Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-01-20

Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Johanna Due Boje fick hålla i sig när det häromdagen vankades hoppning för hennes Grand Prix-häst i dressyr, Don Corleone.
– Han busar alltid när vi hoppar, säger hon.
  
Johanna Due Boje och Don Corleone har många fina framgångar på dressyrbanorna, såväl nationellt som internationellt. Nu har dock valacken haft ett litet uppehåll under vintern, under igångsättningen passar det ypperligt att varva trimningen på marken med lite hoppning.
– Vi hoppade mycket när han var yngre. Jag gick hoppgymnasium med honom i tre år och då tränade vi bland annat för Göran Casparsson, förklarar Johanna.
  
Alltid full med bus
Nu försöker de hoppa ett par gånger i månaden, för att variera arbetet så att Don Corleone inte ska tycka att det är tråkigt att gå in i ridhuset.
– Han kan ju redan allt han behöver och då är det extra viktigt att hålla hans humör och motivation på topp, då ger han mig alltid sitt bästa under ridpassen.
Just den här dagen var han, som vanligt, på bushumör och Johanna fick hålla i sig i svängarna.
– I vanliga fall hoppar jag så klart inte på kandar. Under vinteruppehållet har han bara ridits på vanligt träns, men eftersom tävlingssäsongen snart är på gång blir jag så illa tvungen att börja rida mer på kandaret, då jag ju måste ha det när jag tävlar internationellt, säger hon och fortsätter:
– Jag mixade helt enkelt ett lättare dressyrpass med hoppning. Buset var jag beredd på, han busar alltid när vi hoppar. Det finns ingen häst som jag har flugit av lika mycket som honom.
Don Corleone bockar mycket i hagen också, så han är helt enkelt en häst som är i stort behov av bock och bus.
– Som tur är sköter han sig alltid på tävling, men jag gillar att han har hållit kvar vid sin busiga personlighet som var precis likadan för tio år sedan. Så för mig gör det inte så mycket att han brallar till och från, säger Johanna.

Mer i Hippson-TV

Upprörande bilder från hästmarknad i Rumänien – PETA startar namninsamling

//OBS! Varning för mycket starka bilder i videon//

En film från en hästmarknad i Rumänien väcker starka reaktioner. För att visa hästarnas styrka och på så sätt höja priset på dem slås och plågas djuren. PETA i Tyskland har filmat händelserna och nu har de startat en namninsamling för att uppmärksamma detta, då de menar att detta förfarande används på flera marknader i Rumänien. PETA står för “People for the Ethical Treatment of Animals”. Insamlingen riktas till myndigheter i Rumänien.


Sett 5579 ggr

När "hästen" gör lite som den själv vill

Den här ryttaren verkar ha lite problem med sin häst. Den är bångstyrig och signalerna mellan de två fungerar dåligt. Samtidigt som ryttaren inte har den mest stabila skänkeln, eller vad tycker ni?


Sett 1383 ggr

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.


Sett 349 ggr

Johanna och Mazy visar att det svåra är lätt

Behövs det en komplett utrustning för att kunna rida piaff och passage? Nej, i alla fall inte om du frågar Johanna Due-Boje med Mazy Klövenhöj. Med lätthet dansar ekipaget fram barbacka i endast grimma.


Sett 4687 ggr

Janelle Larsson vill bli så bra det bara går

Inför den nya miniserien i tre delar med Ingemar Hammarström och Janelle Larsson, tillsammans med deras mentorer Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, har Expressen-TV gjort ett inslag med fokus på Janelle. Hon berättar att hon vill bli så bra som möjligt och talangen får beröm av Malin Baryard för sin tävlingsskalle. Men så kommer hon också från en idrottsfamilj full av vinnarskallar!

>> Till miniserien i Riderslive.tv


Sett 2491 ggr

Ett antal tips kom in efter Efterlysts inslag om Keso

Under torsdagskvällen hade TV3-programmet Efterlyst med ett inslag om hästen Keso, som misstänks ha skurits i sin box hos Burlövs ryttarförening. Ett antal tips ska ha kommit in under kvällen och Efterlyst meddelar till Hippson att dessa är överlämnade till polisen som kommer att titta närmare på dem. I klippet ovan, från TV3, ser vi Kesos ägare, Mathilda Johansson, berätta om händelsen.


Sett 7035 ggr

Lyndal Oatley erbjuds en annorlunda dressyrhäst

Tv- och radioparet Hamish Blake och Andy Lee besökte Patrik Kittels och Lyndal Oatleys anläggning, för att försöka förstå det här med dressyr på högsta nivå. Missa inte klippet.


Sett 2781 ggr

Enzo och matte Maria löshoppar tillsammans

Marias K-Valls knabstrupper Skogsäng's Epidote, eller Enzo som han kallas, gillar inte att hoppa trots att hans pappa är hopphäst efter Diamant de Semilly. Men däremot gillar han att följa efter matte.


Sett 12394 ggr

Säker med häst – se höstlovsclinicen i repris

Förra veckan besökte "Säker med häst on tour" Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Där spred Jan och Fredrik Jönsson samt Ingemar Hammarström, inspiration och kunskap om såväl ridning som säker hästhantering. Se hela clinicen i repris här ovan.


Sett 2095 ggr

Smällde fyrverkerier nära stallet i en timme

I lördags blev en brittisk hästägare uppringd av ägaren till stallet där hon har sina hästar. Alldeles i närheten hade någon börjat skjuta av ett rejält fyrverkeri.
– Det var fruktansvärt. Det var som ett disco i stallet med ljuset och ljudet som gjorde att det liknade en krigszon. Stallet skakade av smällarna, säger Samantha Perkins till
Horse & Hound.


Sett 4393 ggr