Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2024-04-02

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.

Det var efter sina tävlingsklasser i samband med League of Nations-meetinget i Ocala, USA som Brendan Wise delade sin 1,20-runda i sociala medier. Responsen blev stor och det ena klippet har delats över 6 500 gånger, fått lika många reaktioner och över 800 kommentarer. Klippet visar hur han lotsar sin häst Villanueva Conrad (född 2009, e. Covini Z – La Fe Jacamar), till vardags kallad "Lyric" genom tävlingsbanorna utan träns (se klippet överst i artikeln). Den amerikanska tidningen och nyhetssajten The Chronicle of the Horse har pratat med ryttaren.
– Lyric är en häst som inte behöver ridas utan träns, utan det är mer en personlig sträva för mig att se hur lång vi kan ta det. Kanske kan vi visa världen att det går att göra något annorlunda?, säger Brendan till nyhetssajten.

Hopptävlat sedan 2019
15-åriga Lyric är född i Argentina och köptes inledningsvis till Brendans fru Melanie Ferrio-Wise år 2021. De två klickade inte helt, varpå Brendan tog över valacken. Från början var inte målet att tävla hoppning utan träns, men när de gjorde sina första hopptävlingar 2022 insåg Brendan att ekipaget var konkurrenskraftiga. Med tiden har de tagit sig an allt större uppgifter än han trott de skulle och startat upp till 1,35-klasser, både med och utan träns.
– Jag kom ner hit till Ocala i vinter med målet att försöka vara mer konkurrenskraftig utan träns, att komma in i större klasser och större arenor utan träns. Det gick inte alltid perfekt, säger Brendan och lägger till:
– Den 1,20-metersrundan som verkligen har rest runt mycket var nog vår mest konkurrenskraftiga bana utan träns. Han hoppade spektakulärt, och jag gjorde inte många misstag.
Brendan har sin hästbakgrund i klassisk dressyr, reining och neutral horsemanship, så hopptävlat har han han enbart gjort sedan 2019. Tillsammans med sin fru Melanie driver han ett träningsföretag och de genomför även uppvisningar utan träns under namnet "Unbridled Wings".
– Uppvisningar utan träns är något jag har gjort sedan de tidiga dagarna i min karriär, troligen 2007. Jag höll på med västerländsk hästhantering med unga hästar på rodeos, musikfestivaler och expos.

Vill inspirera andra
Sitt arbete med Lyric ser Brendan som en förlängning av det arbete han och Melanie gjort genom uppvisningen "Unbridled Wings": att visa världen att ridning utan träns inte bara är möjlig, utan att det också kan vara konkurrenskraftigt. Hans förhoppning är att resan med Lyric ska inspirera andra.
– Det här är att visa en relation, ett förtroende och en förståelse mellan häst och ryttare som går bortom bara att rida med ett träns eller inte. Det är vad jag hoppas att folk ser när de ser oss, säger han och fortsätter:
– Jag vill komma dit att folk inte längre säger "är detta ett skämt?" Jag vill visa att det är ett sätt att vara med din häst som kan öppna nya dörrar och skapa nya möjligheter. Och vem vet? Kanske en dag kommer vi att se mer av detta i tävlingsvärlden. Det är i alla fall drömmen.

Källa: The Chronicle of the Horse


Mer i Hippson-TV

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10760 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9211 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2524 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6760 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6334 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1419 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2775 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5728 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 7248 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29934 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.