VM-kollen - Onsdag: Vinst för Charlotte och Valegro

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
27
2014

Onsdag: Vinst för Charlotte och Valegro

Uppdatering klockan 16.45:

Adelinde Cornelissen och Jerich Parzival avslutade klassen på ett fint sätt. Hon straffades med två poäng i avdrag eftersom hon kom sent till start. Uppvisningen gjorde hon dock i princip felfritt. Parzival blir lite stark emellanåt, men visade fina piaffer på stället och härliga travökningar.

De fick 79,328 procent.

Nu står det klart att: 

Storbritanniens Charlotte Dujardin tar hem guldet i denna Grand Prix Special, tyska Helen Langehanenberg på Damon Hill red till sig silver medan bronset hamnade runt halsen på Kristina Sprehe som ju ridit Desperados FRH. 

Tinne Vilhelmson Silfvén slutar på en fin femteplats och är därmed klar för küren. Patrik Kittel kom på sjuttondeplats och Minna Telde på 23:e plats.

Här hittar du resultat.

–––––––

Uppdatering klockan 16.05:

Charlotte Dujardin och Valegro gör som vanligt en helt enastående uppvisning. MEN det blev ett par missar för det rutinerade ekipaget, bland annat när Valegro bestämmer sig för att gå på toa i ingången i en piaff och även i bytesserierna i galoppen innehåll små missar.

Men självklart upp i ledning, på 86,064 procent. 

Missa inte upplösningen i Grand Prix Specialen, SVT sänder direkt här

–––––––

Uppdatering klockan 15.40:

Tinne Vilhelmson Silfvén var rejält revanschsugen efter gårdagen och vilken revansch hon fick på Don Auriello! Inga stora missar utan i stället fina piaffer, härliga övergångar, fina längningar och tekniskt korrekta bytesserier. Så himla snyggt! 78,235 betyder upp i ledning!


–––––

Uppdatering klockan 15.00:

USA:s Laura Graves och tjusiga Verdades gick just upp i ledning i klassen efter en fantastisk ritt. 77,157 procent blev betalningen.


––––––

Uppdatering klockan 14.40:

Patrik Kittel och Watermill Scandic levererade helt fantastiskt fina övergångar mellan piaff och passage, tjusiga galoppombyten i varje steg och riktigt svävande passage. Men så var där en del missar också, bland annat i den första travlängningen där Scandic snubblade till. Och så gick han lite bakåt i en av piafferna plus att det blev trassel i bytesserien i vartannat steg. Kostsamma missar naturligtvis, Patrik och Scandic landar på 74,860 procent och en åttondeplats så här långt. 

Här kan du läsa en intervju med Patrik.

–––––

Uppdatering klockan 14.15:

Brittiska Carl Hester och Nip Tuc gör ett riktigt fint program. Lite matta ökningar plus att de tappar energi i piruetterna men inga missar alls i övrigt. Den tioåriga valacken är verkligen en riktigt fin framtidshäst. Carl Hester rider in på en andraplats på 75,532 procent. 

–––––

Uppdatering klockan 12.23:

Holländska Diederik van Silfhout på hingsten Arlando fick till ett riktigt fint program. Paret har haft en ganska kort karriär tillsammans och har ridit GP internationellt i ungefär ett år. Det flöt på prickfritt hela vägen, mjukt, stadigt och elastiskt. Extremt fin uppvisning som belönades med 75,924 procent och en förstaplats så här långt.

Nu tar klassen paus fram till 13.45. 

I halvtid är det alltså holländskt i topp, britten Michael Eilberg ligger tvåa och danska Nathalie zu Sayn-Wittgenstein på Digby trea. 

Minna Telde ligger just nu på en åttondeplats.

Här ser du resultat så här långt.

Här följer du klassen efter pausen.

–––––––

Uppdatering klockan 11.20:

Edward Gal och Glock´s Voice började bra, men sedan kom det miss efter miss. Det märks tydligt att de inte är riktigt samspelta ännu, men Edward gjorde sitt bästa för att maskera missarna och kunde notera 70,546 procent.

Just nu ligger britten Michael Eilberg och Half Moon Delphi i ledning på 75,462 procent. 

Förbundskapten Bo Jenå bedömer att det kommer att krävas runt 72-73 procent för att komma vidare till küren.

Här kan du läsa en intervju med Minna Telde.

––––––

Uppdatering klockan 10.05: 

Minna Telde och Santana försökte sitt allra yttersta under Grand Prix Special-programmet. Det syntes att Minna satte mer tryck i hingsten i dag, dessutom såg han väldigt avspänd ut, men dessvärre ledde det också till tre kostsamma missar. I första travlängningen blev det galoppinslag och en av missarna kom i bytena i varje steg. I övrigt var det ett riktigt fint program med många höjdpunkter.

De fick 71,415 procent. 

––––––––––––

FÖRHANDSINFORMATION

I dag onsdag avgörs den första individuella medaljstriden i dressyren när 30 ryttare rider Grand Prix Special. Tre svenskar finns med i det starka startfältet, 15 av de 30 som rider idag går vidare till küren. Ett av de favorittippade ekipagen kommer dessvärre inte till start, läs mer här.


09.50 Minna Telde och Santana
14.25 Patrik Kittel och Watermill Scandic
15.25 Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello

Du kan följa klassen via SVT play här.

Här hittar du liveresultat.

––––––––––––

För fälttävlanshästarna är det veterinärbesiktning klockan 15.00.


