SIHS-kollen - Friends Arena gör sig redo för hästfest

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
26
2014

Friends Arena gör sig redo för hästfest

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Under onsdagseftermiddagen råder febril aktivitet inne i Friends Arena i Solna. Det är första gången som Sweden International Horse Show arrangeras här – och i morgon drar det igång!

Till stallarna anländer både showhästar och de internationella tävlingshästarna på löpande band. Mässan byggs upp och ser just nu mest ut som ett organiserat kaos, men personalen är skicklig och kommer att få upp allt lagom till att portarna öppnas i morgon torsdag klockan 16.00.

Inne på tävlingsbanan dånar musik ur högtalarna, när showdirector Owe Sandström koordinerar och ser till att varje del av hans välfyllda hästnummer klaffar i minsta detalj. För stjärnhoppningens hästar och ryttare läggs ljud från en simulerad publik som jublar, för att förbereda ekipagen.

Sportchef och tävlingsryttare
Även om hoppklasserna krockar med världscuptävlingarna i Madrid så är sportchef Malin Baryard Johnsson nöjd med startfältet. Hon har fokuserat på att få hit formstarka ryttare och ser fram emot att se gammal och ung tävla mot varandra. John Whitaker är den äldsta ryttaren i startfältet, medan 20-åriga tvillingarna Nicola och Olivier Philippaerts är yngst i den internationella hoppningen.
– Mest ser jag fram emot min egen klass, Malin Baryard Invitational, som rids på söndagen. Men även agilityn är en höjdpunkt för mig, säger Malin Baryard Johnsson på presskonferensen inför premiären.

Malin har även en stor roll i fredagens invigning, där kronprinsessan Viktoria kommer att delta. Kronprinsessan har planerat sin egen entré, men innehållet är arrangören hemlighetsfull om. Dock tror vi inte att kronprinsessan kommer att komma åkande i en vagn in på arenan.

Dressyrryttaren Paulinda Friberg har hunnit rida sin häst Di Lapponia T inne i arenan. Hon har en bra känsla inför helgen och har finslipat detaljerna för att kunna ge sitt yttersta.
Det har tidigare diskuterats väldigt mycket om den stora LED-skärmen som går längs med hela arenans långsida, men den oroar inte Paulinda.
– När jag red där inne i dag insåg jag att skärmen satt så högt upp att den varken berör mig eller min häst, förklarar hon.

Fälttävlansryttarna är laddade 
Både Niklas Lindbäck och Frida Andersén tänker rida för seger i sin tävlingsklass under torsdagen. Den internationella inomhusfälttävlan lockar ryttare från hela världen, men det finns en klass med ännu mer prestige. Sir Mark Todd vill nämligen verkligen ha traktorn i John Deere Ride and Drive. Fälttävlansryttarna rider då mot hoppryttarna, i torsdagens showklass.
– Jag var hos Mark och tränade för ett tag sedan, han var verkligen fokuserad på tävlingen redan då och kommer inte att ge oss segern, berättade Niklas Lindbäck.

Till Friends Arena har Niklas med sig sin topphäst Mr Pooh, som mer än gärna vill visa upp sig. Och visst tar ryttarna tävlingen på allvar, även om det handlar om en showklass. Både Niklas och Frida är glada över att de får möjlighet att rida inomhus i Stockholm, precis som i Stuttgart.
– Det här är bra för oss, vi försvinner ju nästan från jordens yta i sex månader. Men nu får vi en chans att förlänga säsongen, förklarar Niklas.
Är du laddad för seger?
– Det är klart att vi inte ger bort något till de andra ryttarna, men om du frågar mig nu så är jag ganska avslappnad. Frågar du mig när jag sitter på hästen i morgon är svaret att seger är det enda som finns, svarar han.


Läst 20241 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2014

Minna: "Jag ville inte vara gravid över OS i Rio"


Minna Telde är tillbaka i rampljuset efter en längre tävlingspaus. Men snart blir det uppehåll igen, den rutinerade ryttaren väntar sitt andra barn. För en kvinnlig ryttare på högsta nivå gäller det att planera in barnafödandet mellan mästerskapen.

Text & foto: Ida Röök

Vi har inte sett så mycket av Minna Telde och hennes svarta hingst Santana på sistone. Efter VM gick topphästen in i väggen, det tog lång tid för honom att komma tillbaka igen.
– Han var jättetrött. Vanligtvis är han en häst med mycket motor och "go", men då såg han ut som en gammal valack i hagen. Han orkade ingenting och det tog tid att få honom att hitta gnistan igen, säger Minna.

