Rio-kollen - Tinne: ”Anton och laget sviker mig aldrig”

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
11

Tinne: ”Anton och laget sviker mig aldrig”


Tinne och "Anton" säkrade en finalplats för Sverige.
  
När Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello intog banan i Rio anade hon att en finalplats för laget var inom räckhåll. Men medan lagkamraterna räknade febrilt red hon åt andra hållet – för att behålla sitt fokus.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Då Tinne red in på banan var det startskottet för hennes sjunde OS, vid sidan av banan stod lagkamraterna som hon både kände stöd från och inte ville göra besvikna. Vi berättar att hon under dagen, upprepade gånger, har blivit kallad lagankare. Något som får Tinne att skratta lite, snabbt påpekar hon att det är en laginsats som har tagit gänget till OS-final.
– Vi har en sån fin teamkänsla och jag är otroligt stolt över hela laget. Det gör även att man tar tävlingen på största allvar och vill prestera lika bra som de andra ryttarna, säger hon.
  
Anton älskar att tävla
När det kom till hennes häst Don Auriello, eller Anton som han kallas, tvekade hon inte en sekund över att han skulle leverera. Det är nästan så att hon får hålla honom innan de öppnar grinden in till arenan, annars skulle han gärna skynda dit.
– Han gör alltid sitt bästa och är en otrolig häst att rida, med fin inställning. När det kommer till programmet ligger hundra procent av ansvaret på mig, för Anton han sviker mig aldrig.
Det såg ut som att han tappade fotfästet i första ökningen?
– Ja, jag gasade lite för friskt. Det kändes så bra och jag ville en aning för mycket. Så var det även in i andra piruetten, men känslan var otrolig.
  

Anton dansar verkligen fram i Brasilien.
  
Lussan har aldrig missat en start
Trots sin rutin, och vad man kan ana är nerver av stål, är det vissa saker som gör Tinne extra trygg på tävlingsplatserna runt om i världen. En av de stora stöttepelarna är Louise ”Lussan” Nathhorst. Även om lagkamraterna, förbundskaptenen och ett stort team är på plats i Rio är tränaren den som är närmast Tinne.
– Lussan har aldrig missat en start som jag har gjort med Anton, det är klart att hon är här, säger ryttaren med ett skratt.
  
En sval dusch för finalhästen
Medan Tinne mötte pressen hade Anton redan lämnat området med en annan viktig medlem i Tinnes team, hästskötaren Sara Lord. Hon tog honom direkt till stallområdet där han fick pusta ut och få en sval dusch.
– När han badat och har fått vara i boxen en stund ska han få komma ut på en promenad.
Gör du något med honom innan morgondagens Grand Prix Special?
– Ja, jag gillar att ta ut honom på morgonen och låta honom jogga lite lätt.
  
Ställning, lag, inför fredagens lagfinal
1. Tyskland – 81,424
2. Storbritannien – 79,252
3. USA – 76,971
4. Nederländerna – 76,043
5. Sverige – 75,319
6. Danmark – 74,276
Fullständigt lagresultat, Grand Prix
  
Ställning, individuellt
1. Charlotte Dujardin på Valegro, Storbritannien – 85,071
2. Kristina Bröring-Sprehe på Desperados FRH, Tyskland – 82,257
3. Isabell Werth på Weihegold OLD, Tyskland – 81,029
  
Svenskar
11. Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello – 76,429
19. Juliette Ramel på Buriel K.H – 74,943
22. Patrik Kittel på Deja – 74,586
29. Mads Hendeliowitz på Jimmie Choo Seq – 71,771
Fullständigt individuellt resultat, Grand Prix
 


"Klara, färdiga, kör!"


Lagankaret tar ansvaret på största allvar.
 

Fokus till hundra procent från både häst och ryttare.
  

Det fanns blågult på läktaren i form av...
 

...glada vikingar!
 

Säkerheten är prioriterad på OS, ändå har det hittats kulor på ridsportområdet vid två tillfällen.


