Redaktionens pryltips - Använder dynor + mattor som hindermaterial

Redaktionens pryltips

JUL
13
2015

Använder dynor + mattor som hindermaterial


Elina och hennes häst. FOTO: Privat

Vi blev tipsade av ryttaren och Hippson-läsaren Elina Rouzbahani om hur man på ett billigt och snabbt sätt piffar upp sina hinder. För att få veta lite mer om dessa "hemmabyggen" (se bilder längre ner), med material från bland annat Ikea, ringde vi upp. 
  
Hej Elina! Vilken rolig idé till hindermaterial, hur kom du på den?
– Jag har använt mig av det ganska länge. Hindermaterial är ju rätt dyrt, så det gäller att vara påhittig och använda fantasin – utan att tänja på gränserna gällande säkerheten. Speciellt de runda badrumsmattorna har jag använt i flera år, de är så enkla att bara slänga ut under hindret. Sittdynorna var första gången jag använde, den idén kom när jag var inne på Rusta och de hade kampanj på just sittdynor. 
  
Och hur reagerade hästen på dynorna?
– Nej, alltså hon är ju van, så det var ingen större reaktion. Även om hon går som dressyrhäst nu var hon hopphäst förut, så detta var inte första gången hon hoppade något annorlunda. 
  
Vad kan man mer använda som hinderutfyllnader, förutom sittdynor och dörrmattor?
– Det mesta, där är det ju bara fantasin som sätter gränser. Men självklart utan att det blir farligt, säkerheten går alltid först. Jag jobbar annars som lärare så jag är van vid att både improvisera och använda min fantasi. Det spelar nog roll. Men exempelvis dörrmattor i olika färger och motiv är ju en enkel och billig grej. 
  
Vad är det mest annorlunda du använt som hindermaterial?
– När vi red i ridhus använde vi ett duschdraperi med ankor på som vattenmatta. Men det är nog inte att rekommendera utomhus, då ett duschdraperi inte är speciellt tungt.
  


Hinder med dörrmattor.


Hinder med sittdynor.


Hinder med sittdynor.
  

Har ni läsare tips om hur man skapar bra, billigt och säkert hindermaterial? Dela gärna med er, antingen i kommentarsfältet eller genom att mejla in till: prylkollen@hippson.se

Så här skrev Elina:
”Jag tycker att det är oerhört viktigt att träna hästarna allsidigt, oavsett vilken gren man rider. Min hopphäst e. Quite Easy går sedan tre år tillbaka som dressyrhäst. Att hon har gått som hopphäst får vi igen på dressyrbanan! Själv har jag två egna hästar, men tar även emot unghästar för utbildning och visning (i mindre skala).


Läst 46140 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9604023 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9662921 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9681856 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.