Del 1: Sitt upp och justera läder och gjord på ett säkert sätt

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-05-16

Del 1: Sitt upp och justera läder och gjord på ett säkert sätt

En ny säsong av Hippsons populära kunskapsklipp är här. Även denna gång blir det tio avsnitt med konkreta tips, ridövningar och experthjälp.
Först ut är Strömsholms huvudlärare i dressyr, Marianne Esseen Söderbergsom ger sin syn på begreppet horsemanship. Dessutom visar hon hur man på riksanläggningen lär ut uppsittning och justering av gjord och stigläder.

I säsongens första avsnitt ber vi Marianne Essen Söderberg förklara sin syn på horsemanship och vad man på Strömsholm – som utbildar landets ridlärare – lär ut om detta. "Vi är skyldiga våra hästar att skaffa oss kunskap", säger hon bland annat.
  
Tydlighet ger trygghet
Marianne går igenom hästens grundläggande instinkter och vikten av 
säkerhet, tydlighet, trygghet och rutiner i all hästhantering. Dessutom visar hon praktiskt hur man sitter upp säkert – för att sedan justera stiglädren och spänna sadelgjorden med fötterna kvar i stigbyglarna.

Titta gärna på alla avsnitt från första säsongen också.

 Kunskapsklippen presenteras i samarbete med:

 

KRAFFT

KRAFFT är Sveriges största leverantör av hästfoder, en position som bygger på nära och dagliga kontakt med små och stora hästägare över hela landet.
www.krafft.nu


 

Ridskolan Strömsholm

RS Strömsholms uppdrag är att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens fortsatta utveckling.
www.stromsholm.com
 Mer i Hippson-TV

Återupplev Peders Jerring-hyllning av All In: ”Genom stövlarna kan jag känna hans hjärta slå”

I helgen var OS-silverhästen H&M All In tillbaka på 1,60-nivå efter sin operation och rehabilitering – och på vilket sätt han gjorde det! Först var han nolla i Nations Cup och hjälpte det svenska laget till seger i Rotterdam, sedan vann han den stora och avslutande GP-klassen på söndagen. Respekt!
    
Vi blir så nostalgiska, och hoppfulla inför hemma-EM i sommar, att vi inte kan låta bli att visa Peder Fredricsons fantastiska Jeringpris-tal i repris. Talet är i mångt och mycket en hyllning till All In, hästen han delar priset med och beskriver som ”utöver det vanliga”.
  
Starkast är kanske Peders beskrivning av sitt främsta minne från Rio, när han och ”Allan” står och väntar på att få gå in på banan på finaldagen. ”Magiskt”, så beskriver han kommunikationen mellan människa och häst. Och vi kan inte annat än hålla med – eller hur?


Sett 5549 ggr
Kommentarer

Kadrilj i snake-modell sedd från ovan

Att rida kadrilj är roligt och att titta på en väl utförd dito är äkta njutning. Kan man dessutom se den ovanifrån blir det riktigt skojigt. Eller vad sägs om den här varianten, utförd av brittiska arméns Household Cavalry – att likna ungefär vid vår svenska högvakt – under en familjedag vid Combermere Barracks strax utanför Windsor.
  
För den som är gammal nog att minnas data- och mobiltelefonspelet ”Snake” finns här vissa likheter... Titta och njut, men blinka inte! Här får du nämligen hela kadriljen på bara 60 sekunder. Tempo!


Sett 9895 ggr
Kommentarer

Återupplev Sveriges segertriumf – och "Allans" nollrunda

Vi börjar midsommardagen med att gotta oss i gårdagens seger i Nations Cup i Rotterdam. I sista rundan stod avgörandet mellan Peder Fredricson på H&M All In och Martin Fuchs från Schweiz på Clooney. Se FEI:s spännande sammanfattning av segerkampen ovan. Nedan finns Peders fantastiska runda i sin helhet.


Sett 11718 ggr
Kommentarer

Få i gång midsommarfesten med Malin Baryards hit "Do you wanna ride?"

Just nu är hon i Rotterdam och hoppar på högsta nivå, men för några år sedan tog Malin Baryard Johnsson en kort avstickare från ryttarkarriären. Bandet Spånka NKPG och Malin spelade in singeln ”Do you wanna ride?” 2004. Till ett glatt diskobeat pratsjunger Malin om Butterfly Flip och annat hästrelaterat. Skruva upp ljudet och låt midsommarfesten börja!


Sett 14248 ggr
Kommentarer

Michaels-Beerbaum i bilreklam

När den tyska biljätten skulle välja en idrottare för att göra reklam för sina bilar valde man hoppryttaren Meredith Michaels Beerbaum. Häng med Meredith i full galopp genom trollsk lövskog i den vackert gjorda reklamfilmen.


Sett 19995 ggr
Kommentarer

Nej, det är inte Magnus som bestämmer i hästhagen: ”Kan inte ni äta gräs eller nåt?”

Vi fick det här träffande, självutlämnade och faktiskt ganska roliga klippet skickat till oss av ryttarmaken Magnus Eriksson i Enköping. Missa inte heller texten nedan, där han med glimten i ögat förklarar sin status i flocken.


Sett 18756 ggr
Kommentarer

Del 2: Så planerar du ridningen – och lägger upp ditt ridpass

En ny säsong av Hippsons populära kunskapsklipp är här och det andra avsnittet av tio handlar om planering. Denna gång är det Daniel Svensson, huvudlärare i hoppning på Strömsholm, som är vår guide.


Sett 9474 ggr
Kommentarer

Hovslagaren Peter har alltid en hästsko i bakfickan

Hovslagaren Peter Andersson från Orust öppnar flaskan snabbt och lätt med en hästsko. Ett tips att ta till sig under midsommarfirandet? Vi ringde upp Peter för att ställa lite frågor.


Sett 8153 ggr
Kommentarer

Dressyrtränaren Åsa Foglé rider med morot på en pinne

På kort tid har dressyrtränaren Åsa Foglés klipp gjort succé i sociala medier. I klippet rider hon sin häst med en morot på en pinne framför nosen, funkar detta trick? Vi kontaktar Åsa för att få reda på mer om tillfället och om hennes fina häst. 


Sett 9594 ggr
Kommentarer

Om ryttaren själv får välja – partner eller häst?

Den här pappan tycker att det är lite jobbigt att tänka på att hans dotter en dag kommer att börja dejta. Så han har kommit på en lösning – ge henne en häst! För i hans, högst ovetenskapliga undersökning väljer ryttare hästar framför en pojkvän (eller flickvän!). Handen på hjärtat, håller ni med? 


Sett 23680 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Saras vardag

TREVLIG MIDSOMMAR!!!

Hippologbloggen

Tro på det du gör!

Kajsa Boström

Till Husbloggarna