SIHS15-kollen - Axel Olins häst omkom efter målgång – inför publiken

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
27
2015

Axel Olins häst omkom efter målgång – inför publiken



Körningens världscup i Friends Arena fick en mardrömsstart, när en av Axel Olins hästar föll ihop efter målgång. Teamet på plats skyndade fram för att hjälpa hästen – men dess liv gick inte att rädda. 
  
Axel inledde kvällens körklass, men strax efter målgång saktade han ner hästarna och vagnen när han insåg att en av hans hästar inte uppförde sig som han brukar. Efter några meter föll hästen ihop – och blev liggande. Veterinärteamet, hästskötare och funktionärer skyndade till för att hjälpa hästen ur selen och få bort vagnen.
  
Arenan släcktes ner
Kort därpå kom ett stort tält in på arenan och skärmade av hästen från publiken som satt tyst. När djurambulansen kom in släcktes lamporna ner i taket och publiken började förstå att hästen inte hade klarat sig. Då tändes mobillamporna och bildade en stjärnhimmel på läktaren. Kort efter att hästen förts bort meddelade veterinär Axel Wallman vad som hade inträffat.
– Vi måste tyvärr meddela att en av Axel Olins hästar dött av en cirkulatorisk chock. Det kan vara något som har brustit, kroppspulsådern eller liknande. Vi kommer givetvis att ta reda på vad som har hänt och återkomma med mer information.

  

Hästen föll ihop efter målgång.
  

Arrangören skärmade av medan veterinärteamet arbetade.
  

Publikens stilla hyllning.
  
Teamet sörjer Filur
Veterinär Axel Wallman får sällskap av tävlingsledare Ulf Rosengren och kusken Tomas Eriksson i pressrummet, för att berätta vad som har inträffat.
– Efter målgång skakade Filur på huvudet och föll ner. Han var inte vid medvetande när han föll och när jag kom fram kunde vi genast konstatera att han var död, säger Axel Wallman.
Som veterinär kan han bekräfta att medvetandet försvinner direkt och att hästen inte lider vid en plötslig död som denna.
Tomas Eriksson stod med på vagnen under körningen som groom åt Axel Olin, han hade dessutom ett speciellt band till den omkomna hästen. Filur var nämligen Tomas häst och egna uppfödning.
– Filur fick göra det han älskade in i det sista, säger Eriksson med gråten i halsen.
Axel Wallman berättar att den 23-åriga hästen veterinärbesiktigades innan start och var i fin form inför tävlingarna.


Ulf Rosengren och Axel Wallman pratade med pressen.


Tomas Eriksson berättade om sin häst.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Anki Yngve och Annelie Lundkvist
  
Veterinär Axel Wallmans egen redogörelse på SIHS:s sajt


Läst 75243 ggr

Fler inlägg

JUL
10
2011

Vi älskar dig, Angelica!



Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 109691 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 108789 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Nu startar Grand Prix





Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 108042 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.