Årets ridlärare är från Örestads RS

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-11-23

Årets ridlärare är från Örestads RS

Anette Liljegren heter hon och är ridlärare på Örestads Ryttarsällskap i Malmö, en anrik förening och ridskola med mycket verksamhet. I över 30 år har Anette Liljegren fått generationer av ryttare att fatta galoppen hos Örestads Ryttaresällskap. Nu får hon ta emot priset Årets ridlärare. - Nu gick min puls upp i 190. Så himla kul efter alla år, vilken kick! sa Anette Liljegren om beskedet. Hör henne berätta med verklig passion om arbetet som ridlärare och kärleken till hästarna.

Film: Svenska Ridsportförbundet
Foto: Nille Leander

Mötet med eleverna, hästarna och glädjen i att se dem lyckas, det är drivkraften i ridlärarjobbet, säger Anette Liljegren.
- Jag får så mycket energi av mina elever. Alla är så positiva när de kommer hit och för många är ridlektionen guldkanten på veckan. Då är det lätt att ge tillbaka också.
- Ridning handlar mycket om känsla. Lyckas jag förmedla den och få ryttare och häst att hitta varandra, att allting liksom faller på plats - det är helt magiskt. Det spelar ingen roll om det handlar om första galoppen eller svåra dressyrrörelser.

Men ridlärarjobbet handlar inte bara om ridning.
Anette hyllar sina 45 fyrbenta kollegor och månar om att de ska ha det bra på hästjobbet.
- I allt vi gör utgår vi från hästarna. Mitt jobb är att sprida hästkunskap och lära eleverna lyssna in varje häst. Alla har ju olika personligheter.

Anette är utbildad Svensk Ridlärare (SRL) 1. Under sina 30 år i yrket har hon sett ridlärarjobbet förändras rejält.
- Förr var det mer militära kommandon och vi pekade med hela armen. Idag möter vi både hästar och människor som individer och har en dialog på lektionerna. Det är viktigt att alla blir sedda.

Efter 30 år i yrket drivs Anette fortfarande av att utveckla verksamheten och prova nya grepp och ridsportgrenar. Hennes elever är mellan 7 och 75+. Nybörjare och rutinerade, elever med funktionsvariaton, seniorer och tävlingssugna.
- Vi är en riktig familjeklubb där generationer avlöser varandra och många har ridit för mig länge, det är fantastisk roligt.

Priset Årets ridlärare delas ut på Ryttargalan den 23 november på Grand Hôtel i Stockholm. Utmärkelsen finns för att lyfta det goda ledarskapet och delas ut av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Granngården. Priset är ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor och ett presentkort från Granngården med samma summa.

Maria Eriksson är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion som delar ut priset efter nomineringar till Ridsportförbundet.
- Vi är väldigt glada över att dela ut pris till Årets ridlärare. Vår svenska ridskola med sina professionella ridlärare är riktiga vardagshjältar som förtjänar att synas! Ridlärare och pedagoger som Anette är en förutsättning för framtidens hållbara ridsport.

Fakta Örestads Ryttaresällskap
Cirka 700 medlemmar och 350 ridande/vecka.
Cirka 45 hästar och ponnyer.
Sex anställda ridlärare.
Örestads RS är en av Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkta ridskolor. En kvalitetsmärkning där just utbildade ridlärare är en viktig kugge.

Mer i Hippson-TV

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 771 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 86 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 4870 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 6858 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29100 ggr

Rolf-Göran Bengtsson värmer upp inför världscupen – med hopprep

Oavsett idrott är uppvärmningen inför en träning viktig. Vi ryttare är ofta noga med att hästen successivt ska värmas upp i muskler och leder men inte lika noga med oss själva. För handen på hjärtat, hur ofta värmer du upp inför ridpasset? Några som gör det är teamet hos hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Något för oss övriga att inspireras av kanske?  


Sett 3001 ggr

Skogens konung gjorde entré under slädturen: "Gjorde ingen stor grej av det"

Ibland dyker det upp oväntat besök när man är i skogen – och precis det fick Peter Karlsson erfara under en snöig slädtur här om veckan. Slå på ljudet, se det härliga klippet och läs intervjun nedan!

Till klippet på Sya häst & naturs Facebook-sida


Sett 5309 ggr

Ålder är bara en siffra - se när John Whitaker vinner Six Bar i London

Trots att han börjar närma sig 70-årsstrecket kan han fortfarande utmana och ge de yngre ryttarna ett tufft motstånd. Vem pratar vi om, jo legenden John Whitaker förstås! Under London International Horse Show i december 2023 slog han vill med en vinst i publikfavoriten Six Bar där han tillsammans med hästen Sharid hoppade 1.90 centimeter. 


Sett 2068 ggr

[DIY] Gör mankskydd av gammal sadelpadd

Smarta och billiga lösningar för olika stall och utrustningsproblem finns det gott om bland landets alla hästägare. Här har Malin Römer gjort ett mankskydd av en gammal sadelpadd åt sin PRE-hingst Pinturero JCL som annars får skav. Se filmen hur hon fäst sadelpadden! 


Sett 1774 ggr

Nyårsgalopp på stranden

På stranden i Halmstad reds det på nyårsafton traditionsenligt en härlig nyårsgalopp. Ritten kallas "Svens nyårsritt" och förutom en härlig ritt skänks pengar till Hjärt- och lungfonden. Sven själv brukade rida med men han gick bort 2013 och nu genomförs ritten till hans minne. Det är Nina Stålnacke som delat med sig av klippet. Hennes dotter Klara red med på sin 22 år gamla ponny Primo Chania.


Sett 2178 ggr


Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.