Rio-kollen - Roger-Yves Bost: ”Jag visste inte att jag red för guld”

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
17
2016

Roger-Yves Bost: ”Jag visste inte att jag red för guld”


Samlade medaljörer på podiet i Rio. Foto: Jenny Abrahamsson
   
Det är ett gäng glada ryttare som möter pressen efter prisutdelningen i Rio. Men det var inte tydligt för alla ryttare i det franska laget att en guldmedalj höll på att säkras – ”Bosty” blev glatt överraskad.
  
Text: Annelie Lundkvist/Jenny Abrahamsson
  
Franska laget har minst sagt haft en tuff vecka, som började med att Simon Delestres Ryan skadade sig i boxen inte långt efter ankomst till Rio. Kort därefter drabbades Penelope Leprevosts häst Flora de Mariposa av en mildare kolik och fick snabbt hjälp av det veterinära teamet på plats. Drygt 60 liter vätska fick man i hästen, som stod över lördagens träningshoppning. Väl i söndagens första klass snubblade hon efter ett hinder, Penelope föll handlöst i backen.
– Vi hade en tuff start på veckan, men jag tror att det fick oss att kämpa ännu mer. Vi trodde verkligen inte att vi skulle kunna ta medalj då, framför allt inte guld, säger Kevin Staut.
Han lägger till att han är stolt över att vara fransk, ryttare och guldmedaljör.
  


Fransk guldglädje! Foto: Tomas Holcbecher
  
Fokuserade på hästen – utan press
En av Frankrikes mest rutinerade ryttare och guldmedaljören från EM i Herning 2013, Roger-Yves Bost, får frågan om han kände press på sig när han red in på banan. En felfri ritt kunde ju säkra medaljen redan efter tre lagryttare.
– Nej, jag kände ingen press, för jag visste inte hur vi låg till. Jag red in på banan och gjorde mitt jobb, sen kom de och berättade för mig att medaljen var säkrad, förklarar han.
Kevin Staut flikar in att ingen hann springa till "Bosty" och berätta att medaljchansen fanns, innan han travade in på banan.
– Jag fokuserade på min häst och min ridning, inte på hur vi låg till i laget, konstaterar Bost.
  


Tyskarna kämpade sig till en bronsmedalj. Foto: Tomas Holcbecher
  
Tyskland kände däremot press
Det var dock inte alla ryttare som red utan press. När Ludger Beerbaum travade in på banan med Casello visste han att en rivning inte var aktuell, inte heller ett tidsfel.
– Men det går inte att tänka på det när man rider. Man får fokusera på sin prestation i stället, förklarar han.
Att de gick in i klassen med lagguld i sikte, och sedan fick hoppa om bronset, var självklart lite av en berg- och dalbana. Men Ludger påpekar att så var det för många ryttare.
– För sporten vill vi ha en berg- och dalbana, det är bättre för publiken. Vi behöver fyra ryttare i varje lag och tycker inte att det i framtiden ska ändras till tre, avslutar han.
För Meredith Michaels-Beerbaum har det verkligen varit en tävling hon sent kommer att glömma. Hon åkte till OS som reserv, togs in i laget i sista stund när Marcus Ehnings häst skadade sig och fick uppleva härliga rundor på sina fina skimmel.
– Fibonnaci har hoppat otroligt och nedslaget på sista hindret i första rundan var en stor besvikelse. Jag förväntade mig inte det och hade nog lite för stort självförtroende. Det har varit en fantastisk laginsats i dag.
  


Två OS-debutanter hjälpte till att fixa silver för USA.
 
