SIHS-kollen - Kavaletti ger höga benlyft – och avslappnad häst

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
28
2014

Kavaletti ger höga benlyft – och avslappnad häst

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Kavaletti-övningar förbättrar gångarterna, ökar bakbensaktiviteten och ger avslappning. Det var budskapet när Ingrid Klimke höll masterclinic i Friends Arena på fredagen.

Text & foto: Ida Röök

Ingrid Klimke är en av världens bästa fälttävlansryttare, hon har medaljer från OS och är regerande världsmästare i sin gren. Ingrid använder sig gärna av kavaletti i arbetet med hästarna, de står alltid framme på ridbanan i Tyskland.
– Med den unga hästen handlar det inte minst om avslappning och stretchning. Tack vare kavalettin får de en chans att hitta koordinationen själva. Som ryttare är du ansvarig för rytm och för vägen fram till, över och efter kavalettin. Resten ska hästen sköta, säger hon.

Byggs upp successivt
Under den 30 minuter långa clinicen var fokus kavalettiarbete för dressyrhästar. Emilie Nyreröd red först med femåriga Floppy Disc. Där var avslappningen viktig. Emilie fick först skritta över en bom på marken, sedan lades fler till.
– Läng ut tygeln, låt hästen själv sträcka på halsen och se efter var den ska gå, instruerar Ingrid.
Meningen med kavaletti-jobbet är att få hästen avslappnad, att den ska bli mer aktiv i sin gång och att få den att tänka efter var den sätter sina hovar.
– När man introducerar kavaletti för den unga hästen är avspänningen viktigast. Vi gör det så enkelt det går först och bygger sedan på övningen, säger Ingrid, medan hon sätter fram de upphöjda bommarna så att Emilie kan trava över dem med Floppy Disk.
Han går med lång nacke och stor bakbensaktivitet över bommarna.
– Vi vill göra hästarna mer aktiva i sina bakben och det här är ett bra sätt, säger Ingrid.

Skrittpaus med arbete
Jeanna Högberg och Duendecillo P agerar mer rutinerat ekipage och får göra mer avancerade övningar. Bland annat med mer distinka övergångar före och efter kavalettin.
– Efter att du har samlat hästen måste du öppna upp den och låta den gå framåt, menar Ingrid.
Jeanna rider sluta på diagonalen, rider mer framåt på långsidan och samlar sedan på väg in i den nu ganska korta kavalettiserien. Duendecillo får verkligen igång sina bakben på det här sättet och svävar nästan över i passage. Kavalettin läggs också upp på den stora mittvolten, som ökas och minskas i storlek.
– Du visar vägen och håller rytmen. Här får vi bra svävningsmoment i steget, fint!, berömmer Ingrid.
Skrittpauserna innebär inte alltid total vila för häst och ryttare. Jeanna Högberg får lotsa Duendecillo över täta bommar på marken, före och efter görs en bakdelsvändning och så får de komma direkt på bomserien igen.
– Samlingen här ger hästen en helt annan bakbensaktivitet. Glöm inte bort att berömma när den gör rätt!, säger Ingrid Klimke. 


Läst 14656 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2014

Minna: "Jag ville inte vara gravid över OS i Rio"


Minna Telde är tillbaka i rampljuset efter en längre tävlingspaus. Men snart blir det uppehåll igen, den rutinerade ryttaren väntar sitt andra barn. För en kvinnlig ryttare på högsta nivå gäller det att planera in barnafödandet mellan mästerskapen.

Text & foto: Ida Röök

Vi har inte sett så mycket av Minna Telde och hennes svarta hingst Santana på sistone. Efter VM gick topphästen in i väggen, det tog lång tid för honom att komma tillbaka igen.
– Han var jättetrött. Vanligtvis är han en häst med mycket motor och "go", men då såg han ut som en gammal valack i hagen. Han orkade ingenting och det tog tid att få honom att hitta gnistan igen, säger Minna.

Fick en lång paus
Santana fick helt ledigt, han gick i hagen och skrittades bara ut i skogen. Först när han kändes redo satte Minna igång att träna honom igen.
– Det har inte varit något fel på honom rent medicinskt, men han vara bara platt. Helt slut. Jag fick vänta ut honom tills han ville börja jobba igen.
VM var den senaste tävlingen de gjorde tillsammans, innan världscupen i Friends Arena nu i helgen (där ekipaget slutade trea).
– Men jag älskar ju det här. Att tävla är det bästa jag vet, säger Minna.
Snart väntar dock paus igen, inte för Santana dock. Minna väntar barn och under tiden hon tar ett uppehåll hålls hästarna igång av tränaren och kollegan Cecilia Kristoffersen och hennes man Einar Kristoffersen.
– Graviditeten är planerad och jag är fantastikt glad för att det fungerade att planera in den nu, att det gick som jag ville, säger Minna.

