Annas supertips – hundkarda till hästens vinterpäls

Hippson-TV

Hästhantering

Publicerad: 2016-03-18

Har ni sett några vårtecken? Mitten på mars och lite ont om dem här än sålänge. Men vi har ett säkert! Pälsfällningen är igång på allvar. Det släpper i stora drivor och fastnar överallt. Men småfåglarna är glada över det exklusiva bomaterialet󾮗󾮜󾆺󾆻 Kardan kommer ifrån Dogman och är egentligen till hundar men funkar lika bra till häst i dessa tider. Modell är vår högdräktiga Poetics Brazil som bara har två veckor kvar till fölning. Därav den runda formen. #vårtecken #stenarvet

Publicerat av Stenarvets lantbruk och ponnyuppfödning den 15 mars 2016

Annas supertips – hundkarda till hästens vinterpäls

Våren är på ingång och många hästar fäller redan för fullt. Anna Molin, som driver Stenarvets lantbruk och ponnyuppfödning, visar i klippet ovan att en karda avsedd för hundar är utmärkt till att få bort hästens långa vinterpäls. Missa inte intervjun nedan – där hon berättar mer!

Text: Cajsa Ekström
  
Hej Anna, vilken smart idé! Brukar ni använda hundkarda när hästarnas vinterpäls ska bort?
– Detta är första året jag provar. Jag köpte kardan till våra border collie och efter att ha sett hur effektiv den var på deras fällande pälsar provade jag på ponnyerna. Och de älskade det! 
  
Vad har ni använt tidigare?
– Innan har jag använt ryktsten.
  
Vad tycker du är skillnaden mellan ryktstenen och den här kardan? 
- Det går mycket lättare, kardan går mer ner på djupet i de tjocka ponnypälsarna och får därför med sig mer löst hår i varje tag. Det sparar massor av tid och hästarna tycker att det är jätteskönt! Ett plus är att den var så billig, den kostar runt 60-70 kronor.

Om Anna Molin
"Jag och min man har ett lantbruk med köttdjur, vid sidan av detta föder vi upp connemaror och svensk ridponny i liten skala. Det blir ett till två föl om året. I filmen ser vi Poetics Brazil RP 1346, e. Poetic Justice ue. Pommac, som innan hon hamnade i avelsboxen har haft en karriär på hoppbanan. Hon väntar nu sitt fjärde föl e. Simbergs Hobnob och beräknas nedkomma om ett par veckor."
Stenarvets lantbruk och ponnyuppfödning 


Mer i Hippson-TV

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 764 ggr

Hoppsan! – så kan det gå när fokus är på ekipaget

Den här mannen har fokus helt och hållet på barnet i sadeln på ponnyn. Det slutar med att han står på huvudet, allt fångat på film. Se det roliga klippet och glöm inte ljudet och hör det hjärtliga skrattet.


Sett 1088 ggr

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 7008 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 17545 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1433 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 10227 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 13891 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 13078 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3972 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6853 ggr