Anna-Carin och Glimt behöver inget huvudlag

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-02-26

Anna-Carin och Glimt behöver inget huvudlag

Anna-Carin Månsson fick höra att körning utan huvudlag och tömmar aldrig skulle gå. Det gav henne motivation i träningen.

Text: Annelie Eriksson

– Att få höra just de där orden ”det går aldrig” blir lite som extra en dos energi till min motivation, berättar Anna-Carin för Hippson.
Hästen i klippet heter Gull-Glimt och är en snart 13-årig nordsvensk bruksvalack. Han är hennes egna uppfödning, och hans mor Gull-Viva 22973, bor fortfarande kvar på gården.

Träning och tillit ligger bakom filmklippet
När Glimt var yngre hade han väldigt nära till flykt, något man inte kan tro när man ser klippet på honom. Anna-Carin berättar att m
ycket tid har spenderats på att få honom mentalt- och känslomässigt samlad och därmed en mer tänkande individ. 
– Det handlar absolut inte om att ta bort hästens egen vilja och personlighet, utan bara ta udden av hans flyktinstinkter, förklarar hon.
Mycket arbete ligger bakom tilliten, och som så många andra starka band mellan häst och ryttare ligger det mycket arbete från marken i grunden.
– Kortfattat kan man säga att ju bättre grund man lägger från marken, desto lättare blir sedan allt man gör i framtiden. 

Trivs utan bett och hjälptyglar
Att följa filosofin och göra sig oberoende av utrustning i möjligaste mån har blivit en röd tråd genom allt Anna-Carin gör. Därför var steget inte så långt till att även blanda in det i körningen.
– Jag är inte på något sätt emot användandet av bett, så länge det används på rätt sätt. Däremot håller jag inte med om att kontroll och säkerhet sitter i tyglar/tömmar och ett bett, utan i förståelsen för den situation jag försätter hästen i, förklarar hon och fortsätter: 
– Personligen ligger mitt brinnande intresse i att ha hästen så ”avklädd” som möjligt och tillsammans med en stor portion fantasi hitta på utmanande uppgifter som gör att vi tillsammans har roligt. 

Fler klipp om Anna-Carin och hennes hästar finns via hennes instagram @englimtavmig eller Facebook.

 


(Logga in för att skriva en kommentar)

Mer i Hippson-TV

Musketör pensioneras efter 16 år

Hästen Musketör har tjänstgjort vid Beridna högvakten i imponerande 16 år, han har deltagit i över 600 beridna vaktparader och inte haft en enda sjukdag. Vid en högtidlig ceremoni avtackades han nyligen av Föreningen Beridna högvakten och Försvarsmakten.


Sett 6711 ggr

Nostalgi från SVT: Se Jappeloup och Pierre Durand i Göteborg

Jappeloup de Luze är en av världshistoriens mest kända hopphästar. Jappeloupe reds av fransmannen Pierre Durand och tillsammans vann de individuellt guld i OS i Seoul. Det som gjorde Jappeloup så speciell var att han bara var 158 centimeter i mankhöjd och till hälften travare. I det här klippet från SVT får vi se den modige lille hästen i världscupfinalen 1988 i Göteborg, där ekipaget kom på andra plats.


Sett 12328 ggr

Fem saker du bör veta innan du dejtar en hästtjej

Hon kommer att vara sen och när hon väl dyker upp finns det en risk att hon har halm i håret. Hon pratar helst bara om sin häst och har ett lite annorlunda bordsskick... Med glimten i ögat listar Pontus Hugosson fem saker som du bör känna till innan du dejtar en ryttare.


Sett 15621 ggr

Fizzy Pop har hittat en väg ut – och in igen

Fizzy Pop är en svensk ridponny, 1,5 år gammal efter Leuns Velds Lord. Hon bor hos familjen Kyhlberg i Småland där det bedrivs uppfödning av SWB-hästar i mindre skala. Fizzy Pops små utflykter ut ur hagen har förbryllat familjen.
– Det känns tryggt med ett trästaket kring hästarna. Men Fizzy Pop tycks se det lilla grindhålet som en möjlig passage för att komma till sitt lyckofält bakom stenmuren, berättar matte Sandra.
– Hon har aldrig gått längre bort och det tog ett tag för oss att inse hur hon bar sig åt eftersom hon alltid var tillbaka i hagen igen. 


Sett 12487 ggr

Ibland måste man bara få dansa litegrann

I skogarna utanför Vimmerby håller ett härligt hästgäng till. Med humor får de vardagen att förlöpa lättare helt enkelt. Här är det Greta, fyra år, på shettisen Rosetta, Liv, sju år, på b-ponnyn Backebys Chess som tillsammans med Robin Johansson på Forcila bjuder på en liten dansuppvisning.


Sett 12419 ggr

När katten vill följa med på ridturen

På en gård i Uddevalla bor familjen Ambjörnsson med sina ponnyer. Här är det inte bara människorna som verkar ha ett intresse för hästar – utan även stallkatterna. Madeleine Ambjörnsson delar med sig av ett härligt klipp på dottern Linnea, hennes ponny Bosse och katten Wilda.


Sett 14303 ggr

När måndag morgon kommer alldeles för fort

Visst vill man bara dra täcket över huvudet och låtsas att det är helg en liten stund till. Måndag morgon är det kämpigt, kanske kan man göra som hästen här för att förlänga stunden i sängen. Alltså att äta i sömnen, fast det verkar ju inte helt oproblematiskt.


Sett 10904 ggr

När ridstövlarna är äldre än groomen

Patrik Kittel inser att hans favoritridstövlar hunnit bli riktigt gamla. Så gamla att han faktiskt har hästskötare i stallet som är yngre – något som får honom att skratta gott. Har du själv någon favoritsak i stallet som varit med riktigt länge?


Sett 10892 ggr

Nostalgi med Gladstone och E.T

Vad gör en legendar? Ja, det kan vara många saker, som att vinna den allra första världscupfinalen och sedan upprepa det ytterligare två gånger. Ryttaren som gjort just det heter Hugo Simon. Här bjuder SVT på klipp från Scandinavium där Hugo rider fantastiska Gladstone och E.T samt kommentar från Peder Fredricson.


Sett 15811 ggr

Skånska hästprofiler berättar i kortfilm

Flera stora hästprofiler och entreprenörer har sin verksamhet i sydöstra Skåne. I en nyproducerad kortfilm, som tagits fram av projektet Destination Häst, får vi träffa flera av dem och höra mer om varför de valt att bo i just Skåne. Se filmen här. 


Sett 16296 ggr