Rio-kollen

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
15

Bildspecial: Hoppryttarnas första klass i RioMalin Baryard Johnssons Cue Channa över muren.
  
Under söndagen, hoppryttarnas första tävlingsdag i Rio, bjöds det verkligen på "allt" – dramatik och fantastiska rundor. För svensk del blev det en blandad kompott.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Malin Baryard Johnsson och Cue Channa fick ett tramp i vattnet och en bom ner, inte den inledning ryttaren hade önskat. Men för Hippson berättar Malin att "Gullan" blir bättre ju fler gånger hon är inne på en tävlingsbana. I premiären blev hon lite imponerad av allt.

Resultat: Malin Baryard inleder med 8 fel
Intervju: "Hon blev lite imponerad inne på banan"


Höjden över vattnet var bra, men det blev ett tramp i landningen.


Fokuserad häst och ryttare.


Höjden var inga problem vilket är bra – det kommer att bli högre hinder.


Och så över sista hindret!
  
Peder Fredricson fick till en riktigt bra nollrunda med All In, en inledning på OS många ryttare drömmer om. Själv försöker han ta det hela med ro, väl medveten om att det är en lång väg kvar till eventuell medalj.

Resultat: Felfritt för Peder och All in
Intervju: "Jag höll min plan och det gick hela vägen"


Muren efter vattnet var inte svår för "Allan".


Hästen fullkomligt strålar av självförtroende.


Härlig bild med de olympiska ringarna i bakgrunden.
 

In i den sista kombinationen, som var svår för många ryttare.
  
Henrik von Eckermann visste att hans Yajamila har kapacitet för OS, men han är väl medveten om att de inte har känt varandra alltför länge. Trots detta levererade ekipaget en väldigt fin runda där de inte var i en enda bom. Det ser bra ut inför fortsatt hoppning!

Resultat: Ännu en felfri svensk ritt av Henrik och Yajamila
Intervju: "Skönt att få en bra början på tävlingen"


Yajamila såg avslappnad ut i den mäktiga atmosfären.


Henrik lotsade runt det pigga stoet inne på banan.


Det såg ut som att de hade känt varandra i flera år, inte månader.


Fokus genom banans tuffaste kombination.
  
Rolf-Göran Bengtsson vill nog helst glömma sin inledning på OS. Tillsammans med Unita fick han hela 16 fel och direkt var vår svenske hoppkung utslagen individuellt. Lagmässigt är han dock kvar och utlovade i intervjun att han ska göra allt för att förbättra sina prestationer.

Resultat: Neeej, 16 fel för Rolf och Unita
Intervju med nedstämd RGB: "Inte vad jag hade väntat mig"
 

Unita kämpade inne på banan, men det ville sig inte.


Just högersvängar är hennes svaghet i hoppningen.


Men hon har med sig hela hjärtat inne på banan.


Läst 9709 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Jur och Nicola diskade efter första rundanJur Vrielings ridning på Zirocco Blue uppskattades inte av publiken.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
För hoppryttarna Jur Vrieling, Holland, och Nicola Philippaerts, Belgien, blev den första OS-hoppningen inte som de hade planerat. Båda ryttarna blev uteslutna på grund av vägringar, efter klassen stod det dessutom klart att de är diskvalificerade.
  
Text: Annelie Lundkvist
  
Jur Vrieling tog till spöet efter att Zirocco Blue stannat på hinder för andra gången inne på banan. Vägran gjorde att han uteslöts från klassen, men hans agerande med spöet gjorde även att han stängdes av helt från klassen. Dock påverkar detta inte laget i nuläget, där får han rida vidare.
  
Även Nicola Philippaerts blev utesluten efter två vägringar med Zilverstar T, men efter uteslutningen använde han sporrarna för hårt på sin häst och blev därmed diskad. Eftersom han tävlade individuellt betyder det att OS är över för hans del. Dock var det ju så redan innan domarbeslutet.


Läst 61171 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Nedstämd Rolf-Göran: "Inte vad jag väntat mig"Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Redan innan avfärd mot OS i Rio ifrågasattes valet att låta Rolf-Göran Bengtsson rida Unita i laget. Skulle stoets kapacitet räcka, även om hon hoppade med hela sitt hjärta? Dagens runda blev en besvikelse för många – så även för hennes ryttare.
  
