Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-04-04

Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”

14-åriga Cecilia Bergåkra Berglund är nu historisk, som den yngsta ryttaren genom tiderna att rida Grand Prix i Sverige.
– Det är det roligaste jag har gjort någonsin. Men det är bara början – ett delmål på vägen mot de stora mästerskapen, säger hon.

Text: Ida Röök
  
Cecilia Bergåkra Berglund kvalade till Grand Prix tidigare i vintras och i helgen var det alltså dags att debutera, på Strömsholm, med stora delar av den svenska dressyreliten på plats. Tillsammans med sitt sto Duschesse fick hon till ett fint kürprogram som gav 63,958 procent.
– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, absolut, målet var att bli godkänd i min första GP-start. Jag kan knappt beskriva känslan i ord, det har varit så himla roligt. När jag red ut från banan ville jag att publiken skulle ropa ”en gång till, en gång till!”, säger Cecilia.
  
Inte nervös
Att värma upp sida vid sida med flera elitryttare var inget som påverkade henne.
– Jag rider helt utan press och har väldigt svårt för att bli nervös, så det hade ingen betydelse för mig. De jag red med är ju min mammas kompisar så jag känner ju dem sedan innan, säger Cecilia.
Kürprogrammet har hon själv satt ihop, med rockiga toner från bland annat Queen.
– Jag har nog en fördel i att jag har gjort min kür själv, missar jag lite vet jag var jag kan skarva för att få det rätt. När jag red küren hemma häromdagen fattades det ett par sekunder i galoppdelen av programmet, så då lade jag bara till det.
  
Nya äventyr väntar
Hennes framgångar på tävlingsbanorna röner stor uppmärksamhet, hon har många följare i sociala medier och är en förebild för många ryttare – gammal som ung.
– Jag vet att jag inspirerar andra vilket är väldigt roligt. Men med det följer också ett ansvar att jag måste tänka efter vad jag publicerar i sociala medier. Jag tycker att det är jättekul med uppmärksamheten så klart, säger hon.
Nu satsar den unga ryttaren vidare mot nya mål.
– Jag vill rida OS och andra stora mästerskap. Men på vägen dit har jag flera delmål uppsatta.
I sommar väntar ett helt annat äventyr för familjen Bergåkra. Mamma Sigrid ska ju som bekant vara med i TV4-programmet ”Bonde söker fru”.
– Alltså, jag tycker att det ska bli superkul att vara med om en sådan grej. Sedan är det självklart viktigt för oss att den mamma träffar även passar in i vår vardag. Men det är klart att det känns kul om mamma kan träffa någon genom programmet. Och jag tror att om mannen tycker om mamma tycker han om mig och mina systrar också.

Resultat från klassen


Mer i Hippson-TV

När man serverar frukost till sig själv

Den här listiga hästen vill inte vänta på sin frukost längre, utan tar tag i saken själv. Har du också en uppfinningsrik häst i stallet?


Sett 139 ggr

Sötaste hjälpredan i stallet har koll på läget

Den här hunden kan det där med att göra stallsysslor. Han kan till och med leda hästarna till och från hagen. 


Sett 637 ggr

Cathrine Laudrup Dufour berättar om testridning, tomma stallplatser och världscupens premiär

Energiknippet Cathrine Laudrup-Dufour hade just testridit tretton hästar, tyckt till och funnit sina favoriter och klockan närmade sig midnatt. Hör henne berätta om vad som händer i höst och hur Vamos Amigos plats fylls upp. Dessutom, hon debuterar med sin nästa SWB-häst på internationell nivå om två veckor.


Sett 3186 ggr

Johanna och Mazy vann küren i Flyinge

Det är inte bara unghästar som tävlar i Flyinge den här helgen. På lördagen var det dags för trestjärnig Grand Prix kür och vinnare blev Johanna Due-Boje med Mazy Klövenhöj som belönades med 74,272 procent.
På andra plats kom Marina Mattsson med Helix, 74,15, och på tredje plats Mads Hendeliowitz med Autograf Q, 72,558 procent. Möt den nyblivna kürvinnaren i klippet där Johanna bland annat berättar om dagens runda och planerna framöver.


Sett 433 ggr

Udda kompisar passar bäst ihop: "Älskar varandra"

Det här fölet mumsar glatt i sig ett äpple, medan hans bästa kattkompis kelar bredvid honom. 
Fölet är en blivande kallblodstravare vid namn Yggdrasil. Katten, som är en stor kelgris, kallar vi för just "Grisen". Dessa två blev kompisar väldigt tidigt och har delat många sociala stunder. De verkligen älskar varandra, säger djurägaren Nathalie Bergström.


Sett 2878 ggr

Häng med på SWB:s elitfölauktion för dressyrföl

Det köptes föl för mycket pengar under årets dressyrfölauktion. Helgstrand Dressage köpte Be Sure-avkomman för 67 000 euro efter budhjälp från Gränsbo Stuteri. Många föl får ny adress i USA.


Sett 2613 ggr

Junioren Mary-Sophie Haid-Bondergaard satsar på U25 med sin professor

Juniortiden går mot sitt slut och Mary-Sophie Haid-Bondergaard har redan startat nästa kapitel i dressyrkarriären.
– Robban är väldigt trygg för mig att rida U25 med, han är så lätt även i de svåra delarna, berättar hon.
"Robban" är familjehästen Roberto des Frettes som tidigare tävlades av mamma Charlotte Haid-Bondergaard.
Mary-Sophie Haid-Bondergaard har haft fina framgångar med Adora Nightinggale i juniorklasserna och satsar nu framåt med henne och Lohmann’s Rossi mot Young Rider nivån. Parallellt rider hon Roberto des Frettes i U25-klasser och gör ett försök i Lövsta Future Challenge för unga ryttare med honom. Den här veckan är hon på plats i Flyinge och tävlar under SWB Equestrian Week. Hippson får en pratstund med henne efter starten i Intermediaire II, där det blev en nionde plats, klassen vanns av Alexandra Wikner Andersson med Camilo.


Sett 2179 ggr

Hingsten som satsar på en fotbollskarriär

Här har vi en lekfull häst med flera talanger. Eventuellt funderar den här hingsten på att byta karriär till fotbollsproffs. Han hade nog gjort en strålande insats på planen, eller hur?


Sett 1766 ggr

Från unghäst-VM till VM-medaljer på fyra år

Under unghäst-VM i Ermelo hedrades hingstarna Glamourdale och Hermès N.O.P för sina framgångar på VM med guld respektive brons-medalj individuellt. Se klippet när Charlotte Fry och Dinja van Liere rider till publikens jubel på banan, samt bilder från deras treårsgodkännande till fullfjädrade VM-stjärnor.


Sett 723 ggr

Hoppsan så vilt det blev på dressyrbanan

Först vinner man dressyrtävlingen och sedan är det dags för prisutdelning. Efter det kommer ärevarvet och det är ju helt klart höjdpunkten. Varför inte passa på att visa upp fler talanger? Det gjorde i alla fall ryttaren Nikol Raidové och hästen Santinus. 


Sett 11335 ggr

relaterade artiklar
Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.