Fick en lång paus
Santana fick helt ledigt, han gick i hagen och skrittades bara ut i skogen. Först när han kändes redo satte Minna igång att träna honom igen.
– Det har inte varit något fel på honom rent medicinskt, men han vara bara platt. Helt slut. Jag fick vänta ut honom tills han ville börja jobba igen.
VM var den senaste tävlingen de gjorde tillsammans, innan världscupen i Friends Arena nu i helgen (där ekipaget slutade trea).
– Men jag älskar ju det här. Att tävla är det bästa jag vet, säger Minna.
Snart väntar dock paus igen, inte för Santana dock. Minna väntar barn och under tiden hon tar ett uppehåll hålls hästarna igång av tränaren och kollegan Cecilia Kristoffersen och hennes man Einar Kristoffersen.
– Graviditeten är planerad och jag är fantastikt glad för att det fungerade att planera in den nu, att det gick som jag ville, säger Minna.

Rider så länge kroppen vill
Planen är nämligen att Minna Telde ska vara tillbaka i sadeln i god tid inför Falsterbo nästa år, barnet i magen väntas komma i april.
– Man måste ha en plan och jag vill rida Falsterbo för att sedan kunna vara med på EM som går i augusti nästa år. Anledningen till att jag ville ha barn nu är för att jag inte vill vara gravid över OS i Rio. Och så vill jag heller inte att Ruben, som är tre och ett halvt, blir för gammal så att det blir för långt mellan syskonen, säger Minna.
Hon rider så länge kroppen vill.
– Jag mår jättebra, mycket bättre än jag gjorde när jag väntade Ruben. Men det är kroppen som bestämmer, jag äventyrar ingenting utan låter den tala. Eftersom jag har ett så bra upplägg med Cilla och Einar behöver jag inte känna någon press heller. Jag kör på så länge det går, säger hon.
   

Missade ni Minnas häftiga julkür – som hade premiär i Friends Arena? Se den här!


Läst 79515 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Bosty segrade i Malin Baryard Invitational


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fem ryttare ställde upp i söndagens sista hoppklass - Malin Baryard Invitational. En hoppning där Malin, vid sidan av sig själv, även bjudit in tre ryttare plus lät publiken rösta in den fjärde.

Peder Fredricson, som blev inröstad av publiken, lovade att rida så snabbt han kunde - och det gjorde han. En bom föll tyvärr för honom och H&M Sibon, så Peder slutade på tredje plats.

Malin Baryard Johnsson red sin Corporal VDL, en häst som verkligen är en fröjd för publiken att titta på. Hans språng är spektakulära, men kanske stannar han lite för länge i luften? Tyvärr blev det tidsfel, utöver felen för en rivning i varje fas.

John Whitaker hade inte tur i klassen, det såg ut som att han höll på att riva ett hinder med foten i första omgången. I fas två åkte det hindret ner, men då på grund av Lord of Arabias hov, inte ryttarens fot i alla fall.

Det stod alltså mellan herrarna Jur Vrieling och Roger Yves Bost, två snabba ryttare som inte släpper en seger frivilligt. Resultatlistan vittnar om att de gav allt de hade, det skilde endast några hundradelar.
Roger Yves Bost som tävlade för första gången i Sverige 1977 – då på ponny-EM – red kaxigt, snävt och målmedvetet. Han kanske inte rider snyggast, men oj så effektivt han kämpar med sin häst över varje hinder.

För segern belönades han med en Volkswagen Tiguan och ritningar till ett arkitektritat hus, något som faktiskt kan komma till användning inom en snar framtid.
– Min dotter ska gifta sig i sommar, efter det kommer familjen att bli större så hon behöver ett hus, sa Roger.
Vad tycker du om klassen, Bosty?
 Vilken stämning och publik! Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att jag får göra mitt bästa.

Även banbyggare Peter Lundström var nöjd med dagens klass, och ännu mer med veckans samtliga banor.
– Med en så bra arena blir det bättre resultat och trevligare ridning, eftersom utrymme finns. Och vad jag har hört så har ryttarna varit nöjda.
– Vi ska vara väldigt glada över att vi har en så fantasisk banbyggare som Peter i Sverige, han bygger riktigt bra banor, inflikade Malin.

Resultat


Läst 105230 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Janelle Larsson knep Prins Carl Philips Pris


Janelle Larsson åker hem med dubbla rosetter efter söndagens tävling. Hon kom på andraplats i kvalet och vann finalen, som reds framför fullsatta läktare.

C-ponnyn Sabrina Fair såg ut att gilla fart och fläkt lika mycket som sin ryttare. Det var ingen tvekan om att de satsade allt i omhoppningen.


Sabina Fair och Janelle i kvalklassen.

På andra plats kom skicklige Tom Svitzer med Snow Flake, endast en sekund efter segraren Janelle.


Tom Svitzer och Snow Flake.
 

Resultat 


Läst 107719 ggr Kommentarer Kommentera


Annelies senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.