VM-kollen - Hästarna är besiktigade - distansryttarna redo

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
27
2014

Hästarna är besiktigade - distansryttarna redo

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Klockan 07.00 på torsdagen går starten i den lilla franska byn Sartilly i Normandie. Då väntas 166 ekipage rida över startlinjen i full galopp - samtidigt.

I mål är man först tio till tolv timmar senare - med 16 ridna mil i bagaget.
– Det kommer att bli upphetsat och det händer olyckor. Ryttare trillar av och hästar blir sparkade när det stora startfältet går iväg. Det krävs en välriden och kontrollerbar häst som lyssnar på hjälperna för att klara av det, konstaterar distansryttaren Maria Hagman-Eriksson.
Maria Hagman Eriksson och Yvonne Eklund är de svenska ryttarna på plats, för att rida sitt femte respektive sjunde stora mästerskap. De är ett rutinerat gäng, både hästar och ryttare, men även groomteamen har varit med många gånger. 

Hoppas på repris
Taktiken är att hitta en bra klunga att rida med, och att hålla sig till den. Det gäller att hitta ett bra tempo och sedan ligga kvar i det. Båda ryttarna tävlar individuellt, något lag fick Sverige inte ihop eftersom den tredje nominerade ryttaren Frida Ekströms häst blev skadad och fick stanna hemma.
– Jag hoppas på att kunna göra ett lika bra resultat som vid VM 2012 i England, då jag red Baron Grey Star på 17,6. Men underlaget kan ställa till det, säger Yvonne Eklund.
Maria Hagman Eriksson kommer att göra sitt bästa på den lite yngre hästen Bug, men tror inte på någon medalj den här gången.
– Jag tror att det räcker till topp 20, vi måste inse att på ett VM är vi inte redo att slåss om medaljerna ännu, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.
Uppladdningen inför VM har sett lite olika ut för ryttarna. Marias häst Bwuagadugo har tävlats en del, medan Yvonne Eklunds häst inte startat mer än en femmilstävling sedan EM hösten 2013.
– Det sliter mycket på hästarna att gå de här långa distanserna. På en mer rutinerad individ når man ju en nivå där man inte bygger upp hästen längre, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.

16 mil, fem slingor och sju besiktningar
Loppet rids under tio till tolv timmar. De 16 milen är uppdelade i fem slingor och mellan varje slinga besiktigas hästen och vilar 40-50 minuter.
Banan innehåller det mesta och ett rykte om sig att vara tekniskt svår. Omgivningen är vacker, det är väldigt kuperat och banan går längs sandstranden i vackra Mont Saint Michel bay.
– Mitt groomteam har varit ute och tittat på banan två gånger. Men de kommer ju bara åt groomställena, de ser inte hela banan, berättar Yvonne.
Det har väl inte undgått någon att det regnat ordentligt i Frankrike de senaste dagarna. Den franska leran har blivit ett begrepp. Arrangören hävdar att 90 procent av banan ska ha klarat sig bra, resten håller man som bäst på med att preparera. Regnet fortsätter att falla och det kan hända att arrangören i sista stund tvingas ändra bansträckningen, eftersom det stora startfältet kommer att slita hårt på banan.
– Utmaningen kommer längs stranden. Det är tungt för hästarna, slirigt av det blöta vädret och tempot kommer att vara högt, eftersom det bara är att rida på, säger Maria.
– Det gäller att inte låta sig ryckas med och i stället rida med huvudet, konstaterar Yvonne.
Att det kommer att gå fort under morgondagen är de båda medvetna om. 

Men kan man galoppera en häst hela vägen i 16 mil?
– Ja, det är målsättningen. Där det är lämpligt förstås med tanke på underlaget. Kanske kortare sträckor i trav och så ett kort stopp för att hästen ska dricka på groomställena, säger Yvonne.

Hur kommer det att kännas efter loppet då?
– Det gör ont, skrattar Yvonne. Men inte i rumpan som de flesta tycks tro. Knä, rygg och axlar är det som tar mest stryk, menar hon.

Text och foto: Eva Oskarsson


Läst 8401 ggr

Fler inlägg

SEP
07
2014

Bildspel: Casall blev en vinnare – med "fel" ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Visst, det var inte Sveriges dag i Final Four-finalen i Caen, Rolf-Göran Bengtsson hamnade utanför podiet som fyra. Men hans häst Casall blev i alla fall en vinnare – med Jeroen Dubbeldam i sadeln. Här frossar vi i finalen, genom ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.

Här kan du läsa Hippsons intervju med Rolf-Göran Bengtsson.
Här hittar du vår direktrapport från finalen, med bilder och massor av tv-klipp.


