Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-01-20

Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Johanna Due Boje fick hålla i sig när det häromdagen vankades hoppning för hennes Grand Prix-häst i dressyr, Don Corleone.
– Han busar alltid när vi hoppar, säger hon.
  
Johanna Due Boje och Don Corleone har många fina framgångar på dressyrbanorna, såväl nationellt som internationellt. Nu har dock valacken haft ett litet uppehåll under vintern, under igångsättningen passar det ypperligt att varva trimningen på marken med lite hoppning.
– Vi hoppade mycket när han var yngre. Jag gick hoppgymnasium med honom i tre år och då tränade vi bland annat för Göran Casparsson, förklarar Johanna.
  
Alltid full med bus
Nu försöker de hoppa ett par gånger i månaden, för att variera arbetet så att Don Corleone inte ska tycka att det är tråkigt att gå in i ridhuset.
– Han kan ju redan allt han behöver och då är det extra viktigt att hålla hans humör och motivation på topp, då ger han mig alltid sitt bästa under ridpassen.
Just den här dagen var han, som vanligt, på bushumör och Johanna fick hålla i sig i svängarna.
– I vanliga fall hoppar jag så klart inte på kandar. Under vinteruppehållet har han bara ridits på vanligt träns, men eftersom tävlingssäsongen snart är på gång blir jag så illa tvungen att börja rida mer på kandaret, då jag ju måste ha det när jag tävlar internationellt, säger hon och fortsätter:
– Jag mixade helt enkelt ett lättare dressyrpass med hoppning. Buset var jag beredd på, han busar alltid när vi hoppar. Det finns ingen häst som jag har flugit av lika mycket som honom.
Don Corleone bockar mycket i hagen också, så han är helt enkelt en häst som är i stort behov av bock och bus.
– Som tur är sköter han sig alltid på tävling, men jag gillar att han har hållit kvar vid sin busiga personlighet som var precis likadan för tio år sedan. Så för mig gör det inte så mycket att han brallar till och från, säger Johanna.

Mer i Hippson-TV

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 4318 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 2209 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3128 ggr

Att vara reporter i hästhagen är inte helt lätt

Den här kvinnan försöker tala in i kameran, hon får dock sällskap. Varför hon befinner sig i en hästhage är oklart – men en av hästarna bestämmer sig för att hon behöver hjälp, den gör till och med anspråk på att ta över mikrofonen. Och när de lyckats mota bort den, då kommer en till…


Sett 2684 ggr

Dalwhinnie-fölet som vill bli hopphäst

Fölet Elvis är efter Dalwhinnie 1180 och man kan kanske tro att matte Anette Örtenberg funderar över att han får en framtid som dressyrhäst. Men kanske vill Elvis något annat – bli hopphäst? Eller varför inte någon bollsport!


Sett 7364 ggr

Underbart samspel mellan häst och barn

Hjärtat smälter verkligen när man ser det här klippet. Den lilla flickan tar hand om sin stora häst med försiktighet och ömhet. Och får tillbaka på samma milda sätt av sin stora vän.
Sheila är ett belgiskt kallblod som man kan följa på
Facebook. Hennes liv dokumenteras av Shannon, mamma i familjen som äger Sheila.


Sett 17981 ggr

Som häst och katt = best friends forever

Den här katten har hittat sin bästa kompis i en av stallets boxar och hästen verkar inte misstycka. Stor och liten passar toppen tillsammans.


Sett 2626 ggr

Semestertips – camping i vildmarken med sex minishettisar, en hund och en katt

Längtar du redan efter nästa års sommarsemester? Så här i tider av flygskam, varför inte planera in ett äventyr inte alltför långt bort, och ta med alla djuren?
  
I det här klippet delar brittiska hästtränaren Emma Massingale med sig av sin vildmarksövernattning i Dartmoor – där hon hade med sig sina sex minishettisar, samt katten Louis och hunden Inca. Något du skulle ha vågat dig på?
  
Frågan är var man kan hitta vildmark där hästarna kan springa lösa på detta sätt… Härligt ser ponnyerna i alla fall ut att ha!
  
Vill du följa Emma och hennes ponnyer kan du göra det på
Facebook och Youtube.


Sett 2908 ggr

Imponerande balans när hunden hoppar med shettisen

Hinder eller en tunna – hindertypen har ingen betydelse när den här hunden med säker tass lotsar shettisen över hinderserien. Vad är sötchock om inte detta?


Sett 3429 ggr

Ponnyn Mira får fredagsfeeling: "Älskar att hoppa terräng"

När Tuva Lindeberg, tolv år, tränar terräng med sin ponny Mira kan det gå undan. I detta klipp får vi se hur det kan gå till vid en terrängträning när ponnyn gör lyckliga glädjeskutt!


Sett 11060 ggr