Redaktionens pryltips - Hällekis skola byggde stall för att främja barnens lek

Redaktionens pryltips

APR
01
2016

Hällekis skola byggde stall för att främja barnens lek

En bild som Götene kommun har delat på sin Facebook-sida har snabbt blivit en snackis i sociala medier. Bilden föreställer tre stallplatser som personal och barn på Hällekis skola har planerat och byggt.

Text: Cajsa Ekström
Foto: Hällekis skola
  
Vi ville veta mer om idén, som går ut på att främja och stimulerar barnens lekfullhet, så vi kontaktade Paula Westerling som arbetar som rektor på skolan. 


  
Paula berättar att barnen, både på rasterna och under fritids, leker mycket häst och att de tidigare har använt ett litet utrymme mellan två förråd som "stallplatser".
– Det var då idén föddes till att bygga riktiga boxar på skolgården, säger hon.
Många av de aktiviteter som förekommer på skolgården handlar om bollsport, att bygga kojor i skogen och liknande.
– Vi ville lyfta fram en aktivitet som många flickor intresserade sig för. När idén väl hade fötts, och vi hade en någorlunda klar bild av hur vi ville ha det, hämtade vi lite extra inspiration från nätet. Vi fick också tips och idéer från vår slöjdlärare och vaktmästare!
  


  
Eftersom skolan ville engagera barnen i processen bestämdes det att stallplatserna skulle byggas som en aktivitet under påsklovet.
– 
Alla barn som ville fick vara med både i snickrandet och i målandet. De fick använda sin kreativitet och skaparglädje. Vi har haft ett miljötänk i arbetet och har pratat med barnen om återbruk, i enlighet med läroplanen. Vi byggde sedan stallplatserna av gamla, inte tryckimpregnerade lastpallar, och färgen är givetvis vattenbaserad och giftfri.

 
  
Mottagandet bland barnen har varit mycket positivt och enligt Paula används stallplatserna flitigt.
– Fler barn än tidigare leker nu häst, det har även spridit sig längre upp i åldrarna. I och med att många barn är där och leker lockar det till sig ännu fler barn, även de som inte leker häst. Det har blivit lite som en ny samlingsplats på skolgården, säger rektorn och fortsätter:
– Vi ser att stallplatserna också används till andra sorters lekar. Så vi är väldigt nöjda med resultatet och den glädje vi ser hos barnen!
  Läst 48875 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9703015 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9761911 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9780847 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.