Sportkollen - Öppet brev: "Jag står upp för Daniel Zetterman"

Sportkollen

NOV
06
2014

Öppet brev: "Jag står upp för Daniel Zetterman"


Daniel Zetterman får stöd av en funktionär från den aktuella tävlingen. Arkivfoto: Annelie Lundkvist 
   

Förra veckan stod det klart att Daniel Zetterman stängs av från tävling efter att hans häst Chellana B testats positivt för omeprazol under tävlingarna på Åby travbana i somras. Susanne K-Hemmings jobbade som funktionär där, här ger hon sin version av händelserna. Här kan du läsa mer om avstängningen. 

–––––––––––––––––––––

Obetydliga jag står upp för Daniel Zetterman

"I domen där Daniel Zetterman anklagas för otillåten medicinering av  hästen Chellana B under Åby Summer Tour i Juni 2014 står det:

 "Disciplinnämndens anlitade veterinär och sakkunnige har skriftligen uttalat att kontaminering knappast kan föreligga beträffande omeprazol.", länk.     

Jag tänker berätta utifrån mitt perspektiv, vad jag tycker, tänker och hur jag ser på händelsen runt om Daniel Zettermans avstängning och dom under Åby Summer Tour 2014.

Jag är fullständigt medveten om att jag kommer säga saker som kommer att uppröra folk. Flera kommer att tycka att jag inte ska lägga mig i då jag är en förhållandevis obetydlig person inom ridsporten. Och jag är nöjd med vem jag är. Men när jag ser hur flera som visste hur läget förhöll sig och hade kunnat stå upp för Daniel väljer att låtsas som ingenting så blir jag förbannad. Ridsporten är tyvärr inte känd för lojalitet och gedigen ryggradskänsla av respekt och heder, men för den skull tänker inte jag bli en av dem. Jag tror på att man ska stötta och stå upp för varandra och hjärtligt glädjas i varandras framgångar, oavsett nivå. Ser man eller hör något som är fel har man en skyldighet som medmänniska att i möjliga mån stå upp för varandra. Det är iallafall vad jag försöker lära mina barn, och själv leva efter.  Man får tycka vad man vill om det jag gör nu. Men jag hoppas och tror på att skulle jag hamna i samma situation och bli utmålad av press och bland skvaller som nån som kopplas ihop med doping, så har jag människor omkring mig med moral som står upp för mig. Hur liten eller stor jag/vi är inom sporten. Den biten spelar ingen roll när det handlar om folks anseende och respekt. Det är fördjävligt i alla lägen när sånt här händer.

Jag jobbade med uppstallningarna som  funktionär i Stallkontoret under denna tävling.  Mig veterligen så  lämnade Åbytravet över stallarna med samtliga boxar till arrangerande klubb desinficerade och plomberade.  Under de sju dagar innan Daniel, och även andra ankom, hade det cirkulerat hästar i diverse boxar utan att dessa tömdes fullt på spån, desinficerades och plomberades. Flera av de ryttarna som kom till Stallkontoret för att visa upp pass och bli tilldelade sina boxar klagade och protesterade mot att om det skulle bli blodprov så får arrangören ta det ansvaret. Allt funktionärerna i Stallkontoret  kunde göra var att hänvisa till tävlingsledningen.

Huruvida problematiken kring boxarna nått överdomaren vet jag inte.  Men tävlingsledningen  var väl upplysta av  situationen av framförallt både tävlingsryttare som personal från Stallkontoret.  Flera i tävlingsledningen var  även medvetna om problematiken då de själva var delaktiga både i hur uppstallningarna var planerade och i tävlingen med egna häst/hästar som stod uppstallade på Åby. Att blanda in att de nu nya reglerna för daguppstallning på Åbytravbana har i sak inget med hur förutsättningarna var eller det som inträffade under tävlingen. 

Kaoset som uppstod då hästar flyttade och bytte boxar lite härs och tvärs in och ut ur boxar som inte var desinficerade och plomberade uppstod då både gästande ryttare tog sig friheter att ställa häst där det behagades och inte uppgav detta till stallkontoret.  Samt att de som hade ansvaret för den planerade boxutdelningen själva flyttade vänner lite hit och dit. Naivt och oproffsigt, men säkerligen för vänskaplighetens skull.  Även detta var tidigt in i tävlingen ett pålyst faktum till tävlingsledningen.

Säkerheten kring stallarna var frånvarande. (Ena stallet var endast brukat som daguppstallning och det andra i första hand som Meeting-stall...men även där stod några daguppstallade). Frånvarande på det sätt att samtliga stallar var öppna för vem som helst att gå in i och röra sig fritt i, dygnet runt. Ingen form av avstängning fanns i stallarna så vem som helst, tävlande och publicum, hade frihet att röra sig runt om i samtliga stallar bland alla hästar.

Stallplansgrindarna in till Åby travbanas område var öppna dygnet runt och ingen bevakning  fanns. Endast personal i stallkontoret fanns tillgängliga dygnet runt, men mer som behjälplig service.  Så ville någon med uppsåt ställa till med något så tyvärr fanns den möjligheten där dygnet runt.

