Rio-kollen - Bildspecial: Fantastiska ritter i första omgången

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
19
2016

Bildspecial: Fantastiska ritter i första omgången


Peder har tagit tävlingen "en klass i taget", nu är finalen här.
  
Klockan 18.30 börjar andra omgången av OS-finalen. Sverige har med båda ryttarna till denna sista runda. Om det därefter blir omhoppning om medaljerna återstår att se.

  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Det är en otroligt spännande OS-final, där vi gläds mycket åt att våra två svenska ryttare är med. Henrik von Eckermann och Yajamila har med sig 4 fel till andra rundan, detta efter ett nedsligt vattentramp. Till Svenska Ridsportförbundet kommenterar Henrik misstaget:
– Vattnet var mitt fel. Jag fick henne aldrig rak mot graven. Men som hon avslutade banan! Helt otroligt.
  
Allt stämde för Peder
Kollegan Peder Fredricson fick till en av de viktigaste rundorna i sin karriär. All In har inte varit i en enda bom sedan han kom till Rio de Janeiro – helt otroligt! Han kommenterar sin runda så här:
– Allt stämde perfekt. Det känns bra. Jag gjorde inga misstag.
  
Andra omgången startar klockan 18.30 – visst hänger ni med?
All information om sändning, länkar och tider

Läs även:
Resultat, pågående klass
Vattnet förstörde en perfekt runda för Henrik
Henrik von Eckermann och Yajamila med till andra rundan
YES! Medaljläge för Peder Fredricson

Vår fotograf Tomas Holcbecher befinner sig precis vid kanten av banan och har fångat ryttarna på härliga bilder under första omgången, missa inte dem nedan:


Henrik von Eckermann var fokuserad under bangången.


OS-debutanten Yajamila hoppade strålande.


Sträcker sig över oxern!


Ekipaget kommer att bli "farligt" under EM i Göteborg.


Svenska hejarklacken är på plats!


Peder Fredricson och All In fick banan att se enkel ut.


Inga hinder får "Allan" att tveka.


"Håll i dig Peder, nu kör vi!"


YES! En felfri runda! Glädje på läktaren!


Läst 16110 ggr

Fler inlägg

SEP
13
2015

Sverige kvalat till OS i Rio de Janeiro 2016



Glatt gäng efter målgång under söndagen!
Foto: Svenska Ridsportförbundet
   
Uppdatering klockan 16.31:
Nu står det klart att Tyskland segrar i EM, Storbritannien tar silvret och Frankrike belönas med brons. Sverige slutar på en femteplats, men är som sagt klart för OS 2016.
  
Individuellt slutar Sara Algotsson Ostholt och Reality på 23:e plats, Anna Nilsson och hennes Luron på en 31:a plats, Louise Svensson Jähde – som enbart red individuellt – slutar på plats 39 och Niklas Lindbäck på plats nummer 40.

Resultat


Foto: Skärmdump från SVT Play

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.44:
Jippie! Sara Algotsson Ostholt gör det – Sverige är därmed klart för OS i fälttävlan 2016. Det blev ingen felfri runda för Sara, ekipaget fick 12 fel. Det såg stundtals ut som att Reality blev lite lång och galopperade iväg. Laget missar EM-medalj, men som sagt – det blir OS!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.14:
YES! Snyggt ridet av Anna Nilsson, 8 fel – men ekipaget är i mål! Nu hänger det på Sara Algotsson Ostholt, fullföljer hon sin ritt blir det OS. Nu håller vi tummarna!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.13:
Efter första delen ser det ut som att Sverige har OS-kvalet i sin hand. Det gäller dock för Anna och Sara att ta sig i mål – då hamnar vi på kvalplats till OS i Rio.
Niklas gick i mål med 17 fel på hinder. Det här är ridsport när den är som mest spännande. En av Spaniens ryttare vägrade nämligen ut sig – så de har inte längre chans till OS-kval.
  
Louise Svensson Jähde fick två rivningar, men Viva 29 har verkligen debuterat EM med väl godkänt betyg.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.11:
Strålande nyheter från Blair Castle, samtliga svenska hästar gick igenom besiktningen och är redo för start i dagens banhoppning. Om vi ser till OS-kvalet, som ändå är det stora målet, ökade Sveriges chanser avsevärt när en av Spaniens hästar inte visades upp vid besiktningen. Det betyder att samtliga av spanjorernas ritter kommer att räknas.

Missa inte den spännande upplösningen strax efter lunch, samtliga länkar finns här nedan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION

I dag är det dags att dela ut de åtråvärda EM-medaljerna i fälttävlan vid Blair Castle i Skottland. Även de otroligt viktiga OS-platserna till Rio de Janeiro 2016 står på spel.
  
Första utmaningen under söndagen är veterinärbesiktningen, som äger rum klockan 10.15. Det är samtliga hästar som fullföljt terrängbanan, och vars ryttare vill rida dagens banhoppning, som visas upp för FEI-veterinärerna.
Därefter börjar banhoppningen klockan 12.30, där startordningen utgår från lördagens resultatlista. Ledaren från lördagen, Michael Jung, startar därmed sist.
  
