400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-09-16

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.

I nyhetsinslaget har TV4 träffat Emily Stighall i Vilhelmina. När hennes häst drabbades av fång fanns den närmsta veterinären 14 mil bort. 
– Hon var tvungen att åka 14 mil, skriva ett recept, och åka tillbaka. Det kostade mig 4 500 kronor och henne en halv arbetsdag. Det är inte rimligt för djuret, inte för mig som djurägare eller för veterinären, säger Emily till TV4.

Vill se fler utbildningsplatser
Enligt Svensk djursjukvård saknas nästan 400 veterinärer i Sverige. Detta enligt deras branschrapport för 2018, som bygger på en undersökning bland medlemmarna och på uppgifter från Statistiska centralbyrån. Under det kommande året finns ett rekryteringsbehov av 346 veterinärer, varav 70 med specialistkompetens, samt 155 djursjukskötare. Branschorganisationen menar att det viktigaste för att lösa bristen är att skapa fler utbildningsplatser.

Har startat beredskapstelefon
Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. Jordbruksverket säger till TV4 att de vidtagit flera åtgärder för att försöka göra veterinäryrket mer attraktivt. De har bland annat startat en beredskapstelefon dit djurägare och ensamjobbande veterinärer kan ringa.
– Ska man ha obemannade stationer i glesbygden då måste man kanske ge djurägare någon slags villkorad läkemedelsanvändning. Att vi i alla fall kan ge smärtstillande i väntan på en veterinär, som kanske är fyra-fem timmar bort. Det är inte rimligt att våra djur ska stå med smärtor och plågas, säger Emily Stighall.

Till TV4 Nyheterna
Svensk djursjukvårds branschrapport

Mer i Hippson-TV

Ägaren till Stockby ridskola: "Inget lämnar det här stallet just nu"

TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en häst konstaterats ha EHV-1. Han berättar för reportern att personalen agerat precis som de ska och att inga hästar lämnar anläggningen och inga släpps in. Gittan Gröndahl, SVA, förklarar hur allvarligt läget är.


Sett 2058 ggr

Tiny Tink drömmer om att hjälpa tomten

Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm, för att få folk att donera så här i juletid. Den lilla ponnyn Tiny Tink drömmer om att få ingå i tomtens spann och hjälpa till att dela ut julklappar till alla behövande djur. Blir drömmen verklighet?


Sett 956 ggr

Sprallig men kommer när matte ropar

Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar, då är det stopp och inkallning som med den mest väldresserade hund. Vem mer kan skryta med sådan pli på sin häst?Sett 12247 ggr

Ponnyn Gino satsar allt – hoppar över ridhussargen

I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på. Gino satsar nämligen järnet och flyger över ridhussargen. Som tur är klarade han sig helt oskadd.
– Jag blev så chockad. Helt tom. Jag bara sprang till honom, säger Linnea.


Sett 23840 ggr

Årets hästskötare Roberto Scherneck hyllas: "Tacksam att ha honom som vän och i mitt team"

I förra veckan fick Roberto Scherneck ta emot utmärkelsen Årets hästskötare under Ryttargalan i Stockholm. Roberto arbetar hos fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt, och är både en kär vän och kollega. I somras gjorde han en heroisk insats när ryttarens hästbuss började brinna på motorvägen. SvRF har besökt Sara och Roberto, som berättar om sitt arbete och om den fruktansvärda tragedin.


Sett 1200 ggr

Om du ska ramla av hästen inne på banan – gör det med stil!

Vi börjar veckan med ett häftigt klipp från den tyska fotografen Volker Brandt. Det visar hur ryttaren Hermann Schäls häst Calinka nitar rejält under en tävling i Neustadt för en dryg vecka sedan. Inte någon kul händelse i sig, men visst sitter ryttaren av rätt snyggt? Dessutom behåller han lugnet och klappar sin häst, som snällt står kvar vid hindret!


Sett 25006 ggr

Scott Brash pensionerar topphästen: ”Har haft ett otroligt liv tack vare Sanctos”

Den brittiska hoppryttaren Scott Brash pensionerar sin topphäst Hello Sanctos. De har haft mängder med stora framgångar och har tagit flera mästerskapsmedaljer. Se det känslosamma klippet ovan, som ryttaren har delat med sig av i sociala medier.


Sett 1161 ggr

Longering med boll – en bra miljöträning

När Anette Thornberg kom till ridhuset för att longera fyraåriga Psencio (arabiskt fullblod e. RFI Farid ue. CE Magnum) låg det en stor boll där och skrämdes.
– Han tyckte först att det var lite olustigt. Så då tog jag helt enkelt med den i träningen under hela passet. Jag tror även han tyckte det var roligt, för han blev riktigt positiv och började associera bollen med något kul i stället. Vi kommer fortsätta framöver med lite andra roliga saker i vår träning.

Anette berättar att hon jobbar mycket med Psencio från marken och miljötränar honom för att bygga en stark häst, både fysiskt och mentalt.
– Vi försöker hitta på lite roliga saker tillsammans. 


Sett 5733 ggr

Två "svinbra" stallkompisar

Det här paret är lika omaka som charmiga. De är "grymt" bra kompisar trots att såväl storlek som allt annat skiljer dem åt. Visst är de "svinsöta" tillsammans?


Sett 2756 ggr

Vill ha duktigare ryttare och stabilare hästar till beridna högvakten

Vaktparaden i Stockholm är en tradition som försvaret gärna vill bevara. Men en tuffare trafiksituation, nervösare hästar och soldater som är ovana ryttare kan innebära stora utmaningar.
I ett nyhetsinslag från TV4 intervjuas Arne Wuolo, chef på kavalleriavdelningen vid Livgardet. Han vill göra beridna högvakten säkrare för både ryttare, hästar och åskådare. Se det intressanta inslaget från TV4.


Sett 6712 ggr