Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-01-20

Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Johanna Due Boje fick hålla i sig när det häromdagen vankades hoppning för hennes Grand Prix-häst i dressyr, Don Corleone.
– Han busar alltid när vi hoppar, säger hon.
  
Johanna Due Boje och Don Corleone har många fina framgångar på dressyrbanorna, såväl nationellt som internationellt. Nu har dock valacken haft ett litet uppehåll under vintern, under igångsättningen passar det ypperligt att varva trimningen på marken med lite hoppning.
– Vi hoppade mycket när han var yngre. Jag gick hoppgymnasium med honom i tre år och då tränade vi bland annat för Göran Casparsson, förklarar Johanna.
  
Alltid full med bus
Nu försöker de hoppa ett par gånger i månaden, för att variera arbetet så att Don Corleone inte ska tycka att det är tråkigt att gå in i ridhuset.
– Han kan ju redan allt han behöver och då är det extra viktigt att hålla hans humör och motivation på topp, då ger han mig alltid sitt bästa under ridpassen.
Just den här dagen var han, som vanligt, på bushumör och Johanna fick hålla i sig i svängarna.
– I vanliga fall hoppar jag så klart inte på kandar. Under vinteruppehållet har han bara ridits på vanligt träns, men eftersom tävlingssäsongen snart är på gång blir jag så illa tvungen att börja rida mer på kandaret, då jag ju måste ha det när jag tävlar internationellt, säger hon och fortsätter:
– Jag mixade helt enkelt ett lättare dressyrpass med hoppning. Buset var jag beredd på, han busar alltid när vi hoppar. Det finns ingen häst som jag har flugit av lika mycket som honom.
Don Corleone bockar mycket i hagen också, så han är helt enkelt en häst som är i stort behov av bock och bus.
– Som tur är sköter han sig alltid på tävling, men jag gillar att han har hållit kvar vid sin busiga personlighet som var precis likadan för tio år sedan. Så för mig gör det inte så mycket att han brallar till och från, säger Johanna.Mer i Hippson-TV

Tinkern Coyt drar gummibåt: "Vi har verkligen roligt ihop"

Gintare Mullback tog nyligen en tur i sjön med tinkern Coyt, som drog en gummibåt. Här berättar Gintare mer om äventyret och sin relation till den fina tinkern.
– Jag mår som bäst när jag är med hästar. Mitt mål med hästarna har alltid varit att ha kul tillsammans och att ha en bra relation med hästen är viktigt för mig. 


Sett 149 ggr

En hyllning till Qummin: "Den perfekta ridskolehästen"

Norrköpings fältrittklubbs häst Qummin blev Årets ridskolehäst 2019. I klippet ovan får vi följa med till klubben och hälsa på hos Qummin, som beskrivs som den perfekta ridskolehästen. Har du också en stjärna på din ridskola? Svenska ridsportförbundet tar nu emot nomineringar för 2020, läs mer här.


Sett 8550 ggr

När stor och liten lär sig dansa ihop

17-åriga valacken Gun Powder, eller Gunny som han kallas, är en riktig läromästare. Med sina 156 cm i mankhöjd är det en stor häst för Sandra Bergströms sjuåriga dotter. Detta är dock inget problem för ekipaget när de leker fram en piaff.
Valacken har funnits hos familjen i flera år och har tränat mycket dressyr och natural horsemanship tillsammans med mamma Sandra.
– Min dotter har ridit honom kontinuerligt sedan hon var fem år. Vi har gått igenom mycket dessa tio år tillsammans och hoppas att det blir minst tio år till. Han är en fantastisk häst, berättar hon. 


Sett 8564 ggr

Nostalgi från EM i Göteborg med Peder Fredricson

I ett klipp från FEI får vi följa med tillbaka till EM i Göteborg 2017. Peder Fredricson tog inte bara individuell guldmedalj vid mästerskapet, utan bidrog även till svenskarnas silvermedalj i lag-hoppningen. Njut av stämningen och sporten i nostalgi-klippet! 


Sett 1043 ggr

Byggde stängsel i hästhagen – träffades av blixten: "Trodde han dog"

TV4 Nyhetsmorgon intervjuar Simon Thyrén och Alvina Andersson. Tillsammans med kompisen Johan byggde de nyligen stängsel i hästhagen utanför Sundsvall. Då slog blixten ned i en stolpe, cirka 40 meter från dem.
– Vi tror att det gick upp i stängslet. Vi höll på och knyta tråden så vi alla fick blixten i oss, säger Alvina, som även berättar att det kändes som att bröstkorgen skulle sprängas.
De fick alla besöka sjukhus men har klarat sig utan fysiska skador.


Sett 5852 ggr

Ska man ramla av hästen – då kan man lika gärna göra det med stil

Brittiska hopp- och fälttävlansryttaren Skye Henchoz bjuder, via sitt Instagramkonto, på en dråplig avsittning. ”Den här videon representerar min helg som i ett nötskal”, skriver hon med glimten i ögat.
Dessutom tar Skye själv på sig stoppet och menar att vägringen uteslutande berodde på hennes egen ridning. Hon slog sig som tur var inte…


Sett 9762 ggr

Stoföl såldes på onlineauktion för 81 000 euro

Elitfölauktionen i Oldenburg hölls online i år och avslutades i helgen. Ett vackert stoföl väckte störst uppmärksamhet. Elitär såldes till Lone Boegh Henriksen i Danmark för 81 000 euro. Det motsvarar runt 840 000 kronor.


Sett 10271 ggr

Så får man hästen att "digga" hovslagaren

Har ni några tricks för att få era hästar att stå still när de skos? Här är annars lite inspiration – distraktion för såväl ögon som öron. Glöm inte att sätta på ljudet!


Sett 12606 ggr

Vattenskidor efter häst ger extra sommarfeeling

Ponnyexpressen bjuder på sommarfeeling deluxe i det här klippet. Det är fyra supersöta shettisar som drar vattenskidåkaren – för vem behöver en båt när det finns hästar. Det samtidigt bara att imponeras av kuskens balansakt. Det är inte alla som kan föra fram ett fyrspann genom vatten stående på en vattenskida.


Sett 3670 ggr

Malin Baryard Johnsson om stallets superstjärnor

I den tredje delen av H&M we love horses Youtube-serie med Malin Baryard Johnsson om coronapandemin och tiden som varit berättar Malin mer om stallets hästar. Den givna superstjärnan är såklart H&M Indiana men Malin tycker att alla hästar är superstjärnor på sitt vis.
– Jag vill inte lyfta någon av dem, särskilt inte när de kan höra mig, säger hon med ett skratt.


Sett 6681 ggr