Paradressyr – bakom kulisserna - Mitt internationella bränsle

Det är verkligen ett av mina mål att tävla internationellt.
Dels för att komma ut på resande fot med mina bästa vänner men också att mäta mig/oss med de andra nationerna och såklart känna andas njuta av hetluften och bli dömd av fler utländska domare. Sen är det så spännande att se nya tävlingsplatser och bo borta i buss. 

Shit pommes frites vad allt kostar!

Foto: Privat - Dalgaards Dux & Marie framridning hemma på ridbanan, inför programridning MSV B

Förutom det sedvanlig, medlemskap vaccinering etc. dvs allt som krävs för att tävla i Sverige så behövs lite nytt!

Men först lite grundläggande från min planering innan jag ens kommit till skott att anmäla till själva tävlingen: Kom ihåg, denna blogg är inget regelverk utan det är min dagbok om min och hästarnas resa mot den internationella tävlingsbanan och allt mer mellan himmel och jord. Jag ska göra mitt bästa för att lägga in länkar, men kom ihåg att alltid alltid se TR, FEI regler, kontrollera med veterinärer eller ridsportförbundet. Jag kan skriva fel, jag kan ha uppfattat något på mitt sätt. Det är så mycket att hålla koll på....

- Chipmärkning och kontroll av chip: Vid min första ansökan så avslogs den pga min häst inte skulle ha vart chipmärkt. Men han var chipmärkt så jag fick skicka in pass på nytt efter ID kontroll. 
- FEI-Pass till hästen. För att tävla internationellt måste hästen ha ett nytt pass till ett sk. FEI-pass. Det passet ansökte jag om på Svenska RF och det kom hem med rekommenderad post och jag löste ut det till en kostnad på 2700 kr.
Som jag förstått så är det passet giltigt i fyra år, och behöver därefter förnyas, för att få en ny stämpel. Lite osäker på kostnaden men det kan nog landa på ca 2 tkr. 
Det vanliga passet ska vara instucket i det nya FEI passet.
Läs mer om FEI pass här

- Pass till mig. Jag som i princip aldrig kommer längre än Ullared eller inom TDBs kartgränser behövde EU kört eller pass. Jag valde att ansöka om pass. 

- TDB. Sedan behöver både jag och min "FEI-häst" behöver FEI registrering/licens. Som jag ansökte om  i TDB. Ny kostnad varje år.
Läs mer om FEI registrering av ryttare  

- FEI vacc = En vaccinering till 
Vaccinationsreglerna för att tävla internationellt är strängare än inom SWE. Viktigt att hålla koll på! 
Läs mer om FEI vaccinationsregler
 

- Min gård eller där min häst är installad ska vara godkänd hos jordbruksverket - info se jordbruksverket!

- Chauffören: Kompetensbevis för hästtransportörer - Info finns hos Jordbruksverket. 
Kurs krävs! Gäller både lastbil och släp.
Tänk på att kravet på vem som ska ha kompetensbevis skiljer sig åt inom EU. Det är främst tolkningen av vad som är privat och kommersiellt som ses olika.
Redan i Danmark krävs kompetensbevis OM du rider internationellt.
- YKB kan behövas
- Transportmedlet, godkänd för transport långa resor.
Man tittade bl.a. på: ventilation, hur man kan ge vatten till sin häst, att jag kan kontrollera vilken temperatur det är inne hos min häst.
Att jag har godkänd brandsläckare, kniv, att storleken på "boxen" är korrekt anpassad i förhållande till den pålle som ska resa. Att det är ljust tak, rätta skyltar, lutning på ramp, etc.
Man kan få fordonet godkänt för under eller över 8 timmar.

Jag planerar att byta buss. Ta C1 kort och kunna resa lite mer bekvämt under de långa passen. Även för att jag ska ha kök att tillgå då jag har en hel del allergier och intoleranser som gör det svårt att hitta ätbart åt mig på olika platser. 
Idag på tävling så bor jag i min buss, har skapat ett compact living som fungerar fint! Men jag skulle behöva kunna just laga mat. 
 