Text: Annelie Lundkvist
  
Det är en nedstämd Rolf-Göran Bengtsson som berättar för Hippson om dagens runda. I detalj beskriver han hur han fick en dålig sväng mot trippelbarren, och hur han blev stressad av det.
– Jag fick inte till den ridning jag ville ha mot trekombinationen och kom ut väldigt hårt från den. Ett tramp i vattnet kan man inte göra heller, det är bara så, menar han.
När harmonin saknades i rundan blev det inte alls plats att ge Unita det utrymme hon behöver inne på banan. 
– I mitten fick jag ordning på grejerna ett tag, men mot den sista linjen var det inte alls bra.
  
Höger galopp är svårare
Just den sista linjen är något Rolf-Göran återkommer till under vårt samtal, han tycker inte att det borde ha blivit som det blev på den avslutande tvåkombinationen och över den sista oxern.
– Vänstersvängar är våra svängar, det är högergaloppen hon har lite svårare med. Och visst, sista hindret är inte lika spektakulärt och tittigt som kombinationen, det gör att hästarna blir lite nonchalanta, analyserar han.
När vi pratar om att Rolf-Göran redan dag ett är utslagen individuellt kommer en djup suck, det är något han helst vill glömma.
– Det här var inte riktigt vad jag hade väntat mig. Att jag skulle susa runt med lätthet hade jag inte räknat med, men inte 16 fel.
  
Fullt fokus på laget
I banbyggnationen finns det inget att klaga på enligt Rolf. Han anser att det var en bra byggd bana med en förnuftig maxtid för ekipagen. Inte heller kan han skylla på att värmen skulle ha ställt till det för Unita, hon har tävlingsplatser som Mexiko och Miami i ryggen inför detta OS.
Hur kändes hon på gårdagens träningshoppning?
– Då kändes hon helt okej, precis som vanligt.
I och med detta kommer han helt enkelt att försöka ladda om och inte försöka tänka för mycket på dagens runda.
– I morgon rider jag på morgonen, men jag kommer akta mig för att inte sitta och arbeta med högersidan för mycket. Det kan göra att man fastnar ännu mer, säger han med sin stora erfarenhet.
I stället väljer Rolf-Göran att se framåt för lagets skull, han är väldigt stolt över sina lagkamrater som presterade riktigt bra inne på banan i dag.


Läst 18732 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Henrik: "Skönt att få en bra början på tävlingen"Arkivfoto: Annelie Lundkvist
  
Henrik von Eckermann fick drömstarten på OS med Yajamila. Något som ger honom lite lugn och framför allt en stor dos självförtroende inför resten av tävlingen. 
   
Text: Annelie Lundkvist
  
Yajamila debuterade alltså i OS med noll fel på hinder och inom maxtiden, något som fick hästägaren Karoline Goldberg att nästan hoppa ur skorna på läktaren. För Hippson berättar Henrik att han är otroligt stolt över hästen, och väldigt glad över känslan han fick inne på banan.
– Hon hoppade jättebra, det gjorde hon verkligen. Det är skönt att få en bra början, speciellt eftersom jag inte känner hästen så pass bra, säger han.
  
Iskall debut
Även om Henrik visste att Yajamila skulle ge allt inne på banan, så ligger ändå ett olympiskt spel ett snäpp högre i svårighetsgrad än vad ekipaget tidigare har tävlat.
– Det var ju inte solklart för alla när vi gick in att det skulle vara felfritt, men jag kände att hon kunde göra det.
Dock påpekar Henrik att detta bara är början, banorna kommer att bli tuffare och svårare. Men kanske inte mer spektakulära.
– Hon tittade inte alls på banan i sig med alla hinder, det brydde hon sig inte om.
Han vet att de har en lång väg kvar och säger att fokus och en utmaning ligger i att behålla skärpan genom alla starter. Precis som Peder Fredricson valde han att inte ändra så mycket i sin egen plan, trots att han såg flera ryttare få problem inne på banan. 
– Det enda jag ändrade var antalet galoppsprång mellan hinder ett och två, resten höll jag enligt plan.
  
