Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-04-04

Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

14-åriga Cecilia Bergåkra Berglund är nu historisk, som den yngsta ryttaren genom tiderna att rida Grand Prix i Sverige.
– Det är det roligaste jag har gjort någonsin. Men det är bara början – ett delmål på vägen mot de stora mästerskapen, säger hon.

Text: Ida Röök
  
Cecilia Bergåkra Berglund kvalade till Grand Prix tidigare i vintras och i helgen var det alltså dags att debutera, på Strömsholm, med stora delar av den svenska dressyreliten på plats. Tillsammans med sitt sto Duschesse fick hon till ett fint kürprogram som gav 63,958 procent.
– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, absolut, målet var att bli godkänd i min första GP-start. Jag kan knappt beskriva känslan i ord, det har varit så himla roligt. När jag red ut från banan ville jag att publiken skulle ropa ”en gång till, en gång till!”, säger Cecilia.
  
Inte nervös
Att värma upp sida vid sida med flera elitryttare var inget som påverkade henne.
– Jag rider helt utan press och har väldigt svårt för att bli nervös, så det hade ingen betydelse för mig. De jag red med är ju min mammas kompisar så jag känner ju dem sedan innan, säger Cecilia.
Kürprogrammet har hon själv satt ihop, med rockiga toner från bland annat Queen.
– Jag har nog en fördel i att jag har gjort min kür själv, missar jag lite vet jag var jag kan skarva för att få det rätt. När jag red küren hemma häromdagen fattades det ett par sekunder i galoppdelen av programmet, så då lade jag bara till det.
  
Nya äventyr väntar
Hennes framgångar på tävlingsbanorna röner stor uppmärksamhet, hon har många följare i sociala medier och är en förebild för många ryttare – gammal som ung.
– Jag vet att jag inspirerar andra vilket är väldigt roligt. Men med det följer också ett ansvar att jag måste tänka efter vad jag publicerar i sociala medier. Jag tycker att det är jättekul med uppmärksamheten så klart, säger hon.
Nu satsar den unga ryttaren vidare mot nya mål.
– Jag vill rida OS och andra stora mästerskap. Men på vägen dit har jag flera delmål uppsatta.
I sommar väntar ett helt annat äventyr för familjen Bergåkra. Mamma Sigrid ska ju som bekant vara med i TV4-programmet ”Bonde söker fru”.
– Alltså, jag tycker att det ska bli superkul att vara med om en sådan grej. Sedan är det självklart viktigt för oss att den mamma träffar även passar in i vår vardag. Men det är klart att det känns kul om mamma kan träffa någon genom programmet. Och jag tror att om mannen tycker om mamma tycker han om mig och mina systrar också.

Resultat från klassen

Mer i Hippson-TV

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till "från start till landning".


Sett 831 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 839 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 2428 ggr

Fyrbenta poliskollegor som verkar gilla varandra skarpt

Polishunden Loki får en välgörande massage av sin fyrbenta kollega, polishästen Inverness. En skön avslutning på en lång arbetsdag på "kontoret". Det är den skotska polisen som bjuder på det roliga klippet på sin Facebooksida.


Sett 1811 ggr

Ensamma ponnyn med abnormt förvuxna hovar har fått ett hem – för resten av livet

Den internationella sajten The Dodo, som publicerar klipp om djur och djurväldfärd, har i skrivande stund fått hela 460 000 reaktioner och 30 000 kommentarer på det här klippet från i måndags förra veckan.


Sett 12849 ggr

Auktionerade ut häst till förmån för skadad ryttarkollega

I augusti skadade sig den irländska hoppryttaren Kevin Babington allvarligt i samband med tävling. Han vårdas på sjukhus för skador på ryggmärgen.
  
Såldes för en rejäl summa
För att stötta Kevin har vänner och ryttarkollegor, bland dem Shane Sweetnam, gått samman och köpt hästen Fairy Tale för att kunna sälja den och skänka pengarna till en fond som startats efter olyckan. Hästen auktionerades ut i fredags och pengarna går till Kevin Babington och hans familj. Fairy Tale auktionerades ut vid "The Ten Auction", han såldes för 257 000 dollar varav 137 000 går till
Kevin Babingtons fond.


Sett 2635 ggr

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 5027 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 2764 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3724 ggr

Att vara reporter i hästhagen är inte helt lätt

Den här kvinnan försöker tala in i kameran, hon får dock sällskap. Varför hon befinner sig i en hästhage är oklart – men en av hästarna bestämmer sig för att hon behöver hjälp, den gör till och med anspråk på att ta över mikrofonen. Och när de lyckats mota bort den, då kommer en till…


Sett 3014 ggr