Årets ridlärare är från Örestads RS

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-11-23

Årets ridlärare är från Örestads RS

Anette Liljegren heter hon och är ridlärare på Örestads Ryttarsällskap i Malmö, en anrik förening och ridskola med mycket verksamhet. I över 30 år har Anette Liljegren fått generationer av ryttare att fatta galoppen hos Örestads Ryttaresällskap. Nu får hon ta emot priset Årets ridlärare. - Nu gick min puls upp i 190. Så himla kul efter alla år, vilken kick! sa Anette Liljegren om beskedet. Hör henne berätta med verklig passion om arbetet som ridlärare och kärleken till hästarna.

Film: Svenska Ridsportförbundet
Foto: Nille Leander

Mötet med eleverna, hästarna och glädjen i att se dem lyckas, det är drivkraften i ridlärarjobbet, säger Anette Liljegren.
- Jag får så mycket energi av mina elever. Alla är så positiva när de kommer hit och för många är ridlektionen guldkanten på veckan. Då är det lätt att ge tillbaka också.
- Ridning handlar mycket om känsla. Lyckas jag förmedla den och få ryttare och häst att hitta varandra, att allting liksom faller på plats - det är helt magiskt. Det spelar ingen roll om det handlar om första galoppen eller svåra dressyrrörelser.

Men ridlärarjobbet handlar inte bara om ridning.
Anette hyllar sina 45 fyrbenta kollegor och månar om att de ska ha det bra på hästjobbet.
- I allt vi gör utgår vi från hästarna. Mitt jobb är att sprida hästkunskap och lära eleverna lyssna in varje häst. Alla har ju olika personligheter.

Anette är utbildad Svensk Ridlärare (SRL) 1. Under sina 30 år i yrket har hon sett ridlärarjobbet förändras rejält.
- Förr var det mer militära kommandon och vi pekade med hela armen. Idag möter vi både hästar och människor som individer och har en dialog på lektionerna. Det är viktigt att alla blir sedda.

Efter 30 år i yrket drivs Anette fortfarande av att utveckla verksamheten och prova nya grepp och ridsportgrenar. Hennes elever är mellan 7 och 75+. Nybörjare och rutinerade, elever med funktionsvariaton, seniorer och tävlingssugna.
- Vi är en riktig familjeklubb där generationer avlöser varandra och många har ridit för mig länge, det är fantastisk roligt.

Priset Årets ridlärare delas ut på Ryttargalan den 23 november på Grand Hôtel i Stockholm. Utmärkelsen finns för att lyfta det goda ledarskapet och delas ut av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Granngården. Priset är ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor och ett presentkort från Granngården med samma summa.

Maria Eriksson är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion som delar ut priset efter nomineringar till Ridsportförbundet.
- Vi är väldigt glada över att dela ut pris till Årets ridlärare. Vår svenska ridskola med sina professionella ridlärare är riktiga vardagshjältar som förtjänar att synas! Ridlärare och pedagoger som Anette är en förutsättning för framtidens hållbara ridsport.

Fakta Örestads Ryttaresällskap
Cirka 700 medlemmar och 350 ridande/vecka.
Cirka 45 hästar och ponnyer.
Sex anställda ridlärare.
Örestads RS är en av Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkta ridskolor. En kvalitetsmärkning där just utbildade ridlärare är en viktig kugge.

Mer i Hippson-TV

Är det ett snömonster? Nej, bara en häst som gör en snöängel

Vad tycker din häst om snö? Den här fuxen verkar tycka att det är rätt härligt och passar på att rulla sig ordentligt i det vita, tjocka pudertäcket. 


Sett 322 ggr

Aktiv hagverksamhet i en helt ny (hov)-dimension

Det finns stall- och haglösningar för att aktivera hästar under deras tid ute. Frågan är om det är någon som tagit det så långt att hästen själv sköter all service, in- och utsläpp, kanske inte utfodring men ändå. Vad blir nästa steg?


