Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”

Hållbara ryttare 3, del 5: Femte delen av serien Hållbara ryttare handlar om uppsutten träning. Den här gången hjälper forskaren Maria Terese Engell den svenska U25-talangen Cecilia Bergåkra, från Saab Team Sweden Dressage, med position och hjälpgivning.

Maria Terese Engell inleder med att poängtera att alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp. Och det gäller att vi hänger med själva för att kunna matcha hästarna:
– Vi har utvecklat hästar som är fantastiska atleter. Så om vi ska klara att förfina sporten i framtiden, då måste vi även börja ta hand om den individ som sitter upp på hästen. Det handlar som ryttare om att ta beslutet att vara i framkant och tänka nytt, att inte vara nöjd och göra som vi alltid har gjort.
  
Reglera tempot via positionen
I denna del av serien får vi se hur Maria Terese går vidare från den avsuttna träningen och hjälper Cecilia Bergåkra när hon rider, både med position och hjälpgivning.
– Ridpasset i dag var en ögonöppnare för mig. Just att korrigera bäckenet och hur jag placerar mina axlar och bröstet, och hur jag kan reglera tempot i hästen via det, säger Cecilia.
Hon red en lånehäst som var helt ny för henne och som blev spänd om ryttaren hamnade fel i sadeln. Exempelvis i galoppslutorna.
– När vi kunde korrigera det, och jag kunde sätta mig djupare i sadeln och lite fram med bröstet, då slappnade han av så att det blev mer harmoniskt.
  
Fötterna har stor betydelse
Maria Terese tittade mycket på hur Cecilia fördelade sin vikt på vänster fot. Forskaren upptäckte till exempel att ryttaren gärna vinklar den inåt så att knäet blir snett.
Avsuttet fick Bergåkra en ny sko till sig själv, med en sula som stabiliserar upp knäet så att hela det vänstra benet blir rakt och kan fördela vikten bättre.
– Och när jag red löste vi det med att vi bytte stigbyglar, så att stigbygeln pekade lite utåt vilket gjorde att jag lade mer vikt på utsidan av foten. Då fick jag en jämn fördelning i sadeln, säger Cecilia.
Hon menar att hon har lärt sig jättemycket om sin balans och sin sits av Maria Terese.
– Med de här metoderna kan jag fördela vikten så att jag inte puttar över bara till höger utan att båda sittbenen kan vara kvar i sadeln. Min vänstra sida får mer stöttning vilket leder till att jag får mycket bättre ridning och till att hästen får mer hållbar träning, förklarar Bergåkra.
  
Långsiktigt arbete
Cecilia behöver alltså jobba med hur hon fördelar vikten på sina två sittben, eftersom hon gärna glider över med sadeln till höger.
– Framöver kommer jag att vara väldigt noga med min sits. Jag ska försöka lära mig att sjunka ner mer och bli ett med hästen, säger hon och fortsätter:
– Den här analysen har förändrat ganska mycket. Bland annat har jag fått en aha-upplevelse i att jag lutar mig ganska mycket bakåt. Jag behöver komma fram lite, men ändå sitta rakt.
Korrigeringarna kommer hon kanske att få hålla efter resten av sitt liv.
– Det tar ett tag innan man blir en fullfjädrad ryttare, kroppen ändras och nya muskler ska byggas. Det får helt enkelt ta den tid det tar!

Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se

Mer i Hippson-TV

Har cykelkorgen laddad med mat – nu är det dags att fodra!

Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått (och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg?). När en häst har ätit sin portion rullar vi vidare till nästa. Se det söta klippet!


Sett 1125 ggr

Startar veckan med ett lerbad

Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad? 


Sett 1551 ggr

Mulle Meck visar sin fina hoppförmåga

För fem år sedan överraskades medlemmarna vid Lund civila ryttarförening när mulan Mulle Meck oväntat föddes. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen. Maria Sånesson, från Skånes ridsportförbund, är hans stolta ägare.
Han mår fint, blev fem år nu vid årsskiftet och är både inkörd och inriden. Till vardags brukar han jaga sin hagkompis och de busar med varandra för jämnan. Hans bästa kompis är en hopphäst på 175 cm, berättar Maria.


Sett 7787 ggr

Svenskarna i Belgien om EHV-1: "Vi är jätterädda för det"

SVT har intervjuat de svenska ryttarna Angelica Augustsson och Sofia Westborg som båda är baserade i Belgien. De berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1, efter det stora utbrottet i Valencia. Angelica visar bland annat att de har byggt ett karantänstall för att kunna separera hästar som har tävlat i Oliva i Spanien. Båda är oroliga för att få in smittan i den egna verksamheten.
– Det skulle naturligtvis vara en katastrof, säger Sofia till
SVT.


Sett 2493 ggr

"Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"

Här har vi en busig häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"


Sett 3679 ggr

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 2073 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 36496 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 23649 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3446 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 18372 ggr
Senaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.