Glädjespridarna Happy och Joy löshoppar: "Har så skön energi"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2021-10-14

Glädjespridarna Happy och Joy löshoppar: "Har så skön energi"

Linda Johansson löshoppade hästarna på gården i helgen. Högst betyg för dagen fick dock miniåsnan Joy, som tog sig an hindren med full energi precis som hennes bästa kompis, shettisen Happy.
– De är så roliga. Vi skrattade så vi tjöt, säger Linda. Läs mer om Happy och Joy nedan.

På Linda Johanssons gård utanför Hässleholm finns hästar, höns, grisar och kaniner – och det lilla alpackafölet som Hippson nyligen skrev om. För drygt ett år sedan hittade Linda en annons på Blocket. Ett åsneföl var till salu, bara tre mil bort.
– Jag har alltid drömt om att ha en åsna. Varför vet jag faktiskt inte riktigt, jag visste inte så mycket om dem mer än att de är fantastiskt söta, berättar Linda.
Hon kände att det var dags att slå till. Åsnan skulle inte minst bli ett fint sällskap till Lindas ögonsten, shetlandsponnyn Happy. Men när hon ringde säljaren uppstod ett problem.
– Säljaren berättade att åsnan också hette Happy! Du skojar, tänkte jag. Jag kunde ju inte ha två djur som heter Happy! Så vi döpte om åsnan till Joy. Happy och Joy blev snabbt bästa vänner och nu gör de allting tillsammans, de äter till och med ur samma skål, säger Linda.
Hon upplever att åsnor har en helt annan energi än hästar. De utstrålar ett lugn, även om Joy också älskar att busa. 
– De är ju inte flyktdjur på samma vis som hästar. Joy är helt ljuvlig. Nya unghästar som kommer till gården söker sig till Joy, för hon har så skön energi och är så lugn. Det är likadant med hundar som är lite hästrädda, de vill vara nära Joy. Hon är så godhjärtad.

"Går som en hund på gården"
Häromdagen löshoppades hästarna på gården. När de var klara fick också Happy och Joy prova.
– Vi sprang ett par varv med dem, jag peppade dem med rösten och de blev så taggade. Sedan släppte vi dem och då körde de vidare själva, varv efter varv tills de var helt utmattade. De är så roliga. Vi skrattade så vi tjöt.
Åsnestoet Joy är nu ett och ett halvt år. Linda tror att Joy kommer att vara för liten för att ridas, men förhoppningen är att hon ska kunna dra en liten vagn. 
– Nu går hon som en hund på gården, precis som shettisen Happy. Ibland försvinner de in i skogen men rasslar jag med matskålen och vrålar så galopperar de hem igen. Jag har fått frågan om jag vill sälja Joy, men det vill jag inte. Hon är ovärderlig för mig.


Mer i Hippson-TV

En ny vecka – full av nya möjligheter

Måndag och en helt ny vecka väntar. Tippa all skit på gödselstacken – och blicka framåt, allt kan bara bli bättre! Men du, låt bli att göra en volt tillsammans med skottkärran.


Sett 2678 ggr

Dufour och Cassidys seger-kür inför hemmapublik

Till världscuptävlingarna i Herning tog Cathrine Dufour med sig sin mångåriga tävlingspartner Atterups Cassidy. Ett lyckokast då de segrade i såväl GP som kür. Efter küren, där det blev stående ovationer, var Cathrine rörd.
– Det var fantastiskt. Han fyller 19 år om en månad och är helt unik. Han har varit med mig i elva år och har gett mig så det räcker, men det tycker han inte själv. Jag tog med honom hit så att kan får stå i centrum igen och så att han får visa publiken att han fortfarande kan och vill. Jag är överlycklig, säger hon till FEI.
Om det var Cassidys sista tävling kunde Cathrine inte svara på.
– Vi får se hur säsongen blir, jag gör kanske någon mer tävling med honom. Men det får bli han som bestämmer det, inte jag.


Sett 849 ggr

Hoppsan, det där var inte ett hinder!

Det här ekipaget fick en tuff runda i terrängen. Hästen snubblar vid ett hinder, men lyckas hitta balansen igen och fortsätter över nästa språng. Sedan svänger det, vilket inte var meningen. Som tur var gick allt bra.


Sett 4527 ggr

Ponnyn som gärna hjälper sin kompis

När man är liten får man vara smart. I alla fall om man är sugen på att nå de smaskiga löven högt upp i trädet. Den här ponnyn verkar inte ha något emot att ställa upp som pall, när hagkompisen geten vill klättra för att få sig en munsbit. 


Sett 8725 ggr

Charmig som en riktig enhörning

Hästar. Deras skönhet är slående, de är både kraftfulla och ädla och kan ha en utstrålning som får oss att häpna. Ja, det finns många sätt att beskriva dessa förtjusande djur som nästan känns som tagna ur en saga. Men ibland får vi se en helt annan sida av dem, eller hur? Sätt på ljudet och se klippet!


Sett 5951 ggr

Se när Henrik von Eckermann och King Edward vinner GCT

Fem ryttare tog sig till omhoppning under lördagens GCT i Samorin. En av dem var Henrik von Eckermann. Han startade sist med målet att vinna och säkra en biljett till superfinalen i Prag i november. Det lyckades han med, efter en imponerande snabb ritt på King Edward. Se den i klippet ovan och läs mer om klassen här.


Sett 4232 ggr

"Monny" är hagens retsticka

Matte Charlotte Olsson skickade in det här klippet på welsh mountainhingsten Wish Moon Walker som vallar sin kompis, welsh cobvalacken Wish Archangen, kallas Herr Gul, i hagen.
– Är man liten får man vara smart, skriver hon.
Charlotte berättar att Monny har sina knep för att sätta sig i respekt.
– En pinne fungerar ju fint. Ett annat är att utnyttja att Herr Gul är lite nervös och lättskrämd. Han smyger fram bakom honom och nyper honom i rumpan. Då blir Herr Gul rädd och flyttar sig.
Monny är till sättet mer som en hund än en häst. 
– Liten, kvick, smart och nyfiken med ett stort hjärta, mycket bus och humor.
Han är gärna med där det händer och Charlotte skickade med ännu ett klipp där han hjälper till att ströa lösdriften, se det nedan:


Sett 4364 ggr

Vem är roligast och vem tar du med till en öde ö?

Vem beundrar du mest och vem är bäst på att laga mat? Vilken hoppryttare kan somna när som helst och hur mycket tid tillbringar Henrik von Eckermann på gymmet egentligen? Under GCT i helgen svarade några av ryttarna på frågor om sina kollegor.


Sett 2500 ggr

När "Hälge" också vill vara med och tävla

Vid en tävling i USA nyligen fick de ett något oväntat besök. En älg sprang omkring på ett närliggande fält, kanske letade den efter framhoppningen. Hästarna verkar inte ha brytt sig, desto mer uppmärksamhet hos de tvåbenta på tävlingsplatsen.


Sett 4651 ggr

Ger ut självbiografi om livet på hästgården

Sophie Jahns självbiografi släpps den här veckan på Storytel. Tidigare i år kom hennes mamma ut med familjens berättelse i Händelserna på hästgården och nu berättar Sophie sin historia i Pappas flicka på hästgården.


Sett 3388 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ryggömhet kan bero på både yttre och inre faktorer
Mälaren Hästklinik svarar
Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.