Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-04-04

Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

14-åriga Cecilia Bergåkra Berglund är nu historisk, som den yngsta ryttaren genom tiderna att rida Grand Prix i Sverige.
– Det är det roligaste jag har gjort någonsin. Men det är bara början – ett delmål på vägen mot de stora mästerskapen, säger hon.

Text: Ida Röök
  
Cecilia Bergåkra Berglund kvalade till Grand Prix tidigare i vintras och i helgen var det alltså dags att debutera, på Strömsholm, med stora delar av den svenska dressyreliten på plats. Tillsammans med sitt sto Duschesse fick hon till ett fint kürprogram som gav 63,958 procent.
– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, absolut, målet var att bli godkänd i min första GP-start. Jag kan knappt beskriva känslan i ord, det har varit så himla roligt. När jag red ut från banan ville jag att publiken skulle ropa ”en gång till, en gång till!”, säger Cecilia.
  
Inte nervös
Att värma upp sida vid sida med flera elitryttare var inget som påverkade henne.
– Jag rider helt utan press och har väldigt svårt för att bli nervös, så det hade ingen betydelse för mig. De jag red med är ju min mammas kompisar så jag känner ju dem sedan innan, säger Cecilia.
Kürprogrammet har hon själv satt ihop, med rockiga toner från bland annat Queen.
– Jag har nog en fördel i att jag har gjort min kür själv, missar jag lite vet jag var jag kan skarva för att få det rätt. När jag red küren hemma häromdagen fattades det ett par sekunder i galoppdelen av programmet, så då lade jag bara till det.
  
Nya äventyr väntar
Hennes framgångar på tävlingsbanorna röner stor uppmärksamhet, hon har många följare i sociala medier och är en förebild för många ryttare – gammal som ung.
– Jag vet att jag inspirerar andra vilket är väldigt roligt. Men med det följer också ett ansvar att jag måste tänka efter vad jag publicerar i sociala medier. Jag tycker att det är jättekul med uppmärksamheten så klart, säger hon.
Nu satsar den unga ryttaren vidare mot nya mål.
– Jag vill rida OS och andra stora mästerskap. Men på vägen dit har jag flera delmål uppsatta.
I sommar väntar ett helt annat äventyr för familjen Bergåkra. Mamma Sigrid ska ju som bekant vara med i TV4-programmet ”Bonde söker fru”.
– Alltså, jag tycker att det ska bli superkul att vara med om en sådan grej. Sedan är det självklart viktigt för oss att den mamma träffar även passar in i vår vardag. Men det är klart att det känns kul om mamma kan träffa någon genom programmet. Och jag tror att om mannen tycker om mamma tycker han om mig och mina systrar också.

Resultat från klassenMer i Hippson-TV

Miniatyrhingsten Akilles låter inte matte mocka hagen – vill pussas istället

När Evelyn Banffy ska mocka i hagen får hon genast sällskap. Den amerikanska miniatyrhästen Akilles går vid hennes sida och passar på att visa upp sina tricks. Han både pussas och gör spansk skritt, så mockningen får vänta. 

Förra året nominerades den charmiga ponnyn, 76 centimeter i mankhöjd, till Årets vårdhjälte. Tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Där sprider de värme och glädje, och de boende får en chans till ett avbrott i vardagen. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i hans viktiga arbete. Akilles är även en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och Evelyn tricktränar honom också.


Sett 18280 ggr

Oss fyrbenta vänner emellan

En bästa vän är alltid bra att ha och individerna i klippet har verkligen funnit varandra. Trots att de verkar vara ett omaka par delar hunden och hästen en mysig stund tillsammans – fyrbenta vänner emellan! Missa inte det söta klippet ovan!


Sett 10454 ggr

Namnkunnigt startfält tar sig an Hermanstorps nya terrängbana

Det har snickrats och hamrats hos Hermanstorps kör- och ridklubb i vinter. Martin Möllgård har designat hindren till klubbens nya trestjärniga terrängbana och till helgen ska ryttarna få känna på den. Då arrangeras Hermanstorp fälttävlans cup 2020 med två- och trestjärniga klasser samt ponny. 


Sett 9343 ggr

Måndagstrött? Du är inte ensam

Ibland behöver man en lite lugnare start på veckan. Varför inte göra som den här hästen – ta en powernap, helt enkelt. Kolla in det roliga klippet med ljud på!


Sett 8782 ggr

Hästen Cainwen fastnade mellan två träd – fick hjälp av räddningstjänsten

När Ebba Gren kollade till hästarna i beteshagen upptäckte hon att treåriga Cainwen satt fast mellan två träd. Som tur är kunde räddningstjänsten hjälpa till att få loss henne. Se räddningsaktionen i klippet ovan.
– Hon kom varken framåt eller bakåt. Vi förstår inte hur hon har lyckats ta sig in där, säger Ebba.


Sett 13177 ggr

Busar med mamma när tränaren tar paus

Lilla Otis Price är son till fälttävlansryttarna Tim och Jonelle Price. Den här dagen sitter han vid ridbanan när mamma tränar för självaste Charlotte Dujardin. Men så måste tränaren smita iväg en stund och då passar Otis på att ta över tränarrollen. 


Sett 3915 ggr

Samspelet mellan en häst och en liten flicka

Vi har tidigare fått se Bongo dansa fram med Greetje Hakvoort i sadeln, medan sexåriga dottern Jolie bjudit på sötchock med ponnyn Napoleon. I det här klippet är det däremot dottern som tagit över träningen av mammans häst – och visst bjuder de på ett fantastiskt samspel och en fin tillit till varandra? Klippet kommer från Human & Horse Academy by Greetje Hakvoort.


Sett 7082 ggr

Brandmän räddar häst ur brinnande stall

Vid en stallbrand i USA hade man lyckats rädda alla hästar utom ett sto som var kvar i lågorna. Men brandmännen lyckas, tillsammans med en av personerna på gården, rädda stoet som klarade branden utan skador medan stallet brann ned till grunden. Se den heroiska räddningsinsatsen i Expressens klipp ovan.


Sett 14295 ggr

Skippy har fått nog av vilan – studsar fram i hagen

Den 22-årige ponnyn Skippy har haft en lugn period under våren och sommaren. Det är han trött på nu, vilket han visar för matte Karin Tyskling. Se de fina klippen – med ljud!


Sett 20692 ggr

En häst med en hatt? Eller en katt?

Vi bara måste dela det här söta klippet på vad som verkar vara en av världens snällaste hästar! Katten har hittat en lugn och avslappnad plats att vila på och hästen verkar tycka att det är helt ok. Missa inte det roliga och gulliga klippet ovan!


Sett 14358 ggr


taggar


liknande webbartiklar


relaterade artiklar

Mest sedda


Populära taggar