Får gå två pass om dagen
Måndag är vilodag tävlingsmässigt för hopphästarna, men för Yajamila blir det samma schema som de andra dagarna.
– Jag kommer att göra som vanligt. Jag longerar tidigt varje morgon innan det hinner bli varmt, sen rider jag henne på eftermiddagen. Så även i morgon. 
Påverkar värmen henne?
– Den påverkar alla hästar på det sättet att de svettas mycket, men hon står så högt i blod att för henne är det inte så farligt faktiskt. Jag skulle vilja säga att vi människor har det värre, avslutar han med ett skratt.
  
Fullständigt resultat, söndag


Läst 8985 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Neeej, 16 fel för Rolf-Göran Bengtsson och Unita!Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Rolf-Göran Bengtsson på Unita var sist ut av svenskarna i söndagens inledande OS-hoppning. Han gillar att ha press på sig och hade därför bett om att starta som fjärderyttare. Men tyvärr gick det inte alls vägen denna gång.
  
Unita är en ambitiös häst, men hon är relativt orutinerad och har kanske inte den där överkapaciteten. Rolf-Göran red med fokus och precision, men det räckte inte till.
Först rev ekipaget insprånget i trekombinationen, sedan fick de ett tramp i vattnet. Dessutom föll en bom ut ur tvåkombinationen samt det allra sista hindret. Hela 16 fel totalt med andra ord.
  
Är ute ur individuella OS
Tyvärr gör detta att RGB inte är med i den individuella tävlingen fortsättningsvis, däremot får han rida i laget. Övriga tre svenskar är vidare i den individuella tävlingen, även Malin Baryard Johnsson trots åtta fel (som hon tar med sig individuellt).
Tre ryttare räknas i varje lag, men lagresultatet från i dag är endast avgörande för startordningen i tisdagens lagtävling – där lagen börjar om på noll fel.

Fullständigt resultat i klassen
Läs mer om hur OS-hoppningen avgörs – hos SvRF


Läst 10404 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Peder: ”Jag höll min plan och det gick hela vägen”Arkivfoto: Hippson
  
Det var en fröjd att studera Peder Fredricson och All In inne på den spektakulära banan i Rio. Där vi under klassen sett andra ryttare få problem såg det lätt ut för ekipaget. Men Peder själv vill tona ner förväntningarna.
  
Text: Annelie Lundkvist
  
När Hippson pratar med Peder är han självklart glad över sin inledning i OS, men han vet att det är lång väg kvar innan tävlingarna är över.
– Det är väldigt skönt att få komma i gång på det här sättet och hästen gjorde det ganska lätt, även om det inte var en lätt bana i sig.
Han såg väldigt självsäker ut när du red runt?
– Ja, han blir inte så imponerad utan är rätt cool med utsmyckningarna och de spektakulära hindren inne på banan.
  
Höll sin plan hela vägen
När Peder red hade många ryttare redan tagit sig an banan. Han tittade på några av dem, men höll sig ändå till den egna planen.
– När man går banan gör man en plan om hur man själv tror att den ska ridas. Därefter pratar jag med ryttare som jag litar på, bland annat mina lagkamrater och amerikanen Kent Farrington om hur de kommer att rida.
Ändrade du något eller höll du din plan?
– När jag gick in på banan hade jag bestämt mig för min plan som jag hade satt från början.
  
Försöker koppla bort tävlingen
I morgon är det tävlingsfritt för hopphästarna i Rio, därmed blir det en lugnare dag även för ryttarna. För All In handlar det om att ta det lugnt, men ändå få hålla i gång musklerna och få komma ut för betesstunder. Peder själv försöker ta det hela med ro.
Känner du mer press nu när du har inlett så bra?
Nej, jag tar det med ro, vi är i början av tävlingen och mycket kommer att hända. Det är ingen idé att slå frivolter, utan man får försöka behålla energin.
Vad gör du resten av dagen?
– Först och främst ska jag stanna kvar för att hjälpa och stötta lagkamraterna, sen ska jag och Lisen gå ner till stranden och bada. Därefter blir det nog middag med laget, så att vi alla får ladda batterierna.

Resultat, pågående klass


Läst 13168 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Ännu en felfri svensk ritt av Henrik och YajamilaArkivfoto: Hippson
  
YES! Henrik von Eckermann och Yajamila får till en lika snygg runda som Peder Fredricson på All In – felfritt!
  
