Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-04-04

Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

14-åriga Cecilia Bergåkra Berglund är nu historisk, som den yngsta ryttaren genom tiderna att rida Grand Prix i Sverige.
– Det är det roligaste jag har gjort någonsin. Men det är bara början – ett delmål på vägen mot de stora mästerskapen, säger hon.

Text: Ida Röök
  
Cecilia Bergåkra Berglund kvalade till Grand Prix tidigare i vintras och i helgen var det alltså dags att debutera, på Strömsholm, med stora delar av den svenska dressyreliten på plats. Tillsammans med sitt sto Duschesse fick hon till ett fint kürprogram som gav 63,958 procent.
– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, absolut, målet var att bli godkänd i min första GP-start. Jag kan knappt beskriva känslan i ord, det har varit så himla roligt. När jag red ut från banan ville jag att publiken skulle ropa ”en gång till, en gång till!”, säger Cecilia.
  
Inte nervös
Att värma upp sida vid sida med flera elitryttare var inget som påverkade henne.
– Jag rider helt utan press och har väldigt svårt för att bli nervös, så det hade ingen betydelse för mig. De jag red med är ju min mammas kompisar så jag känner ju dem sedan innan, säger Cecilia.
Kürprogrammet har hon själv satt ihop, med rockiga toner från bland annat Queen.
– Jag har nog en fördel i att jag har gjort min kür själv, missar jag lite vet jag var jag kan skarva för att få det rätt. När jag red küren hemma häromdagen fattades det ett par sekunder i galoppdelen av programmet, så då lade jag bara till det.
  
Nya äventyr väntar
Hennes framgångar på tävlingsbanorna röner stor uppmärksamhet, hon har många följare i sociala medier och är en förebild för många ryttare – gammal som ung.
– Jag vet att jag inspirerar andra vilket är väldigt roligt. Men med det följer också ett ansvar att jag måste tänka efter vad jag publicerar i sociala medier. Jag tycker att det är jättekul med uppmärksamheten så klart, säger hon.
Nu satsar den unga ryttaren vidare mot nya mål.
– Jag vill rida OS och andra stora mästerskap. Men på vägen dit har jag flera delmål uppsatta.
I sommar väntar ett helt annat äventyr för familjen Bergåkra. Mamma Sigrid ska ju som bekant vara med i TV4-programmet ”Bonde söker fru”.
– Alltså, jag tycker att det ska bli superkul att vara med om en sådan grej. Sedan är det självklart viktigt för oss att den mamma träffar även passar in i vår vardag. Men det är klart att det känns kul om mamma kan träffa någon genom programmet. Och jag tror att om mannen tycker om mamma tycker han om mig och mina systrar också.

Resultat från klassen

Mer i Hippson-TV

Ännu en Whitaker tar sig an hindren

Den brittiska hoppryttaren Ellen Whitakers äldsta son Harry, fem år, visar både talang och intresse för att följa mamma och stora delar av övriga släkten i fotspåren. Redan nu har han debuterat på tävlingsbanan och har erövrat sina första segerrosetter.


Sett 676 ggr

Hur söt? Vi vill också ha en ”kontorsponny”!

För ett par dagar sedan lade The Peeps Foundation ut det här helt bedårande klippet på miniatyrhästen som ”assisterar” hovslagaren, med kommentaren: ”Just helping run the family business!”
  
Stiftelsens mål är att rädda och hjälpa miniatyrhästar som hamnat i fel händer, och man tar hand om individer med eller utan dvärgväxt (och de problem detta kan medföra). Dels omplacerar man friska miniatyrer till nya hem, dels erbjuder man en fristad för ponnyer som har drabbats av missbildningar och andra problem – ibland på grund av att de bär på defekter i arvsmassan.


Sett 3823 ggr

Bollkontroll när hästen kastar boll i stallet

Med fullt fokus och fullträff varje gång lirar den här hästen boll med matte. Och visst ser den nästan lite upprörd ut när människan är för seg med att kasta bollen mellan varven?


Sett 4280 ggr

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.


Sett 8125 ggr

En "racerhäst" med äkta hästkrafter

Gina Schumacher är dotter till den världsberömda formel 1-föraren Michael Schumacher, som skadades svårt i en skidolycka 2013. Vid tävlingarna i italienska Verona förra veckan passade hon på att hylla sin pappa med en uppvisning med riktiga hästkrafter. Missa inte klippet ovan!


Sett 3227 ggr

Kolla in Patrik Kittels och Sezuans träning

Sezuan vann unghäst-VM både som fem-, sex- och sjuåring tillsammans med tyska Dorothee Schneider. Nu har hingsten hunnit bli tio år och är i full gång med sin träning tillsammans med Patrik Kittel. Hästägaren, Gestüt Peterhof, delar här med sig av ett klipp som visar var ekipaget befinner sig i sin träning just nu. Spana in dem i videon ovan! 


Sett 4745 ggr

Upprörande bilder från hästmarknad i Rumänien – PETA startar namninsamling

//OBS! Varning för mycket starka bilder i videon//

En film från en hästmarknad i Rumänien väcker starka reaktioner. För att visa hästarnas styrka och på så sätt höja priset på dem slås och plågas djuren.
PETA i Tyskland har filmat händelserna och nu har de startat en namninsamling för att uppmärksamma detta, då de menar att förfarandet används på flera marknader i Rumänien. PETA står för “People for the Ethical Treatment of Animals”. Insamlingen riktas till myndigheter i Rumänien.


Sett 23681 ggr

När "hästen" gör lite som den själv vill

Den här ryttaren verkar ha lite problem med sin häst. Den är bångstyrig och signalerna mellan de två fungerar dåligt. Samtidigt som ryttaren inte har den mest stabila skänkeln, eller vad tycker ni?


Sett 3870 ggr

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

Grad Prix, del fem: I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.


Sett 1557 ggr

Johanna och Mazy visar att det svåra är lätt

Behövs det en komplett utrustning för att kunna rida piaff och passage? Nej, i alla fall inte om du frågar Johanna Due-Boje med Mazy Klövenhöj. Med lätthet dansar ekipaget fram barbacka i endast grimma.


Sett 6405 ggr