Sett 2471 ggr

När tävlingsbanan inte är nog …

Den här lilla ponnyn tycker inte att banan är lång nog, den vill galoppera längre och hoppar helt enkelt ut. Hur ryttaren ställer sig till initiativet kan man ju ana sig till.


Sett 7406 ggr

Det är hovskägget det hänger på …

När kocken Jonas Svensson lagar mat i TV4 njuter programledaren Jenny Strömstedt så det hörs. Men när han ska briljera med sina hästkunskaper, då blir det gapflabb i studion. Jonas förklaring av vad som skiljer kall- och varmblod åt är så rolig men kanske inte helt ologisk för den oinvigde.


Sett 4179 ggr

Pontus Hugosson snösatsar inför X-games

I en härlig fartfylld tolkningsfilm visar Pontus Hugosson och hans fina shetlandsponny upp det som är det absolut bästa med riktig vinter. Vacker vit snö, solsken och riktigt kul med en underbar liten ponny. Visst blir ni alla lite sugna på att tolka även om det inte är så avancerat som Pontus Hugosson visar upp?


Sett 967 ggr

När de tuffa tanterna tar över tyglarna

Man kan inte bli annat än glad när man ser den här rundan – eller tre rundor i en rundan – där tre damer med medelåldern 54 år tar sig an pay & cross-banan hos Åsby RF härom helgen. Det är Marie Nilsson som hörde av sig till Hippson och delade med sig av klippet. Det är efter att de tre ridit varsin felfri runda som de bestämmer sig för att avsluta tillsammans.


Sett 2953 ggr

Filmen Saving Mimosa har premiär – följer hästens liv från Portugal till Sverige

Lotta och Casimir Artmann bestämde sig för att rädda den portugisiska hästen Mimosa från slakt. Hösten 2020 kom stoet till sitt nya hem nära Höganäs i Skåne. Mimosa hade knappt haft någon kontakt med människor tidigare. Nu har Casimir och Lotta gjort en dokumentärfilm om hästens resa till att bli ridhäst i Sverige. Den 8 december har filmen premiär på Sagabiografen i Höganäs. Fler visningar väntas under nästa år. Se trailern ovan och läs mer om Mimosa och hennes ägare här
– Jag tycker att det här är en bra historia. Det är dels berättelsen om att rädda en vildhäst från slakt, och så hade ju Lotta sin dröm om att tämja en vildhäst. Det är två bra berättelser i en, sa Casimir när Hippson intervjuade honom i våras.


Sett 1973 ggr

Se klippet: Ridtravaren Lulu Face gör galoppiruett

Ridtravaren Lulu Face (född 2008, e. Jag de Belloet – Buvetier) har nått stora framgångar på dressyrbanan med Jessica Jakobsson i sadeln, vilket Hippson tidigare rapporterat om. Ryttaren har genom åren skolat ett flertal travhästar till ridhästar inom såväl hoppning som dressyr. Med Lulu Face har satsningen legat på dressyrbanan och sedan 2018 tävlar ekipaget på Medelsvår nivå. I det här klippet visar de upp en del av träningen hemma, när de övar på galoppiruetter. 
– Hon börjar bli starkare och starkare. Det är så sjukt kul att rida henne, säger ryttaren. 


Sett 5862 ggr

När man inte riktigt når upp …

När man är lite för kort i rocken för att lyckas trä på grimman på sin ponny. Då är det skönt att ha en vuxen till hands som kan hjälpa till med den sista knycken.

Till klippet på Instagram


Sett 1766 ggr

Står stadigt på benen – eller?

När vinterns första snö fallit passade mamma Cicci och dottern Thea i Åkersberga på att tolka efter fullblodet Afaal. Hur det gick kan ni se i klippet ovan. Alla klarade sig utan några skador. Däremot blev det många skratt, hälsar Matilda Mårdh som skickat in videon.
– Thea var lite stadigare på benen och Cicci var lite väl kaxig, skriver hon till Hippson. 


Sett 3210 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Utrustning
– Porträtt: Marie Johansson
– Ta steget till Medelsvår B

– Bättre känsla utan stigbyglar
– Så lägger du ett hovgips
– Vad vet vi om hästens ursprung?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.