Hej alla!
Då var de dax för premiärinlägget.... Ha ha skräckblandad förtjusning att få äran att vara en del av Hippsons husbloggare!
Jag har tidigare varit med i lite olika reportage men för er som inte vet så har jag omfattande bäckenskador - o nää de syns inte på utsidan ;-)
Har opererats för 2 mycket stora aggressiva tumörer i bäckenet, varav den ena växte likt en fet rund boaorm runt ryggslutet på mig och krossade sitt byte.
Det har vart en hemsk resa, men nu är jag här! Med stor ödmjukhet till livet :-)
En lång turbulent resa åter men det som inte dödar det härdar - sägs det. Kanske är det lite så också, det är ju som det är och man får göra det bästa man kan med de förutsättningar man har. Jag valde att kämpa och säger ... FUCK CANCER !!!
Många år senare vågade jag ansöka om klassificering på Svenska Ridsportförbundet.. Jag såg helt enkelt ned på mig själv, mina skador syntes ju inte vilket jag alltförofta fick höra på mer eller mindre schyssta sätt.
Tack vare Pia Fälth så tog jag mig tillslut modet att klassificeras för ett medicinskt kort, det blev Grad 4!
Bilderna i detta inlägg är mina ena partner in crime, the one and only - Dalgaards Dux, e. De Noir - Lordship.
Dux och jag har placering på SM 2023, en underbar 2:a plats i Grand Prix grade 4 efter legenden Louise Etzner Jacobsson, så himla duktig!
Vi har utöver de vinster och placeringar upp till Msv B i sk. "vanlig klasser", eller vad man nu kallar de. "Vanliga".. känns fel att skriva så. Vi är alla vanliga, vi har bara olika förutsättningar.
Dux och jag ingår i Svenska Paradressyrlandslagets utvecklingstrupp och våra kommande större mål är SM 2024 och vår första Internationella start!
Nä hörrni, nu är de dax för mig att gosa ner mig i soffan tillsammans med Pyret - tack för att ni läst och klicka gärna i att följa min blogg :-D
Trevlig fredag!
Kram på er
taggar
Läst 4549 ggr
Fler inlägg
Gradering inom paradressyren är 1-5. Grad 1 – rörelser i skritt.
Ex: Volter, bågar och serpentin
Grad 2 – rörelser i skritt och trav.
Ex: Skänkelvikning och halt och volter.
Grad 3 – rörelser i skritt och en mer sammanhängande travdel.
Ex: Bakdelsvändning, skänkelvikning, ryggning
Grad 4 – rörelser i skritt, trav och galopp.
Ex: Öppna, ryggning, bakdelsvändning, bågar med förvänd galopp. Vänder upp i samlad galopp och gör en travövergång och fortsätter rakt upp mot C innan halt på avsedd plats.
Grad 5 – rörelser i skritt, trav och galopp.
Ex: Öppna, sluta, skrittpiruetter, enkla byten och att rygga på medellinjen i samband med att man vänder upp mot domaren och avslutar sitt program.
Som ni ser på exemplen så är det inga lätta rörelser.
Jag är en Grad 4. Och har utmaningar i ridningen precis som de flesta andra.
Visst har jag mina hjälpmedel som avlastar en del men långt från att det är enkelt för det.
Har oerhört katastrofalt enormt you name it svårt att rida öppnor. Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig.
Och galoppen blir allt svårare och svårare. Men jag ÄLSKAR galopp... Gråter inombords av blotta tanken att bli så pass illa däran att jag inte kan galoppera på tävling.. Alltså nej bara nej.
En del av min mentala träning är att acceptera min skador, de syns inte så de finns inte... Nä nu muppar jag mig lite men ibland känns det väldigt hopplöst och jag vill bara vara som alla andra eller kapitulera.
Meeeen så kommer målviljan fram och jag kämpar vidare!
Jag älskar hästarna, allt med dem! De är ju de som bär mig, de som lyfter mig upp när det är tungt. Hur mysigt är det inte med en mjuk mule med en varm puff, en mjuk go hälsning...
Helt underbart!!!
Att vara grad 4 innebär att jag har fått en poängbedömning på mina funktionsnedsättningar och utifrån det så kallas programmen Grand Prix grade 4. De programmen kan förekomma på 1* klasser och uppåt.
Jag får tävla alla klasser som vanligt, LC,LB och så och då med mina angivna hjälpmedel om jag vill.
Det var lite lätt om gradering :-)
Trevlig fredag på er
Kram
Läst 203 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Många, inte bara pararyttare har kanske problem med glidande tyglar.
Svårt att hitta rätt material, rätt längd, rätt bredd osv. Kanske har du många olika varianter ligger i en tygkasse i en garderob och gör absolut ingen nytta alls. Så har iallafall jag det *suck*
Men nu tänkte jag dela med mig av mina personliga tips om tyglar med handtag, har du andra tips så hör jättegärna av dig :-)
Jag har "knut på tyglarna" på mitt medicinska kort. Men jag har blivit sämre sedan klassificeringen så knutarna gör mer skada än nytta.
Detta blogginlägg är inte sponsrat eller i samarbete med tillverkare så detta är helt o hållet baserat på just mig och min smak o tycke.
Och har man handtag på tyglarna så är det ett handtag per tygel och inte öglor iallafall i skrivande stund. Regler ändras till och från så viktigt är att du alltid har kontrollerat Tävlingsreglementet!
Dessa tyglar är både snygga och ser enkla ut att justera. Jag har inte testat dem än själv, men jag ska gör det tänkte jag.
Just dessa lädertyglar med handtag hittade jag här: Piatb.se
Sen finns ju en uppsjö, jag har testat Dyons med flera handtag på, de var också bra men handtagen/öglorna satt "fel", antingen blev de för korta eller för långa. NORTON TYGEL MED HANDTAG FULL BRUN (charlies.nu)
Nortontygeln lägre i pris än Dyons.
Sen har vi de sk. Rein bows, tygel-handtag som snabbt och enkelt fästs på din tygel.
Perfekt komplement till vanliga tyglar.
Lämpligt för hästar som gärna drar tygeln ur handen på ryttaren.
Används med fördel till en lite tjockare gummitygel.
Dessa lös/flyttbara öglor har jag testat en ggn men det vart klumpigt för mina händer.
Det var 3 tips på tyglar med handtag på, finns en uppsjö! Det har kommit en tygel med breda läderstopp på som jag är nyfiken på, tyvärr hittar jag inte länk just nu.
Vad fungerar för er?
Kram på er!
Läst 1565 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Den frågan har jag fått många gånger om och säkert ni andra med i liknande sits.
Så vad är då en pararyttare?
Vi är för det första helt vanliga människor - men med andra förutsättningar som gör att vi behöver ha stöd/hjälpmedel för att enklare rida.
En otroligt vanligt kommentar jag får höra är: "Det syns ju inte på dig..." eller vad sägs om denna: asgarv först* Men va fan Marie det är ju som att stjäla godis ifrån barn".
Eller den som sårar mest av allt... (vill knappt ens skriva orden) "Du är väl för fan inte CP störd".
Jag blir ledsen och arg bara jag tänker tillbaka på de gångerna. Hur kan folk ens utrycka sig så. Jag har under många år försökt att förstå - men jag har gett upp.
ALLA har ett lika värde, människor och djur. Punkt.
Pararyttare (”Para”) Med parautövare menas ryttare som har nedsättning av fysisk eller intellektuell funktionsförmåga.
För att få starta på 2* tävling eller högre i dressyr och sportkörning så ska du ha ett giltigt medicinskt kort för att få starta.
Att ansöka om ett medicinsk kort gör du genom att meddela SVRF att du vill klassificera dig, och berättar om varför.
Du blir sedan kontaktad med tid för klassificering - om SVRF bedömer att det är okej :-)
Väl vid dagen D då man ska klassas så det som bedöms är personens fysiska funktion såsom muskelstyrka, ledrörlighet, balans och koordination.
Via en poängskala så följer och bedöms de olika delarna och räknas sen samman - och tjopp en grad blev till!
Min klassificering skedde i 2 steg, först träffade jag en internationell klassificerare på Ridsportens hus i Strömsholm. Sedan var det dax för ett sk. ridprov.
Så Dalgaards Dux fick hänga med dit! Vi fick en box så han stod lugn och trygg som han är och åt hö medans jag testades tills tårar rann.
När vi åkt tillbaka till Röda ridhuset och jag omfamnade hans varma goa hals, då rann tårar som ett tag kändes som att de inte ville ta slut.
Jag var så totalt slut både psykiskt och fysiskt efteråt. Och så rida ett pass efter de.. Det var HEMSKT, varenda del i hela mig var lixom mentalt av.. det brann, domnade,, jag frös allt...
I så många år har jag tänkt att "vad är jag... "det syns inte och då finns de inte", vissa ryttare som verkligen elakt kritiserat min sits för bristande bålstabilitet, att jag måste jobba med bålstyrkan etc.
Pararyttare och parakuskar är indelade i fem så kallade grader.
Jag är en Grad 4
Det medicinska kortet visar vilken grad du tillhör och vilka hjälpmedel du får använda, som till exempel att du får rida med ett längre spö eller med två spön.
Om du inte har häst redan eller kanske letar efter en ny vän, så kan det vara bra att klassificera sig först. För det kan ju vara så att du blir klassad i en grad med mer eller mindre olika gångarter, vilket kan hjälpa dig i valet av häst.
Vissa klassningar (grader) är beständiga, ex om du har ett amputerat ben eller är blind. För övriga görs klassificeringen om med intervall på 1 till 5 år.
Min klassning gäller i 5 år.
Dressage Power Online tour - Winner
Det var allt för nu & Tack för att du har tagit dig tid att läsa mina tankar!
Kram
Läst 3291 ggr | Kommentarer | Kommentera |