Anna-Carin och Glimt behöver inget huvudlag

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-02-26

Anna-Carin och Glimt behöver inget huvudlag

Anna-Carin Månsson fick höra att körning utan huvudlag och tömmar aldrig skulle gå. Det gav henne motivation i träningen.

Text: Annelie Eriksson

– Att få höra just de där orden ”det går aldrig” blir lite som extra en dos energi till min motivation, berättar Anna-Carin för Hippson.
Hästen i klippet heter Gull-Glimt och är en snart 13-årig nordsvensk bruksvalack. Han är hennes egna uppfödning, och hans mor Gull-Viva 22973, bor fortfarande kvar på gården.

Träning och tillit ligger bakom filmklippet
När Glimt var yngre hade han väldigt nära till flykt, något man inte kan tro när man ser klippet på honom. Anna-Carin berättar att m
ycket tid har spenderats på att få honom mentalt- och känslomässigt samlad och därmed en mer tänkande individ. 
– Det handlar absolut inte om att ta bort hästens egen vilja och personlighet, utan bara ta udden av hans flyktinstinkter, förklarar hon.
Mycket arbete ligger bakom tilliten, och som så många andra starka band mellan häst och ryttare ligger det mycket arbete från marken i grunden.
– Kortfattat kan man säga att ju bättre grund man lägger från marken, desto lättare blir sedan allt man gör i framtiden. 

Trivs utan bett och hjälptyglar
Att följa filosofin och göra sig oberoende av utrustning i möjligaste mån har blivit en röd tråd genom allt Anna-Carin gör. Därför var steget inte så långt till att även blanda in det i körningen.
– Jag är inte på något sätt emot användandet av bett, så länge det används på rätt sätt. Däremot håller jag inte med om att kontroll och säkerhet sitter i tyglar/tömmar och ett bett, utan i förståelsen för den situation jag försätter hästen i, förklarar hon och fortsätter: 
– Personligen ligger mitt brinnande intresse i att ha hästen så ”avklädd” som möjligt och tillsammans med en stor portion fantasi hitta på utmanande uppgifter som gör att vi tillsammans har roligt. 

Fler klipp om Anna-Carin och hennes hästar finns via hennes instagram @englimtavmig eller Facebook.

 


Mer i Hippson-TV

När fölet har mer spring i benen än sin mor

De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt. Här har vi ett litet föl som gärna springer runt och leker, samtidigt som mamman har fullt upp med att hålla koll på den busiga lilla hästen. Se det söta klippet!


Sett 3513 ggr

Grattis Casall 22 år – se nostalgiklippet

Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar och vinster på toppnivå.
I dag, den 13 april, fyller hingsten 22 år. Det firar vi genom att blicka tillbaka på hans avtackning, som ägde rum i Scandinavium 2017. Inte ett öga var torrt när Casall galopperade fram till publikens jubel. Se klippet från Gothenburg Horse Show!


Sett 2185 ggr

Evelyn och Akilles visar klurig bomövning

Evelyn Banffy och den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, gör mycket tillsammans i vardagen. Akilles är en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och tricktränas också. I det här klippet visar de att två bommar, och godis, är det enda som behövs för ett roligt träningspass.


Sett 5786 ggr

Tomas Erikssons dag i Mästarnas Mästare

I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk. Dessutom fick deltagarna följa med hem till Tomas gård och prova på att köra storbal. Hur det gick för Tomas i tävlingen? Se hela avsnittet HÄR.


Sett 2894 ggr

Så trillar man av i vattenhindret torrskodd

Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig – och med ett härligt skratt.


Sett 9067 ggr

Så får äntligen tävlingarna dra igång

Den här veckan startar tävlingarna upp igen efter EHV-1-utbrottet och stoppet som infördes på grund av det. Fortfarande råder det restriktioner med anledning av pandemin och tävlingarna är inte öppna för alla. Men förhoppningsvis blir det ändring på det snart. För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av en tävlingsdag – som en påminnelse helt enkelt.


Sett 1074 ggr

Ibland går det inte att rädda situationen – eller …

Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – det är imponerande.


Sett 11706 ggr

Mora Ridklubb dansar till förmån för Cancerfonden

Mora Ridklubb har tagit den populära Jerusalema Dance Challange till en ny nivå. Samtidigt som de samlar in pengar till cancerfonden. Se deras fina kadrilj i Hippson-TV. 


Sett 44442 ggr

När man får riktig fredagsfeeling

Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje. Se det härliga klippet med ljud på!


Sett 30524 ggr

Morgonyoga för fyrbenta

Så var det dags att ta tag i veckan igen efter påskledigheten. Varför inte mjukstarta med lite yoga, som Ruddi Rascal gör. Ruddi är fem år, född på självaste nationaldagen 2016. Han är en SWB-häst efter Cartier - Robin Z och ägs av sin uppfödare Lena Tillgren i Grästorp. Det är Lena själv som skickade in klippet till Hippson.
Ruddi Rascal har alltid varit en clown, full i trix och älskar när man skrattar åt honom – och han ger en massor av tillfällen att göra just det, skratta. I det smått tokiga klippet så vet jag inte vad han tänker, ny yogaställning eller så leker han struts, skriver Lena.
Till vardags går Ruddi ridgymnasiet på Flyinge tillsammans med sin ryttare Linnea Carlsson, som var den som fångade "yogapasset" på film.

 


Sett 5525 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rymt för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar
Avtalsfrihet råder gällande handpenning
Eva Johansson svarar
Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.