Mästerskapet beräknas vara slut klockan 16.35, då priscermonin ska äga rum.

Start- och resultatlista
Aktuell ställning, individuellt
Aktuell ställning, lag

Sändningen från SVT börjar klockan 12.25, den går att se både på SVT2 och i SVT Play.

Länk sändningen
Länk, FEI-TV


Läst 69589 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
12
2015

Fälttävlans-EM: Svenska laget på en femteplats


Uppdatering klockan 17.07:
Riktigt bra jobbat Niklas! Det blev nervöst när ekipaget fick en utbrytning på ett av hindren. Niklas Lindbäck höll sig dock kall och fortsatte sin fokuserade ritt. Detta betyder att Sverige är med till morgondagens hoppning, och har arbetat sig upp för att fortsatt ha ett OS-kval inom räckhåll. Inför morgondagen ligger laget på en femteplats.

Här hittar du lagställningen efter terrängen
Här hittar du individuella resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 16.39:
Nu är det riktigt, riktigt spännande! Italiens sista lagryttare har brutit terrängen, och de var vårt största hot om kvalplatsen till OS. Det betyder alltså att största fokus för Niklas Lindbäck är att ta sig i mål. 

Håll tummarna nu!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.00: 
Nu går det riktigt bra för de svenska ryttarna! Sara Algotsson Ostholt på Reality 69 går i mål med ett stort leende på läpparna och belönas med en "high five" från sin man Frank. Det såg lätt ut för Sara på den tuffa banan i regn och lera – och nu gäller det. Kommer Niklas Lindbäck klara utmaningarna? Vi håller alla tummar för att det går bra ute på banan, då har Sverige OS-kvalet i sin hand igen. Kom igen nu!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.45:
Regnet fortsätter att ställa till det för ryttarna, hästarna och banpersonalen i Blair Castle. Flera ekipage har gått omkull i leran, många på ett och samma ställe. Nu har arrangören gjort sitt bästa för att säkra upp hindren i den aktuella backen, men när ett av hindren hade flyttat på sig beslutade man att ta bort det helt. Svenska Louise Svensson Jähde är en av ryttarna som blev stoppade ute på banan för att ge banpersonalen tid att säkra upp hindren. Hon gick i mål med tidsfel, men var felfri på hinder. Det såg riktigt bra ut för ekipaget, som kommer att bli ännu vassare i framtiden.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.57:
YES! Härligt Anna Nilsson och Luron – vilken ritt i terrängen! Ekipaget är felfritt på hinder, men drar på sig tidsfel. Det har blivit riktigt halt på vissa ställen ute på banan, men Annas Luron klarar samtliga svårigheter med bravur. Riktigt härligt att se hennes glädje efter ritten, och hur det svenska teamet sprang efter ryttaren och hästen när de kom in i mål. Glatt!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.43:
Wow! Michael Jung på mästerskapets yngsta häst, åttaåriga Fischer Takinou, rider en otroligt imponerande runda. Ekipaget är det enda som har klarat maxtiden hittills. Kan det måhända bli ännu en medalj för den tyska ryttaren?
Snart ser vi svenska Anna Nillson på banan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 12.47:


Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Nej nej, vilken mardrömsstart för svenska laget. Johan Lundin tappar balansen efter ett av nedsprången och faller av Johnny Cash. Både häst och ryttare såg ut att klara sig bra, men nu är han alltså ute ur tävlingen. Rent resultatmässigt betyder det att nu räknas alla återstående svenska lagekipage i terrängen.

Här faller Johan Lundin, ett klipp från SVT:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Niklas Lindbäck och Cendrillon - bästa svenska ekipage efter dressyren. Foto: Svenska Ridsportförbundet

FÖRHANDSINFORMATION

Efter en stark inledning för det svenska laget i dressyren är det nu dags för lördagens terräng. Även om ryttarna har reagerat på att banan inte är allt för tufft byggd, varken på höjden eller till svårigheterna, så finns det en sak som kan göra det tufft – leran. Ludwig Svennerstål påpekade tidigare i veckan att om den skotska leran kommer fram, då blir terrängen riktigt tuff.
  
Följ den spännande terrängen via SVT1:s livesändning från klockan 11.55, eller på SVT Play och FEI-TV.
  
