SIHS-kollen - Kavaletti ger höga benlyft – och avslappnad häst

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
28
2014

Kavaletti ger höga benlyft – och avslappnad häst

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Kavaletti-övningar förbättrar gångarterna, ökar bakbensaktiviteten och ger avslappning. Det var budskapet när Ingrid Klimke höll masterclinic i Friends Arena på fredagen.

Text & foto: Ida Röök

Ingrid Klimke är en av världens bästa fälttävlansryttare, hon har medaljer från OS och är regerande världsmästare i sin gren. Ingrid använder sig gärna av kavaletti i arbetet med hästarna, de står alltid framme på ridbanan i Tyskland.
– Med den unga hästen handlar det inte minst om avslappning och stretchning. Tack vare kavalettin får de en chans att hitta koordinationen själva. Som ryttare är du ansvarig för rytm och för vägen fram till, över och efter kavalettin. Resten ska hästen sköta, säger hon.

Byggs upp successivt
Under den 30 minuter långa clinicen var fokus kavalettiarbete för dressyrhästar. Emilie Nyreröd red först med femåriga Floppy Disc. Där var avslappningen viktig. Emilie fick först skritta över en bom på marken, sedan lades fler till.
– Läng ut tygeln, låt hästen själv sträcka på halsen och se efter var den ska gå, instruerar Ingrid.
Meningen med kavaletti-jobbet är att få hästen avslappnad, att den ska bli mer aktiv i sin gång och att få den att tänka efter var den sätter sina hovar.
– När man introducerar kavaletti för den unga hästen är avspänningen viktigast. Vi gör det så enkelt det går först och bygger sedan på övningen, säger Ingrid, medan hon sätter fram de upphöjda bommarna så att Emilie kan trava över dem med Floppy Disk.
Han går med lång nacke och stor bakbensaktivitet över bommarna.
– Vi vill göra hästarna mer aktiva i sina bakben och det här är ett bra sätt, säger Ingrid.

Skrittpaus med arbete
Jeanna Högberg och Duendecillo P agerar mer rutinerat ekipage och får göra mer avancerade övningar. Bland annat med mer distinka övergångar före och efter kavalettin.
– Efter att du har samlat hästen måste du öppna upp den och låta den gå framåt, menar Ingrid.
Jeanna rider sluta på diagonalen, rider mer framåt på långsidan och samlar sedan på väg in i den nu ganska korta kavalettiserien. Duendecillo får verkligen igång sina bakben på det här sättet och svävar nästan över i passage. Kavalettin läggs också upp på den stora mittvolten, som ökas och minskas i storlek.
– Du visar vägen och håller rytmen. Här får vi bra svävningsmoment i steget, fint!, berömmer Ingrid.
Skrittpauserna innebär inte alltid total vila för häst och ryttare. Jeanna Högberg får lotsa Duendecillo över täta bommar på marken, före och efter görs en bakdelsvändning och så får de komma direkt på bomserien igen.
– Samlingen här ger hästen en helt annan bakbensaktivitet. Glöm inte bort att berömma när den gör rätt!, säger Ingrid Klimke. 


Läst 12856 ggr
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

FEB
27
2011

En stjärna är född!Angelica Augustsson, 23 år gammal, kunde inte sluta gråta på prisutdelningen efter Rolex FEI World Cup i Scandinavium. Och varför skulle hon det, hon hade ju vunnit sitt livs första världscupklass, dessutom på hemmaplan i Göteborg! 

- Det var en väldigt, väldigt speciell dag i dag. En fantastisk dag för hoppsporten och för hela idrottsvärlden - som behöver nya och unga stjärnor, var Ludger Beerbaums kommentar till hennes historiska seger. 
 
Han själv kom trea i den maxade femstjärniga 1,60-klassen, efter Angelica och tvåan Edwina Alexander. Dagen innan, när Angelica var tvåa i Göteborg Trophy, berömde Ludger henne och sa att det inte skulle dröja länge tills det var hon som vann.
- Men ska jag vara riktigt ärlig trodde jag inte att det skulle bli SÅ snart, skrattar den superrutinerade tysken.

På prisutdelningen fick Angelica själv frågan om hon någonsin hade kunnat drömma om att vinna världscupen i Göteborg. Svaret kom snabbt:
- Visst har jag vågat drömma om det här. Men jag trodde att det skulle bli om tio år!
 
Angelica Augustsson hyllar givetvis sitt fantastiska sto Midtown du Tillard, som hon bara har ridit mot klockan en enda gång tidigare. Hästen är nämligen så het och känslig att hon har undvikit att stressa upp henne, för att stoet ska få bygga upp sig långsamt och verkligen gilla att komma in på banan.

- För mig är det här den bästa hästen i världen. Jag älskar henne!
De har gjort det tillsammans, de båda tjejerna Angelica och Midtown. Stoet har bara hoppat två eller tre rundor på den här höjden tidigare. 

- All erfarenhet hon har är tillsammans med mig. Och jag har ju inte heller så mycket erfarenhet! Hon kan vara lite svår i munnen och gillar inte om jag rider för mycket med händerna. Så i dag försökte jag bara att följa med henne i svängarna.
På frågan hur hon ska fira svarar den rödgråtna Angelica:
- Jag vet inte, jag har aldrig vunnit en världscup förut...

