Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”

Hållbara ryttare 3, del 5: Femte delen av serien Hållbara ryttare handlar om uppsutten träning. Den här gången hjälper forskaren Maria Terese Engell den svenska U25-talangen Cecilia Bergåkra, från Saab Team Sweden Dressage, med position och hjälpgivning.

Maria Terese Engell inleder med att poängtera att alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp. Och det gäller att vi hänger med själva för att kunna matcha hästarna:
– Vi har utvecklat hästar som är fantastiska atleter. Så om vi ska klara att förfina sporten i framtiden, då måste vi även börja ta hand om den individ som sitter upp på hästen. Det handlar som ryttare om att ta beslutet att vara i framkant och tänka nytt, att inte vara nöjd och göra som vi alltid har gjort.
  
Reglera tempot via positionen
I denna del av serien får vi se hur Maria Terese går vidare från den avsuttna träningen och hjälper Cecilia Bergåkra när hon rider, både med position och hjälpgivning.
– Ridpasset i dag var en ögonöppnare för mig. Just att korrigera bäckenet och hur jag placerar mina axlar och bröstet, och hur jag kan reglera tempot i hästen via det, säger Cecilia.
Hon red en lånehäst som var helt ny för henne och som blev spänd om ryttaren hamnade fel i sadeln. Exempelvis i galoppslutorna.
– När vi kunde korrigera det, och jag kunde sätta mig djupare i sadeln och lite fram med bröstet, då slappnade han av så att det blev mer harmoniskt.
  
Fötterna har stor betydelse
Maria Terese tittade mycket på hur Cecilia fördelade sin vikt på vänster fot. Forskaren upptäckte till exempel att ryttaren gärna vinklar den inåt så att knäet blir snett.
Avsuttet fick Bergåkra en ny sko till sig själv, med en sula som stabiliserar upp knäet så att hela det vänstra benet blir rakt och kan fördela vikten bättre.
– Och när jag red löste vi det med att vi bytte stigbyglar, så att stigbygeln pekade lite utåt vilket gjorde att jag lade mer vikt på utsidan av foten. Då fick jag en jämn fördelning i sadeln, säger Cecilia.
Hon menar att hon har lärt sig jättemycket om sin balans och sin sits av Maria Terese.
– Med de här metoderna kan jag fördela vikten så att jag inte puttar över bara till höger utan att båda sittbenen kan vara kvar i sadeln. Min vänstra sida får mer stöttning vilket leder till att jag får mycket bättre ridning och till att hästen får mer hållbar träning, förklarar Bergåkra.
  
Långsiktigt arbete
Cecilia behöver alltså jobba med hur hon fördelar vikten på sina två sittben, eftersom hon gärna glider över med sadeln till höger.
– Framöver kommer jag att vara väldigt noga med min sits. Jag ska försöka lära mig att sjunka ner mer och bli ett med hästen, säger hon och fortsätter:
– Den här analysen har förändrat ganska mycket. Bland annat har jag fått en aha-upplevelse i att jag lutar mig ganska mycket bakåt. Jag behöver komma fram lite, men ändå sitta rakt.
Korrigeringarna kommer hon kanske att få hålla efter resten av sitt liv.
– Det tar ett tag innan man blir en fullfjädrad ryttare, kroppen ändras och nya muskler ska byggas. Det får helt enkelt ta den tid det tar!

Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Muzze har kommit på ett partytrick: ”Han är en riktig buse”

Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, valacken Li Special har kommit på ett alldeles eget ”partytrick” – att öppna boxdörren för att komma åt maten utanför. Se klippet ovan.

Emmie berättar att Li Special, som kallas Muzze, ständigt är hungrig och rätt rund om magen.
– Vi vet inte riktigt hur han har listat ut detta, men han är en riktig buse. För att hålla honom i boxen stänger vi nu gallret så att han inte kommer åt pluppen för att öppna dörren. Han går ute i hage hela dagarna med sina tre kompisar och kommer in sist av alla, säger hon.
  


Sett 26 ggr

Fiska in godisbiten som ett riktigt proffs

När matte lägger en godisbit lite på håll är den här hästen inte sen med att enkelt "fiska in" den. Allt som behövs är ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.


Sett 1231 ggr

Så här rör sig en fyraåring för 13 miljoner

I helgen var det dags för P.S.I-auktionen i Tyskland, som i år firade 40-årsjubileum med försäljningsrekord. 49 hästar såldes för sammanlagt över 19 miljoner euro.
  
Den dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold (e. Vivaldi – Fürst Romancier) som gick för 1,3 miljoner euro. Det motsvarar cirka 13 695 000 svenska kronor. Köpare var Grand Ducal Dressage i Luxemburg. Frederic Wandres kommer att fortsätta rida hingsten med målet att kvala till unghäst-VM, skriver
Eurodressage.


Sett 16149 ggr

Löshoppning 2.0 – så tränar Giorgio Pagliaro

Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar. Här är det hästen Zeus som visar upp sina talanger. 


Sett 1471 ggr

Från Friends-vinnare i dressyr till ”hopp-ponny”

För en vecka sedan vann danska dressyrstjärnan Cathrine Dufour och hennes Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends arena, före självaste Isabell Werth på Weihegold. Ett par dagar senare rapporterade vi att Cathrine inleder ett samarbete med hoppryttaren Rasmine Roesdahl Laudrup, de kommer att träna tillsammans och har köpt ett par hopphästar ihop.
  
Att samarbetet inspirerar ger Catherine prov på i sociala medier, i klippet ovan får vi se härliga topphästen Cassidy skutta över ett par småhinder. Hellre än bra kanske, men visst ser han rätt nöjd ut?
  
Mattes kommentar på Instagram är:
"Last weekend TOP10 winner... Today jumping pony 😂🦄 @rasminelaudrup tried to learn us a few tricks, but Cassidy had his own idea about how to do it 😂⚡️ #dufourdressage #havefun #tophorse #newjumpingprospect?"Sett 3175 ggr

När frisören fixar den perfekta häst-frisyren

Att ha håret uppsatt i en "hästsvans" har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni? Se klippet ovan!


Sett 1681 ggr

Polishästen Jake dricker te varje morgon

Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor – han älskar te. Varje morgon bjuder de tvåbenta kollegorna honom på en kopp och han reser sig inte upp ur "sängen" förrän han har druckit upp varje droppe! Se det söta klippet ovan. 


Sett 3411 ggr

Pensionerade topphästarna njuter i gröna hagar

På "Madden Mountain" får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus dygnet runt. Hör toppryttaren Beezie Madden berätta mer om sin filosofi – och se hästarna njuta till fullo av pensionen i det här härliga klippet.


Sett 6191 ggr

Tobbe Larssons hästar ”sjunger” i reklamfilmer på tv: ”Det gläder mig”

Tobbe Larsson firar som bekant 20 år som hästartist. Nu har hans fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer att visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!


Sett 3456 ggr

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.


Sett 7648 ggr