Rio-kollen - Mads: "Jag har nog inte förstått hur stort det här är"

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
10

Mads: "Jag har nog inte förstått hur stort det här är"


Mads gav svenska laget en perfekt inledning på OS.
  
Dressyrryttaren på allas läppar denna timme är Mads Hendeliowitz, fansen i sociala medier är många och alla skulle nog vilja kunna gå fram och ge Jimmie Choo Seq en klapp. Ryttaren själv sprudlar av lycka när Hippson pratar med honom – för detta var ju hans OS-debut.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Att både häst och ryttare är i storform går inte att ta miste på. De åkte till OS som reserver för det svenska laget, men fick i går kliva in som ordinarie när Therese Nilshagens Dante Weltino inte gick igenom besiktningen. Trots den tråkiga starten för laget är det fulltaligt på plats under Mads ritt.
– Vi har en väldigt bra stämning i laget och supportar varandra trots det som har hänt. Therese har ändå lyckats sätta det lite åt sidan och är med för att stötta oss, det uppskattar vi alla, berättar Mads.
  
En helt vanlig tävling
Innan start fokuserade Mads på att detta var som vilken tävling som helst, banans mått är 20 x 60 meter och domarna sitter på sina vanliga platser.
– Jag är jättenöjd med ritten och framför allt med Jimmie. Vi hade väldigt kul tillsammans i dag, hoppas att man kunde se det.
Sina 71,771 procent och den nuvarande tredjeplatsen är han relativt nöjd med, men konstaterar att man alltid vill ha lite till. I detta fall var dock domarna eniga. 
– Det är världens bästa hästar här, det får man inte glömma. Det är tidigt i klassen, så vi vet att domarna kommer att bli lite mer generösa senare.
  
Försöker njuta av stunden
Det var ändå OS-debut, det går inte att komma ifrån, och för Mads som inledde för det svenska laget handlade det även om att rida lite taktiskt.
– Det finns fler poäng att plocka på några ställen och jag red nog lite mer försiktigt än vad jag behöver. Men man vill hellre säkra för en bra start än få ett kostsamt misstag, förklarar han.
Mads känsla vad gäller Jimmie inne på banan var att han först blev spänd när de red in, men direkt när programmet startade så var han med sin ryttare.
– Han var jäkligt med mig i dag, det kändes nästan som att jag bara kunde njuta och guida runt honom.
Under skritten såg vi Mads ta ett djupt andetag, medan Jimmie visade att han verkligen kunde sträcka ut.
– Det är viktigt för mig själv att komma ihåg att andas. Lite handlade det också om att ta min tid inne på banan, det är inte varje dag man rider OS. 
Har du förstått att du faktiskt har gjort OS-debut nu?
– Nej, min telefon är helt galen, det går knappt att röra den för alla meddelanden som rullar in. Själv har jag nog inte förstått hur stort det faktiskt är ännu.
Vad gör Jimmie nu?
– Just nu är han med Frida i stallet, jag ska gå dit för att göra dem sällskap och tacka honom för ritten. Han ska få slappa resten av dagen, sen har vi en fantastisk massör på plats. I morgon blir det lite finlir inför fredagens program, men annars en lugn dag.

Resultat


Den ökade traven var fantastiskt fin.


Det var inte fullsatt på läktarna, men stämningen är på topp.


Fullt fokus hos både häst och ryttare.


Läst 31388 ggr


Fler inlägg

APR
28

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 48838 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.Malin och Marcus Ehning pratar om banan.Även Jens och sedan Henrik får tips.

Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 49614 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28

Världscupfinal - nu kör vi!Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.
Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 43570 ggr Kommentarer Kommentera


Annelies senaste