Christoffer hoppar bana med Lorenzo – utan träns

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2015-10-26

Christoffer hoppar bana med Lorenzo – utan träns

Vid en första anblick på den här filmen ser det ut som ett samspelt ekipage som njuter av att hoppa en bana i soliga Wellington, Florida. Men när man tittar närmare är det något som saknas. Hästen Lorenzo hoppar nämligen utan träns.
  
Vi ringde upp Christoffer Adriansson för att höra mer om honom, hästen och livet i Florida. Den svenska ryttaren gör nämligen sitt sjätte år i USA – han har tidigare arbetat hos Lisen och Peder Fredricson, Meredith och Marcus Beerbaum samt hos den USA-baserade irländska stjärnan Shane Sweetnam. Numera frilansar han som efterfrågad och ofta anlitad ryttare i Florida under vinterhalvåret.
– Det stämmer, jag åker mellan gårdarna och hjälper mina kunder att rida hästar. För min del blir det färre tävlingar, men mer inkomst.
  
Ville ha egen häst i USA
Inkomsterna rullar in och Christoffer har flera namnkunniga ryttare på sin kundlista, vilka det är vill han dock inte berätta.
– Det är med respekt för mina kunder och deras privatliv som jag inte vill uppge vilka de är, förklarar han.
För att kunna fortsätta tävlandet tog han med sig sin egen valack Lorenzo (f. 2007 e. Lucky Point HE (SWB), u. Arizona, e. Krius xx) till Florida-värmen.
– Jag red honom hemma i Sverige innan jag åkte hit, det var på uppdrag åt min vän Ulrika Bynander som ville sälja honom. Men jag tyckte om honom så mycket att jag köpte honom själv.
Målet för vintern är att tävla Lorenzo i Florida, om han lyckas hålla kvar hästen så länge. Valacken har redan väckt uppmärksamhet, men egentligen vill inte Christoffer sälja...
– Jag älskar och uppskattar verkligen den hästen, han har den perfekta inställningen och rytmen i hoppningen.
  
Utmaningen blev en inspiration
Filmen när han hoppar Lorenzo har fått spridning i sociala medier och han erkänner att det är kompisen Nicole Holmén som har inspirerat honom till att ta av tränset.
– Jag såg hennes Facebook-utmaning när hon hoppar Aernst på en liten volt. Det tänkte jag att vi inte kunde göra så jag hittade på detta i stället, skrattar Christoffer.
Med endast tyglarna runt halsen styr han runt Lorenzo på banan, något man kan tro att de sysslar med dagligen. Dock är det inte riktigt så.
– Han hade inte hoppat på drygt en månad innan detta, med tanke på flygresan och att han fick återhämta sig lite. I klippet är det även första gången jag rider utan träns, men jag har tilliten till min häst så jag provade.
Christoffer rekommenderar dock inte alla att hoppa en bana utan träns, utan uppmanar till att man ska tänka på säkerheten och utgå från varje häst som individ.

Vill ni se mer från Christoffers liv i Florida? Följ honom på instagram @christofferadriansson

Mer i Hippson-TV

Christina Øynes rider i vinterklädd skog – utan huvudlag: ”Jag älskar äventyr”

Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen ovan rider hon ut i en vinterklädd skog i full galopp – på stoet Jebha. Klippet har setts mer än 300 000 gånger.


Sett 5712 ggr

En ponny som vet hur man uppvaktar

Den här ponnyn vet hur man uppvaktar på alla hjärtans dag. Men vem är rosorna till? Se det söta klippet i Hippson-TV.


Sett 3616 ggr

Tanja tränar sina hästar från marken ”Det viktiga är att ha kul ihop”

Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Här visar hon när "Trazzel" tränar på piaff och passage från marken. Rochands Black N' White, eller Trazzel som han kallas, är en sjuårig welshkorsning som har varit hos Tanja sedan han var ett år gammal.
– Jag tränar alla mina hästar från marken. Man får en otroligt fin kontakt med dem som man tar med sig upp på ryggen, säger Tanja.
  