Läst 5381 ggr

Fler inlägg

OKT
10
2010

Fyrspann: Inget brons till Sverige



Tomas Eriksson gjorde en bra maraton, men körde fel väg i precisionsmomentet - och blev utesluten. FOTO: Hippo Foto/Leanjo de Koster 
  
Under söndagen, mästerskapens sista dag, avgjordes fyrspanns-VM med det avslutande precisionsmomentet. Äntligen skulle Sverige ta medalj, ett lagbrons, trodde vi.
 
Visserligen låg vi trea inför sista dagen och Fredrik Persson fick till en bra precision med bara 0,56 straff för tid. Även Tomas Eriksson startade bra, men så hände det som inte fick hända. Han körde fel väg och blev utesluten!
 
Tomas Eriksson hamnade i och med uteslutningen sist och Fredrik Perssons individuella placering blev åtta.
 
Lagguld tog Nederländerna före USA och Tyskland. Individuellt vann Boyd Exell före Ijsbrand Chardon och Tucker Johnson. 
  
Även voltigen avgjordes idag - Sverige var åtta i sista omgången men stannade kvar på elfte plats totalt.
 
Nej, det enda vi vill minnas från det här VM:et är nog Rolf-Göran Bengtssons sjätteplats. Resten tar vi och glömmer...


Läst 72417 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hålltider, söndag


 
FYRSPANN

Klockan 10:00 (16:00 i Sverige) avgörs fyrspannstävlingen med precision/konkörning. Fredrik Persson startar som nummer två och Tomas Eriksson som nummer sex.
 
VOLTIGE
Final, freestyle, lagtävlingen. Sverige startar först, klockan 11:04 (17:04 svensk tid).


Läst 72293 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

    
Det individuella guldet i banhoppning gick under lördagsnatten svensk tid till Philippe Le Jeune från Belgien - belgarna behåller alltså titeln inom landet (Philippe tar över efter Jos Lansink). Silvret gick sensationellt nog till Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien och brons tog Kanadas Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa, som gjort ett fantastiskt VM, hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen och Rolf-Göran Bengtsson blev alltså sexa. 
 
Här nedan kan du läsa vår direktrapportering från finalen - i efterhand.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
 
DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN
 
Nu är hoppfinalen, där de fyra bästa byter hästar, igång.
Först ut var Abdullah Al SharbatlySeldana di Campalto från Saudiarabien. Det blev åtta fel - kanske spelade nerverna honom ett spratt?
 
Nästa man ut, Rodrigo PessoaHH Rebozo för Brasilien. En häst som nog inte blir så lätt för de andra att rida eftersom den lätt hamnar lite i framvikt. Fyra fel blev det för Rodrigo.
 
Tredje finalisten, belgaren Philippe le JeuneVigo d'Arsouilles, klämde till med första nollan!
 
Sist ut på sin egen häst i finalen, Kanadas Eric Lamaze Hickstead, fick även han noll fel på den egna hästen.
 
Dags för första hästbytet!
  
Rodrigo Pessoa red Al Sharbatlys Seldana di Campalto och hade först en liten stund (med betoning på liten) på sig att känna på hästen. Sedan dags för start - och en snygg nolla blev det! 
 
Andra ryttare i andra omgången, Philippe le Jeune på Rodrigos HH Rebozo. Ytterligare en nolla!
 
Den regerande olympiske mästaren Eric LamazeLe Jeunes Vigo d´Arsouilles fick noll fel.
 
Sist ut i andra omgången - Abdullah Al Sharbatly på Eric Lamazes kraftigt betslade Hickstead, som verkar vara en ganska het häst. Men nolla blev det!
  
Med andra ord nollade samtliga ryttare i andra omgången. Dags för andra hästbytet
 
Först ut i denna runda var Philippe le Jeune på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Det blev ytterligare en nolla - och nu ligger Philippe väldigt bra till inför sista hästen.
 
Nästa ryttare, Eric Lamaze på Pessoas HH Rebozo fick fem fel (ett ner plus ett tidsfel) som kan ha kostat honom en världsmästartitel. 
 
Abdullah Al Sharbatly på Le Jeunes stora Vigo d´Arsouilles. Han satte ytterligare en nolla - snyggt! Snacka om att Abdullah måste gräma sig över de åtta felen på egna hästen...
  
Sist ut i tredje omgången, Rodrigo Pessoa på Lamazes Hickstead. Och han nollade!
 
Dags för tredje och avgörande hästbytet!
 
Först ut i sista rundan var Eric Lamaze på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Han rev första hindret i trekombinationen, fyra fel, och slutar på sammanlagda nio fel.
 
Därefter Abdullah Al Sharbatly på Rodrigos HH Rebozo. Han stod länge och pratade med Rodrigo inför ritten, bra med många tips eftersom de får så kort tid på sig att känna på hästen. Och Abdullah nollade igen! Det betyder att han slutar på åtta fel och kommer att ta medalj!
 
Näst sist ut, Rodrigo Pessoa på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles. Men neeej, två hinder ner och åtta fel. Det ger sammanlagt 12 fel och troligtvis ingen medalj för stilryttaren Rodrigo. Hästen, som är av större modell, verkade lite trött.
 
Sist ut var ledande Philippe le Jeune på Lamazes Hicksted. Philippe höll nerverna i styr och satte sin fjärde nolla i finalen. Och som felfri rakt igenom är han verkligen en VÄRDIG VÄRLDSMÄSTARE. Efteråt kramade och pussade Le Jeune sin egen fantasiske Vigo. Snacka om segerlycka!


Läst 74646 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.