Men innan allt detta med hans pass och allt annat blev klart så har jag haft en låååååång resa med att få tag på alla intyg.
- Medicinska underlag : Min operationshistorik är lång och bred och många involverade läkare/docenter och professorer på Universitetssjukhus. MEN Allt ska samlas ihop olika dokument jag fick från förbundet. Flera vändor behövdes då intygen i mitt fall var komplicerat att få till. Inte bara en diagnos att få med. Diagnos ska beskrivas, symptom, vad händer, medicinering, etc. 
Jag grät helt ärligt de 2 ggr jag missade att klassificeras internationellt pga.  att läkarna inte fyllt i korrekt och långa handläggningstider och kommunikationsmissar.  De 2 ggr skulle jag ha rest ner utan häst och klassats, men nu planerar jag in att tävla i samband med klassificering. Det gör det hela otroligt mer komplext såklart, men regler är regler så bara att tuta o köra! 
Även här kan det se olika ut så bara för att jag har denna process betyder inte att någon annans är rätt eller fel. All information och allt stöd finns hos Ridsportförbundet :-).
Det ni läser här är min blogg utifrån mina tankar, känslor, upplevelser, utmaningar och såklart framgångar!

- Anti doping: JÄTTEVIKTIGT att hålla koll på vad äter min häst och vad stoppar jag i mig! I detta inkluderar såklart mediciner.
Det finns en "röd/grön" lista där kan du kontrollera om din medicin du äter är okej, dvs grönlistad eller röd. Då behöver du vidta åtgärder. Det finns information att läsa och personalen på Antidoping.se är jätterara! De har hjälpt mig massor. 
Min gedigna lista är godkänd! SÅ skönt!
Läs mer om Röd-Grönalistan här
Läs mer om Anti doping här

Planen att vara redo att starta internationellt 2023 är i princip klar. Inte många steg kvar vilket känns oerhört skönt. Det har tagit energi, tid och pengar.

Jag och en av mina bästa vänner planerar som bäst att starta, resa iväg tillsammans med våra pållar. Hennes pålle är cool att resa med, min ena har inte accepterat att stå still så länge och kan bröta loss big time. Så min comfortzone är hotad ha ha. Stressmage delux att åka båt med honom .... Skämt och sido. Vi har en spännande resa framför oss.  

- Hästens utrustning 
Jag försöker att alltid kolla FEI regler i första hand, dels kan de ibland vara enklare att tolka. Men kom ihåg att man som ryttare alltid har ett eget ansvar att kontrollera utrustning etc. i TR, att säga att "jag har läst det i en blogg eller en artikel", det håller inte.

 
Foto: Privat - Dalgaards Dux & Marie mitt i en överstrykning MSV B

Tack för att ni tog er tid att läsa och kom ihåg att söka fram reglementet om ni vill källsöka, det jag skriver här är mina dagboksnötter som jag delar med mig till er 

Kram på er!


Läst 5359 ggrFler inlägg

DEC
03
2023

🇸🇪 STORT Grattis till alla ni som tävlat på friends i helgen!

Petronella Andersson/Odina Van Klapscheut och den magnifika debut & så seger i GP 1.55!!!
0-0/36.48 
#petronellaandersson

SRF 
(Strömsholm RF) ekipagen och tillika mina klubbkamrater har även de presterat OTROLIGT 🙌 
Torsdagens uppstart Arena Youth Tour -1.30/1.40
8:e plats Alicia Svensson/Filourado PS 
10:e plats Frida Levin/Joe 
Båda noll fel i grunden och vilken teknisk bana!! 
Är så mäkta imponerad 🤩
Och på fredagen fortsätter Frida och Joe att briljera på den magnifika arenan.. 
6:e plats på en galet hög höjd - 1.40/1.45
Alicia och Filourado PS landa på en fin 12 plats! 

