VM-kollen - Staffan Lidbeck vill se säkrare terränghinder

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


SEP
01
2014

Staffan Lidbeck vill se säkrare terränghinder


FOTO: Tomas Holcbecher och Anki Yngve
 
I lördags råkade Anna Hilton ut för ett otäckt rotationsfall under VM-terrängen. Ryttaren bröt armen på två ställen medan hästen Matrix W, mirakulöst nog, klarade sig oskadd. Förbundskapten Staffan Lidbeck är kritisk och menar att hindret borde ha haft utlösningsmekanism.
 

Det hinder där Anna och Matrix W föll orsakade problem för många ekipage. Den svenske förbundskaptenen anser att en stor miss av arrangören var att det inte var utlösningsbart.
– Den här typen av fall går många gånger att undvika. Hindret där Anna föll är ett typexempel på ett räcke som borde ha gett vika, menar han.
Så länge fälttävlan finns kommer det enligt Staffan hända att hästar hakar i och faller, oavsett om de är trötta eller inte.
– Hade hindret varit utlösningsbart så hade bommen fallit rakt ner. Då hade ekipaget behållit en del av kraften framåt i stället för att slå runt, säger han.

Förespråkar hårdare regler
På den här punkten är Staffan kritisk mot det internationella ridsportförbundet FEI. Där finns nämligen en del konservativa krafter som inte vill att man ändrar på fälttävlanssporten, av rädsla för att den ska tappa sin karaktär.
– Jag har föreslagit att åtminstone vi i Sverige ska införa nya regler, så att den här typen av hinder alltid är utlösningsbara. Alltså typ rättuppstående räcken och öppna oxrar.
Staffan förklarar att om banbyggaren har med många hinder med häckar på banan, där hästarna kan glida igenom, vänjer de sig vid det. Kommer det sedan plötsligt den här typen av fast räcke, då kan hästen missförstå och inte hoppa högt nog.
– Jag tror att vi måste vara beredda på att sporten behöver utvecklas. I banhoppningen förr fanns ju till exempel fasta stenmurar, men det slutade man med. Själv är jag övertygad om att man ändå kan bygga banor med väldigt bra karaktär.
  
Behöver lämna bubblan
Generellt tycker Staffan att vi inom ridsporten ibland lever lite som i en bubbla.
– Vi hänger ihop och säger att ”allt är så bra, vi tar så bra hand om våra hästar”. Och det gör ju de allra flesta, men vi behöver samtidigt fundera över hur de som INTE är i sporten tycker att den ser ut. Ibland är vi nog för långsamma med att anpassa oss efter dagens samhälle, säger han.
Ryttaren Dag Albert, som bor i England, berättar att man i Storbritannien använder utlösningsbara hinder i stort sett överallt där det går.
– Det funkar jättebra. Bommen kollapsar rätt ner, så hästen kan inte få den med sig eller skada sig på den. Sedan är det inte som en banhoppningsbom som ramlar lätt, det krävs rejäl kraft. Du är nästan i backen innan hindret kollapsar, men slipper rotationsfallen, säger han. 
  
Får anpassa ridningen
Det har varit mycket snack om det extremt tunga underlaget på terrängbanan i Haras du Pin i lördags, men det är Staffan Lidbeck inte lika kritisk till som ryttarna.
– Fälttävlan är en utomhussport, det gäller att anpassa sin ridning efter underlaget. En trend i dag är att underlagen nästan blir för bra, ryttare rider hela tiden på fibersand och liknande. Men det gäller att kunna läsa av vilket underlag det är på banan och att rida efter det, något som är en viktig del av sporten, menar han.
  
Anna och Matrix mår bra
Vad gäller Anna Hilton så berättar landslagets sjukgymnast Per Rehn att hon opererades under söndagen.
– Anna mår jättebra, jag pratade med henne tidigare, hon tyckte mest att det var tråkigt att ligga på sjukhus.
Enligt Per var det inte något komplicerat armbrott, men teamet på kliniken ville operera för att det skulle läka snabbt och bra.
– Efter fallet var Anna på väg upp till medicintältet, men hon insisterade på att få prata med tv först eftersom hon tyckte att hon mådde bra. När hon väl kom till läkaren sa han att ”vi ska nog titta mer på det här”. Anna tyckte att det var mesigt att åka till sjukhus, hon ville stanna kvar och se Dag i terrängen, säger Per.
Matrix W fick som tur var inga fysiska skador i fallet. Men att hästen får avsluta en tuff tävling med ett fall kan knappast vara optimalt. Vi frågar landslagets terrängtränare Jan Jönsson hur man tacklar detta.
– Normalt, när det händer en sådan här sak, låter man hästen gå en väldigt lätt tävling nästa gång. Kanske flera lätta tävlingar, för att den verkligen ska få tillbaka självförtroendet, förklarar han.
  
Text: Anki Yngve
 

Landslagets sjukgymnast Per Rehn. FOTO: Anki Yngve


Läst 17849 ggr


Fler inlägg

APR
28
2013

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 50192 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.Malin och Marcus Ehning pratar om banan.Även Jens och sedan Henrik får tips.

Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 50958 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Världscupfinal - nu kör vi!Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.
Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 44933 ggr Kommentarer Kommentera


Ankis senaste