Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-01-20

Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Johanna Due Boje fick hålla i sig när det häromdagen vankades hoppning för hennes Grand Prix-häst i dressyr, Don Corleone.
– Han busar alltid när vi hoppar, säger hon.
  
Johanna Due Boje och Don Corleone har många fina framgångar på dressyrbanorna, såväl nationellt som internationellt. Nu har dock valacken haft ett litet uppehåll under vintern, under igångsättningen passar det ypperligt att varva trimningen på marken med lite hoppning.
– Vi hoppade mycket när han var yngre. Jag gick hoppgymnasium med honom i tre år och då tränade vi bland annat för Göran Casparsson, förklarar Johanna.
  
Alltid full med bus
Nu försöker de hoppa ett par gånger i månaden, för att variera arbetet så att Don Corleone inte ska tycka att det är tråkigt att gå in i ridhuset.
– Han kan ju redan allt han behöver och då är det extra viktigt att hålla hans humör och motivation på topp, då ger han mig alltid sitt bästa under ridpassen.
Just den här dagen var han, som vanligt, på bushumör och Johanna fick hålla i sig i svängarna.
– I vanliga fall hoppar jag så klart inte på kandar. Under vinteruppehållet har han bara ridits på vanligt träns, men eftersom tävlingssäsongen snart är på gång blir jag så illa tvungen att börja rida mer på kandaret, då jag ju måste ha det när jag tävlar internationellt, säger hon och fortsätter:
– Jag mixade helt enkelt ett lättare dressyrpass med hoppning. Buset var jag beredd på, han busar alltid när vi hoppar. Det finns ingen häst som jag har flugit av lika mycket som honom.
Don Corleone bockar mycket i hagen också, så han är helt enkelt en häst som är i stort behov av bock och bus.
– Som tur är sköter han sig alltid på tävling, men jag gillar att han har hållit kvar vid sin busiga personlighet som var precis likadan för tio år sedan. Så för mig gör det inte så mycket att han brallar till och från, säger Johanna.

Mer i Hippson-TV

Hästar räddas undan vulkanutbrottet i Filippinerna

I veckan har det rapporterats om att ett utbrott på vulkanön Taal i Filippinerna är mycket nära förestående, i söndags började vulkanen spruta ut lava och aska. Mängder med människor har evakuerats och nu rapporterar TV4 att även hästar räddas från ön. Taal är i vanliga fall ett populärt turistmål och det ska finnas runt 1 000 hästar där. Se det dramatiska klippet ovan.


Sett 540 ggr

Topp 15: De bästa ridsportögonblicken 2019

Det internationella förbundet FEI har listat de 15 bästa ridsportögonblicken från 2019. Ta del av hela listan i klippet. I topp hittar vi Ingrid Klimke (som dessutom är Sverigeaktuell med sin clinic hos Runsten Equestrian i helgen) och hennes EM-guld.

På tionde plats återfinns Sveriges seger i hoppningens Nations Cup i Falsterbo. Ytterligare Sverigeanknytning på listan finns i form av världscupfinalerna i Göteborg som ägde rum i april. På plats nummer sju finns Isabell Werths seger i dressyren och på plats nummer fem hittar vi Steve Guerdat som vinnare av världscupen i hoppning. 


Sett 669 ggr

Svenskägda Elias utsedd till årets frieserhäst

Den svenskägda frieserhingsten Elias 494 tävlas på Grand Prix-nivå i dressyr av den belgiska ryttaren Marc Peter Spahn. Nu har hästen fått utmärkelsen ”Årets frieserhäst 2019”. Se ekipaget på tävling i klippet ovan!


Sett 5133 ggr

Enhörningsglädje när snön väl faller – eller?

Snön lyser med sin frånvaro i många delar av landet. Vissa njuter till fullo, medan andra längtar tills marken är täckt av ett vitt och fluffigt snötäcke. Oavsett vilken av dessa personer du är kan nog det här härliga klippet på en dansande "unicorn", körandes snöslunga, lätta upp i vintermörkret.


Sett 1302 ggr

När man möter en hel parad av mc-förare på ridturen

En ryttare möter en hel rad mc-förare på en väg i Storbritannien. Någon filmade händelsen och klippet från Stunt Squad har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Människor hyllar förarna, som saktar ner och stannar så att ryttaren säkert kan rida förbi.


Sett 23456 ggr

Syskonen lek-löshoppar sig själva utan avskärmning: ”De älskar verkligen att hoppa”

Sigbrit Mattsson, frilansmedarbetare på Hippson, bjuder på härliga klipp på sina tre egna uppfödningar. De har alla samma mamma, Pickolima (e. Pik Trumpf – Kaliber), men olika pappor (varav två är dressyrhingstar).
  
De två som tävlar om vem som ska hoppa först över hindret i klippet ovan är Pick a Wish (e. First Wish) och Pick a Doll (e. Cartier). Den som hoppar själv nedan är Pick a Lily (e. Hohenstaufen), som är yngst i syskonskaran. På filmerna är hästarna 8, 7 och 6 år gamla.
– De brukar få springa lösa tillsammans i ridhuset och när vi ställer upp hinder blir det extra fart. De älskar verkligen att hoppa, berättar Sigbrit.


Sett 7512 ggr

Elsa Svanberg vann ny digital träningstävling i dressyr: "Väldigt bra komplement"

Appen Ztable har anordnat en träningstävling i dressyr där ekipagens filmade ritter bedömdes. Det blev Elsa Svanberg och Doolin Chips som tog hem segern i Lätt B:1 på 71,07 procent.
– Jag tycker det var en superrolig idé och det funkade väldigt bra. Det är även väldigt bra för oss som har långt till närmaste tävling, säger Elsa till arrangören.


Sett 2775 ggr

Spelade fotboll med hästen på jullovet

Vad gjorde ni på jullovet? Många försökte säkert rida så mycket som möjligt. Men den brittiska hoppryttaren Joseph Stockdale valde att ta jullov från hoppningen med hästarna och i stället satsa på fotboll.


Sett 7431 ggr

Sover hästar på rygg? Ja, tydligen!

Den här hästen sover som en hund med benen rätt upp. Inte precis som vi är vana vid att se hästar sova. Men det ser rätt så skönt ut, tycker ni inte? Och i en annan box i samma stall ligger kompisen och snarkar högt (se nedan).


Sett 11367 ggr

Åsnornas "Houdini" hittar alltid en väg ut

Ett djurhem som bland annat huserar åsnor har en utbrytarkung i flocken. Det är den lilla miniåsnan Tally som allt som oftast hittas på fel sida staketet. Men hur tar hon sig ut? För att förstå sattes kameraövervakning upp.

– Under alla mina år som jag har tagit hand om åsnor har jag aldrig mött någon så duktig på att rymma som Tally, säger hemmets föreståndare till Horse & Hound.
– Vi har försökt allt för att stoppa henne från att gå ut, men hon överlistar oss varje gång. 

Källa: Horse & Hound


Sett 5496 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar