Paradressyr – bakom kulisserna - Vad är en grad i mina tankar?

Här är Dalgaards Dux med grimman på sniskan men söt som socker  :-)

Jag brukar tänka att en gradering inom paradressyren är 1-5. Grad 1 – rörelser i skritt.

Ex: Volter, bågar och serpentin

Grad 2 – rörelser i skritt och trav.
Ex: Skänkelvikning och halt och volter. 

Grad 3 – rörelser i skritt och en mer sammanhängande travdel.
Ex: Bakdelsvändning, skänkelvikning, ryggning

Grad 4 – rörelser i skritt, trav och galopp. 
Ex: Öppna, ryggning, bakdelsvändning, bågar med förvänd galopp. Vänder upp i samlad galopp och gör en travövergång och fortsätter rakt upp mot C innan halt på avsedd plats. 

Grad 5 – rörelser i skritt, trav och galopp.
Ex: Öppna, sluta, skrittpiruetter, enkla byten och att rygga på medellinjen i samband med att man vänder upp mot domaren och avslutar sitt program. 

Som ni ser på exemplen så är det inga lätta rörelser. 

Jag är en Grad 4. Och har utmaningar i ridningen precis som de flesta andra. 
Visst har jag mina hjälpmedel som avlastar en del men långt från att det är enkelt för det. 
Har oerhört katastrofalt enormt you name it svårt att rida öppnor. Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig.

Och galoppen blir allt svårare och svårare. Men jag ÄLSKAR galopp... Gråter inombords av blotta tanken att bli så pass illa däran att jag inte kan galoppera på tävling.. Alltså nej bara nej. 
En del av min mentala träning är att acceptera min skador, de syns inte så de finns inte...  Nä nu muppar jag mig lite men ibland känns det väldigt hopplöst och jag vill bara vara som alla andra eller kapitulera. 
Meeeen så kommer målviljan fram och jag kämpar vidare! 
Jag älskar hästarna, allt med dem! De är ju de som bär mig, de som lyfter mig upp när det är tungt. Hur mysigt är det inte med en mjuk mule med en varm puff, en mjuk go hälsning... 
Helt underbart!!!

Att vara grad 4 innebär att jag har fått en poängbedömning på mina funktionsnedsättningar och utifrån det så kallas programmen Grand Prix grade 4. De programmen kan förekomma på 1* klasser och uppåt. 
Jag får tävla alla klasser som vanligt, LC,LB och så och då med mina angivna hjälpmedel om jag vill. 

Det var lite lätt om gradering :-)

Trevlig fredag på er

Kram 


Läst 7593 ggrFler inlägg

Så roligt att få gästblogga som Maries ”parakompis”!

Efter en skallskada 2009 fick jag möjlighet att klassificera mig och min försvagade vänstersida i Skellefteå 2014.
Accepterandet av följderna av olyckan är fortfarande en pågående process men i det stora hela en tacksam sådan.

Med funktionsvariation har jag ”tvingats” fördjupa mig än mer i både min egen och hästens biomekanik. Tyckte nog att jag var en mjuk och följsam ryttare som frisk, som utvecklades tillsammans med tränare.

Men mjukheten var ganska glappig. Jag har lärt mig lyssna bättre och inte bara kräva att min häst ska lyssna på mig.

Idag tror jag faktiskt att jag blivit en behagligare ryttare för min häst. Före, fuskade jag också med min sinnesstämning. Idag sitter jag inte upp om jag är stressad eller i affekt, då gosar vi i stället.

Utvecklingen har varit stor för parasporten sedan jag och Banjo deltog i vårt första SM 2015.

Bredden ökar och jag upplever att grenen får ta mer och mer plats.

Lite tufft är det att rida FEI-programmen som är desamma på alla stora mästerskap.

Att de är motsvarande Grand Prix för friska har jag problem med att acceptera när det kommer till procenten. Det är lätt att kraven på mig själv blir övermäktiga.

På sikt kanske Para växer så pass att det finns utrymme för motsvarande lätt- och medelsvår klass. Fnissar lite åt mig själv när jag skriver det här, verksam msvB-domare som jag är.

Och  jag tror faktiskt att min ”para-resa” fört med sig lite bättre feedback i ett och annat dressyrprotokoll också.

Gott om material och duktiga tränare finns idag inom mental träning och den kunskapen tycker jag vi är skyldiga hästen att skaffa oss, för att vi inte ska trilla dit i frustration. Jag kan liksom inte be Banjo om ursäkt dagen efter för att jag varit grinig och att behöva be om ursäkt allt för ofta är nog heller inte så hållbart för vilken relation som helst.

Kanske blir det ett tionde SM för oss nästa år. Hela 14 år har fuxpojken bott hos mig och när han flyttade till mig, hösten 2010, kallade vi honom Långben för han snubblade mest på sina långa ben.

Turligt nog hade jag hjälp med ridningen i början av då 13-åriga dottern som hade lärts upp av min gamla tävlingshäst Låppan som hon tagit över.

Det och en vinter i en kuperad hage i snöiga Norrbotten gjorde susen för att lära sig var han hade sina ben. Bland de första sakerna vi jobbade med var att det skulle stannas när jag tappade tyglarna, som jag gjorde ganska ofta. Härligt att konstatera att det inte behövs längre – vi vet var vi är på väg utan tyglar.

Jag brukar kalla Banjo för min bästa medicin. En medicin som kickar in redan på morgonen genom att jag måste gå upp och komma igång med sysslor som får igång både kropp och knopp. Oftast så känns det som att jag inte kommer att kunna rida idag, och efter mockningen har nervtrådarna hittat varandra och det funkar att sadla ut trots allt.

En fantastisk resa har vi gjort tillsammans, min häst och jag, med SM, internationella starter och i fjol NM! 19-åringen är hur pigg och glad som helst och har inte lyssnat på pensionssnacket när jag började träna med en yngre förmåga i våras. Nejdå, min kompis håller igång med sin medryttare tills matten kan sitta upp igen efter ett lårbensbrott. Än är det några rekommenderade viloveckor kvar för mig och jag har bara varit uppe på uppsittningsrampen för att drömma lite. Passar utmärkt med en parahäst nu som kan göra en perfekt parkering vid rampen va!


Läst 155 ggr Kommentarer Kommentera

Frågestund!

Jag har fått några frågor som jag tänkte att jag besvarar här. 

Anna undrar "Vad är paradressyr?"

Paradressyr är en gren inom hästsport som är anpassad för ryttare med funktionsnedsättningar.

Paradressyr skiljer sig från vanlig dressyr genom att den inkluderar ryttare med olika typer av funktionsnedsättningar, såsom fysiska eller sensoriska funktionsnedsättningar, synnedsättningar eller rörelsebegränsningar.
Varje ryttare tävlar inom en klassifikation som tar hänsyn till deras specifika funktionsnedsättning, och bedömningen görs med hänsyn till ryttarens prestation och förmåga att styra och kommunicera med hästen.

Bedömningen i paradressyr bygger på precision, harmoni och utförande av olika dressyrövningar, inklusive gångarter, övergångar och mönster.
Det är en sport som jag upplever betonar samarbetet och kommunikationen mellan ryttaren och hästen.
Och den tillåter oss med funktionsnedsättningar att tävla på lika villkor och visa upp sina färdigheter inom hästsporten.

Foto: Privat Marie och Dux SM 2023 Grad 4

Hästfiluren undrar: Hur bedöms paradressyr?

Enligt mig och min samlade erfarenhet så bedöms Paradressyr på liknande sätt som vanlig dressyr, med fokus på precision, teknik, kontroll, och harmoni mellan ryttare och häst.
Med det sagt, jag är inte domare!
Bedömningen görs av en (eller flera) domare som bedömer varje moment och ger poäng utifrån olika kriterier.

För att möjliggöra en rättvis bedömning av ryttare med olika funktionsnedsättningar används ett system med klassificering.
Man startar i en klass enligt sin grad. Detta syftar till att säkerställa att varje ryttare bedöms inom ramen för deras individuella förmågor och utmaningar.

Poängen från domaren/domarna sammanställs för att ge en total poäng för varje ryttare och deras prestation under tävlingen.
Den ryttare med högst poäng vinner tävlingen. 

Anonym undrar: Vad är muskelatrofi?

Nu är ju inte jag läkare men jag ska förklara så gott jag kan :-)
Muskelatrofi  innebär förlusten av muskelmassa och minskning av muskelstorlek.
Det innebär att musklerna krymper eller försvagas på grund av olika faktorer och kan påverka en persons förmåga att röra sig normalt eller att använda musklerna på ett effektivt sätt.

Det finns olika huvudtyper av muskelatrofi:

ex. Neurogen muskelatrofi: Detta sker när det finns en skada eller sjukdom i nerverna som är ansvariga för att kontrollera muskelrörelserna.
När nervimpulser inte når musklerna ordentligt kan det leda till att musklerna inte används tillräckligt och därmed krymper och försvagas med tiden.
Exempel på sjukdomar som kan orsaka neurogen muskelatrofi inkluderar amyotrofisk lateralskleros (ALS) och spinal muskelatrofi.


Igår...

Jag behöver lyssna till mina fysiska behov, men är svårt, iallafall är det så för mig. Jag kör gärna på - smile and be happy. 
Igår, slog benen ifrån precis när jag ska kravla mig upp på Dux. 
Jag åkte häst en stund i mörkret för det blev lite spänt, han var inte beredd på att mina ben skulle vara borta, jag var smart nog (läs: inte alls) att testa Romeos bett på Dux men det var inte hans cup of te. 

Jag spenderade kvällen med att läsa artiklar om träningstips här på Hippson! Det finns ju så mycket bra!!

Tack för att ni ställde frågor och kram på er!


Läst 2584 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
20
2023

Vi har haft veterinär/tandläkare ut och nu har mina grabbar check på munnarna!
Båda var vassa och behandlades och sedan vi gick igenom passform och inpassning av deras bett/kandar/träns. 

Rätt längd på bett; När bettet är i munnen så för ena sidoringen emot hästens munsida, och håll motsvarande ring rakt ut.
Allt "överskott" som du nu håller i den sidan är det som är "över". Mina har ca 0,5-0,9 cm över och det bedöms lagom. 
Båda hästarna har generellt 11,5 cm i storlek.
- Dux bett ska bytas ut då han har en liten och smal mun så riskerar mellandelen i hans tredelade att vid leden landa på lanerna. 
Vi ska testa några andra alternativ. Han föredrar just sitt bett ett speciellt bett men det kan orsaka tryck på lanerna så det åker bort nu till hans förtret. 
Hans mun kontrollerades mycket noga efter andra skador ärr eller liknande men jag fick bed beröm godkänt! Även Romeos mun var fin :-)
Bombers eller liknande är lite av en annan nästintill favvo för honom. Jag får fjäska med hallonkaramell ha ha. 
- Romeo har också 11,5 men har mer utrymme i munnen för ett "grövre bett", typ Sprenger passar honom utöver hans Design By Winge titanbett. 

Mina grabbar är kraftfulla (i vardagsmun "starka") och känsliga (lyhörda och mjuka i munnen).
Men att de är starka ska man också betänka att jag är väldigt mycket svagare än en traditionell ryttare, så de är starka för mig vilket de kanske inte är med en annan ryttare på ryggen. 
 


Foto: Privat Tandläkarbehandling 

Jag hann med att plocka lite snoppsten också.
Passa på att kolla efter snoppsten om du sederar och snoppen hissas ut. För försiktigt "ut urinröret" (eller där det sitter) där omkring är det ca 3 små håligheter/fickor, där ploppar det lite likt en pormaskblobb ut en lite förhårdnad "sten". 
Dux är enkel att hålla efter så att han kan jag hålla rent mycket lättare så på honom blir det mer en platt gegga att mjukt ploppa ut. 
Romeo avskyr allt pet runt skapet så på honom kom det fram 2 st "stenar" i form av solrosfrön och en mjukare geggliknande. 


Romeo: Lingus ll Fairfield från Hööks Romeos träns finns att köpa här och ett bett från Design By Winge. Romeos bett finns att köpa här

 

Dux: Specialanpassat träns med delar av #SdDesign, #Eponia och #PSofSweden 

Nu pågår planering inför att starta i Norge i vår. Enligt plan ska båda grabbarna med. Men innan dess så håller jag tummarna för en klassificering i Holland. 
Klassningen blir lite av en vägvisare för mig inför SM och framtiden. 

Lite annat på 2 do list är: 
- Hyra C1 kortbuss så jag kan åka med båda. Alt en B-kort med bodel. (Jag antar att jag inte hinner med att byta buss innan dess)!
- Sponsorer som möjliggör och stödjer oss i vår första internationella start!
- FEI pass åt Romeo

Ha en fortsatt fin dag på er!

Kram!


Läst 3110 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Paradressyr – bakom kulisserna »Här hittar du alla våra husbloggare

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.