Men fira måste hon. Hon får ju, förutom äran och berömmelsen, med sig 400 000 kronor och en Rolex-klocka hem till arbetsgivaren och hästägaren i Tyskland - där hon bor och arbetar sedan ett par år tillbaka. Och då räknar vi inte in prispengarna från lördagens Göteborg Trophy....
 
Angelicas Scandinavium-historia är faktiskt en riktig saga. Karriären började med att hon fick jobba extra på ridskolan för att finansiera ridlektioner. Första gången hon tävlade under Göteborg Horse Show var i GP-Ponnyn. Men hennes ponny kunde inte byta galopp, så hon fick bryta av i alla svängar och kom näst sist. Ett par år senare vann hon juniortävlingen "Morgondagens vinnare". Och nu fick hon alltså komma hem till Göteborg och vinna världscupen - i sin och hästens första WC-start!
 
På presskonferensen efter klassen passar Ludger Beerbaum på att berömma Göteborg Horse Show som den kanske bästa tävlingen i världen. Och då menar han inte bara den fantastiska publiken och att det har bjudits på så spännande sport.

- Allt är outstanding, från uppstallningen till stewards och hur hästarna tas om hand. När hästskötarna kör in med lastbilen kommer de sju personer springande för att hjälpa dem att packa ur. Och det här är inget jag säger varje söndag, det lovar jag!
Ludger är ganska säker på att han inte hade kunnat slå Angelica i dag, hur han än hade ridit sin Gotha.
- Jag såg hennes ritt när jag stod vid ingången och insåg att det nog skulle bli omöjligt för mig att slå tiden. Hennes runda var perfekt, och hästen är snabb.
Edwina Alexander är mycket nöjd med sin häst Ciske van Overis, speciellt som hon haft en riktigt dålig tävlingshelg hittills.

- Äntligen fick jag till det här i dag! Och jag tror att Sverige gillar mig bättre som tvåa än om jag hade kommit först...
 
Douglas Lindelöw på Talina stod också för en jätteprestation och blev åtta i klassen - efter fyra fel i omhoppningen.

- Det här var vår andra start i världscupen, första gången i Mechelen hade vi tolv fel. Så jag är väldigt glad över att jag var felfri i grunden, även om jag inte var riktigt lika nöjd med min omhoppning, säger han.
Även Peder Fredricson på H&M Arctic Aurora Borealis var felfri i grundomgången. Men han vurpade så illa att han ramlade av i omhoppningen, och fick utgå. Därmed blev det ingen rosett till Peder denna gång.
 
Text & foto: Anki Yngve
  

Angelica var grymt snabb i omhoppningen.

 


Precis efter ritten trodde hon att det kanske skulle kunna räcka till topp-tre.

 

Det var visserligen Walter och inte vinnarhästen som fick vara med på prisutdelningen. Men han fick en kram ändå!

 


Ludger såg Angelicas ritt och tyckte att den var perfekt. I stort sett omöjlig att slå!

 

Tvåa i klassen blev Edwina Alexander. Startfältet var verkligen på topp, med sju av tio på Topp 10-rankingen på plats.

 

Peder var nolla i grunden men vurpade rejält i omhoppningen och fick leda Arctic ut.


Läst 72577 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2011

Hej då Tamina…


Under eftermiddagen avtackades Malin Baryard Johnssons fantastiska speedhäst H&M Tamina. Trots att hon aldrig har gått de allra största klasserna har hon dragit in 1,6 miljoner kronor i prispengar under sin karriär. Tamina och Malin har gjort hela 250 starter tillsammans.
- Hon har skänkt mig så otroligt mycket glädje genom åren. Jag har aldrig haft en häst som har tyckt så mycket om att tävla som Tamina. Hon älskar det! säger en klart rörd Malin - med tårar i ögonen.
Nu väntar avelsboxen för stoet, och pappa blir så klart Malins topphäst Tornesch.
 

 


Läst 70378 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2011

Ständigt denne Rolf


 
Nummer 13 är uppenbarligen inte något otursnummer för Rolf-Göran Bengtsson. Genom andraplatsen i speedfinalen säkrade han sin ledning bland meetingets bästa fartryttare och vann Volvon - sin 13:e vinnarbil i ordningen.
 
Men det höll på att gå illa när han skulle köra ärevarv, bilen gick inte igång.
- Jag fick ju en nyckel, men när jag väl satte mig i bilen fanns det redan något som såg ut som en nyckel i. Och när jag vred på den hände ingenting, fnissar Rolf-Göran.
Till sist gick bilen igång och han körde stora delar av ärevarvet med backen i, alltså baklänges, till publikens jubel. 
 
Om Casall La Silla säger "Roffe":
- Han är en kul häst, han älskar verkligen att gå in på prisutdelning. McKinley var faktiskt likadan. Casall vill liksom kasta sig in på prisutdelningen och väl inne står han helt stilla. Helst längst fram.
Just nu är hingsten eftertraktad på många sätt, både som en av världens bästa hopphästar och som avelshingst.
- Han är efterfrågad eftersom han både gör bra resultat själv och får fina avkommor, säger Rolf-Göran.
Och visst är det en fantastisk häst, på 13 rundor från 1,50-höjd och uppåt räknade ryttaren nyligen ut att Casall hade nollat elva...
 
Text & foto: Anki Yngve
 


Läst 68816 ggr Kommentarer Kommentera


Idas senaste