Alva Lander och Herbie – en dansade julklapp: "Alla tyckte att det var väldigt roligt"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2021-12-16

Alva Lander och Herbie – en dansade julklapp: "Alla tyckte att det var väldigt roligt"

När det vankades klubbmästerskap hos Hogsta dressyrryttare gjorde Alva Lander med sin Herbie Hancock Graftebjerg ett spontant framträdande. Iklädda en julklappskostym tog de sig an sitt kürrprogram och slutade på en fjärdeplats.

Text: Jennie Börs

Hej Alva! Ni tävlade KM utklädda till julklapp – hur kom du på idén?
– Jag anmälde mig kvällen innan faktiskt. Jag hade inte tänkt rida KM alls utan bestämde mig för att rida samtidigt som jag kom på idén att Herbie skulle passa perfekt som årets julklapp! Som tur var kunde jag efteranmäla mig, men jag kunde inte riktigt bestämma mig för vilket program jag skulle rida. Min kür har ett ganska svårt program och det var länge sedan vi tränade på det – men som tur var satt det på söndagen!

Hur gick det att rida med "paketdräkten"?
– Det var rätt svårt att rida inuti lådan, då den fastnade lite i sadeln och trycktes upp när jag travade så det var lite svårt att se. Annars gick det rätt bra!

Vilka reaktioner fick ni?
– Alla tyckte att det var väldigt roligt och Herbie var helnöjd!

Ni belönades med 71 procent i GP kür och red hem en fjärdeplats i KM – hur var känslan?
– Herbie hade så himla roligt! Det var länge sedan han visade upp sig för publik så han blev väldigt taggad av det. Egentligen var det rätt länge sedan vi red ett helt dressyrpass över huvud taget, vi rider mest ut och Herbie väljer lite vad han vill göra. Vissa dagar vill han göra piaff och passage, andra dagar vill han galoppera över fälten.

Herbie Hancock Graftebjerg (e. Blue Hors Hertug ue. Michellino) blir 20 år nästa säsong. Hur ser planerna ut för honom framöver?
– Just nu är Herbie "deltidspensionär". Jag hoppas att han vill tävla något i vår men jag kommer nog inte att rida något meeting, utan hålla mig till någon endagarstävling i närheten. Men allt beror på vad Herbie vill göra! Han bestämmer när han vill gå i pension och så länge han är pigg och glad så kommer jag fortsätta rida.


Mer i Hippson-TV

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar

Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet … Jag tror att alla skulle vilja ha med en Gunnar på ridturen, vad tror ni?

Se klippet på Instagram


Sett 1100 ggr

EU oroas över grym hästhantering på Island

Hippson har tidigare skrivit hästhanteringen på Island i samband med att ston töms på blod för att utvinna hormonet "pregnant mare serum gondatropin", förkortat PMSG. Nu har situationen i samband med att stona töms på blod blivit aktuell igen. Det efter att Animal Welfare Foundation 2021 var på Island och filmade den grymma hanteringen av ston på vissa blodfarmer.


Sett 4699 ggr

När man klarat hindret utan att riva – nästan …

När Emma Stadling red tioåriga SWB-valacken Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller? I ett inlägg på Instagram delar Emma med sig av ritten och bommen som faller långt efter att hon och hästen landat.
Emma är elev hos hoppryttaren Henrik Lannér. Hästen hon rider här ägs av Christian Sande. Hon och familjen äger själva tre hästar och Emma tävlar upp till 1,40.


Sett 3144 ggr

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

För två år sedan fick vi se Aliwa, då fyra år, rida shettisen IrreVirr i bara halsrem. I veckan har hon ridit mamma Tanja Willyards dressyrponny Chino – och även honom lotsar Aliwa fint runt utan träns.


Sett 5269 ggr

Gräset är alltid grönare på andra sidan

När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen. Ägaren? Hon verkar mest glad över att det var en lek han slutade med.

Länk till klippet


Sett 3221 ggr

Magisk ritt i svårslaget landskap

Det finns vackra platser att rida på – och så finns det vackra platser. Vyn över ett tulpanfält i solnedgången från en frieser är ju ändå inte så tokig. Var drömmer du om att få rida?

Länk till klippet


Sett 1099 ggr

Känslan när det är nybäddat

Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen verkar definitivt hålla med, när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Länk till klippet


Sett 2205 ggr

Den listiga stallkatten får skjuts överallt

Här har vi en stallkatt som har uppfostrat sin ryttare väl. Matilda Nordbäck, 11 år, och katten Majsan älskar att vara i stallet tillsammans. 
- Hon sitter gärna på Matildas rygg och åker med, berättar mamma Eva Nordbäck som delar med sig av klippet. 
Hos stall Maria Karlsson har Majsan tre andra kattkompisar som bor tillsammans i sadelkammaren, men att rida på Matildas rygg verkar vara favoritsysslan. 


Sett 2798 ggr

Pontus Hugosson och Katitzi hoppar in våren med rullskridskor

Äntligen dags för utesäsong! Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson är van vid terrängbanan. Men tillsammans med Katitzi tar de sig an ett par hinder i terrängen på ett lite annorlunda vis med rullskridskor. 


Sett 1063 ggr

När man inte riktigt har koll på benen …

Fyraåriga Naniki (e. Emir R ue. Valliant) har koll på benen när det kommer till hoppning intygar matte Anna Kerttu men i hagen kan det bli lite tokigt ibland.
– Hon hoppar fantastiskt bra men kan ha lite otur när hon tänker, säger Anna med ett skratt.
– Det är inte första gången hon kommer farande och underlaget inte riktigt bär.


Sett 5130 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk 
– Hitta dragspelskänslan

– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen 
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.