Kopplat till ämnet säkerhet så minns jag tyvärr inte vem personen var,  men en av de som stod med sin hästlastbil parkerad inne på området kom och frågade mig inne på stall kontoret om någon hade just Omperazol, då flickvännen hade så ont i magen.  Jag försökte var gästen behjälplig men hade inte möjlighet att lösa deras situation, utan fick rekommendera Apoteket  i närområdet. Utan att göra några större kopplingar till någon konspiration så utspelade sig faktiskt denna händelse samma kväll som Daniel ankom med sina hästar.

Så på vem ligger ansvaret till att det visst fanns risker för kontaminering  gällande boxarna och de andra omständigheterna som skapade stora dopingsrisksituationer för  samtliga hästar? Ja, tyvärr får jag ta en del av den moraliskaskulden på mig. Det gör jag för att jag var på plats som delaktig funktionär. Och idag inser jag att jag borde varit mer påstridig i de missförhållanden jag upplevde kring just uppstallningarna. Sen finns ett regelverk om ansvar när man håller tävlingar på denna nivå jag tyvärr inte är bekant med. Men där får andra fint stå med flaggan i handen och skämmas. Tråkigt att så många som var delaktiga drabbats av minnesluckor, förvirrning  och bortfallande talförmåga.  Ja, där var jag en bitch, men jag nämner inga namn. Det är upp till var och en att visa på karaktär och ryggrad.

Obetydliga jag står upp för Daniel!  Och inte bara för att jag tycker att han är en av de få mest godhjärtade och älskvärda människor inom ridsporten. Daniel är en riktigt bra kille som inte bara behandlar sina djur på ett exemplariskt sätt.  Utan som stöttar och bjuder på sin närvaro bland alla människor, små som stora, barn som vuxna.  Han är en ärlig och stolt kille som också varit öppen med mer saker i sitt liv än de flesta. Vilket också gör honom mer sårbar, för de som inte har ett ärligt sinne och delar glädjen i hans framgångar och hans gedigna arbete. Det är inte okej att försöka hänga ut och vinkla denna kille som en "bad boy" som använder sig av doping. Han tar avstängningen för vad den är och ger sin sanning. En sanning jag hoppas kunnat lyfta upp i ljuset med vad jag har haft att berätta.  Jag är besviken på att det borde vara självklart att fler involverade stöttade Daniel när de uppenbart kände till omständigheterna.

I mina ögon är Daniel den ende som än så länge visat på karaktär och ryggrad när han går ut via olika medier och berättar om hur deras rutiner och ageranden är kring klassade dopingpreparat  och deras rutiner omkring just  preparatet GastroGard, som innehåller Omeperazol.  Han  pålyser även det faktum att kontaminering  faktiskt kunnat uppstå då boxarna inte var plomberade eller desinficerade.

Blodprovet talar för sig själv tänker ni. Men gör det verkligen det?

Gastrogard inehåller Omperazol, en receptfri magmedicin.  Och är inget prestationshöjande medel. När Daniels hästar tidigare fått medlet vid flygresa har han per automatik fått ett veterinärsintyg. För med veterinärsintyg kan man tävla med Omperazol.  I dopingresultatsmätningarna på Omperaxol finns inga satta gränsvärden. Dvs. att resultatet kan var av mikroskopiskt värde, trots detta klassas det då som att hästen har blivit dopad. Under de förhållanden som fanns under tävlingarna så kan hästen med största sannolikhet blivit kontaminerad.

Lyssna noga på Daniels förklaring, tänk efter en och två gånger.  Och lägg till det jag har ni delat med er. Ni får dra egna slutsatser. Men jag ser Daniels förklaring som absolut trovärdig. Jag stöttar den fullt ut.  Hoppas verkligen att ni tänkt om när det gäller varför och hur Daniel hamnat i denna situation. Hoppas verkligen att ni som läser detta ser Daniel i ett bra ljus.

Vill att ni i ridsporten, så som travfolket gör, ställer krav på arrangörer att boxar SKA vara desinficerade och plomberad innan ni ställer in hästen och totalvägrar ställa in hästen annars. Ja, det kostar arrangören pengar och tid. Men det kostar mer i en människas liv det som denna gång hänt Daniel. Och det är inte okej! Nästa gång det händer. Var inte så snabb på att döma ut personen. Det kan vara dig det händer. Vem ska tro på dig?...

Jag är mycket stolt över att vi i Sverige har en sådan fantastisk förebild för de yngre generationerna, och äldre, som Daniel. Och jag är också mycket stolt över att ha varit en del av denna tävling. Trots kaoset runt uppstallningarna så  var detta en otroligt bra och fantastisk tävling. Jag hoppas, tror och vet att uppstallningarna kommer att vara under exilenta förhållanden i framtiden och tävlingsledningen och alla de fantastiska och glada funktionärer som lägger ned själ och hjärta för att hålla denna tävling med hög klass kommer att göra ett fantastisk jobb inför nästa år. Jag hoppas få återkomma som funktionär i stallkontoret nästa år. Men vem vet efter det här? Kanske ingen står upp för mig."

 
Susanne K-Hemmings         
Göteborg, 2014-11-05

 



Läst 27576 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5053003 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5054128 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5057177 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.