Läst 16203 ggr


Fler inlägg

JUL
14

David Will om Mic Mac: "Hon måste få vara lite galen"


I helgen som var fick vi se en välbekant häst i Falsterbo – med en ny ryttare i sadeln. Angelica Augustssons Mic Mac du Tillard togs tidigare i år över av David Will.
– Jag försöker att inte kontrollera henne för mycket, hon måste få vara lite galen, säger han.

Angelica flyttade från Tyskland till Belgien tidigare i år. Därmed fick hon lämna kvar superhästen Mic Mac du Tillard hos tidigare arbetsgivaren Dietmar Gugler i Tyskland.
– Det var så klart väldigt tufft för henne. Mic Mac har alltid varit Angelicas favorit, ända sedan hästen kom till oss, säger David Will.
Han tog över det egensinniga stoet och har gjort det med både framgång och motgång. De har bland annat vunnit en 1,50-klass, men i första klassen de startade i Falsterbo fick de tre nedslag.
– Jag red inte tillräckligt bra helt enkel. Hon behöver mitt stöd, hon är väldigt försiktig och känslig och är jag inte med henne hoppar hon inte lika bra, säger David.
  
Ödmjuk inför uppgiften
Han har ridit Mic Mac en del på hemmaplan även när Angelica tävlade henne.
– Så jag känner henne en del och vet lite hur jag ska göra. Men jag rider henne inte ens hälften så bra som Angelica, ännu i alla fall, säger han ödmjukt.
I söndagens Grand Prix-klass kom David fyra med Mic Mac, efter fyra fel i grunden.
– Det är viktigt att jag låter henne vara som hon är. Hon kan inte passas in i en mall och det måste jag vara medveten om hela tiden.
Än så länge har han inte känt av några tendenser till att Mic Mac skulle bli istadig inne på banan. Ni minns kanske att Angelica Augustsson hade problem med att stoet reste sig och vägrade gå från utgången vid ett par tillfällen.
– Nej, men jag försöker tänka på att hålla lite fart när jag rider förbi utgången. I början hade jag det mer i bakhuvudet att det kunde bli så, men nu tänker jag inte alls på det.
Om inte Angelica flyttat från Tyskland och bytt arbetsgivare hade kanske hon och Mic Mac varit tilltänkta att starta i VM i Normandie senare i år.
– Nja, nej. Några tankar på ett mästerskap har jag inte för henne. Självklart vill jag vara ute och tävla på hög nivå, men jag satsar inte på att hon ska gå VM alls, säger David Will.
 
Text & foto: Ida Röök 


Läst 85053 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13

Alexander: ”Jag presterar bäst under press”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Alexander Zetterman har gjort 21 starter under Falsterboveckan, målet var att vinna allt. Han fick nöja sig med flera placeringar och seger i den största Grand Prix-klassen, och med att ha dragit in prispengar på omkring en miljon kronor.

44 ryttare kom till start i Longines Falsterbo Grand Prix, varav åtta svenskar. Med till omhoppningen var Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155 och Alexander Zetterman på Cafino, tillsammans med nio andra ryttare. Inte minst var det trekombinationen i grundomgången som skapade problem för flera av ekipagen.
Alexander Zetterman gick ut tidigt i omhoppningen och satte en riktigt snabb nolla. Ryttare efter ryttare fick fel i omhoppningen – eller red långsammare än Alexander. Och så var segern ett faktum.
– Jag är helt utmattad. Det har varit så mycket den här veckan och allt har planerats in i minsta detalj. Min häst är fantastisk och jag blir överväldigad när jag tänker på att han gör allt som jag ber honom om. Han har ett så stort hjärta, säger Alexander på presskonferensen efter klassen.