Foto: Tomas Holcbecher
  
Team USA fick klara sig med tre ryttare
Inför lagfinalen fick silverlaget klara sig utan en av sina viktigaste lagryttare. Elizabeth ”Beezie” Madden fick stryka sin Cortes ’C’ efter att han skadat sig i tisdagens hoppning.
– Vi hade inte riktigt något val, Beezie är vårt ankare. Vi kände att vi hade ett bra lag, bra hästar och banan passade oss. Vi och våra hästar gjorde så gott vi kunde, det är nyckeln, säger McLain Ward.
För Lucy Davis och hennes Barron blev det en härlig debut i OS-sammanhang.
– Det är något riktigt speciellt att få vara med i ett lag som detta. Och även om det också är Kents första OS var det en cool upplevelse för mig att få gå in efter honom, samt innan dessa rutinerade ryttare, säger hon.

Resultat


Läst 11979 ggr

Fler inlägg

NOV
27
2011

Caroline af Ugglas – stilryttaren



  
Globen-tävlingens sista klass, Stjärnornas hoppning, blev som vanligt en rysare. Men samtliga kändisamatörer satt faktiskt kvar, även om det blev en och annan felridning och tappad stigbygel. Vann tidshoppningen denna gång gjorde rocktjejen Mia Coldheart, före Jenny "Velvet" Pettersson och Sara Sommerfeld.
- Jag har inte ridit på 15 år och är så glad för att ha fått möjlighet att börja igen. Galoppombyten har jag till exempel aldrig gjort förut, så jag läste på nätet hur man gör, berättar Mia.
 

Mia Coldheart sjunger i rockbandet Crucified Barbara.
 
Den stora överraskningen var dock att Caroline af Ugglas vann stilpriset. Förra gången hon var med i Stjärnornas hoppning utmärkte hon sig inte riktigt för att rida elegant - men herrej-vlar vilken uppryckning!
- Åh vad jag ÄLSKAR min häst. Han bara hänger på allt jag hittar på, säger en mycket nöjd Caroline.
 

Artisten Caroline af Ugglas vann stilpriset.
 

Kampsportaren Musse Hasselvall stal som vanligt showen. Denna gång genom att rida hela omhoppningen utan sadel. 
 

Skådisen Ola Rapace var gästspeaker och tråkade Musse genom hela tävlingen. Men efteråt fick kompisen en puss.
 

Skådespelaren Sara Sommerfeld har bara ridit i ett halvår och blev något av en publikfavorit. Trots att hon tappade stigbygeln efter första hindret hoppade hon hela banan felfritt, med ett leende på läpparna. Dessutom red hon en väldigt söt häst.
- Jag är läkardotter så jag fick aldrig rida som barn. Det här är min tonårsrevolt, säger hon.
 

Artisten Erik Segerstedt hoppade fel hinder och blev utesluten.
 

Som straff fick han bära clownnäsa på presskonferensen.
 
En fullständig resultatlista hittar du här.


Läst 88841 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2011

Bo Jenå är strålande glad


SVT intervjuade dressyrens förbundskapten Bo Jenå efter söndagens sensationella dubbelseger i världscupsküren.
- Det här ger verkligen hopp för framtiden inför London, säger Bo.


Läst 82950 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2011

Sista bilen gick till Belgien


 
Fem ryttare hade kvalat till finalen i Agria Nordic Tour - som reds i två rundor under söndagskvällen. Snabbast var Ludo Philippaerts Tauber van het Kapelhof, och han fick därmed med sig helgens sista bil hem till Belgien. Övriga fyra ryttare blev lottlösa - konceptet med klassen är att det bara finns ett förstapris, men inget dåligt sådant...
 

- Det är en väldigt bra speedhäst jag har. Han är 15 år gammal och det här är hans 59:e vinst, berättade Ludo efteråt.
 

Rolf-Göran Bengtsson var riktigt sugen på bilen och var felfri i första rundan.
 

Men eftersom Kiara La Silla inte är jättesnabb var han tvungen att chansa i svängarna - och det höll inte riktigt denna gång. Kiara tyckte att det blev lite väl trångt och slog på en nit.
 

Väldigt nära en bilvinst var klassens tvåa, finska Nina Fagerström.
 

"Var jag snabb nog?", undrar Ludo.
 

Det var han, och fick en bil för besväret.
 
Fullständig resultatlista


Läst 84238 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.