25-åriga Patrick levde ut på terrängträning: "Var en otroligt lycklig stund för honom"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-05-25

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning: "Var en otroligt lycklig stund för honom"

När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade stort.
– Han bara älskade det, säger hon.

Text: Jennie Börs
Foto: Privat

Patrick (född 1997, e. Corleone u. Hyacinta ue. Consul) föddes i Holland och kom som 12-åring till Vendelsö Ridskola. Där lärde han många elever att rida under sina tio år i verksamheten. För tre år sedan kom han till sin nuvarande ägare Ulrika Rönn.
– Vad han gjort tidigare i livet vet vi inte riktigt, men på ridskolan var han en trygghet för många i hoppningen. Vendelsö Ridskola har en fantastisk hästhållning och filosofi kring hållbara hästar, många hästar når en hög ålder. Jag var Patricks beridare och när han skulle pensioneras vid 22 års ålder fick jag äran att köpa honom, säger Ulrika.

Terrängträning i present
Det bästa Patrick vet är att hoppa tillsammans med att galoppera över stock och sten i skogen. Inför hans 25-årsdag ville därför Ulrika ge valacken en alldeles speciell present. Hon kontaktade terrängtränare Helena Johnsson för en träning på Runsten.
– Han är en väldigt aktiv och arbetsglad häst, jag var i så fall mer orolig för min egen ålder än hans. Vi åkte dit och han bara älskade det. Patrick är en väldigt hinderklok häst, men för honom blev det lite nya utmaningar att klura på med fasta hinder, bank, vatten och coffin. Det var en otroligt lycklig stund för honom och skönt för mig att vara i Helenas trygga händer.
Förhoppningen är att komma ut på fler träningar i framtiden.
– Själv har jag ridit några terrängträningar i yngre ålder och jag tycker det är ett roligt sätt att träna på. Som ”tant” ska man ju helst inte trilla av, men jag gör det för hans skull. Det blir ju mycket adrenalin och jag själv gör gärna också om det.

"Ålder är bara en siffra"
För Patrick och Ulrika är det största målet med ridningen att ha roligt. Under sina tre år har ekipaget tränat utifrån ett veckoschema som innehåller flera olika aktiviteter. Allt från hopp- och dressyrträning till uteritter och promenader för hand.
– Jag har lagt upp ett system för varierad träning som jag inte viker ifrån och jag tror det är vad som gör att han fortsatt håller sig stark och smidig. Han får ett växlande arbete i kombination med vila och återhämtning. Sedan har jag så klart Vendelsö ridskola mycket att tacka för en hållbar häst, med allt de gjort för honom tidigare.
För Ulrika är Patricks ålder om 25 år bara en siffra. Hon menar att så länge han känns fräsch i kroppen, håller de i gång med de aktiviteter som faller dem i smaken.
– Jag brukar tänka att en sjukdom är en sjukdom, men en ålder är bara en siffra. Är hästen motiverad och fräsch finns det ingen anledning att inte låta dem göra saker som de tycker är kul. Jag älskar gamla hästar, de är fantastiskt kloka och sunda pärlor med livserfarenhet, säger Ulrika och tillägger:
– Sedan tänker jag givetvis på att anpassa träningen efter Patrick. Jag tar aldrig ut honom mer än han behöver, på hoppträning hoppar vi exempelvis alltid över sista rundan.


Mer i Hippson-TV

Hur man överlistar en ponny

Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Jesse Drent, från Nederländerna, har hittat lösningen. 


Sett 1777 ggr

Diesel berättar att livet är riktigt härligt – varje morgon

Quarterhingsten Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig och pustar och stönar högljutt. Se klippet – med ljud på!
Diesel bor på Pannkaksladan i Höganäs, en restaurang och besöksgård där det förutom hästar finns alpackor, får, getter, grisar, åsnor, höns och kaniner.
– Diesel har tävlat mycket med min dotter Amanda framför allt, och vunnit 12 SM-medaljer och några EM. Han är också en gammal avelshingst och har flera fina avkommor. Både han och hans avkommor har varit uttagna i landslaget. Nu är han pensionär och går mest runt och beundras här på gården. Han glänser guldig och vacker. Våra gäster älskar honom, berättar Ulrika Ekbloom.
– Då och då går han en runda på ponnyridningen. För han är inte bara guldfärgad, han har också ett hjärta av guld. En fantastisk häst, en på miljonen.


Sett 1541 ggr

När det går riktigt smidigt att knoppa

När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt när man samarbetar med sjuåriga hästen Instrumental, som gärna tar en tupplur i boxen samtidigt. 


Sett 2278 ggr

När man vill göra precis som mamma

Den amerikanska ryttaren Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden. De är uppväxta runt hästar och här visar en av dem sin talang från marken.
– Mina tjejer växer upp så fort och jag kan knappt vänta tills de rider bredvid mig. Jag hoppas att en av dem väljer dressyr, skriver Caroline.

Länk till klippet på Instagram


Sett 1479 ggr

Nicola Wilson njuter av familjens sällskap

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering. I ett nytt klipp visar hon upp hur hon umgås med sin familj och försöker göra det bästa av situationen. I klippet visar hon hur mycket bättre hon har blivit genom att röra armar och händer. 


Sett 770 ggr

Se klippet: Nicola Wilson på bättringsvägen

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering och kan nu så smått röra sina armar och händer. Hon hoppas att hon ska kunna vara en del av ridsporten i framtiden, men på vilket sätt återstår att se. "Jag kanske inte kan tävla på toppnivå längre", säger hon i klippet. 


Sett 1253 ggr

Se den rafflande omhoppningen

Det var verkligen en tajt kamp om hundradelarna när GCT Grand Prix avgjordes i Stockholm. Se klippet med den snabba omhoppningen där Henrik von Eckermann ställs mot vinnaren tyska Christian Ahlmann. Det skiljer endast 11 hundradelar mellan ekipagen.


Sett 573 ggr

Teamet hoppar med hästen i varje språng

Ibland är det nästan roligare att titta på de anhöriga till ryttarna på banan, än att se själva ritten i sig. När Peder Fredricson red All In på stadion i lördags hoppade hela teamet på Grevlunda med i varje språng. Missa inte de härliga segergesterna i slutet av klippet, när Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann LGCT. 


Sett 3220 ggr

Tips – så använder du flugspray utan att hästen bryr sig

Under sommaren är det många som använder insektsmedel till häst, men det är inte alla hästar som uppskattar ljudet från sprayflaskan. Louise delar med sig av ett värdefullt tips och visar hur du enkelt kan använda en diskborste med tvättsvamp, fylla på med flugmedel och sedan enkelt dra svampen över hästen. 


Sett 2732 ggr

När stor och liten upptäcker varandra

Det här lilla fölet (e. Mr Vain u. Prada Prescelly ue. Sandro Ace, äg/uppf. Helena Söderberg) som föddes natten till tisdagen fick tidigt i livet en speciell kompis. En liten stallmus var väldigt nyfiken på det senaste tillskottet bland hästarna.


Sett 5846 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.