Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-04-04

Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

14-åriga Cecilia Bergåkra Berglund är nu historisk, som den yngsta ryttaren genom tiderna att rida Grand Prix i Sverige.
– Det är det roligaste jag har gjort någonsin. Men det är bara början – ett delmål på vägen mot de stora mästerskapen, säger hon.

Text: Ida Röök
  
Cecilia Bergåkra Berglund kvalade till Grand Prix tidigare i vintras och i helgen var det alltså dags att debutera, på Strömsholm, med stora delar av den svenska dressyreliten på plats. Tillsammans med sitt sto Duschesse fick hon till ett fint kürprogram som gav 63,958 procent.
– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, absolut, målet var att bli godkänd i min första GP-start. Jag kan knappt beskriva känslan i ord, det har varit så himla roligt. När jag red ut från banan ville jag att publiken skulle ropa ”en gång till, en gång till!”, säger Cecilia.
  
Inte nervös
Att värma upp sida vid sida med flera elitryttare var inget som påverkade henne.
– Jag rider helt utan press och har väldigt svårt för att bli nervös, så det hade ingen betydelse för mig. De jag red med är ju min mammas kompisar så jag känner ju dem sedan innan, säger Cecilia.
Kürprogrammet har hon själv satt ihop, med rockiga toner från bland annat Queen.
– Jag har nog en fördel i att jag har gjort min kür själv, missar jag lite vet jag var jag kan skarva för att få det rätt. När jag red küren hemma häromdagen fattades det ett par sekunder i galoppdelen av programmet, så då lade jag bara till det.
  
Nya äventyr väntar
Hennes framgångar på tävlingsbanorna röner stor uppmärksamhet, hon har många följare i sociala medier och är en förebild för många ryttare – gammal som ung.
– Jag vet att jag inspirerar andra vilket är väldigt roligt. Men med det följer också ett ansvar att jag måste tänka efter vad jag publicerar i sociala medier. Jag tycker att det är jättekul med uppmärksamheten så klart, säger hon.
Nu satsar den unga ryttaren vidare mot nya mål.
– Jag vill rida OS och andra stora mästerskap. Men på vägen dit har jag flera delmål uppsatta.
I sommar väntar ett helt annat äventyr för familjen Bergåkra. Mamma Sigrid ska ju som bekant vara med i TV4-programmet ”Bonde söker fru”.
– Alltså, jag tycker att det ska bli superkul att vara med om en sådan grej. Sedan är det självklart viktigt för oss att den mamma träffar även passar in i vår vardag. Men det är klart att det känns kul om mamma kan träffa någon genom programmet. Och jag tror att om mannen tycker om mamma tycker han om mig och mina systrar också.

Resultat från klassen


Mer i Hippson-TV

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar

Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet … Jag tror att alla skulle vilja ha med en Gunnar på ridturen, vad tror ni?

Se klippet på Instagram


Sett 1127 ggr

EU oroas över grym hästhantering på Island

Hippson har tidigare skrivit hästhanteringen på Island i samband med att ston töms på blod för att utvinna hormonet "pregnant mare serum gondatropin", förkortat PMSG. Nu har situationen i samband med att stona töms på blod blivit aktuell igen. Det efter att Animal Welfare Foundation 2021 var på Island och filmade den grymma hanteringen av ston på vissa blodfarmer.


Sett 4739 ggr

När man klarat hindret utan att riva – nästan …

När Emma Stadling red tioåriga SWB-valacken Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller? I ett inlägg på Instagram delar Emma med sig av ritten och bommen som faller långt efter att hon och hästen landat.
Emma är elev hos hoppryttaren Henrik Lannér. Hästen hon rider här ägs av Christian Sande. Hon och familjen äger själva tre hästar och Emma tävlar upp till 1,40.


Sett 3154 ggr

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

För två år sedan fick vi se Aliwa, då fyra år, rida shettisen IrreVirr i bara halsrem. I veckan har hon ridit mamma Tanja Willyards dressyrponny Chino – och även honom lotsar Aliwa fint runt utan träns.


Sett 5281 ggr

Gräset är alltid grönare på andra sidan

När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen. Ägaren? Hon verkar mest glad över att det var en lek han slutade med.

Länk till klippet


Sett 3230 ggr

Magisk ritt i svårslaget landskap

Det finns vackra platser att rida på – och så finns det vackra platser. Vyn över ett tulpanfält i solnedgången från en frieser är ju ändå inte så tokig. Var drömmer du om att få rida?

Länk till klippet


Sett 1100 ggr

Känslan när det är nybäddat

Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen verkar definitivt hålla med, när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Länk till klippet


Sett 2224 ggr

Den listiga stallkatten får skjuts överallt

Här har vi en stallkatt som har uppfostrat sin ryttare väl. Matilda Nordbäck, 11 år, och katten Majsan älskar att vara i stallet tillsammans. 
- Hon sitter gärna på Matildas rygg och åker med, berättar mamma Eva Nordbäck som delar med sig av klippet. 
Hos stall Maria Karlsson har Majsan tre andra kattkompisar som bor tillsammans i sadelkammaren, men att rida på Matildas rygg verkar vara favoritsysslan. 


Sett 2798 ggr

Pontus Hugosson och Katitzi hoppar in våren med rullskridskor

Äntligen dags för utesäsong! Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson är van vid terrängbanan. Men tillsammans med Katitzi tar de sig an ett par hinder i terrängen på ett lite annorlunda vis med rullskridskor. 


Sett 1064 ggr

När man inte riktigt har koll på benen …

Fyraåriga Naniki (e. Emir R ue. Valliant) har koll på benen när det kommer till hoppning intygar matte Anna Kerttu men i hagen kan det bli lite tokigt ibland.
– Hon hoppar fantastiskt bra men kan ha lite otur när hon tänker, säger Anna med ett skratt.
– Det är inte första gången hon kommer farande och underlaget inte riktigt bär.


Sett 5130 ggr

relaterade artiklar
Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk 
– Hitta dragspelskänslan

– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen 
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.