VM-kollen - Harrys häst dog efter VM-terrängen: "Jag är förkrossad"

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
30

Harrys häst dog efter VM-terrängen: "Jag är förkrossad"Brittiske lagryttaren Harry Meades häst Wild Lone finns inte mer. Klockan 16.15, efter genomfört terrängprov med noll fel på hinder, föll han ihop död. Valacken blev 13 år gammal.
 

VM:s veterinära delegater kommer nu att gå vidare för att hitta den exakta dödsorsaken. I enlighet med FEI:s regler kommer Wild Lone att obduceras.
Enligt ryttaren, som starkt nog kom på presskonferensen trots sin sorg, avslutade hästen banan med flaggan i topp.
– Jag vill skicka sympatier till hästägarna och till min groom Jess, som har vigt sitt liv åt att ta hand om mina hästar på bästa sätt, säger Harry Meades.

Inte på grund av banan
Han vill betona att dödsfallet inte hade med det svåra underlaget på banan att göra, och vill inte att någon drar felaktiga slutsatser.
– Jag är förstås förkrossad, men är övertygad om att det som hände min häst inte hade med arrangemanget att göra. Wild Lone led inte och veterinärerna på plats gjorde ett väldigt bra jobb efter omständigheterna.
Harry berättar att valacken var en fantastisk häst, som han haft sedan den var fyra år.
– När han var sex sade jag att han i framtiden skulle bli den bästa fälttävlanshästen i världen. Och det tycker jag att han var, VM-terrängen kändes som en vanlig träning för honom.

Vill ta medalj för Harry
Det brittiska lagets sportchef Will Connell sänder sympatier och tankar till Harry och hans team. Även han vill betona att organisationskommittén har hanterat det hela väldigt bra, och att hästens död inte hade med den tuffa tävlingen att göra.
– Sådana här händelser är både sorgliga och svåra. Hästen hoppade en fantastisk clearround och hade en fantastisk ryttare. Vårt mål är att stå på det där podiet i morgon, så att Harry kan få sin lagmedalj, säger han. 
 
Text & foto: Anki Yngve 
  


R.I.P Wild Lone. ARKIVFOTO: Tomas Holcbecher


Läst 37359 ggr


Fler inlägg

DEC
01

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 76675 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:Läst 77218 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 79109 ggr Kommentarer Kommentera


Ankis senasteGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Gästblogg: Häng med Julia till USA och en av världens främsta sporthästkliniker!

Veterinärbloggen

Hatten av

Kajsa Boström

Stalltvätt!

Stalldrömmar

Till Husbloggarna