Hon berättar att Trazzel har fått gå helt lös eller med ett löst grimskaft när de har tränat, de är självlärda och har provat sig fram.
– Jag har använt mitt kroppsspråk, ett spö som förlängd arm eller bara pekfingret till att i vartannat steg bromsa honom som i en halvhalt och i vartannat steg be honom att gå fram. Sedan får man leka fram det där och bli riktigt snabb på att hinna växla mellan broms och gas.
– Jag gillar att leka fram det och låter både hästarna och mig själv göra misstag, men belönar de flesta försöken. Det viktiga är att ha kul ihop och det gör inget om det blir fel.


Sett 965 ggr

Hästrädda Stefan jagar rymling i stallgången: ”Okej, vad gör jag nu!?”

När hästrädda Stefan Hultman skulle hjälpa till med kvällsfodringen gick det inte riktigt som planerat. Den treåriga hingsten valde att smita ur boxen och Stefan försöker lösa situationen. Se det roliga klippet i Hippson-TV.


Sett 48622 ggr

Se mötet mellan Gunde och Peder igen – eller i efterhand

Det varvades skratt med allvarliga samtal i måndagens avsnitt av TV4-programmet I huvudet på Gunde Svan. Gunde gästade nämligen ingen mindre än Peder Fredricson, på Grevlundagården. Du kanske missade det? Eller vill se det igen? Kolla ovan! 


Sett 3243 ggr

97-åriga Janet Fauks fick en ridtur i julklapp

"När en vän ringer och ber dig hjälpa hans 97 åriga mamma bocka av "rida en häst igen" från sin 'bucket list', säger du JA", så skriver den ansvariga på Cottonwood Creek Ranch i Oklahoma på Facebook. 
De sadlade morganhästen Springmill Stardust GCH, även kallas Stretch. Han är en framgångsrik tävlingshäst och lät sin långa svans släpa i marken och tävlingsutrustningen skina under ridturen. 
Ingen av de närvarande kunde hålla tårarna tillbaka, och vi vet inte hur det är för er, men här på redaktionen blir några ögon tårfyllda. 


Sett 9223 ggr

Blinda hästen Endo leker i snön – och tar sig an "Mountain trail"

När Morgan Wagner var 13 år gammal fick hon ett föl av sin farmor. Hon döpte honom till Endo. För cirka nio år sedan drabbades Endo av ögonsjukdomen som kallas "månblindhet". Först opererades ena ögat bort, men drygt sex månader senare fick man även operera bort hans andra öga. Endo och Morgan har hängt ihop hela tiden, vilket gör att Endo nu litar på sin ägare trots att han är blind. Missa inte klippet nedan, där Endo tar sig an Mountain Trail 2018. Imponerande, eller hur?


Sett 7447 ggr

"Du stjäl min fru, mina pengar och min status"

The Grand Tour-programledaren Richard Hammond förklarar med inlevelse relationen han har med sin frus häst. Hästen tar all uppmärksamhet och hans begär, enligt hustrun, är svåra att tillfredsställa. Alla respektive till en hästägare där ute – känns det igen?


Sett 24672 ggr

Dags för skijoring genom Åre by

Lördag kväll är det dags för tävlingsgrenen skijoring genom Åre by. Det är när skidåkare tolkar bakom hästar genom slalombanor och över hopp. Det är Wången som ställer upp med hästar och ryttare till tävlingen och man har legat i hårdträning. I klippet är det friåkaren Henrik Windstedt som genrepar.

Se även SVT Jämtlands fartfyllda inslag om tävlingarna


Sett 4075 ggr

Peder Fredricson om sin kollaps: ”Skulle ha dragit i handbromsen tidigare”

Det blir både skratt och allvar när Gunde Svan gästar Peder Fredricson, i TV4-programmet ”I huvudet på Gunde Svan”. I ett förhandsklipp berättar Peder om den panikångestattack han fick efter OS-medaljen. Programmet sänds i sin helhet i på måndag, klockan 20.00, i TV4.


Sett 11534 ggrAktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market