Rio-kollen

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
03
2016

Ridpodden: OS-special inför helgens premiär i RioFoto: Tomas Holcbecher (Peder) och Martin Sundelius/SR (porträtt)
  
I senaste avsnittet av Sveriges Radios Ridpodden gästas programledare Ulrika Lindqvist av Radiosportens Christian Olsson. Han är på plats i Rio och går igenom ekipagen, medaljchanser och vilka ritter man inte får missa.
  
Christian kommer även in på vad som måste ändras inom fälttävlan, han berättar hur många dressyrlag Bo Jenå hade velat skicka till OS och vad som talar emot hoppningens medaljhopp.
  
Lyssna på avsnittet här:


Läst 31834 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
03
2016

Henrik: ”Vore mäktigt om nationen satt och höll tummarna för ryttarna”


Foto: Karl Nordlund/Viasat
  
Ryttarmaken Henrik Johnsson har ett mål under OS i Rio – att leverera ridsportbevakning som får svenska folket att få upp ögonen för hästsporten. Till sin hjälp har han hoppryttaren Linda Heed och de har sammanställt 200 sidor fakta. Vi ringde upp Henrik för att höra mer.
  
Text: Annelie Lundkvist
  
När Henrik pratar med oss har han precis tagit en paus i både packning och planering hemma på gården utanför Norrköping. Hans hustru Malin Baryard Johnsson är som bekant uttagen till OS-laget och med båda föräldrarna som ska åka bort krävs det lite pussel för att få till vardagen.
– Planet går i morgon eftermiddag (onsdag, reds anm.) och jag fick precis ett mejl av Linda Heed gällande tidsplanen, berättar Henrik.
  
Lindas kunskap hjälper Henrik
Att Henrik skulle få det ärofyllda uppdraget att rapportera ridsport från Rio har han vetat sedan innan årsskiftet. Då inleddes även det viktiga arbetet med att finna hans kollega i sändningarna. Valet föll på hoppryttaren Linda Heed, även om hon själv hade önskat rida i Rio.
– Jag kände inte Linda så väl, men har intervjuat henne många gånger i samband med tävlingar. I mars blev det klart att hon tackade ja till att följa med på den här resan, vilket känns jättekul eftersom vi kompletterar varandra så bra.
På vilket sätt skulle du säga att ni kompletterar varandra?
– Jag känner många av ryttarna privat, något som jag ser som en fördel. Det jag saknar i kunskap om deras hästar har däremot Linda full koll på.
  


Henrik är en van programledare och konferencier. Foto: Anki Yngve
  
Vill förmedla sporten till tittarna
Inför avresan har Henrik och en kollega dragit ut information om hästar, ryttare och tävlingsgrenar. Totalt blev det ett dokument på tvåhundra sidor som han häromdagen gick igenom och kortade ner till sju sidor.
– Det dokumentet har jag skickat till den stora studion. Jag vill att de förstår lite vad de pratar om när de lämnar över sändningarna till oss, förklarar Henrik och fortsätter:
– Jag känner att det är viktigt att få med sig alla sportfantaster så att de förstår att det är en mäktig sport, även om de inte är insatta.
Eftersom han själv inte hade någon kunskap om hästar eller ridsport innan han träffade Malin, så är det en del i honom som fortfarande kan förstå hur publiken känner när de tittar på dressyr för första gången.
– I just den grenen är det viktigt att jag och Linda får tittarna att förstå vad de faktiskt sitter och tittar på. Så att de ser när misstagen sker eller när det blir något riktigt bra.
  
Hoppas kunna vara där det händer
Man kan tycka att det är en stor fördel för Henrik att ha sin fru som ryttare i OS, men de kommer inte att hinna ses så mycket.
– Först kommer vi att jobba sju dagar på raken, sedan får vi ledigt en dag innan det sätter i gång igen. Mina prioriteringar i Rio utöver jobbet är att träffa Malin, gå på handboll och se tennis, i den ordningen.
Malin kommer att bo med sina lagkamrater i OS-byn medan Henrik bor på annan plats med sina kollegor.
Dock har han en fördel i och med att han känner så många internationella ryttare, det kan komma att visa sig i den så kallade mixade zonen.
– Jag hoppas att när de ser mig så kommer de fram till oss. Absolut kommer jag utnyttja att det är mina kompisar, så att vi får prata med många. Jag ser verkligen fram emot mästerskapet, det blir aldrig tråkigt på de riktigt stora tävlingarna, då kommer nämligen de äkta idrottarna fram i dem.
Att verkligen få prata med ryttarna, hästskötarna och teamen är en del i Henriks stora plan, en plan som för honom handlar om att ”knäcka koden”.
– Nu har vi chansen att bryta oss loss ur de gamla banorna och visa att man inte behöver kunna allt om hästar för att njuta av sporten.
Vilket är ditt ultimata mål?
– Det vore ju väldigt mäktigt om hela nationen satt uppe och höll tummarna under en tio minuter lång dressyrritt. Eller hejade riktigt ordentligt på våra fälttävlans- eller hoppryttare.
 
Till program och TV-tider för Viasat OS Ridsport


Henrik håller en extra tumme för sin fru Malin. 
Foto: Anki Yngve


Missa inga OS-nyheter!
Appen Hippson HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc). I den samlar vi nyheter från en mängd källor inom hela ridsportvärlden. Perfekt så här i OS-tider med andra ord.
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här)

Läst 31176 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
02
2016

Så hoppar ett OS-hopp


Equisport.tv, som webbsände helgens Grand Prix-hoppningar i Varberg, har lagt upp ett klipp med Peder Fredricsons och H&M All Ins segerrunda. Vilka språng!
  
När man ser omhoppningen förstår man verkligen varför många menar att ”Allan” är en av världens absolut bästa hästar just nu. Och att samtliga tre medlemmar av vår proffspanel – Staffan Lidbeck, Lotta Björe och Carl Hedin – nämnde Peder som medaljhopp i senaste numret av tidningen Hippson.
  
På fredag invigs OS i Rio, hoppningen drar i gång som sista ridsportgren den 14/8. Självklart kommer Hippson att bevaka de olympiska spelen massivt!
  
Läs mer om Peders seger i Varberg

Peder Fredricsson - H&M All In

Missade du Peder Fredricsons segerrunda i helgens Volkswagen Grand Prix i samarbete med Länsförsäkringar AB? Här kan ni se ögonblicket när Peder för andra året i rad rider hem segern. Titta och njut av det Svenska OS-hoppet!

Publicerat av Equisport.tv den 1 augusti 2016

Läst 32500 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: första  föregående 1 ... 9 10 11 Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal
Eva Johansson svarar
Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.