Läst 96657 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

RGB: ”Nedslag med sin egen häst får inte hända”


Rolf-Göran Bengtssons axlar hängde ner, han var tydligt besviken över att ha gått ur VM-finalen som fyra.
– Det är väldigt olyckligt att få ett ner med sin egen häst. När de andra red noll där var jag plötsligt ordentligt distanserad, innan det ens hade börjat, säger han.

Det var inte Rolf-Göran Bengtssons dag i Caen. Finalen började med ett ned på C-hindret i kombinationen med Casall.
– Jag trodde att han skulle komma ur den bra. Det var sjutton också att det skulle behöva hända, säger han, när han lågmält möter pressen direkt efteråt.
Inne på arenan pågår prisutdelningen med topp tre, Rolf-Göran är den som ”blev över den här gången”.
– Jag hade så klart förväntat mig något annat av det här. Jag skulle helst inte stå här och prata med er nu, säger han. 

Känsligare än han trodde
Rolf-Göran inledde hästbytet med att rida Jerone Dubbeldams unge Zenith.
– Den var betydligt känsligare än jag trodde. Jerone och hästen känner varandra utan och innan. Efter det första nedslaget drog jag ner tempot betydligt, det kostade två tidsfel vilket jag inte hade råd med. Det hade kanske varit en fördel att ha haft den hästen senare.
Även med Patrice Delaveaus Orient Express blev det nedslag för Rolf-Göran.
– Där valde vi att gå framåt på sex galoppsprång till den sista oxern, det hade även Jerone gjort med den innan. Kanske hade den inte riktigt orken kvar att klara det igen.
Casall blev hästen som säkrade guldet åt holländaren, något som Rolf-Göran är glad över.
– Det var rolig att Casall var den som fick ”vinna”. Han har kommit igenom det här mästerskapet mycket bra, det var ingen som hade problem att rida runt honom därinne. Han hade krafter kvar och det visar verkligen på kvalitet i hästen, säger Rolf-Göran.
Nu åker han hem till Tyskland där lilla Pamina och sambon Evi väntar.
– Jag har ju lite att komma hem till i alla fall, jag får tänka lite så, säger Rolf-Göran och får fram ett litet leende.
 
Rolf kommer tillbaka
Förbundskapten Sylve Söderstrand är också nedslagen.
– Det blev en jättetrist avslutning. Men vi vet att det är svårt att ta medalj om man inleder med att riva med sin egen häst, konstaterar han.
Rolf-Göran kommer tillbaka, det är Sylve säker på.
– Han har flera fina unghästar i stallet som han har väntat med att börja rida, för att få VM överstökat. Och Casall lär ju tävla mer, vi har ett EM nästa år, säger Sylve.

Text & foto: Ida Röök

Direktrapport med resultat och klipp på samtliga rundor
   

Tyvärr fick Rolf-Göran en dålig start, genom rivningen med Casall.
   

Vad tänkte han när han stod där vid staketet?
 

Finalen är hektisk, med många upp- och avsittningar.

Casalls groom Celia fick se sin häst ridas av andra än Rolf-Göran. 

Beezie Maddens Cortes väntar på att Rolf-Göran ska sitta upp.

Jeroen Dubbeldam sitter upp på Casall medan Rolf-Göran funderar på sista rundan.

Casall fick "vinna" när Jeroen säkrade guldet på hingsten.

Jeroen var nolla finalen igenom, då blir man glad!

Zenith visade sig vara känsligare än Rolf-Göran trott.

Även Beezie Madden lotsade runt Casall väldigt fint.


Sylve är förstås besviken över att det inte blev medalj, men menar att "Roffe" kommer igen.


Läst 99183 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

Guldet till Holland - Rolf-Göran Bengtsson fyra i finalen



Det ville sig inte för Rolf-Göran i dag. Men för oss är han alltid kung! FOTO: Tomas Holcbecher 
  

VM I HOPPNING 2014
GULD:
Jeroen Dubbeldam, Zenith, Holland
SILVER: Patrice Delaveau, Orient Express, Frankrike
BRONS: Beezie Madden, Cortes ’C’, USA
Fyra: Rolf-Göran Bengtsson, Casall Ask, Sverige
Fullständig resultatlista 

Se SVT:s intervju med Rolf-Göran – ”Jag var i underläge direkt”:

Sylve intervjuas av SVT: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.46:
Beezie Madden rider Orient Express på ett riktigt fint sätt, med 4 fel. Det betyder att Rolf-Göran blir utan medalj. Jeroen Dubbeldam vinner före Patrice Delaveau och Beezie Madden som får bronsmedaljen. 