Rider så länge kroppen vill
Planen är nämligen att Minna Telde ska vara tillbaka i sadeln i god tid inför Falsterbo nästa år, barnet i magen väntas komma i april.
– Man måste ha en plan och jag vill rida Falsterbo för att sedan kunna vara med på EM som går i augusti nästa år. Anledningen till att jag ville ha barn nu är för att jag inte vill vara gravid över OS i Rio. Och så vill jag heller inte att Ruben, som är tre och ett halvt, blir för gammal så att det blir för långt mellan syskonen, säger Minna.
Hon rider så länge kroppen vill.
– Jag mår jättebra, mycket bättre än jag gjorde när jag väntade Ruben. Men det är kroppen som bestämmer, jag äventyrar ingenting utan låter den tala. Eftersom jag har ett så bra upplägg med Cilla och Einar behöver jag inte känna någon press heller. Jag kör på så länge det går, säger hon.
   

Missade ni Minnas häftiga julkür – som hade premiär i Friends Arena? Se den här!


Läst 89881 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Bosty segrade i Malin Baryard Invitational


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fem ryttare ställde upp i söndagens sista hoppklass - Malin Baryard Invitational. En hoppning där Malin, vid sidan av sig själv, även bjudit in tre ryttare plus lät publiken rösta in den fjärde.

Peder Fredricson, som blev inröstad av publiken, lovade att rida så snabbt han kunde - och det gjorde han. En bom föll tyvärr för honom och H&M Sibon, så Peder slutade på tredje plats.

Malin Baryard Johnsson red sin Corporal VDL, en häst som verkligen är en fröjd för publiken att titta på. Hans språng är spektakulära, men kanske stannar han lite för länge i luften? Tyvärr blev det tidsfel, utöver felen för en rivning i varje fas.

John Whitaker hade inte tur i klassen, det såg ut som att han höll på att riva ett hinder med foten i första omgången. I fas två åkte det hindret ner, men då på grund av Lord of Arabias hov, inte ryttarens fot i alla fall.

Det stod alltså mellan herrarna Jur Vrieling och Roger Yves Bost, två snabba ryttare som inte släpper en seger frivilligt. Resultatlistan vittnar om att de gav allt de hade, det skilde endast några hundradelar.
Roger Yves Bost som tävlade för första gången i Sverige 1977 – då på ponny-EM – red kaxigt, snävt och målmedvetet. Han kanske inte rider snyggast, men oj så effektivt han kämpar med sin häst över varje hinder.

För segern belönades han med en Volkswagen Tiguan och ritningar till ett arkitektritat hus, något som faktiskt kan komma till användning inom en snar framtid.
– Min dotter ska gifta sig i sommar, efter det kommer familjen att bli större så hon behöver ett hus, sa Roger.
Vad tycker du om klassen, Bosty?
 Vilken stämning och publik! Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att jag får göra mitt bästa.

Även banbyggare Peter Lundström var nöjd med dagens klass, och ännu mer med veckans samtliga banor.
– Med en så bra arena blir det bättre resultat och trevligare ridning, eftersom utrymme finns. Och vad jag har hört så har ryttarna varit nöjda.
– Vi ska vara väldigt glada över att vi har en så fantasisk banbyggare som Peter i Sverige, han bygger riktigt bra banor, inflikade Malin.

Resultat


Läst 115646 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Janelle Larsson knep Prins Carl Philips Pris


Janelle Larsson åker hem med dubbla rosetter efter söndagens tävling. Hon kom på andraplats i kvalet och vann finalen, som reds framför fullsatta läktare.

C-ponnyn Sabrina Fair såg ut att gilla fart och fläkt lika mycket som sin ryttare. Det var ingen tvekan om att de satsade allt i omhoppningen.


Sabina Fair och Janelle i kvalklassen.

På andra plats kom skicklige Tom Svitzer med Snow Flake, endast en sekund efter segraren Janelle.


Tom Svitzer och Snow Flake.
 

Resultat 


Läst 118206 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.