400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-09-16

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.

I nyhetsinslaget har TV4 träffat Emily Stighall i Vilhelmina. När hennes häst drabbades av fång fanns den närmsta veterinären 14 mil bort. 
– Hon var tvungen att åka 14 mil, skriva ett recept, och åka tillbaka. Det kostade mig 4 500 kronor och henne en halv arbetsdag. Det är inte rimligt för djuret, inte för mig som djurägare eller för veterinären, säger Emily till TV4.

Vill se fler utbildningsplatser
Enligt Svensk djursjukvård saknas nästan 400 veterinärer i Sverige. Detta enligt deras branschrapport för 2018, som bygger på en undersökning bland medlemmarna och på uppgifter från Statistiska centralbyrån. Under det kommande året finns ett rekryteringsbehov av 346 veterinärer, varav 70 med specialistkompetens, samt 155 djursjukskötare. Branschorganisationen menar att det viktigaste för att lösa bristen är att skapa fler utbildningsplatser.

Har startat beredskapstelefon
Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. Jordbruksverket säger till TV4 att de vidtagit flera åtgärder för att försöka göra veterinäryrket mer attraktivt. De har bland annat startat en beredskapstelefon dit djurägare och ensamjobbande veterinärer kan ringa.
– Ska man ha obemannade stationer i glesbygden då måste man kanske ge djurägare någon slags villkorad läkemedelsanvändning. Att vi i alla fall kan ge smärtstillande i väntan på en veterinär, som kanske är fyra-fem timmar bort. Det är inte rimligt att våra djur ska stå med smärtor och plågas, säger Emily Stighall.

Till TV4 Nyheterna
Svensk djursjukvårds branschrapportMer i Hippson-TV

Varvar dressyrträningen med dans

Dressyrryttaren Elenore Simberg har sin bas i Skåne utanför Lund, där hon arbetar med utbildning och försäljning av dressyrhästar. 
Tillsammans med trettonåriga Dajhann (e. Quaterback) bestämde hon sig för att varva dressyrträningen med lite dans från marken. 
– Vi har ett speciellt band, han och jag, berättar hon. 


Sett 2753 ggr

Barbackagalopp i god balans

Den här lilla tjejen har verkligen bra balans! I en härlig galopp, barbacka på favorithästen, sträcker hon obekymrat ut armarna. Hur brukar ni träna för att hålla balansen?


Sett 2349 ggr

När man hittat en kompis i precis rätt storlek

Pitbullen Chance hittades vanvårdad och övergiven. Nu har han fått ett nytt hem, på The Peeps Foundation i USA. Det passar honom utmärkt, då han har en rad lekkamrater i samma storlek. Att de flesta av dem är miniatyrhästar verkar inte vara något problem. I klippet ovan visar minstingen Tank sin uppskattning. Se klippet nedan för mer info om hur The Peeps Foundation tar hand om övergivna och vanvårdade djur.


Sett 9343 ggr

Se Peders och "Charlies" omhoppning – pallplats i St Tropez

Peder Fredricson visade formen i Frankrike i helgen. I söndagens Grand Prix över 1,60-hinder blev han trea tillsammans med valacken Catch Me Not S. I klippet ovan kan ni se deras fina runda i omhoppningen, på tiden 38,86 sekunder. Steve Guerdat vann klassen.


Sett 1680 ggr

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 8524 ggr

Hoppsan! – så kan det gå när fokus är på ekipaget

Den här mannen har fokus helt och hållet på barnet i sadeln på ponnyn. Det slutar med att han står på huvudet, allt fångat på film. Se det roliga klippet och glöm inte ljudet och hör det hjärtliga skrattet.


Sett 11011 ggr

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 7258 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 17989 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1539 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 10474 ggr