Och hatten av för #fridalevin som inte bara debuterade på denna nivå utan också kvalade till håll i er… GÖTEBORGS HORSESHOW!!! 
För mig är det helt galet högt - orimligt högt. 
Jag tycker det är extra roligt att det går så bra för henne då jag följt henne sen hon tävlade sin vykortssöta ponny Dior!
Och alltid så mjukt och följsamt! 
Det är få som skulle få hoppa Romeo men de är nog Frida man ska heta isåfall! 
För er som inte vet så har faktiskt Romeo tränat lite hoppning med en annan Frida! TerrängFrida som faktiskt har en riktigt bra podd! Värd att lyssna på -Spotify 
Hoppning är Såå spännande och jag saknar att få skutta lite. 

En annan sak som är imponerade är hur man på så kort tid kan anlägga ett sånt fantastiskt ridbaneunderlag som håller Världsklass på högsta nivå och i alla tänkbara discipliner! 

Familjefest för alla
SIHS käpphäst final 50cm segrade Millie Halming/ Rönnbackas Black Beauty
SIHS käpphäst final 70cm Isolde Björklund/Solo
#käpphäst 

Så himla roligt med dessa folkfester, otroliga speakers, fantastisk publik, magiska shower - ja för alla!

Grattiskramar till paradressyrryttarinnan Louise Etzner som emottog ärofyllt pris 🏆 också! 
Jättehärligt att paradressyren får lite plats! 

Sammanfattningsvis denna helg då… jo jag har ju som ni förstår hoppat med häst, med käpphäst, piffat o puffat i takt med ljuv musik, galopperat utan träns och tyglar .. 
Ja från mitt soffhörn där jag har bänkat mig, min Pyret (diabeteskissen) och en släng av man flu. 
Jupp ni läste rätt - men jag överlevde! 

Ännu en ggn GRYMT jobbat alla ni som tagit er till tävlingsbanan på SIHS 🇸🇪🏆
Finns verkligen massor med lovande ekipage som rider mjukt fint följsamt och med värme kan möta sin hästs ögon efter prestationen. 

Heja Sverige 🇸🇪 

Nu ska jag ta mig ut och ta in mina hästar o pussa om dem ordentligt i deras välförtjänta vinterledighet.
Sen ska jag tända lite ljus, mysa ännu en gång i soffan och avnjuta kvällen med första advent.

Kom ihåg att vara rädda om er, kör försiktigt och blås ut ljusen! 

kram 🤗 


Läst 628 ggr Kommentarer Kommentera

Finner knappt ord…

Andreas H har vart en förebild under alla åren. 
Vad hände med omdömet? Vart gick de fel… hur kunde det gå så fel… VARFÖR sa ingen stopp!

Sedan när behöver man 3 tyglar? Sen när behöver man använda dressyrpinnen till en våldsam tortyr…
Det var ju inte enbart AH heller som utsatte hästarna för den vidriga tortyren. Vilka är de andra?
Jag förstår verkligen inte .. men vissa saker ska man helt enkelt inte förstå - så är det bara. 
”Vi är en fabrik och vi tillverkar hästar”
Kan någon förklara för mig HUR det kunde ske och under så lång tid …

Bakom mina stängda stalldörrar har hästarna lugnt och stilla, jag kan se hur de slappnar av o gärna lägger sig med för att slappa lite. Hör hur de tuggar på sitt grovfoder. Nån släpper en så där lång mjuk prutt 💨 sån som man tror men härrägud ska den inte ta slut snart. 

Men nu bör det bli konsekvenser och det kan omöjligt enligt mig stanna vid ett års avstängning från danska förbundet!
Nä nu är det dax att hästvärldens ledningsgrupp sätter ned foten och gör det för att ge de drabbade hästarna rättvisa!

När förståndet tar slut tar våldet vid …. Usch säger jag. 
Vem tar hand om hästarna nu? 
Får de komma ut i hage om dagarna? Och framförallt - har de kommit ifrån sin plågoande? Eller rättelse- plågoandar för det ska fasen inte enbart falla skugga över AH för han hade ju faktiskt beridare…..

