SIHS-kollen - Från ridskolan till internationell dressyr

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
25
2014

Från ridskolan till internationell dressyr


ARKIVFOTO: Anna Berggren

Malin Hamilton är en av dem som rider under dressyrens världscuptävling i Friends Arena. Hon är uppvuxen i ridskolemiljö – och i dag kombinerar hon ridläraryrket med att tävla på högsta nivå.

Malin driver Vallentuna ridskola tillsammans med sin man Magnus. Vardagarna fylls med sysslor som hör verksamheten till, inte minst håller Malin lektioner på kvällarna. Men sedan ett par år tillbaka är hon också en del av den internationella dressyreliten – tillsammans med valacken Fleetwood.
– Det går bra att kombinera de två rollerna även om det är slitigt emellanåt. Men jag skulle nog inte vilja välja bort något av det jag har. Det är ju lite så att om man är hemma mycket kliar det i fingrarna för att få komma ut och tävla, och när man varit borta på tävling är det bara så skönt att komma hem till vardagen, säger Malin.
  
Gjort resan tillsammans
När vi når henne är hon på väg till Patrik Kittel i Tyskland för att finslipa på detaljerna inför tävlingarna i Friends, detta var alltså i förra veckan. Hon berättar om sin egen och Fleetwoods resa till toppen – som de har gjort gemensamt. Malin är i första hand fostrad i ridskolevärlden, hon har inte tävlat stora klasser eller mästerskap på ponny, utan framgångarna har kommit på senare år. Tillsammans har hon och Fleetwood gått med stora kliv mot de stora klasserna, Malin hade ”bara” startat Prix S:t Georges innan Fleetwood kom till stallet.
– Jag började rida honom som treåring och har tagit honom hela vägen upp till Grand Prix. Han har många kvaliteter, inte minst är det hans coola temperament som är så härligt. Sedan hade man kanske kunnat önska lite mer gång i honom, men det jobbar vi på att få fram hela tiden, säger Malin och frågar sedan hästskötaren – som sitter med i lastbilen – om hans andra eventuella nackdelar:
– Jaha, hon säger att han är en riktig skitgris. Han har alltid lera upp till öronen när han har varit ute! Och det stämmer nog bra. Han gillar att rulla sig. För mig är det viktigt att även de finaste hästarna i stallet får vara just hästar. Fleetwood går ute i hage varje dag.
  
Dottern ska bli popstjärna
Ridskolan i Vallentuna driver hon alltså tillsammans med sin man, Magnus. De har en dotter tillsammans, femåriga Ella. Hon är dock inte ett dugg intresserad av hästarna.
– Haha, nej. Hon vill inte alls rida. Det kanske kommer, eller så gör det inte det. Vi pressar inte henne, hon bestämmer själv så klart. Just nu vill hon bli popstjärna!, säger Malin.
Malins vardag på hemmaplan håller ett ganska strikt schema. Hon rider Fleetwood och stallets påläggskalv Santino på förmiddagarna, fixar kontorsarbete och så vidare innan lunch och sedan hinner hon hem för en stunds paus innan det är dags för ridlektionerna.
– När jag är iväg och tävlar tar någon av våra andra instruktörer över mina grupper. Det fungerar väldigt bra eftersom vi är ett sammansvetsat team som jobbar ihop hela tiden, säger Malin.
  
Slipade på detaljer hos Patrik
Nu stundar alltså rampljuset inne i Friends Arena för Malin och Fleetwood. Ryttaren ser fram emot tävlingarna, men funderar lite på hur valacken kommer att reagera på den gigantiska tv-skärmen som sitter uppe intill banan.
– Vi får se hur han tar det och hur den kommer att användas under själva ritterna. Det ska bli roligt att rida i den nya arenan. Jag har ridit i Globen innan och känslan därinne är svår att beskriva. Det är nog något av det mäktigaste jag har varit med om.
Hos Kittel har det varit fokus på program och detaljer.
– Patrik är en mästare på just detta. Att slipa på detaljerna i programmen så att allt sitter till 100 procent, säger Malin.
Framåt satsar hon på att rida så många världscuptävlingar hon kan. Hon har redan samlat en del poäng och vill gärna rida till sig fler.
– Det är ganska stor konkurrens om platserna nu. Vi har många fina ekipage som vill ut, så det återstår att se exakt var vi får tävla framöver. Men tanken är att vi ska försöka hänga på i världscupen så gott det går, säger Malin.
  
Text: Ida Röök
   


Malin Hamilton red EM i Herning förra året. "Det var en fantastisk upplevelse och en viktig erfarenhet", säger hon. FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 13236 ggr


Fler inlägg

APR
28
2013

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 50669 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.Malin och Marcus Ehning pratar om banan.Även Jens och sedan Henrik får tips.

Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 51438 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Världscupfinal - nu kör vi!Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.
Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 45501 ggr Kommentarer Kommentera