Vilken inledning på OS, det går knappt att sluta le när man har sett den där rundan. Visst fick vi lite andnöd när de hade hoppat över vattnet. Men domarna var överens, det var absolut inget tramp. Resten av ritten fanns det absolut inget att fundera över – höjden, precisionen och Henriks rutin gjorde att Yajamila inte alls såg ut som någon OS-debutant.

Nästa ryttare för Sverige är Rolf-Göran Bengtsson med Unita, ekipaget har startnummer 74.

Resultat, pågående klass


Läst 15489 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Felfritt för Peder och All InArkivfoto: Tomas Holcbecher
  
WOW! De kommer in på banan och fullständigt dominerar! Det blev en fantastisk ritt av Peder Fredricson på All In. Vilken snygg, felfri runda!
  
Det såg plättlätt ut för ekipaget från det att de galopperade över startlinjen till att de gick i mål. Herregud, Peder är livsfarlig i detta OS. Det är dock bara första dagen, men det syns lång väg att ekipaget är suget på medalj!
 
Nästa ryttare för Sverige är Henrik von Eckermann med Yajamila, ekipaget har startnummer 55.

Resultat, pågående klass


Läst 27778 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Malin: "Hon blev lite imponerad inne på banan"Malin och Cue Channa har inlett tävlingen i Rio.
  
Direkt efter ritten är Malin Baryard Johnsson medveten om att 8 fel på OS inte är vad hon ville ha. Men hon kan inte heller säga att Cue Channa inte gjorde bra ifrån sig. För Hippson berättar ryttaren mer.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Trampet i det stora vattnet tar Malin helt på sig, hon kan med facit i hand säga att hon borde ha ridit på mer framåt.
– Jag skulle ha låtit henne galoppera på mer, men jag är så van vid att hon går så mycket framåt inne på banan, berättar Malin.
I dag fanns det dock väldigt mycket att titta på för Cue Channa, därför var hon lite mer avvaktande.
– Mot sista linjen hade hon redan börjat överhoppa sig och tittade rejält på planket. Då blev hon lite tittig mot den sista linjen där nedslaget kom.
Dock är Malin glad över formen på hästen, hon hoppar väldigt bra och ryttaren vet att hon inte kommer att vara lika tittig inne på banan i morgon.
Kan du summera med en mening?
– Åtta fel är åtta fel, det är inte bra. Men jag vet att det är från i morgon det gäller på riktigt och då är vi fokuserade igen.

Finns på plats för lagkompisarna
Nu har "Gullan", som hon kallas, fått gå från tävlingsarenan tillsammans med Hippson bloggande hästskötare Natalie Jansson. Malin berättar att stoet troligtvis står i en svalkande dusch i skrivande stund, för att sedan få komma in i boxen och slappna av lite. Därefter är det promenader på schemat – och gott gräs.
– Hon kommer att få röra på sig med promenader så att musklerna hålls mjuka inför morgondagen, säger Baryard.
För ryttaren själv är det stöttning av lagkamraterna som gäller, dock kommer hon inte att springa dit och berätta för dem om sin runda. Hon håller sig synlig, men i bakgrunden.
– 
Jag håller mig i närheten, men håller mig borta för att inte störa deras koncentration. Vill någon veta något kan de fråga, men de är helt på de klara med vad de ska göra och inte inne på banan.

Resultat, pågående klass


Läst 15768 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14

Malin Baryard Johnsson inleder med 8 fel i Rio


När Malin Baryard Johnsson och Cue Channa kom in på banan som första svenska ekipage hade 15 ryttare varit inne och känt på utmaningen. Bommar hade fallit, vattnet hade trampats i och en ryttare från Ukraina hade fallit av.
  
Text: Annelie Lundkvist
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Det lägsta hindret inne på den stora arenan är 145 centimeter och det högsta – ett plank – är 160 centimeter. För Malin Baryard Johnsson och Cue Channa blev det 8 fel och inom maxtiden. Tyvärr kom det ett förargligt tramp i det stora vattnet och en rivning på sista linjen. Trots detta såg stoet laddat och fokuserat ut inne på banan.
  
Intervju med Malin efter ritten hittar du här
 
Nästa ryttare för Sverige är Peder Fredricson med All In, ekipaget har startnummer 38.

Resultat, pågående klass


Läst 10269 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 11 nästa  sista  Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.