Jeroen Dubbeldam har därmed tagit guld både med laget och individuellt. Även Patrice Delaveau tog silver med sitt lag och nu individuellt. Och Beezie Madden tog brons med sitt USA plus individuellt!
Resultat

Beezie på Patrices Orient Express:_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.36:
JAA! Rolf-Göran avslutar med en felfri ritt på Cortes 'C'. Hästen har inte rivit ett enda hinder i dag - vi måste nog säga att det är mästerskapets bästa häst, en häst som många ryttare hyllar.

Beezie värmer nu upp på Orient Express. Om hon har mer än 6 fel blir det omhoppning mellan henne och Rolf-Göran om bronset.
  
Rolf-Göran på Beezies Cortes: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Uppdatering klockan 16.29:
Den nya världsmästaren heter Jeroen Dubbeldam! Wow! Vilken ryttare - felfri på samtliga hästar och avslutar med att rida Casall på ett perfekt vis. Publiken jublar medan Jeroen tar ett ärevarv med Casall. Patrice Delaveau får silvermedaljen, nu återstår det att se om Beezie kan hålla kvar bronset som hon nu har i sin hand.

Rolf-Göran värmer nu upp Cortes 'C'.

Jeroens guldrunda på Casall:_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.25:
Frankrikes Patrice Delaveau gör det - han rider en felfri ritt tillsammans med Zenith. Vilken prestation, han har inte rivit ett enda hinder på sina fyra rundor. Patrice har ett tidsfel, vilket gör honom sårbar om Jeroen rider felfritt på Casall som har sett trött ut. Kommer han att vara felfri och leverera guldet till Holland? Om några minuter vet vi.

Patrice på Jeroens Zenith:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.16:
Neeeej!!! Det såg så himla bra ut, det blev en rivning på sista hindret för Rolf-Göran med Orient Express. Rolf ligger nu på fjärdeplats med endast en häst kvar att rida. Men än är det inte över - mycket kan hända!

Ställning just nu:


Rolf-Göran på Patrices Orient Express: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.09:
Cortes 'C' hoppar återigen felfritt - vilken häst! Eftersom Patrice fick ett tidsfel blir det nu Jeroen som går upp i ensam ledning. Rolf ligger för närvarande på en fjärdeplats.
– He's amazing, sa Jeroen efter ritten.

Jeroen på Beezies Cortes: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.03:
Patrice
och Casall fick till en riktigt bra runda med endast ett tidsfel!
Fransmannen imponerar med sin ridning på hästarna i värmen. Nu Jeroen igen - denna gång med Cortes 'C'. 
  
Patrice på Casall:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.57:
Zenith 
verkar vara finalens svåraste häst att rida, Beezie får samma rivning som Rolf-Göran - ut ur trekombinationen. Jeroen har ridit sin häst väl under mästerskapet, detta har man inte sett innan. nu förbereder Patrice inför sin ritt med Casall.
  
Beezie på Jeroens Zenith: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.52:
Jeroen Dubbeldam rider felfritt med Orient Express - en häst som verkligen passade honom. Därmed delar han just nu ledningen tillsammans med Patrice Delaveau. VM-finalen är hur spännande som helst, vilka ryttare!

Jeroen på Orient Express:_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.46:
Wow! Cortes 'C' är en helt fantastisk häst - tillsammans med Patrice hoppar han runt felfritt. Därmed går fransmannen upp i ledning, något som publiken jublar över.
  
Patrice på Beezie Cortes: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.40:
Det blir 4 fel för Beezie Madden och Casall. Hingsten ser trött ut, vilket inte är så konstigt efter alla rundor han gått i detta VM. Nu sitter Patrice upp på Beezies häst Cortes 'C'.

Se Beezie rida Casall: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.34:
Rolf-Görans otroliga rutin sätts verkligen på prov med Zenith. Det blev sex fel för Rolf-Göran - inte den starten han hade hoppas på kanske? De river uthoppet ur trekombinationen och får tidsfel eftersom Rolf valde att rida långa vägar. Han ser besviken ut efter ritten, men klappar om hästen ordentligt. Nu Casall med Beezie Madden!

Se Rolf-Göran på Dubbeldams Zenith: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Uppdatering klockan 15.28:

Även Patrice Delaveau inleder med en felfri ritt - nu ligger Rolf-Göran på fjärde plats. Och det är nu det blir spännande - Rolf-Göran börjar med att rida Jeroen Dubbeldams häst Zenith.
  
Patrice på sin Orient Express: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.25:
Beezie Madden
inleder med en felfri ritt på Cortes 'C'. Nu är det Frankrikes Patrice Delaveau innan ryttarna byter hästar.
  
