SIHS15-kollen - Jonna Ekberg vann bilen – men missade flyget

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
29
2015

Jonna Ekberg vann bilen – men missade flyget

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I helgens sista hoppklass blev det svenska Jonna Ekberg som tog hem segern, bilen och ritningarna för huset. Hinderhöjden låg på 170 centimeter när Freestyle visade sin talang.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Klassen hette Sweden Masters och sex ryttare hade i fredags kvalat in. Samtliga ryttare red en första omgång, då låg hindren på 1,40-höjd. Därefter fick var och en välja ett hinder som skulle höjas, rev ekipaget var det ute ur tävlingen.
  
Ryttarna hade sin egen taktik
Varje ryttare hade sin medhjälpare, sambo eller hästskötare med sig inne på framhoppningen i arenan. Där gällde det att tänka taktiskt och att höja hinder som var till hans eller hennes egen fördel. Efter imponerande fyra omgångar och en banhöjd på 160 till 170 centimeter stod det mellan svenska Jonna Ekberg och belgiska Olivier Philippaerts. Nu skulle det avgöras i en sista runda som gick på tid.
När det stod klart att segern var Jonnas, och den svenska nationalsången spelades inne på arenan, hade hon svårt att hålla tårarna tillbaka. Karriärens första bil vann hon på hemmaplan – vilken lycka.

Snabbheten och hoppglädjen var nyckeln
Jonna berättar efter klassen att hon var glad över att Olivier red först, då kunde hon titta på hans runda och bestämma hur fort hon skulle rida. För rida fort, det kan hon.
– Min häst är naturligt snabb, så jag visste att det skulle gå bra.
Freestyle har hon ridit i drygt ett och ett halvt år, valacken ägs av arbetsgivaren Stephex Stables i Belgien.
Det är med stor värme i rösten Jonna beskriver sin häst som verkligen älskar att hoppa, och att bocka.
– Han älskar att hoppa och så länge han tycker att det är kul får han hålla på att sparka i luften. När det är omhoppning får jag säga till honom att inte göra det, men han tror att han är Superman, skrattar hon.
  
Rider åtta till tio hästar om dagen
Vardagen i Belgien går ut på att ansvara för de 15 till 20 hästar som står i hennes stalldel. Varje dag rider Jonna mellan åtta och tio av dem, om det är en lugn dag.
– Eftersom vi är ett försäljningsstall kan det komma en lastbil med tio hästar som jag måste provrida utöver mina hästar, men en lugn dag är det runt åtta hästar jag rider.
Hon trivs på gården och vet att hon har anställningen på det stora försäljningsstallet att tacka för den skjuts karriären har fått. När Jonna får frågan om just Freestyle är till salu, som är hennes vinstrikaste häst, svarar hon rakt att alla hästar är till salu.
  
Stannar en extra natt i Stockholm
Chefen har ännu inte fått samtalet från Jonna om att hon har vunnit en bil, men när han hör det blir det nog inga problem att förklara att hon missade planet och måste få ledigt under måndagen.
– Mitt plan går om 20 minuter, erkänner Jonna på presskonferensen.
På andraplats kom Olivier Philippaerts, som även han var felfri i sista rundan. Men Jonnas tid var fyra sekunder snabbare.

Missa inte bildspelet ovan, där ni får följa Jonna under tävlingen!

Resultat


Läst 44715 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2014

Minna: "Jag ville inte vara gravid över OS i Rio"


Minna Telde är tillbaka i rampljuset efter en längre tävlingspaus. Men snart blir det uppehåll igen, den rutinerade ryttaren väntar sitt andra barn. För en kvinnlig ryttare på högsta nivå gäller det att planera in barnafödandet mellan mästerskapen.

Text & foto: Ida Röök

Vi har inte sett så mycket av Minna Telde och hennes svarta hingst Santana på sistone. Efter VM gick topphästen in i väggen, det tog lång tid för honom att komma tillbaka igen.
– Han var jättetrött. Vanligtvis är han en häst med mycket motor och "go", men då såg han ut som en gammal valack i hagen. Han orkade ingenting och det tog tid att få honom att hitta gnistan igen, säger Minna.

