Distriktsveterinärerna om hjälmkravet: "Handlar om att ändra en kultur"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-11-15

Nu tar vi nästa steg! Under våren 2021 bli det obligatoriskt att använda hjälm vid all hantering av häst inom Distriktsveterinärerna. Under 2017 startade "Hjälmprojektet", projektet initierades av ledningsgruppen och drevs av våra överveterinärer på häst. Syftet var att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö för våra medarbetare som behandlar stordjur och framförallt häst. Projektet motiverades av ett ökat antal tillbud och olycksfall gällande spark- och klämskador med stor risk för allvarliga huvud- och nackskador Genom vår tillbud- och olycksfallsrapportering ser vi att antalet anmälda händelser med risk för allvarliga huvud- och nackskador fortsatt är högt, vid flera tillfällen hade en hjälm förhindrat skada. Frågan har därför aktualiserats under 2020 och diskuterats i såväl ledningsgrupp som arbetsmiljökommitté. Som arbetsgivare har vi ett ansvar att minimera risker i arbetsmiljön, det här beslutet tror vi är ett steg i rätt riktning! Beate Lundbäck, Överveterinär häst, berättar mer i filmen! #veterinär #distriktsveterinär #häst #hästveterinär #hjälm

Publicerat av Distriktsveterinärerna Onsdag 21 oktober 2020

Distriktsveterinärerna om hjälmkravet: "Handlar om att ändra en kultur"

Från och med 2021 måste alla distriktsveterinärer bära hjälm vid all hästhantering. I klippet ovan berättar överveterinär Beate Lundbäck om beslutet.
– Under de senaste åren har många kollegor, även mycket erfarna, råkat illa ut med skallskador och sjukskrivningar, säger hon.

UTRUSTNINGSVECKA PÅ HIPPSON MARKET:
Har du utrustning att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.

Publicerar du en annons under kategorin "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se

Mer i Hippson-TV

OS-guldhästen Dalera hemma igen – njuter av en "wellness day"

För Jessica von Bredow-Werndl och hennes sto TSF Dalera blev OS i Tokyo en riktig succé, med guld tillsammans med det tyska laget och individuellt. Nu är de hemma igen, och under söndagen blev Dalera riktigt ompysslad som den stjärna hon är. Dessutom väntade hagvistelse och mys med kompisarna.


Sett 1941 ggr

Måndagskänslan – men en fullspäckad OS-hoppvecka väntar

Nog kan man vara lite trött så här i början av veckan men det finns mycket att se fram emot. Från tv-soffan, kontoret eller solstolen – gör dig redo för en OS-vecka i hoppningens tecken!

Tyvärr blir det inget svenskt deltagande i terrängens avslutande banhoppning under måndagen. Däremot inleder hoppryttarna sin medaljjakt redan i morgon, tisdag.

UPPDATERING: Sverige får rida den avslutande banhoppningen ändå!


Sett 3864 ggr

Strandtur med häst – till elsparkcykel

Rida på stranden i all ära – men det finns andra mysiga alternativ också. Hur fin kommunikation har inte den här hästen och killen på elsparkcykel till varandra?


Sett 2488 ggr

Möt Kevin Wynne, 77 år: "Kommer fortsätta rida tills den dag jag dör"

Kevin Wynne började rida när han var runt sju år gammal. I november fyller han 78 år, och han rider fortfarande flera gånger i veckan. Dessutom fångar han in galopphästar som kommit lös på banan. I klippet ovan berättar Kevin om sitt liv med hästarna.


Sett 2218 ggr

När man får en riktig mysstund med sin bästis

Den här tjejen har en kompis som är mycket, mycket större än vad hon själv är. Men det verkar hon inte bry sig om. Inte hästen heller, som sover så gott i hennes knä.


Sett 1993 ggr

När man glömmer ta med hästen till vetcheck

Den tyska dressyrryttaren Dorothee Schneider glömde att ta med hästen Showtime FRH till veckans vetcheck. Då får man springa utan! Nej, skämt åsido. Hon testade bara underlaget, berättar hon på Instagram. Och bra gick det ju för det tyska laget, som rider Grand Prix Special i morgon, tisdag.


Sett 2812 ggr

Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Söndag kväll landar de fyra svenska hopphästarna i Tokyo. Veterinär Axel Wallman var med när de lastades på planet i Liege, Belgien, på lördagen. I klippet ovan ska Indiana kliva in i flygboxen.
– Det var en förväntansfull och mycket god stämning, säger han.


Sett 14258 ggr

Livet leker – med lerinpackning och bus i hagen

Sydney Neilly har en häst som verkligen vet av att njuta av livet. Hästen "Tomas" är både badsugen, har spring i benen och verkar hur nöjd som helst. Ägaren? Inte så nöjd. Ha en härlig helg!


Sett 3506 ggr

Följer galoppträningen från framsätet

Den här hunden har full koll och fullt fokus på galoppträningen på banan utanför bilen. När några ekipage försvinner ur synhåll kommer det nya.


Sett 4098 ggr

Bästa hjälpredan när stallgången ska sopas

Allt blir så mycket roligare om man gör det tillsammans – som att sopa stallgången. Frågan är hur mycket hjälp den här hästen egentligen kommer med, men ett skratt bjuder den på i alla fall.


Sett 1223 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.