Aliwa, 4 år, rider sin shettis med bara halsrem: ”Idén kommer från henne själv”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2020-05-11

Aliwa, 4 år, rider sin shettis med bara halsrem: ”Idén kommer från henne själv”

I vintras skrev vi om Tanja Willyard och hennes fyraåriga dotter Aliwa, som då hade uppträtt tillsammans i mässpaddocken på Eurohorse med shetlandsponnyn Ängenäs Irish Coffee – kallad "Irrevirr". De fortsätter med frihetsdressyren, men numera rider även Aliwa på sin ponny. Och målet är att kunna göra det i bara halsrem, här berättar mamma Tanja mer.

Text: Anki Yngve
Foto: Privat

Hej Tanja, du och dottern har satt upp ett mål inför sommaren. Berätta!
– Till sommaren är målet att vi tillsammans ska rida i halsrem i paddocken. Jag vill att hon tidigt ska lära sig att kommunikationen inte sitter i bettet, utan att den är djupare. Det är en relation, en tillit och en fantastisk känsla att rida utan tyglar. 

Minns du hur ni kom ni på idén?
­
– Från början kommer det här med att låta henne rida i halsrem från henne själv. Redan för ett år sedan, när jag tog på bettet på honom, frågade hon mig varför han måste ha bett. Jag svarade att han inte behöver det, men att han då inte lyssnade på henne tillräckligt med det bettlösa träns hon provade ibland. 
– Nu har vi tack och lov kommit längre, i kombination med att jag tränar honom i frihetsdressyr och trickträning. Jag hade önskat att man, när man börjar lära sig rida, lärde sig använda kroppen och rösten mer som hjälper och inte fick höra "dra i tygeln". Det är inte den ridningen man använder när man har blivit bättre på att rida på högre nivå.
– Detta är något jag önskar att ridskolor blev ännu bättre på. Att visa att relationen är så fantastisk, med dessa otroliga djur vi får möjlighet att vara tillsammans med och lära oss av. 

Hur tränar ni Irrevirr i att bli riden med halsrem?
– Jag har ridit några av mina tidigare hästar med bara halsrem eller ingenting alls. Det som blir annorlunda nu är att jag inte rider ponnyn själv och kan träna på sitsens inverkan. Plus att jag samtidigt ska lära dottern hur hon ska göra. Nytt för alla tre med andra ord!
– Tekniken tränar jag in genom att använda mig av klickerträning och genom att gå bredvid honom. Jag lägger spöt mot bogen för att få honom att svänga och använder rösten plus halsrem för att han ska stanna. 

Detta är alltså något du tränar med dina egen dressyrhästar också?
– Ja, jag kommer på sikt att träna det med mina tre andra dressyrhästar. Men det är inget jag rekommenderar att testa rakt upp och ner om man inte har koll på vad man gör. Det är viktigt att träna in grunderna och att hästen lär sig vad du menar. 

Vid något tillfälle i klippet (se nedan, reds anm.) tar ponnyn Irrevirr en tugga gräs. Kan man lära en hungrig shettis att inte stanna och äta, när han inte ens har bett i munnen…?
– Absolut, det är inte konstigare att lära dem än att de inte får äta när man leder dem. Det är som sagt inte bettet som är kommunikationen, utan hur vi tränar våra hästar att lyssna på oss. Och i klippet är det bara andra gången vi tränar på detta.

Här är ett klipp från andra träningstillfället: 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av 🇸🇪Tanja Willyard 🇸🇪 (@kreativhasttraning.se)


Tidigare på Hippson.se:
Shettisen IrreVirr och Aliwa, 4 år, uppträdde på Eurohorse


Mer i Hippson-TV

Upptäckten av en hästsko på marken

Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen och den ligger där: en tappad hästsko. Eller ännu värre, skon sitter inte på hoven men är spårlöst borta i den stora sommarhagen.

Länk till klippet


Sett 1490 ggr

Bästa sällskapet vid frukosten

Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap från hästryggen. 


Sett 329 ggr

Hästen som gnäggar i sömnen: "En riktig livsnjutare"

Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen. Matte Helene Tungel delar med sig av härliga klipp.


Sett 1397 ggr

Hur man överlistar en ponny

Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Jesse Drent, från Nederländerna, har hittat lösningen. 


Sett 3476 ggr

Diesel berättar att livet är riktigt härligt – varje morgon

Quarterhingsten Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig och pustar och stönar högljutt. Se klippet – med ljud på!
Diesel bor på Pannkaksladan i Höganäs, en restaurang och besöksgård där det förutom hästar finns alpackor, får, getter, grisar, åsnor, höns och kaniner.
– Diesel har tävlat mycket med min dotter Amanda framför allt, och vunnit 12 SM-medaljer och några EM. Han är också en gammal avelshingst och har flera fina avkommor. Både han och hans avkommor har varit uttagna i landslaget. Nu är han pensionär och går mest runt och beundras här på gården. Han glänser guldig och vacker. Våra gäster älskar honom, berättar Ulrika Ekbloom.
– Då och då går han en runda på ponnyridningen. För han är inte bara guldfärgad, han har också ett hjärta av guld. En fantastisk häst, en på miljonen.


Sett 2896 ggr

När det går riktigt smidigt att knoppa

När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt när man samarbetar med sjuåriga hästen Instrumental, som gärna tar en tupplur i boxen samtidigt. 


Sett 2577 ggr

När man vill göra precis som mamma

Den amerikanska ryttaren Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden. De är uppväxta runt hästar och här visar en av dem sin talang från marken.
– Mina tjejer växer upp så fort och jag kan knappt vänta tills de rider bredvid mig. Jag hoppas att en av dem väljer dressyr, skriver Caroline.

Länk till klippet på Instagram


Sett 1708 ggr

Nicola Wilson njuter av familjens sällskap

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering. I ett nytt klipp visar hon upp hur hon umgås med sin familj och försöker göra det bästa av situationen. I klippet visar hon hur mycket bättre hon har blivit genom att röra armar och händer. 


Sett 828 ggr

Se klippet: Nicola Wilson på bättringsvägen

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering och kan nu så smått röra sina armar och händer. Hon hoppas att hon ska kunna vara en del av ridsporten i framtiden, men på vilket sätt återstår att se. "Jag kanske inte kan tävla på toppnivå längre", säger hon i klippet. 


Sett 1284 ggr

Se den rafflande omhoppningen

Det var verkligen en tajt kamp om hundradelarna när GCT Grand Prix avgjordes i Stockholm. Se klippet med den snabba omhoppningen där Henrik von Eckermann ställs mot vinnaren tyska Christian Ahlmann. Det skiljer endast 11 hundradelar mellan ekipagen.


Sett 611 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.