SIHS15-kollen - Axel Olins häst omkom efter målgång – inför publiken

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
27

Axel Olins häst omkom efter målgång – inför publikenKörningens världscup i Friends Arena fick en mardrömsstart, när en av Axel Olins hästar föll ihop efter målgång. Teamet på plats skyndade fram för att hjälpa hästen – men dess liv gick inte att rädda. 
  
Axel inledde kvällens körklass, men strax efter målgång saktade han ner hästarna och vagnen när han insåg att en av hans hästar inte uppförde sig som han brukar. Efter några meter föll hästen ihop – och blev liggande. Veterinärteamet, hästskötare och funktionärer skyndade till för att hjälpa hästen ur selen och få bort vagnen.
  
Arenan släcktes ner
Kort därpå kom ett stort tält in på arenan och skärmade av hästen från publiken som satt tyst. När djurambulansen kom in släcktes lamporna ner i taket och publiken började förstå att hästen inte hade klarat sig. Då tändes mobillamporna och bildade en stjärnhimmel på läktaren. Kort efter att hästen förts bort meddelade veterinär Axel Wallman vad som hade inträffat.
– Vi måste tyvärr meddela att en av Axel Olins hästar dött av en cirkulatorisk chock. Det kan vara något som har brustit, kroppspulsådern eller liknande. Vi kommer givetvis att ta reda på vad som har hänt och återkomma med mer information.

  

Hästen föll ihop efter målgång.
  

Arrangören skärmade av medan veterinärteamet arbetade.
  

Publikens stilla hyllning.
  
Teamet sörjer Filur
Veterinär Axel Wallman får sällskap av tävlingsledare Ulf Rosengren och kusken Tomas Eriksson i pressrummet, för att berätta vad som har inträffat.
– Efter målgång skakade Filur på huvudet och föll ner. Han var inte vid medvetande när han föll och när jag kom fram kunde vi genast konstatera att han var död, säger Axel Wallman.
Som veterinär kan han bekräfta att medvetandet försvinner direkt och att hästen inte lider vid en plötslig död som denna.
Tomas Eriksson stod med på vagnen under körningen som groom åt Axel Olin, han hade dessutom ett speciellt band till den omkomna hästen. Filur var nämligen Tomas häst och egna uppfödning.
– Filur fick göra det han älskade in i det sista, säger Eriksson med gråten i halsen.
Axel Wallman berättar att den 23-åriga hästen veterinärbesiktigades innan start och var i fin form inför tävlingarna.


Ulf Rosengren och Axel Wallman pratade med pressen.


Tomas Eriksson berättade om sin häst.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Anki Yngve och Annelie Lundkvist
  
Veterinär Axel Wallmans egen redogörelse på SIHS:s sajt


Läst 71197 ggr


Fler inlägg

JUL
15

Lisen om OS-platsen: "Man blir faktiskt inte glad"Det är kluvna känslor som gäller för Lisen Bratt Fredricson. Hon är jätteledsen över att hennes vän och lagkamrat Malin Baryard Johnsson missar OS, då Tornesch har blivit skadad. Samtidigt innebär det att hon själv blir ordinarie ryttare i London.
- Min första reaktion var att det är väldigt tråkigt för det svenska laget, f-n! Sedan blev jag faktiskt inte glad över att få rida utan bara fokuserad. Man går in som i en tunnel, säger hon. 
Sylve Söderstrand menar att det betyder jättemycket att alla i laget känner varandra så väl, inte minst när det händer något tråkigt. 
- Ryttarna lyfter och stöttar varandra.
  
Om Sverige får ta ut en ny reserv till London är fortfarande oklart. Därför är det extra viktigt att ingen mer häst eller ryttare skadar sig, laget blir ju väldigt sårbart utan reserv.
- Så jag har sagt till dem att nu är det slut med fallskärmshoppning och liknande. Nä, skämt å sido, det kanske inte är så smart att rida de allra vildaste unghästarna veckorna innan OS, säger Sylve.
I veckan ska Lisen och Peder Fredricson ha fest för att de har bott tio år på Grevlundagården.
- Jag kommer dit bara för att kontrollera att Lisen inte går omkring i några skyhöga klackar, ler Sylve.
  