Fick en lång paus
Santana fick helt ledigt, han gick i hagen och skrittades bara ut i skogen. Först när han kändes redo satte Minna igång att träna honom igen.
– Det har inte varit något fel på honom rent medicinskt, men han vara bara platt. Helt slut. Jag fick vänta ut honom tills han ville börja jobba igen.
VM var den senaste tävlingen de gjorde tillsammans, innan världscupen i Friends Arena nu i helgen (där ekipaget slutade trea).
– Men jag älskar ju det här. Att tävla är det bästa jag vet, säger Minna.
Snart väntar dock paus igen, inte för Santana dock. Minna väntar barn och under tiden hon tar ett uppehåll hålls hästarna igång av tränaren och kollegan Cecilia Kristoffersen och hennes man Einar Kristoffersen.
– Graviditeten är planerad och jag är fantastikt glad för att det fungerade att planera in den nu, att det gick som jag ville, säger Minna.

Rider så länge kroppen vill
Planen är nämligen att Minna Telde ska vara tillbaka i sadeln i god tid inför Falsterbo nästa år, barnet i magen väntas komma i april.
– Man måste ha en plan och jag vill rida Falsterbo för att sedan kunna vara med på EM som går i augusti nästa år. Anledningen till att jag ville ha barn nu är för att jag inte vill vara gravid över OS i Rio. Och så vill jag heller inte att Ruben, som är tre och ett halvt, blir för gammal så att det blir för långt mellan syskonen, säger Minna.
Hon rider så länge kroppen vill.
– Jag mår jättebra, mycket bättre än jag gjorde när jag väntade Ruben. Men det är kroppen som bestämmer, jag äventyrar ingenting utan låter den tala. Eftersom jag har ett så bra upplägg med Cilla och Einar behöver jag inte känna någon press heller. Jag kör på så länge det går, säger hon.
   

Missade ni Minnas häftiga julkür – som hade premiär i Friends Arena? Se den här!


Läst 89316 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Bosty segrade i Malin Baryard Invitational


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fem ryttare ställde upp i söndagens sista hoppklass - Malin Baryard Invitational. En hoppning där Malin, vid sidan av sig själv, även bjudit in tre ryttare plus lät publiken rösta in den fjärde.

Peder Fredricson, som blev inröstad av publiken, lovade att rida så snabbt han kunde - och det gjorde han. En bom föll tyvärr för honom och H&M Sibon, så Peder slutade på tredje plats.

Malin Baryard Johnsson red sin Corporal VDL, en häst som verkligen är en fröjd för publiken att titta på. Hans språng är spektakulära, men kanske stannar han lite för länge i luften? Tyvärr blev det tidsfel, utöver felen för en rivning i varje fas.

John Whitaker hade inte tur i klassen, det såg ut som att han höll på att riva ett hinder med foten i första omgången. I fas två åkte det hindret ner, men då på grund av Lord of Arabias hov, inte ryttarens fot i alla fall.

Det stod alltså mellan herrarna Jur Vrieling och Roger Yves Bost, två snabba ryttare som inte släpper en seger frivilligt. Resultatlistan vittnar om att de gav allt de hade, det skilde endast några hundradelar.
Roger Yves Bost som tävlade för första gången i Sverige 1977 – då på ponny-EM – red kaxigt, snävt och målmedvetet. Han kanske inte rider snyggast, men oj så effektivt han kämpar med sin häst över varje hinder.

För segern belönades han med en Volkswagen Tiguan och ritningar till ett arkitektritat hus, något som faktiskt kan komma till användning inom en snar framtid.
– Min dotter ska gifta sig i sommar, efter det kommer familjen att bli större så hon behöver ett hus, sa Roger.
Vad tycker du om klassen, Bosty?
 Vilken stämning och publik! Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att jag får göra mitt bästa.

Även banbyggare Peter Lundström var nöjd med dagens klass, och ännu mer med veckans samtliga banor.
– Med en så bra arena blir det bättre resultat och trevligare ridning, eftersom utrymme finns. Och vad jag har hört så har ryttarna varit nöjda.
– Vi ska vara väldigt glada över att vi har en så fantasisk banbyggare som Peter i Sverige, han bygger riktigt bra banor, inflikade Malin.

Resultat


Läst 115073 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Janelle Larsson knep Prins Carl Philips Pris


Janelle Larsson åker hem med dubbla rosetter efter söndagens tävling. Hon kom på andraplats i kvalet och vann finalen, som reds framför fullsatta läktare.

C-ponnyn Sabrina Fair såg ut att gilla fart och fläkt lika mycket som sin ryttare. Det var ingen tvekan om att de satsade allt i omhoppningen.


Sabina Fair och Janelle i kvalklassen.

På andra plats kom skicklige Tom Svitzer med Snow Flake, endast en sekund efter segraren Janelle.


Tom Svitzer och Snow Flake.
 

Resultat 


Läst 117631 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.