Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”

Hållbara ryttare 3, del 5: Femte delen av serien Hållbara ryttare handlar om uppsutten träning. Den här gången hjälper forskaren Maria Terese Engell den svenska U25-talangen Cecilia Bergåkra, från Saab Team Sweden Dressage, med position och hjälpgivning.

Maria Terese Engell inleder med att poängtera att alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp. Och det gäller att vi hänger med själva för att kunna matcha hästarna:
– Vi har utvecklat hästar som är fantastiska atleter. Så om vi ska klara att förfina sporten i framtiden, då måste vi även börja ta hand om den individ som sitter upp på hästen. Det handlar som ryttare om att ta beslutet att vara i framkant och tänka nytt, att inte vara nöjd och göra som vi alltid har gjort.
  
Reglera tempot via positionen
I denna del av serien får vi se hur Maria Terese går vidare från den avsuttna träningen och hjälper Cecilia Bergåkra när hon rider, både med position och hjälpgivning.
– Ridpasset i dag var en ögonöppnare för mig. Just att korrigera bäckenet och hur jag placerar mina axlar och bröstet, och hur jag kan reglera tempot i hästen via det, säger Cecilia.
Hon red en lånehäst som var helt ny för henne och som blev spänd om ryttaren hamnade fel i sadeln. Exempelvis i galoppslutorna.
– När vi kunde korrigera det, och jag kunde sätta mig djupare i sadeln och lite fram med bröstet, då slappnade han av så att det blev mer harmoniskt.
  
Fötterna har stor betydelse
Maria Terese tittade mycket på hur Cecilia fördelade sin vikt på vänster fot. Forskaren upptäckte till exempel att ryttaren gärna vinklar den inåt så att knäet blir snett.
Avsuttet fick Bergåkra en ny sko till sig själv, med en sula som stabiliserar upp knäet så att hela det vänstra benet blir rakt och kan fördela vikten bättre.
– Och när jag red löste vi det med att vi bytte stigbyglar, så att stigbygeln pekade lite utåt vilket gjorde att jag lade mer vikt på utsidan av foten. Då fick jag en jämn fördelning i sadeln, säger Cecilia.
Hon menar att hon har lärt sig jättemycket om sin balans och sin sits av Maria Terese.
– Med de här metoderna kan jag fördela vikten så att jag inte puttar över bara till höger utan att båda sittbenen kan vara kvar i sadeln. Min vänstra sida får mer stöttning vilket leder till att jag får mycket bättre ridning och till att hästen får mer hållbar träning, förklarar Bergåkra.
  
Långsiktigt arbete
Cecilia behöver alltså jobba med hur hon fördelar vikten på sina två sittben, eftersom hon gärna glider över med sadeln till höger.
– Framöver kommer jag att vara väldigt noga med min sits. Jag ska försöka lära mig att sjunka ner mer och bli ett med hästen, säger hon och fortsätter:
– Den här analysen har förändrat ganska mycket. Bland annat har jag fått en aha-upplevelse i att jag lutar mig ganska mycket bakåt. Jag behöver komma fram lite, men ändå sitta rakt.
Korrigeringarna kommer hon kanske att få hålla efter resten av sitt liv.
– Det tar ett tag innan man blir en fullfjädrad ryttare, kroppen ändras och nya muskler ska byggas. Det får helt enkelt ta den tid det tar!

Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se


Mer i Hippson-TV

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 6745 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 16555 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1330 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 10031 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 13761 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 12961 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3906 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6818 ggr

Får + ponny = bästa vänner för alltid

Det spelar väl ingen roll hur man ser ut och vad man är så länge man är snäll och rolig att vara med. Som den här söta ponnyn som är bästa kompis med ett får.


Sett 8718 ggr

Ridskoleponnyn Laban stjärna i Petra Marklunds video

När artisten Petra Marklund nyligen släppte ny musik tog hon hjälp av Tyresö ryttarförening. Deras lektionsponny Laban medverkar i videon och även verksamhetschefen Nina Ström fick agera stuntman i galoppsekvensen då Petra Marklund inte ridit tidigare. 
– Laban var en filmstjärna långt över förväntningarna. Om jag hade vetat vad han skulle prova på så hade jag nog sagt att det skulle bli svårt men han ställde upp på varenda tagning i knölig terräng och med miljarder knott, Han stod lika stolt uppställd varje gång. Dessutom var vi i ett tätbebyggt område sent på kvällen och när jag red dit passerade tung högljudd trafik och han vände inte ett öra när vi gick där på vägen. Jag var otroligt stolt över honom, säger Nina.
Att vara med vid filminspelningar hör inte till vanligheterna men de hade varit med i en även veckan före.
– Vi tycker att det är kul när vi kan haka på lite annorlunda saker och visa våra fina ridskolehästar, säger Nina stolt.


Sett 8453 ggr