Rio-kollen - Facebook höll tummarna när Sara och Reality var på banan

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
08
2016

Facebook höll tummarna när Sara och Reality var på banan

Sara Algotsson Ostholt och Reality gick i mål med 61,20 terrängstraff. Detta efter två utbrytningar plus överskriden optimaltid.
  
Under eftermiddagen har heja-ropen i sociala medier skallat, snart skulle svenska folkets häst Reality 39 ut på banan. Tillsammans med Sara Algotsson Ostholt gav "Facebook-hästen" (kallas så efter insamlingen 2012) allt. Men ekipaget fick två kostsamma missar.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Inför OS-starten i Rio har Sara varit med Reality, eller "Bigsy" som hon kallas i stallet, på Jägersro galoppbana i Malmö. Där har det varit fokus på att stärka och utveckla hästens galopp, något som visade sig i dag.
– Där lärde hon sig verkligen att länga på steget. Jag är så nöjd över henne, att hon nu inte bara kan galoppera i backar utan även har ett bra flyt mellan hindren, säger Sara.


  
Inledde med strålande hoppning
Känslan när Algotsson Ostholt gick ut i terrängen var enligt henne själv suverän, hon vet att Bigsy är i toppform.
– Första halvan av banan kändes enkel måste jag säga. Där vi fick första stoppet var min plan att gå på tre galoppsprång, men nu i efterhand borde jag ha lagt in ett fjärde. Det är alltid lätt att vara efterklok, konstaterar Sara.
Ett misstag fick dock inte ner ekipagets självförtroende, utan Bigsy fortsatte banan i bra tempo och gjorde fina språng på alla enkelhinder. Det höll i sig fram till sista vattenhindret, där även systern Linda hade problem. 
– Där tog jag lite för mycket i tyglarna över båten och tappade farten. Man ska försöka rida på fart där, men hon kändes lite trött så jag ville balansera upp henne, förklarar ryttaren.
  


Vet att hejarklacken är med hemifrån
Sista timmen innan Sara och hästen galopperade över startlinjen började Facebook att koka av förväntan. Både på Saras egen sida och i Realitys Facebook-grupp peppade ridsport-Sverige inför starten. När vi frågar om Sara känner av stödet hemifrån svarar hon:
– Ja, jag är medveten om att de finns, det är fantastiskt att ha dem med sig. Nu under tävlingarna har jag inte varit inne så mycket på sociala medier själv, utan fokuserar på att rida. Jag hoppas att fansen inte är alltför besvikna, det är en jättefin häst, det kan ingen ta ifrån oss.
Var är Bigsy nu?
– I stallet och blir ompysslad. Nu står gräs och extra morötter på schemat. Och att heja på Ludde så klart.
  
Klockan 19.39 rider Sveriges sista lagryttare ut på banan – Ludwig Svennerstål och Aspe kommer att ge allt!
 
Onlineresultat, OS-terrängen


Missa inga OS-nyheter!
Appen Hippson HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc). I den samlar vi nyheter från en mängd källor inom hela ridsportvärlden. Perfekt så här i OS-tider med andra ord.
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här)

Läst 69410 ggr


Fler inlägg

JUL
10
2011

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 100213 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 99260 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Nu startar Grand Prix

Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 98598 ggr Kommentarer Kommentera


Annelies senaste