Distriktsveterinärerna om hjälmkravet: "Handlar om att ändra en kultur"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-11-15

Nu tar vi nästa steg! Under våren 2021 bli det obligatoriskt att använda hjälm vid all hantering av häst inom Distriktsveterinärerna. Under 2017 startade "Hjälmprojektet", projektet initierades av ledningsgruppen och drevs av våra överveterinärer på häst. Syftet var att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö för våra medarbetare som behandlar stordjur och framförallt häst. Projektet motiverades av ett ökat antal tillbud och olycksfall gällande spark- och klämskador med stor risk för allvarliga huvud- och nackskador Genom vår tillbud- och olycksfallsrapportering ser vi att antalet anmälda händelser med risk för allvarliga huvud- och nackskador fortsatt är högt, vid flera tillfällen hade en hjälm förhindrat skada. Frågan har därför aktualiserats under 2020 och diskuterats i såväl ledningsgrupp som arbetsmiljökommitté. Som arbetsgivare har vi ett ansvar att minimera risker i arbetsmiljön, det här beslutet tror vi är ett steg i rätt riktning! Beate Lundbäck, Överveterinär häst, berättar mer i filmen! #veterinär #distriktsveterinär #häst #hästveterinär #hjälm

Publicerat av Distriktsveterinärerna Onsdag 21 oktober 2020

Distriktsveterinärerna om hjälmkravet: "Handlar om att ändra en kultur"

Från och med 2021 måste alla distriktsveterinärer bära hjälm vid all hästhantering. I klippet ovan berättar överveterinär Beate Lundbäck om beslutet.
– Under de senaste åren har många kollegor, även mycket erfarna, råkat illa ut med skallskador och sjukskrivningar, säger hon.

UTRUSTNINGSVECKA PÅ HIPPSON MARKET:
Har du utrustning att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.

Publicerar du en annons under kategorin "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se

(Logga in för att skriva en kommentar)

Mer i Hippson-TV

Hästar talar allas språk

Hästar talar allas språk och i umgänget med dem kan vi övervinna saker vi inte trodde var möjliga. Caprifolens voltigeklubb visar i den här filmen att voltige är en gren där alla kan delta. Filmen har gjorts av Fredric Berggren och med stöd av Allmänna arvsfonden. Syftet är att främja fler föreningar att skapa möjligheter för barn och unga med funktionsvariationer.


Sett 230 ggr

Första advent-hälsning från Ponnyexpressen

Kusken Anton Lundström kör fyrspann med sina shetlandsponnyer och tillsammans utgör de Team Ponnyexpressen. De ville skapa något festligt trots att det inte blev någon Sweden International Horse Show i år, så de gjorde ett adventsklipp helt enkelt. Se det ovan.


Sett 11093 ggr

Miniatyrhästen Asco sprider glädje på äldreboenden under pandemin

Miniatyrhästen Asco besökte TV4 Nyhetsmorgon, tillsammans med Therese Saarinen som berättade om deras arbete och besök hos äldreboenden. Besöken har varit väldigt uppskattade bland de äldre och Therese berättar att en del personer har gråtit av glädje vid deras besök. Se hela intervjun i klippet. 


Sett 1935 ggr

När man hittar den skönaste sittplatsen

Emma Elfstrands häst har hittat gårdens mjukaste och skönaste plats. Så vad är mer naturligt då än att helt enkelt slå sig ner just där. Hör Emmas smittande och kärleksfulla skratt när hon hittar sin häst sittandes i höbalen.


Sett 11749 ggr

Upp å hoppa – nu är det måndag

Så var det måndag igen och en ny vecka ligger framför oss. Jobbigt att lämna sängen? Det är bara att sträcka ut, lämna sängen och gå upp helt enkelt. Som den här hästen – morgonstretch i boxen – eller sängen.


Sett 6991 ggr

Musketör pensioneras efter 16 år

Hästen Musketör har tjänstgjort vid Beridna högvakten i imponerande 16 år, han har deltagit i över 600 beridna vaktparader och inte haft en enda sjukdag. Vid en högtidlig ceremoni avtackades han nyligen av Föreningen Beridna högvakten och Försvarsmakten.


Sett 21041 ggr

Nostalgi från SVT: Se Jappeloup och Pierre Durand i Göteborg

Jappeloup de Luze är en av världshistoriens mest kända hopphästar. Jappeloupe reds av fransmannen Pierre Durand och tillsammans vann de individuellt guld i OS i Seoul. Det som gjorde Jappeloup så speciell var att han bara var 158 centimeter i mankhöjd och till hälften travare. I det här klippet från SVT får vi se den modige lille hästen i världscupfinalen 1988 i Göteborg, där ekipaget kom på andra plats.


Sett 20243 ggr

Fem saker du bör veta innan du dejtar en hästtjej

Hon kommer att vara sen och när hon väl dyker upp finns det en risk att hon har halm i håret. Hon pratar helst bara om sin häst och har ett lite annorlunda bordsskick... Med glimten i ögat listar Pontus Hugosson fem saker som du bör känna till innan du dejtar en ryttare.


Sett 17109 ggr

Fizzy Pop har hittat en väg ut – och in igen

Fizzy Pop är en svensk ridponny, 1,5 år gammal efter Leuns Velds Lord. Hon bor hos familjen Kyhlberg i Småland där det bedrivs uppfödning av SWB-hästar i mindre skala. Fizzy Pops små utflykter ut ur hagen har förbryllat familjen.
– Det känns tryggt med ett trästaket kring hästarna. Men Fizzy Pop tycks se det lilla grindhålet som en möjlig passage för att komma till sitt lyckofält bakom stenmuren, berättar matte Sandra.
– Hon har aldrig gått längre bort och det tog ett tag för oss att inse hur hon bar sig åt eftersom hon alltid var tillbaka i hagen igen. 


Sett 12914 ggr

Ibland måste man bara få dansa litegrann

I skogarna utanför Vimmerby håller ett härligt hästgäng till. Med humor får de vardagen att förlöpa lättare helt enkelt. Här är det Greta, fyra år, på shettisen Rosetta, Liv, sju år, på b-ponnyn Backebys Chess som tillsammans med Robin Johansson på Forcila bjuder på en liten dansuppvisning.


Sett 12624 ggr