När paret Fredricson är i London får deras båda söner stanna hemma och se mamma rida på tv, tillsammans med far- och morföräldrar.
- Det går tyvärr inte att ha med dem, de får inte bo i OS-byn och säkerheten är väldigt stor i London, säger Sylve.
Lisen får inte ens ha maken Peder boende hos sig i OS-byn, trots att han är på plats som tränare. Han får i stället härbärgera i det boende som Svenska Ridsportförbundet tillhandahåller.
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 155113 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15

Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP
Det blev en grymt spännande avslutning här i Falsterbo, Peder Fredricson på H&M Cash In var som enda svensk med till andra omgången. Han gick ut som trea från slutet, satte en snygg nolla och ledde klassen. Men tyvärr passerades han i prislistan av vinnaren Nicola Philippaerts på Carlos från Belgien och tvåan Brianne Goutal på Nice De Prissey från USA.
  
GP-segraren Nicola Philippaerts hann se första ryttaren i andra omgången och insåg att det skulle bli en snabb omhoppning:
- Jag gav allt och det lyckades!
Andraplacerade Brianne Goutal bor egentligen i USA, men har varit stationerad i Europa under sommaren.
- Jag var väldigt glad i omhoppningen över att jag har en så försiktig och "scopy" häst. Det behövdes!
Hon avslöjar också att hon har koppling till Sverige, hennes pojkvän kommer härifrån...
  
Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på...
Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket.
- Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...
  
Om ett par veckor åker Peder till OS i London. Men inte som ryttare utan som tränare till sin bror Jens. Och som make till Lisen förstås, som nu är klar för en ordinarie plats.
- Jag, Jens och Lisen har tränat ihop hemma hos oss under de senaste månaderna, det har varit jättekul. Tidigare har det aldrig gått bra för alla oss tre samtidigt, men det har det faktiskt gjort den här säsongen. Även om jag inte har varit tillräckligt bra för att få rida OS.
Mindre roligt tycker Peder att det är att hans team-kamrat Malin Baryard Johnsson missar London.
- Det är bara tråkigt, jag är verkligen ledsen för Malin. Man vet ju hur det känns, dels att missa en OS-plats men framför allt när hästarna blir skadade...

ResultatlistaDen 18-årige Grand Prix-vinnaren Nicola Philippaerts.


Amerikanskan Brianne Goutal kom på andra plats.


När Peder fyllde 40 i vintras önskade han sig en klocka, men han fick ingen. Så lyxuret han fick i pris är han väldigt nöjd med.


Peder fick se sig slagen av "ungdomarna".
  
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren


Läst 157190 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15

Söndag: Bestört Malin Baryard missar OSTidigt under söndagseftermiddagen kallade förbundskapten Sylve Söderstrand till presskonferens. Och det var inget trevligt besked han hade att lämna, Malin Baryard Johnssons Tornesch har nämligen visat sig ha en senskada, och missar OS.
Med sig till presstältet hade Sylve en lapp från landslagsveterinär Jonas Tornell, där det stod att Torneschs senskada är treprocentig och sitter i vänster fram. Det är inget allvarligt för framtiden, men han kommer inte att bli frisk till London.
- Malin är förstås bestört, det är verkligen synd om henne. Det är ingen idé att ni söker henne i dag, hon kommer inte att vara tillgänglig...
   
In som ordinarie i laget går i stället Hippson-bloggaren Lisen Bratt Fredricson på Matrix. Om Sylve får anmäla en ny reserv är oklart, troligtvis går det inte eftersom reglerna säger att anmälan nu är helt stängd.
- Vi har fortfarande ett väldigt bra lag. Lisens häst har hoppat övertygande, även om den inte är lika rutinerad som Tornesch, säger Sylve.
   
Snacka om att det har varit dramatik för det svenska hopplaget den här helgen. Först vann de nationshoppningen, sedan visade det sig att Coupe de Coeur var ofräsch så att Henrik von Eckermann får ta Allerdings till OS. Och nu Torneschs skada...
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 155290 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från SIHS15

    Fler SIHS15-nyheter
    Annelies senaste