400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-09-16

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.

I nyhetsinslaget har TV4 träffat Emily Stighall i Vilhelmina. När hennes häst drabbades av fång fanns den närmsta veterinären 14 mil bort. 
– Hon var tvungen att åka 14 mil, skriva ett recept, och åka tillbaka. Det kostade mig 4 500 kronor och henne en halv arbetsdag. Det är inte rimligt för djuret, inte för mig som djurägare eller för veterinären, säger Emily till TV4.

Vill se fler utbildningsplatser
Enligt Svensk djursjukvård saknas nästan 400 veterinärer i Sverige. Detta enligt deras branschrapport för 2018, som bygger på en undersökning bland medlemmarna och på uppgifter från Statistiska centralbyrån. Under det kommande året finns ett rekryteringsbehov av 346 veterinärer, varav 70 med specialistkompetens, samt 155 djursjukskötare. Branschorganisationen menar att det viktigaste för att lösa bristen är att skapa fler utbildningsplatser.

Har startat beredskapstelefon
Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. Jordbruksverket säger till TV4 att de vidtagit flera åtgärder för att försöka göra veterinäryrket mer attraktivt. De har bland annat startat en beredskapstelefon dit djurägare och ensamjobbande veterinärer kan ringa.
– Ska man ha obemannade stationer i glesbygden då måste man kanske ge djurägare någon slags villkorad läkemedelsanvändning. Att vi i alla fall kan ge smärtstillande i väntan på en veterinär, som kanske är fyra-fem timmar bort. Det är inte rimligt att våra djur ska stå med smärtor och plågas, säger Emily Stighall.

Till TV4 Nyheterna
Svensk djursjukvårds branschrapport

Mer i Hippson-TV

När man verkligen vill klia sig

Varmblodet Cisco ville verkligen klia sig, och tänkte att man får väl använda sig av det som finns i närheten. Den nya höbalen fick bli lösningen på problemet. Missa inte det härliga klippet! 


Sett 525 ggr

Margareta Sjödin har haft svårt att hitta en sadel – red pay and ride barbacka

Margareta Sjödin har haft mycket svårt att hitta en sadel till sitt tinker- och irish cob-sto Whitney. I helgen red de därför Medelsvår C barbacka, på en pay and ride.
– Det gick faktiskt bättre än det brukar göra när jag har sadel. Vi har precis börjat träna för tränare och det har gett resultat, säger Margareta.


Sett 3467 ggr

Frieserhästen Marisca och shettisen Minya har många talanger: "Entusiastiska i allt de gör"

Mikaela Jansson tränar sina hästar i frihetsdressyr genom positiv förstärkning. I hennes senaste Facebook-klipp visar friesern Marisca och shettisen Minya upp några av sina favoritövningar.


Sett 739 ggr

Video: Peders och "Allans" supersnabba omhoppning

Peder Fredricson satte full fart med H&M All In när det var dags för omhoppning vid världscuppremiären i Oslo. När de red över mållinjen var de snabbast av alla men en bom hade fallit och de slutade sexa, se omhoppningen i SVT:s farfyllda klipp.


Sett 623 ggr

När det spritter i hela kroppen

Det här lilla fölet, en mula, har så mycket spring i kroppen. Matte hörs skratta i bakgrunden åt den härliga livsglädjen som han utstrålar.


Sett 7981 ggr

Madde har ett riktigt hästjobb

19-åriga Madde Lundström gick ett naturbruksgymnasium med inriktning häst. Efter studenten har hon fått jobb på Flemminge gård som hästskötare. Hästnäringens nationella stiftelse har gjort en film där Madde berättar om sitt jobb och sina framtidsdrömmar. Ett riktigt hästjobb är ett där den anställda får vit och avtalsenlig lön, är försäkrad och jobbar i en trygg arbetsmiljö.


Sett 1905 ggr

Ponnyn som kastar boll med målet i sikte

Flera hästar tycker om att leka med bollar, men den här ponnyn har tagit det hela till nästa nivå. Han kan inte bara leka med bollen – han kan göra mål också! Kolla in det söta klippet!


Sett 3352 ggr

Tester av underlag ska minska skaderisken: ”Mäter vad hästen känner”

Under en tävlingsvecka, när flera hästar tävlar på samma underlag, är det viktigt att det är väl förberett och tas omhand under tiden. Detta för att kunna bibehålla en hög standard. Under EM i Rotterdam i somras träffade FEI den svenska forskaren Lars Roepstorff som berättade om den senaste utvecklingen inom tester av underlag på tävlingsarenor.
  
I detta klipp berättar Lars mer om hur underlaget kontrolleras för att leva upp till en viss standard – och visar en maskin som mäter vad hästen känner när hovarna landar på underlaget efter ett språng. Med hjälp av testerna vill man minimera risken för skador hos hästen, samtidigt som den ska kunna prestera. Missa inte det intressanta klippet!


Sett 1966 ggr

Putsa stövlarna som Beezie Madden

När den amerikanska toppryttaren Beezie Madden putsar stövlarna använder hon sig av så lite produkter som möjligt. I det här klippet visar hon hur hon, steg för steg, får den där riktigt glansiga finishen.


Sett 3486 ggr

När man är supersupersupertaggad på att få komma ut i hagen

Det här bedårande fölet, som i klippet bara är några dagar gammalt, tar internet med storm. Tehya och hennes mamma kunde inte komma ut i hagen dagen innan på grund av ett oväder. Så nu är fölungen verkligen ett litet energiknippe. Tehya och hennes mamma bor på Rainbow Meadows Equine Rescue i USA. De som driver stället tar hand om vanvårdade och övergivna hästar och ser till så att de kommer till bra hem i framtiden.


Sett 18988 ggr