Beezie på sin Cortes:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.23:
Neeeej!!! Casall
ser lite trött ut i dag, han river uthoppet ur trekombinationen tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson - ekipaget slutar på 4 fel. Det här är bara början - nu ska vi inte tappa hoppet!

Se Rolf-Görans runda på Casall: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.18:

Jeroen Dubbeldam inleder med en felfri ritt tillsammans med sin Zenith. Även om det var väldigt nära maxtiden. 
Nu - Rolf-Göran Bengtsson.
  
Jeroen på sin Zenith: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.07:
Nu ser vi fram emot Rolf-Görans deltagande i finalen – det är både historiskt och ur hästfolkets ögon magiskt att få bevittna.
Vi pratade med Rolf-Göran innan VM, då diskuterade vi hur Casall kommer att klara av all uppståndelse, kommer han bli stressad inne på banan?
– Nej, han kommer nog vara ganska avslappnad, speciellt när Celia är med honom, menade Rolf-Göran.

Hästskötaren Celia Rijntjes är hästarnas och Rolf-Görans trygghet både till vardags och på tävlingar. Hon har arbetat för världsryttaren i 16 år, något som gör att de litar fullt ut på varandra.
– Man behöver aldrig fråga henne om hon har packat allt inför tävling och så där, det är skönt att ha en person som tar hand om allting och som man litar på till 100 procent, berättade Rolf-Göran.

Casall gillar sin hästskötare, de har ett inarbetat mönster inför start som Rolf-Göran är imponerad av. När Celia börjar fläta manen står Casall blicktstilla och njuter, nästan sover. Då vet han att det snart är dags för tävlingsstart och laddar.
 
Vi hoppas att Casall har fått den bästa uppladdningen inför denna final, nu börjar det alldeles strax, är ni beredda?

Se Lotta Björe gå finalbanan: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.50:
Nu är SVT:s sändning igång, ni tittar väl? Presentationen av ryttarna sker klockan 15.10. Första rotationen planeras dra igång 15.15, den andra 15.25, tredje klockan 15.51 och fjärde 16.17. Återstår att se om planen kan hållas!
Till direktsändningen i SVT Play 
Onlineresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION


Det är stort i dag också, Rolf-Göran känner på insprånget i trekombinationen.

Spänningen är olidligt. I eftermiddag rider Rolf-Göran Bengtsson, som andra svensk i historien, Final Four-finalen i VM. Hans motståndare är USA:s Beezie Madden, Hollands Jeroen Dubbeldam och hemmaryttaren Patrice Delaveau. 

Hästarna som Rolf-Göran ska rida är så klart sin egen Casall, sedan holländska Zenith, sedan franska Orient Express och sist USA:s Cortes 'C'. 

Här ser du ordningen på ryttarna och hästarna:

Här kan du följa klassen i SVT Play, från klockan 14.45, sänds även i SVT 1.

Så funkar finalen
Alla startar på noll fel. Det enda resultatet från kvalificeringsomgångarna har använts till är att sätta startordningen. Den som leder startar sist och fyran först. Rolf-Göran, som kvalade som trea, startar alltså som nummer två. I finalen börjar varje ryttare med att rida sin egen häst och rider sedan – i tur och ordning – de övriga ryttarnas hästar. 

Ryttarna har tre minuter på sig att att värma upp på varje häst. Detta gör de på en speciell framridningsbana inne på arenan. På framridningen finns det ett räcke och en oxer. Båda med en maxhöjd på 1,30 meter. Ryttaren får bara hoppa varje hinder en gång innan de ska in på banan. Själva tävlingsklassen har hinder på upp til 1,55 meter.

I händelse av lika resultat efter alla omgångar genomförs en omhoppning på tid. Ryttarna rider då sin egen häst.

Här byter ryttarna hästar med varandra, samt hoppar fram. Rolf-Görans "hörn" är det längst upp till höger.


Rolf-Göran Bengtsson hade sällskap av sin affärspartner Bo Kristoffersen under bangången.


Bra att känna av hur lätta bommarna är.


Fundersam och laddad Rolf-Göran.


Beezie Madden funderar på banan.


Jeroen Dubbeldam fokuserar.


Patrice Delaveau fick publiken att koka redan när han gick banan, hur blir det inte sen då?!


"Hur hade du ridit din häst på den här linjen?". Inte en särskilt trolig fråga att ställa kanske...


Hinder nummer sex, en väl tilltagen oxer.


Nummer fyra, med drakarna under.


Ett glest smalhinder – svårt!


Oxern är insprånget i trekombinationen. Banan består av åtta hinder och tio språng, en trekombination.


Svenskarna hejar fram Rolf-Göran även när han går banan.


Läst 43335 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.