De svenska ekipagens starttider är följande:
12.36 Johan Lundin/Johnny Cash
13.44 Anna Nilsson/Luron
14.12 Louise Svensson Jädhe/Viva 29
15.20 Sara Algotsson Ostholt/Reality 69
16.32 Niklas Lindbäck/Cendrillon
Startlista

Länkar till livesändningar
SVT Play
FEI-TV

FEI-TV har lagt upp ett klipp från bangången:


Läst 73124 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
09
2015

EM i Blair: Toppenritt av Lindbäck – Sverige ligger fyra



Glad Niklas efter ritten. FOTO: FEI-TV
  
Uppdatering fredag 17.21:
Sveriges sista lagryttare i EM-dressyren, Niklas Lindbäck, fick till en superritt – frågan är om han inte gjorde det bästa travprogrammet i hela tävlingen! Cendrillion gick med bra tryck men vad samtidigt avspänd, hon har riktigt fina gångarter och kontakten med bettet var mycket fin. Sedan blev det lite skruv i en skrittpiruett och en liten miss i ena bytet men vad gör det – 75,94 procent (36,10 straff) är riktigt bra och lägger ekipaget på en individuell tiondeplats. Vi förstår varför Niklas log sig igenom programmet, Cendrillion ser härlig ut att rida!
  
För svensk del ligger vi kvar på fjärdeplatsen inför morgondagens terrängritt, där allt kan hända. Den sänds direkt i SVT1 och Play från 11.55. Missa inte det! 
  
Resultat individuellt
Tv-tider i SVT
  

Sverige ligger fyra efter dressyren, på OS-kvalplats!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  


Sara och Reality. Arkivfoto: Sara Sjöborg Wik
   
Uppdatering fredag 13.49:
Sara Algotsson Ostholt på Facebook-hästen Reality fick till en prydlig ritt med bra energi och fin form, dessutom sitter Sara riktigt bra. Tyvärr kom en miss i första galoppombytet vilket kostade, och kanske att hästen var en aning spänd i skritten.
Ryttaren såg inte helt nöjd ut när hon lämnade banan, så här säger Sara till Svenska Ridsportförbundet direkt efteråt:
– Reality kändes väldigt fin och bra förberedd. Jag är lite besviken på poängen, det känns som att tidigare missar inte kostat lika mycket.
  
Domarna belönade ritten med 72,24 procent vilket betyder 41,60 straff. En 14:e-plats i skrivande stund, och Sverige ligger för närvarande kvar som fjärde nation och på OS-kvalplats.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering fredag 9.00:
I dag, fredag, rids andra halvan av fälttävlans EM-dressyr vid Blair Castle. Så här startar svenskarna:
13.37: Sara Algotsson Ostholt, Reality
17.02: Niklas Lindbäck, Cendrillon
Ludwig Svennerstål har strukit sig, vilket han berättar mer om här.   

Startlista
Onlineresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 17.13:
Louise Svensson Jähde, som deltar individuellt, har nu ridit sitt dressyrprogram med Viva 29. Ekipaget fick några stora missar som blev kostsamma. Bland annat satt inte de två galoppombytena, och Viva blev lite för lydig och stannade upp i en övergång. Ekipaget belönades med 65,19 procent – vilket ger 52,20 i straff.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 16.15:
Anna Nilsson och Luron fick till en bra dressyr på 73,8 procent – vilket gav 39,3 straff och placerar ekipaget, som ingår i det svenska laget, bland topp-tio så här långt.
Nästa svensk att starta är Louise Svensson Jähde som deltar individuellt klockan 17.02.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 13.15:
Johan Lundin och Johnny Cash inledde med 51,7 straff – vilket är personligt rekord – i och med ett dressyrprogram som belönades med 65,51 procent. Det placerar ekipaget i den nedre halvan av resultatfältet så här långt.

Resultat
Startlista torsdag
Startlista fredag



Niklas besiktigar sin Cendrillon vid Blair Castle.
Foto: Svenska Ridsportförbundet

FÖRHANDSINFORMATION

Alla de svenska hästarna klarade onsdagens hästbesiktning på EM i fälttävlan vid Blair Castle, Skottland. Det blev även svensksuccé när Louise Svensson Jähde utsågs till bäst klädda kvinna.
  
EM har med andra ord börjat väldigt bra för den svenska truppen. På onsdagsförmiddagen lottades även startordningen, där Sverige går ut som nummer 13 av totalt 15 startande lag i morgondagens dressyr.
  
Laget uttaget på plats vid Blair Castle
Efter veterinärbesiktningen utsåg förbundskapten Staffan Lidbeck vilka ryttare som ingår i det svenska laget, samt startordningen inför morgondagen. Först ut är Johan Lundin/Johnny Cash följd av Anna Nilsson/Luron, Sara Algotsson Ostholt/Reality och Niklas Lindbäck/Cendrillon.
Ludwig Svennerstål/Franzipan och Louise Svensson Jähde/Viva rider individuellt.
  
Franzipan skickades till holding box
Ludwigs Franzipan var en av de hästar som skickades till holding box under besiktningen, men han godkändes sedan vid en ombesiktning.
– Vi vet att den alltid är lite stel i början, men blir bättre om den får röra på sig. Jag var inte orolig  för att den inte skulle gå igenom, då hade vi aldrig visat den, säger svenska teamets veterinär Lisa Lidbeck till Svenska Ridsportförbundet.

Arrangörens hemsida
Startlista


Läst 78028 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.