Rio-kollen - Ludwig: "Kände mig som en amatör med tyglarna"

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
08
2016

Ludwig: "Kände mig som en amatör med tyglarna"

"Ludde" och Aspe visade kämparglöd på banan.
  
Ludwig Svennerstål och Aspe såg riktigt taggade ut när de galopperade genom OS-starten. Ryttaren hade lagets öde på sina axlar och behövde ta sig i mål med bästa möjliga resultat. Under ritten kunde vi upprepade gånger se "Ludde" tappa tyglarna, något som gjorde honom irriterad på sig själv.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
– Vad hände med tyglarna?, utbrister han när Hippson ringer upp efter ritten.
Ja, vad hände egentligen?
– Jag vill börja med att säga att jag är väldigt nöjd med hästen, men jag kunde ju inte hålla i tyglarna, de bara försvann. Så fort jag skulle svänga var det som att de var insmorda i olja.
Hade du nya tyglar?
– Nej, jag har säkert gjort hundra rundor i år med de här tyglarna och har aldrig haft problemet förut.
  Aspe levererade i skarpt läge
Även om utrustningsproblematiken gav Ludwig svårigheter att styra så kände han att hans häst, åttaåriga Aspe, gjorde allt rätt. 
– Hon kändes fin hela vägen in i mål. Därför är jag besviken på mig själv, för jag visste att hästen var redo. Annars hade jag inte valt henne. Hon är modig men smart på hinder, berömmer han sin häst.
Misstaget som kom på det sista vattenhindret tar Ludwig också på sig. Han förväntade sig nämligen att hästen skulle vara tröttare än vad hon var när de kom fram till utmaningen.
– Hon var så pigg i slutet, jag red in lite för starkt mot vattnet. Och när jag skulle svänga så försvann tyglarna igen, då ville jag nästan ta tag i bettet för att jag blev så trött.
Ekipaget gick i mål med 28,40 straffpoäng för överskriden optimaltid i terrängen.


  
Banan höll in i det sista
Trots att Ludwig startade bland de sista ryttarna berömmer han banan i Brasilien. 
– Det var en jättebra bana med ett underlag som verkligen höll hög klass hela vägen. För mig blev det dock svårare än vad det var.
Någon press för att ta sig i mål kände han inte, självförtroendet var på topp och det fanns ingen oro att han och Aspe inte skulle ta sig hela vägen. Trots att de var yngst i startfältet.
– Jag kände mig ganska bekväm när vi stod på startlinjen.
Byter du tyglar till i morgon?
– Egentligen borde jag svara ja på det, men det kommer jag inte att göra. Det var nog hennes svett som gjorde att det blev så halt på dem. De kommer att bli rengjorda till i morgon, det lovar jag, avslutar Ludwig.
  
Totalt klättrade Sverige från en tiondeplats till en sjundeplats i lagtävlingen. I morgon, tisdag, är det dags för den avslutande hoppningen.

Resultat, lagtävlingen
Resultat, individuellt


Läst 76768 ggr

Fler inlägg

NOV
27
2011

Caroline af Ugglas – stilryttaren  
Globen-tävlingens sista klass, Stjärnornas hoppning, blev som vanligt en rysare. Men samtliga kändisamatörer satt faktiskt kvar, även om det blev en och annan felridning och tappad stigbygel. Vann tidshoppningen denna gång gjorde rocktjejen Mia Coldheart, före Jenny "Velvet" Pettersson och Sara Sommerfeld.
- Jag har inte ridit på 15 år och är så glad för att ha fått möjlighet att börja igen. Galoppombyten har jag till exempel aldrig gjort förut, så jag läste på nätet hur man gör, berättar Mia.
 

Mia Coldheart sjunger i rockbandet Crucified Barbara.
 
Den stora överraskningen var dock att Caroline af Ugglas vann stilpriset. Förra gången hon var med i Stjärnornas hoppning utmärkte hon sig inte riktigt för att rida elegant - men herrej-vlar vilken uppryckning!
- Åh vad jag ÄLSKAR min häst. Han bara hänger på allt jag hittar på, säger en mycket nöjd Caroline.
 

Artisten Caroline af Ugglas vann stilpriset.
 

Kampsportaren Musse Hasselvall stal som vanligt showen. Denna gång genom att rida hela omhoppningen utan sadel. 
 

Skådisen Ola Rapace var gästspeaker och tråkade Musse genom hela tävlingen. Men efteråt fick kompisen en puss.
 

Skådespelaren Sara Sommerfeld har bara ridit i ett halvår och blev något av en publikfavorit. Trots att hon tappade stigbygeln efter första hindret hoppade hon hela banan felfritt, med ett leende på läpparna. Dessutom red hon en väldigt söt häst.
- Jag är läkardotter så jag fick aldrig rida som barn. Det här är min tonårsrevolt, säger hon.
 

Artisten Erik Segerstedt hoppade fel hinder och blev utesluten.
 

Som straff fick han bära clownnäsa på presskonferensen.
 
En fullständig resultatlista hittar du här.


Läst 88483 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2011

Sista bilen gick till Belgien


 
Fem ryttare hade kvalat till finalen i Agria Nordic Tour - som reds i två rundor under söndagskvällen. Snabbast var Ludo Philippaerts Tauber van het Kapelhof, och han fick därmed med sig helgens sista bil hem till Belgien. Övriga fyra ryttare blev lottlösa - konceptet med klassen är att det bara finns ett förstapris, men inget dåligt sådant...
 

- Det är en väldigt bra speedhäst jag har. Han är 15 år gammal och det här är hans 59:e vinst, berättade Ludo efteråt.
 

Rolf-Göran Bengtsson var riktigt sugen på bilen och var felfri i första rundan.
 

Men eftersom Kiara La Silla inte är jättesnabb var han tvungen att chansa i svängarna - och det höll inte riktigt denna gång. Kiara tyckte att det blev lite väl trångt och slog på en nit.
 

Väldigt nära en bilvinst var klassens tvåa, finska Nina Fagerström.
 

"Var jag snabb nog?", undrar Ludo.
 

Det var han, och fick en bil för besväret.
 
Fullständig resultatlista


Läst 83977 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2011

Grattis Sissela!Talangfulla Sissela Smith Coral Springs red den enda dubbelnollan i Prins Carl Philips Pris - och vann därmed den prestigefyllda ponnyklassen i Globen. Stort grattis till Sissela! (Och ett extra grattis till den stolte hästägaren Per Bentele.)
Fullständig resultatlista

 


Läst 38373 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.