Jag hade tänkt skriva om annat men just nu har jag bara en klump av ångest och avsky i magen.

Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…


❤️ jag älskar mina djur som om de vore mina barn❤️

kram!


Läst 5049 ggr Kommentarer Kommentera

Så roligt att få gästblogga som Maries ”parakompis”!

Efter en skallskada 2009 fick jag möjlighet att klassificera mig och min försvagade vänstersida i Skellefteå 2014.
Accepterandet av följderna av olyckan är fortfarande en pågående process men i det stora hela en tacksam sådan.

Med funktionsvariation har jag ”tvingats” fördjupa mig än mer i både min egen och hästens biomekanik. Tyckte nog att jag var en mjuk och följsam ryttare som frisk, som utvecklades tillsammans med tränare.

Men mjukheten var ganska glappig. Jag har lärt mig lyssna bättre och inte bara kräva att min häst ska lyssna på mig.

Idag tror jag faktiskt att jag blivit en behagligare ryttare för min häst. Före, fuskade jag också med min sinnesstämning. Idag sitter jag inte upp om jag är stressad eller i affekt, då gosar vi i stället.

Utvecklingen har varit stor för parasporten sedan jag och Banjo deltog i vårt första SM 2015.

Bredden ökar och jag upplever att grenen får ta mer och mer plats.

Lite tufft är det att rida FEI-programmen som är desamma på alla stora mästerskap.

Att de är motsvarande Grand Prix för friska har jag problem med att acceptera när det kommer till procenten. Det är lätt att kraven på mig själv blir övermäktiga.

På sikt kanske Para växer så pass att det finns utrymme för motsvarande lätt- och medelsvår klass. Fnissar lite åt mig själv när jag skriver det här, verksam msvB-domare som jag är.

Och  jag tror faktiskt att min ”para-resa” fört med sig lite bättre feedback i ett och annat dressyrprotokoll också.

Gott om material och duktiga tränare finns idag inom mental träning och den kunskapen tycker jag vi är skyldiga hästen att skaffa oss, för att vi inte ska trilla dit i frustration. Jag kan liksom inte be Banjo om ursäkt dagen efter för att jag varit grinig och att behöva be om ursäkt allt för ofta är nog heller inte så hållbart för vilken relation som helst.

Kanske blir det ett tionde SM för oss nästa år. Hela 14 år har fuxpojken bott hos mig och när han flyttade till mig, hösten 2010, kallade vi honom Långben för han snubblade mest på sina långa ben.

Turligt nog hade jag hjälp med ridningen i början av då 13-åriga dottern som hade lärts upp av min gamla tävlingshäst Låppan som hon tagit över.

Det och en vinter i en kuperad hage i snöiga Norrbotten gjorde susen för att lära sig var han hade sina ben. Bland de första sakerna vi jobbade med var att det skulle stannas när jag tappade tyglarna, som jag gjorde ganska ofta. Härligt att konstatera att det inte behövs längre – vi vet var vi är på väg utan tyglar.

Jag brukar kalla Banjo för min bästa medicin. En medicin som kickar in redan på morgonen genom att jag måste gå upp och komma igång med sysslor som får igång både kropp och knopp. Oftast så känns det som att jag inte kommer att kunna rida idag, och efter mockningen har nervtrådarna hittat varandra och det funkar att sadla ut trots allt.

En fantastisk resa har vi gjort tillsammans, min häst och jag, med SM, internationella starter och i fjol NM! 19-åringen är hur pigg och glad som helst och har inte lyssnat på pensionssnacket när jag började träna med en yngre förmåga i våras. Nejdå, min kompis håller igång med sin medryttare tills matten kan sitta upp igen efter ett lårbensbrott. Än är det några rekommenderade viloveckor kvar för mig och jag har bara varit uppe på uppsittningsrampen för att drömma lite. Passar utmärkt med en parahäst nu som kan göra en perfekt parkering vid rampen va!


Läst 5339 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Paradressyr – bakom kulisserna »Här hittar du alla våra husbloggare

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.