsätta att glida ur greppet.

- Växla mellan att rida lätt eller sitta ner
- 2 spön 
För att underlätta då benen är kraftlösa och tappar känsel. 
Dock är min ena häst inte alls förtjust i att jag har spö, så där kämpar vi på att hitta en ergonomisk positionering av mig istället. Och arbeta med ett annat språk. 
Max 120 cm långa


- Nicka vid halt
- Padd ovanpå sadeln

Har fått några frågor på Instagram, DM:
"Hej, jag tycker du är superduktig och rider dina hästar sååå mjukt och fint!!!!! Men varför var inte du med i enköping? ska till starta sm?"

Vill börja med att säga tack, vad glad jag blir att du tycker om det du ser. :-)
Jag valde att inte starta OBS klasserna i Enköping som är  uttagning/mönstring till Svenska Paradressyrlandslaget,
då den kom alldeles för nära inpå klassificering och min kropp var helt ur fas. 
Dalgaards Dux och jag är kvalade för SM 2024 men kommer troligt avstå detta år. 
Möllegards Romeo har möjlighet att kvala under kommande månad men får se. Han har nerverna på utsidan i främmande miljöer vilket gör det osäkert för mig som har benen "fast" i sadeln.
Självklart lossnar spännen vid ett fall men ändå. För mig är säkerheten A och O vid all hantering med dem så att flänga runt utan kontroll bara för att vi "kan" är inte min grej. 
Vi ska ha en hitta tillbaka till det som är roligt år är tanken. Är flera utmaningar med kroppen och grunden i allt är att ha roligt. Och det ska vi ha :-) 
Sen vilka klasser det kommer att bli är en annan sak. Galoppen och skolor är svårast för mig så det tränar vi extra mycket på. Det gör att kroppen är ännu mer sliten efter ett pass. Men men skam den som ger sig!

"Hej hopp i galopp! Kan du tipsa om en bra övning för min ponny springer mest med huvet i luften eller kröker mycket på nacken så den rullar ihop sig"
Jag tränar mina hästar mycket i skritt, det är fantastiskt vad givande det är! Lilla och stora fyrkanten, nyttjar varje hörn, varje bokstav. När det sitter utan spänning så tar vi det i trav, samma sak där, sen galopp. 
Om något inte fungerar så går vi tillbaka till skritt, gör om och gör rätt. 
Min filosofi är att fungerar det inte så nöt inte på, gå tillbaka till skritt, ha inte för bråttom. 

"Vad har du för underlag på din fina ridbana?"
Jag har sand. Men har offerter på olika former av underlag. Det lutar åt textil, men inget klart. Finns andra planer med som innefattar bygglov. Men jag vill hitta tillbaka till glädjen först. 

"Varför galopperar du om det är dä du har svårt för??"
För att inga program jag tävlar är utan galopp. Så det är enda alternativet att göra så att jag kan med det jag har utifrån de förutsättningar jag har idag.



Det var allt för idag!

Njut av vårsolen! Och kram på er!

FOTO: Privat, Årsdebut LA:3 Dux och Marie 70,396%


Läst 2670 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
13
2024

Ja då var vi på Finlänsk mark!

Resan med båt över har gått sjukt galet över min förväntan! Jag är extremt åk/sjösjuk då mina balanssinnen inte är vid sina fulla bruk…

Som det kontrollfreak jag är så var jag med facit i handen alldeles för tidig till Värtahamnen. Först på plats i kö.

Lägger upp bilder när jag kommer hem så ska ni få se delar av en fantastisk buffé. 

Svensk tid är kl. 04:00 och här är vi en timma före. 

Så om 30 min öppnar frukosten och vi har ca 40 min på oss innan vi måste vara vid bilen. Nu har jag fått min bil i direkt anslutningar till hissarna tack o lov!

Hytten är jättestor! Sängen var stum och efter den långa dagen så kändes det som att ligga på tusen nålar. Sover bättre i min hästburna… 

I min hytt har jag 4 sängplatser, plattTV fri minibar. 

Renée och jag åt i går sen var vi iväg till taxfree och handlade lite och så satt vi i min hytt efter o prata lite om förväntningarna på denna dag. 

Jag är otroligt tacksam över att ha fått tilldelad rullstol och nästa gång har jag rött bil och kan ta med el- rullstolen istället.

Tack arbetsterapeut för din envishet!

Om en stund påbörjar vi turen upp till Ypäjä och klassificeringen. 
Skriver mer ikväll :-) 


Läst 7143 ggr Kommentarer Kommentera

Ett års väntan och längtan är snart över!

imorgon åker jag och en av mina Parakompisar till Ypäjä för internationell klassificering.

Timmarna av läkarbesök och ett gediget tjatande efter rätt dokument som ska till FEI för godkännande innan man blir tilldelad en tid. 
En internationell klassificering står högre i rang än den Svenska. 
Klicka gärna in på FEI och vad klassificeraren bedömer 

imorgonbitti har jag ett läkarbesök innan det är dax för att påbörja resan upp mot Stockholms båtterminal.

Älskar mina nya tyglar, de hjälper mig en hel del, svårt är det ändå men det glider inte fullt lika❤️

Synd man inte får tävla med dem .

Så här fäster jag snoddar på mina stigbyglar och som ni ser är min fot placerad långt in men det behöver vara så för att hjälpa mig med balansen. 
När ryggslutet krossades och var tvunget att sågas av så innebar det att nerverna som löper genom ryggraden och ner till Sakrum kapades med 😔

Det är många pararyttare har magnetsstigbyglar vilket verkar supersmidigt!

Tänk att kunna slippa de fula snoddarna! Men de hjälper att ha fötterna på plats men när benen tappar känseln är jag maktlös. 

Hemma på gården har vi elrullstolsträning. Dux är lite skeptisk än men det kommer. Det är viktigt att de båda får den tid de behöver.

Den vanliga lilla rullisen funkar jättebra med dem. Jättemysig att komma ut på långrullenad 😍



Dux och jag åkte till Sanna i söndags, alltid lika mysigt där! 
Vi lyckades lossa på lite spänningar och vi alla tre var mycket nöjda med passet. 
Pga mina skador är enormt svårt för mig att rida ihop en häst och man får gott andra mjuka vägar. 
Jag önskar att det vore enklare att komma iväg men nu är ju livet så här. Bara att acceptera. 



Världens bästa vänner! Utan hästarna hade jag nog inte klarat mig tillbaka, livet är nyckfullt 💕


Läst 7421 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Paradressyr – bakom kulisserna »



Här hittar du alla våra husbloggare

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.