Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-01-20

Dressyrryttaren Johanna Due Boje får hålla i sig när GP-hästen hoppar: "Han busar alltid"

Johanna Due Boje fick hålla i sig när det häromdagen vankades hoppning för hennes Grand Prix-häst i dressyr, Don Corleone.
– Han busar alltid när vi hoppar, säger hon.
  
Johanna Due Boje och Don Corleone har många fina framgångar på dressyrbanorna, såväl nationellt som internationellt. Nu har dock valacken haft ett litet uppehåll under vintern, under igångsättningen passar det ypperligt att varva trimningen på marken med lite hoppning.
– Vi hoppade mycket när han var yngre. Jag gick hoppgymnasium med honom i tre år och då tränade vi bland annat för Göran Casparsson, förklarar Johanna.
  
Alltid full med bus
Nu försöker de hoppa ett par gånger i månaden, för att variera arbetet så att Don Corleone inte ska tycka att det är tråkigt att gå in i ridhuset.
– Han kan ju redan allt han behöver och då är det extra viktigt att hålla hans humör och motivation på topp, då ger han mig alltid sitt bästa under ridpassen.
Just den här dagen var han, som vanligt, på bushumör och Johanna fick hålla i sig i svängarna.
– I vanliga fall hoppar jag så klart inte på kandar. Under vinteruppehållet har han bara ridits på vanligt träns, men eftersom tävlingssäsongen snart är på gång blir jag så illa tvungen att börja rida mer på kandaret, då jag ju måste ha det när jag tävlar internationellt, säger hon och fortsätter:
– Jag mixade helt enkelt ett lättare dressyrpass med hoppning. Buset var jag beredd på, han busar alltid när vi hoppar. Det finns ingen häst som jag har flugit av lika mycket som honom.
Don Corleone bockar mycket i hagen också, så han är helt enkelt en häst som är i stort behov av bock och bus.
– Som tur är sköter han sig alltid på tävling, men jag gillar att han har hållit kvar vid sin busiga personlighet som var precis likadan för tio år sedan. Så för mig gör det inte så mycket att han brallar till och från, säger Johanna.


Mer i Hippson-TV

Hingsten som satsar på en fotbollskarriär

Här har vi en lekfull häst med flera talanger. Eventuellt funderar den här hingsten på att byta karriär till fotbollsproffs. Han hade nog gjort en strålande insats på planen, eller hur?


Sett 1255 ggr

Från unghäst-VM till VM-medaljer på fyra år

Under unghäst-VM i Ermelo hedrades hingstarna Glamourdale och Hermès N.O.P för sina framgångar på VM med guld respektive brons-medalj individuellt. Se klippet när Charlotte Fry och Dinja van Liere rider till publikens jubel på banan, samt bilder från deras treårsgodkännande till fullfjädrade VM-stjärnor.


Sett 657 ggr

Hoppsan så vilt det blev på dressyrbanan

Först vinner man dressyrtävlingen och sedan är det dags för prisutdelning. Efter det kommer ärevarvet och det är ju helt klart höjdpunkten. Varför inte passa på att visa upp fler talanger? Det gjorde i alla fall ryttaren Nikol Raidové och hästen Santinus. 


Sett 10626 ggr

Total Hope visar unga Noah hur det ska kännas

Den populära avelshingsten Total Hope hade nyligen två ryttare på ryggen. Isabel Freese rider med sin son Noah framför sig och kanske fick han smak på livet som dressyrryttare. "Jag tror att Noah har bestämt sig för en karriär som dressyrryttare", skriver Isabel på Facebook. Se ännu ett klipp nedan.


Sett 1815 ggr

När man bara spritter av glädje när det blir helg

En måste ju bara få lov att studsa och hoppa lite grann så det känns i kroppen – annars vet en ju inte att det är helg på riktigt.

Till klippet


Sett 341 ggr

När galoppen på stubbåkern inte riktigt går som planerat...

Ni vet när man tänker ta en härlig galopp på fältet i solnedgången...men så går något inte riktigt som man tänkt sig? Med glimten i ögat, och en uppblåsbar drake till hjälp, visar den här ryttaren hur det kan gå till. Sätt på ljudet och häng med!


Sett 2026 ggr

När en behöver sitta och vila en stund: "Hund i sitt förra liv"

Varför inte göra som människan och sätta sig ned och vila en stund? Kusken Axel Olin har en härlig individ i stallet, femåriga valacken Minima är en ny tillgång till fyrspannet. 
Han är en ung och trevlig häst som gillar att arbeta. Jag vet inte om han har varit hund i sitt förra liv, för han sitter som en hund och vi ser honom ofta bära på pinnar i hagen, berättar Axel och fortsätter: 
Han är inte gammal, men är som sagt en väldigt trygg häst. Ena dagen tävlar han och nästa är han med och går vid bröllop. 


Sett 8235 ggr

Se klippet: Drottningens häst tar ett sista farväl

Drottning Elizabeth II av Storbritannien gick bort, 96 år gammal, för snart två veckor sedan. Runtom i hästvärlden har man hyllat drottningen som var känd för sitt stora ridsportintresse och kärlek till hästarna. På måndagen fördes drottningen till begravningen och ett stort sällskap med sörjande marscherade dit tillsammans. Hästmänniskor runtom i världen har blivit tagna av den gripande synen när drottningens häst, Emma, stod och väntade när kortegen passerade. Längs vägen vid Windsor Castle väntade ponnyn i stillhet och över sadeln låg drottningens huvudduk. Se det gripande klippet ovan med ponnyn Emma, och drottningens båda hundar.


Sett 18350 ggr

Melon – supergott eller livsfarligt?

Kristian von Krusenstierna bjuder på att klipp där han erbjuder två av sina hästar att smaka på vattenmelon. Det som för den ena är kalasgott är för den andra rentav livsfarligt.

Till klippet


Sett 8370 ggr

Hippson-TV: Häng med banan runt på fälttävlans-VM i Pratoni

Svenska banbyggaren och fälttävlansprofilen Mats G Andersson guidade och förklarade runt hela VM:s terrängbana för Hippsons utsända:
– Det kommer att handla om tiden i stor utsträckning, ryttarna måste läsa av sina hästar hela vägen runt, kommenterar han.


Sett 1116 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.