Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”

Hållbara ryttare 3, del 5: Femte delen av serien Hållbara ryttare handlar om uppsutten träning. Den här gången hjälper forskaren Maria Terese Engell den svenska U25-talangen Cecilia Bergåkra, från Saab Team Sweden Dressage, med position och hjälpgivning.

Maria Terese Engell inleder med att poängtera att alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp. Och det gäller att vi hänger med själva för att kunna matcha hästarna:
– Vi har utvecklat hästar som är fantastiska atleter. Så om vi ska klara att förfina sporten i framtiden, då måste vi även börja ta hand om den individ som sitter upp på hästen. Det handlar som ryttare om att ta beslutet att vara i framkant och tänka nytt, att inte vara nöjd och göra som vi alltid har gjort.
  
Reglera tempot via positionen
I denna del av serien får vi se hur Maria Terese går vidare från den avsuttna träningen och hjälper Cecilia Bergåkra när hon rider, både med position och hjälpgivning.
– Ridpasset i dag var en ögonöppnare för mig. Just att korrigera bäckenet och hur jag placerar mina axlar och bröstet, och hur jag kan reglera tempot i hästen via det, säger Cecilia.
Hon red en lånehäst som var helt ny för henne och som blev spänd om ryttaren hamnade fel i sadeln. Exempelvis i galoppslutorna.
– När vi kunde korrigera det, och jag kunde sätta mig djupare i sadeln och lite fram med bröstet, då slappnade han av så att det blev mer harmoniskt.
  
Fötterna har stor betydelse
Maria Terese tittade mycket på hur Cecilia fördelade sin vikt på vänster fot. Forskaren upptäckte till exempel att ryttaren gärna vinklar den inåt så att knäet blir snett.
Avsuttet fick Bergåkra en ny sko till sig själv, med en sula som stabiliserar upp knäet så att hela det vänstra benet blir rakt och kan fördela vikten bättre.
– Och när jag red löste vi det med att vi bytte stigbyglar, så att stigbygeln pekade lite utåt vilket gjorde att jag lade mer vikt på utsidan av foten. Då fick jag en jämn fördelning i sadeln, säger Cecilia.
Hon menar att hon har lärt sig jättemycket om sin balans och sin sits av Maria Terese.
– Med de här metoderna kan jag fördela vikten så att jag inte puttar över bara till höger utan att båda sittbenen kan vara kvar i sadeln. Min vänstra sida får mer stöttning vilket leder till att jag får mycket bättre ridning och till att hästen får mer hållbar träning, förklarar Bergåkra.
  
Långsiktigt arbete
Cecilia behöver alltså jobba med hur hon fördelar vikten på sina två sittben, eftersom hon gärna glider över med sadeln till höger.
– Framöver kommer jag att vara väldigt noga med min sits. Jag ska försöka lära mig att sjunka ner mer och bli ett med hästen, säger hon och fortsätter:
– Den här analysen har förändrat ganska mycket. Bland annat har jag fått en aha-upplevelse i att jag lutar mig ganska mycket bakåt. Jag behöver komma fram lite, men ändå sitta rakt.
Korrigeringarna kommer hon kanske att få hålla efter resten av sitt liv.
– Det tar ett tag innan man blir en fullfjädrad ryttare, kroppen ändras och nya muskler ska byggas. Det får helt enkelt ta den tid det tar!

Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Putsa stövlarna som Beezie Madden

När den amerikanska toppryttaren Beezie Madden putsar stövlarna använder hon sig av så lite produkter som möjligt. I det här klippet visar hon hur hon, steg för steg, får den där riktigt glansiga finishen.


Sett 1036 ggr

När man är supersupersupertaggad på att få komma ut i hagen

Det här bedårande fölet, som i klippet bara är några dagar gammalt, tar internet med storm. Tehya och hennes mamma kunde inte komma ut i hagen dagen innan på grund av ett oväder. Så nu är fölungen verkligen ett litet energiknippe. Tehya och hennes mamma bor på Rainbow Meadows Equine Rescue i USA. De som driver stället tar hand om vanvårdade och övergivna hästar och ser till så att de kommer till bra hem i framtiden.


Sett 5436 ggr

Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”

Hoppryttaren Erica Johansson tycker att det är viktigt att bygga en relation till sina hästar. Häromdagen tog hon det hela ett steg längre – och hoppade upp på sin tävlingshäst utan både sadel och träns. Här berättar hon mer om hur hon förverkligat drömmen.


Sett 3402 ggr

Dags för världscuppremiär – minns ni förra årets superstart?

I helgen är det äntligen dags. Världscupsäsongen drar i gång och precis som förra året går första omgången i Oslo. Ni minns väl hur bra det gick förra året? Då vann Douglas Lindelöw och Zacramento. I år är Douglas tillbaka i Norge. På plats finns även Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek. Angelica Augustsson rider kringklasserna. SVT sänder direkt från alla världscuptävlingar i hoppning.


Sett 1133 ggr

Massor av fjordingar i ett spann

Här är ett ekipage med fjordingar i mängd – hinner ni räkna? Annars kan vi avslöja facit, hela tolv stycken är det, visst ser det läckert ut!


Sett 5139 ggr

Morgontrött? Ja, vissa mer än andra...

Äntligen är det måndag och en helt ny vecka! Men det är inte alla som studsar upp ur sängen fulla av energi på morgonen. Den här söta pållen vilar mulen i stallströet och har inga planer på att aktivera sig. Och visst ser det mysigt ut? Se klippet från den norska ryttaren Sandra Landås.


Sett 5510 ggr

Europamästarens hopp-elev får (nästan) en flygtur

Att man tränar för en av världens bästa ryttare är ingen garanti för att det aldrig går snett. Det här "fail-klippet" är upplagt av självaste Martin Fuchs från Schweiz, som vann individuellt guld på EM i Rotterdam i somras tillsammans med Clooney.
  
Instagram kommenterar Martin stilstudien på sin elev med ”Training by Fuchs!” och diverse emojis. Vi kan alltså konstatera att han har både humor och självdistans, den där Europamästaren!


Sett 8692 ggr

Därför är zebrafölet Tira svart med vita prickar

För några veckor sedan tog ett prickigt zebraföl vid namn Tira internet med storm. Att fölet är svart med vita prickar, i stället för klassiskt zebrarandigt, beror på en pigmentrubbning – i klippet ovan beskrivs genetiken bakom fenomenet. Dessutom bjuds vi på flera härliga bilder och på filmklipp med sötheten i egen hög "person".


Sett 4354 ggr

Patrik Kittel om GP-hästen: ”Ska kunna sträcka ut halsen precis som en unghäst”

Grand Prix, del 1: Det har äntligen blivit dags för den fjärde och sista säsongen av Patrik Kittels filmade utbildningsserie. Denna gång handlar det om den allra högsta tävlingsnivån, som Patrik vill avdramatisera lite grann.
– Vi ska jobba med det alla tror är det svåraste, men som jag ska försöka bevisa är lätt – Grand Prix! utbrister han.


Sett 43 ggr

Dags för Nations Cup-final – kolla in terrängbanan

Årets Nations Cup-final i fälttävlan avgörs i Boekelo, Nederländerna, i helgen. Sverige har ett lag på plats. Kolla in terrängbanan i klippet från arrangören. 


Sett 1429 ggr