Rio-kollen - Mads startar först: ”Jag känner mig förberedd”

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
10
2016

Mads startar först: ”Jag känner mig förberedd”

 
 
Deodoro Equestrian Center går nu in i dressyrläge och det ska ställas om till Grand Prix i dagarna två. För svenska OS-debutanterna blir det rakt in i hetluften redan under onsdagen.
– Det är det här jag har tränat för hela tiden, konstaterar reserven Mads Hendeliowitz, som blev ordinarie bara någon timme före tisdagens pressträff.
     
Text & foto:
Mikael Persson
  
Tisdagen i Deodoro fick en smått kaosartad morgon. Inom loppet av någon timme stod det klart att två svenska hästar fått respass ut ur tävlingen – dels Herta i fälttävlan, dels Dante Weltino OLD i dressyrlaget.
För Therese Nilshagen hann inte ens tävlingen börja, med näsdukar nära till hands och en trygg tröst i Kyra Kyrklund mötte hon den mycket lilla svenska pressdelegationen, tillsammans med resten av de svenska dressyrryttarna.
  

Dante Weltino OLD på ombesiktningen.
  

Therese Nilshagens OS-dröm förbyttes till en mardröm.
  

Therese på presskonferensen, stöttad av Kyra Kyrklund.
    
Chockade av beskedet
Landslagsveterinären Jonas Tornell inledde med att resonera kring framtiden för Dante Weltino.
– När vi fick beskedet om holding box blev vi chockade eftersom han alltid har varit ”a sound horse”, kommenterar Tornell.
På själva besiktningen överhörde vi dig och förbundskapten Bo Jenå, ni konstaterade att ni var nöjda med hur han såg ut?
– Under kvällen i går blev han lite stel och var spänd i morse. Men det var bättre efter bara tio minuter, så vi är lite förvånade över att han inte gick igenom, säger Jonas.
Men det är en klen tröst, Therese?
– Ja, det är det ju, jag hoppas bara att det inte är något allvarligt, svarar den rödgråtna ryttaren.
  
Blandade känslor för Mads
Nu väntar ultraljudsundersökning för Dante Weltino och sorti för Nilshagen. I stället tar Mads Hendeliowitz plats i laget och går ut först, 17.12 svensk tid på onsdagen.
– Jag är glad att vi har fem hästar med oss just för om något sådant här skulle hända, konstaterar förbundskapten Bo Jenå och fortsätter:
– Mads är en fullgod reserv som har tränat precis som alla andra.
Hendeliowitz fyller i:
– Det är ju med blandade känslor man tar sig an den här uppgiften, Therese och Dante Weltino hade varit det allra bästa alternativet. Men jag känner mig förberedd.
  
”Anton” tog resan bra
Tinne Vilhelmson Silfvén får frågan om Don Aurellios form och svaret är betryggande.
– Han har rest bra och känns väldigt fin, vi har ju på grund av avståndet hem rest hit lite tidigare för att just kunna acklimatisera oss.
Tinne går ut som sista svenska ryttare i slutet av klassen på torsdag och är med sina sju OS i bagaget ett riktigt lagankare.
Debutanten Juliette Ramel går ut som nummer två under onsdagen, klockan 20.33 svensk tid.
– Det känns väldigt bra att vara här, spännande. Och det känns som ”vanligt” med Buriel, säger hon fåordigt.
  
Patrik själv haltade
Deja, Patrik Kittels häst, mår alldeles utmärkt. Däremot haltade Kittel själv efter hästbesiktningen.
– Vi hoppade in i varandra när jag var lite ouppmärksam. Jag fick gå till holding box, men hästen gick igenom, skämtar Kittel.
Travar du rent i dag?
– Ja, i dag travar jag rent. Jonas ska göra en check om en stund.
Men Deja då?
– Hon har också rest bra. Hon äter och sover bra, och är självsäker och enkel att ha med sig. Vi har tränat lagom mycket, hon ska ju inte ridas för m-y-c-k-e-t innan start, konstaterar Kittel.
Bo Jenå är nöjd med startordningen för laget.
– Vi går ut som lag nummer nio, det är vi väldigt nöjda med, avslutar förbundskaptenen.
  
Onsdag på OS: Här finns tv- och starttider + länkar
  

Patrik Kittel bjuder på sin bästa OS-grimas!


Läst 15250 ggr

Fler inlägg

APR
28
2013

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 59640 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.



Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!



Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.



Malin och Marcus Ehning pratar om banan.



Även Jens och sedan Henrik får tips.





Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.



En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 60552 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Världscupfinal - nu kör vi!



Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.




Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.



Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 54342 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.