Flera bud på Cafino
Cafino är en elvaårig valack som var med Alexander i USA och tävlade i vintras.
– Vi började med några mindre 1,20-klasser, men då kom vi inte ens fram till första hindret, han bockade och hade sig. Nu har vi jobbat ihop oss. Det har kommit flera bud på honom, flera ryttare har provat honom man han har alltid kommit tillbaka till mig. Det känns som att det är meningen att det ska vara vi två. Det blir väldigt känslomässigt när jag tänker på det, säger Alexander.
Cafino tävlades tidigare av Karl-Jakob Ingvarsson, bland annat har han gått young rider-EM, men steget till att vinna en femstjärnig internationell Grand Prix-klass är förstås stort, något som förbundskapten Sylve Söderstrand också intygar.
– Både Alexander och Cafino har utvecklats massor det senaste året. Alexanders teknik i ridningen har förfinats och Cafino har höjt sig inte bara ett snäpp utan två eller tre, säger han.
Alexander har alltså haft en fullproppad Falsterbo-vecka, med 21 starter. Han har kunnat dra in runt en miljon i prispengar med hjälp av placeringar och den avslutande segern – och så en tjusig Longines-klocka förstås.
– Jag sa för längesedan att jag inte skulle köpa någon klocka utan vänta tills jag vann en. Men så dröjde det så länge att jag skaffade en Longinesklocka ändå. Men den gick sönder så den här är välkommen, säger Alexander.

Trött men inte omotiverad
Inför den sista starten för veckan var han ganska avslappnad.
– Eftersom jag är så trött hade jag ingen energi för att kunna vara nervös. Jag var motiverad men avspänd och visste vad jag behövde göra. När jag hoppade av Cafino efter grundomgången kunde jag knappt stå på benen, det läget är det.
Inte helt oväntat får Alexander frågan om han är klar för VM i Normandie nu i och med framgångarna.
– Nja, det vet jag inte riktigt. Men jag blickar framåt och slipar på detaljer. Det gäller att bestämma vilka tävlingar man vill göra och sikta på det. I och med detta kanske jag kan få plats på fler större tävlingar. Det är ett måste för att kunna prestera på toppnivå – att göra det här ofta så att det blir rutin. Jag kan inte gå in och överprestera varenda gång jag rider femstjärnigt, därför måste jag göra det oftare, säger han.
  
Blir taggad av pressen
Alexander funkar som bäst när han rider under press.
– Den där söndagen när det ösregnar, man ska starta avdelning B och klockan är sex på kvällen, då gäller det att motivera sig. Pressen motiverar mig, jag är en ganska avslappnad person som behöver ha den för att motiveras. Skulle jag rida VM har jag en hel nations förväntningar på mig, säger han och fortsätter:
– Jag tänker mycket på alla som står bakom mig, att det här är min betalning till dem – min mamma, min bror, min hästskötare, hästägarna och sponsorerna. Min mamma finns alltid där, hon hade ju kunnat göra något annat av sitt liv men har valt att stötta mig och min bror.
Hela tre sekunder skilde segraren från nummer två i resultatlistan, tyska Andre Thieme och Contanga 3.
– Det är respekt att vinna så stort. Jag tyckte att jag höll bra tempo men så såg jag resultatet när jag kommit över mållinjen, jag trodde nog att jag red snabbare, säger han och fortsätter:
– Det är häftigt med publiken, under prisutdelningen stod jag bara och tänkte att ”hjälp vad häftigt”, jag undrar då hur Alexander kände sig.
Niklas Arvidsson fick dessvärre ett stopp i omhoppningen efter att ha kommit för nära hinder nummer två. 

Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök/Annelie Lundkvist 

Här hittar du fullständigt resultat.

 
Falsterbo Horse Show intervjuar Alexander:


Läst 110093 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13

Söndag: Holländsk topp i dressyrens sjuårsfinalPatrick van der Meer - en nöjd segrare.

Den sista dressyrklassen under Falsterbo Horse Show blev sjuåringarnas final, med tio startande ekipage. Segrade överlägset gjorde Patrick van der Meer med Coco Chanel, på 74,12 procent.
– Det är en sådan otrolig atmosfär här i Falsterbo, något som gjorde dagens seger ännu roligare, säger Patrick efter prisutdelningen.

Bästa svensk i klassen blev Per Sandgaard på Charmeur med 69,64 procent. Direkt efter ritten var Per märkbart besviken över några missar. När vi träffar honom efter prisutdelningen kan han inte riktigt njuta av placeringen.
– Missarna kostade andraplatsen, det är tråkigt. Men det är en väldigt talangfull häst som jag tror kommer gå hela vägen, säger Per.

Resultat


Per Sandgaard ser ljust på framtiden, det här var nämligen bara början.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 110761 ggr Kommentarer Kommentera


Annelies senaste