Dressyrstoet Quam Quam gör byten med sonen i släptåg

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2015-11-06

Dressyrstoet Quam Quam gör byten med sonen i släptåg

Therese Nilssons filmklipp, på när hon rider sitt dressyrsto samtidigt som det busiga lilla fölet leker i ridhuset, har gjort succé i sociala medier. Vi kontaktade Therese för att få reda på lite mer om den charmiga filmen. 
  
Text: Cajsa Ekström
  
Hej Therese, vilket härligt klipp! Kan du berätta lite mer om stoet och fölet?
– Quam Quam är ett sto född 2000 e. Quando Quando. Det lilla fölet är hennes första avkomma och heter Great Balls of Fire (kallas "Bollen"). Han föddes i juni 2015 och är efter Fürstenball. Fram till betäckningen har Quam Quam tävlat en del i dressyr med mig, Therese Nilsson, som också är ägare. Efter lag-SM 2013 ådrog hon sig tyvärr en ringbandsskada som opererades. Vi beslöt oss för att ge henne extra lång tid till rehabilitering, så valet att betäcka var inte så svårt. Nu är hon friskförklarad och har fått klartecken att sättas igång!
  
Quam Quam verkar vara en otroligt ambitiös dam, som inte bryr sig märkbart om att hennes son busar omkring.
– Hon är faktiskt extremt ambitiös och väldigt "otittig". Ju mer det händer runtomkring desto bättre, så jag tänkte mest att jag provar om det funkar. 
  
Var detta första gången Quam Quam motionerades med sin lilla följeslagare?
– På klippen är det andra gången "Bollen" är med. Nu har han dock fått lite mer luft under vingarna och gör fina stegringar och rusningar rakt emot oss, men det bekommer henne inte heller. Hon är rätt fokuserad på sin uppgift. Snart ska han vidare till en lösdrift och leka med jämnåriga, och hon ska matchas vidare mot nya tävlingsmål 2016. 
  


FOTO: Privat
  
Ytterligare ett klipp på Quam Quam och "Bollen":

FOTNOT: Quam Quam och "Bollen" bor på Gunnesby Stall, ett inackorderingsstall i Göteborg som Therese Nilsson själv äger och driver. 

Mer i Hippson-TV

A-ponnyn "Flo" räddades upp ur hål i marken

Den lilla welshponnyn Boothsdale Starflower, som kallas "Flo", hade på något sätt fastnat i ett hål i marken och fick räddas av en skicklig grävmaskinist.


Sett 1930 ggr

Mamma Elsa fick bästa födelsedagspresenten

När Rolf-Göran Bengtsson tävlar i Sverige finns ofta mamma Elsa på läktaren, så även under årets Gothenburg Horse Show. Söndagen var dessutom hennes födelsedag och vad kan vara en bättre present än en felfri runda och placering i världscupen för sonen? Se hennes glädje när Rolf-Göran med Cassilano Jmen sätter klassens första nolla.


Sett 2008 ggr

Shettisen IrreVirr och Aliwa, 4 år, uppträdde på Eurohorse

En shetlandsponny, en fyraårig dotter och en mamma – tillsammans bjöd de på en samspelt show i paddocken under Eurohorse. Tanja Willyard berättar mer om sitt träningstänk.


Sett 1819 ggr

Maria Gretzers lyckliga läktardans: ”Det är min häst!”

Vi kan inte låta bli att dela vidare det här sköna ATG-klippet från Gothenburg Horse Show, som visar en lycklig Maria Gretzer. Den forna OS-ryttaren och förbundskaptenen är i dag hästägare – och följer engagerat sin ögonsten Singular LS La Silla från läktaren.


Sett 8470 ggr

Briars återkomst i Scandinavium fångad på film

Vår rapportering från lördagen, om hingsten Briars besök inne i Scandinaviums arena för att väljas in i GHS Hall of Fame, fick stor spridning. I vårt kommentarsfält på Facebook blandades kärleksförklaringar till den fantastiska hingsten med en fråga: "Finns det klipp?"
  
Svaret är ja, det finns det! Tullstorp delar med sig av den magiska stunden – även ni som inte var på plats kan få vara med och dela magin i klippet ovan.


Sett 23371 ggr

Hingsten Romanov har fått somna in

Hingsten Glock's Romanov har fått somna in, 20 år gammal. Han var bland annat far till Skovens Rafael och hade tävlingsframgångar med både Edward Gal och Hans Peter Minderhoud.
  
Romanov (e. Rohdiamant ue. Grundstein II) tävlades som unghäst av Andreas Helgstrand och senare red hans landsman Sune Hansen honom, de deltog bland annat vid EM i Rotterdam 2011. Därefter såldes hingsten och fick prefixet Glock's.
  
Han tävlades först av Edward Gal för att senare tas över av Hans Peter Minderhoud, som red honom vid EM i Herning 2013. Romanov gjorde sin sista tävling i januari 2016. Till Eurodressage säger Glock:
"Vår Romanov har behandlats av specialister för cushings syndrome. Tyvärr blev han sämre och i dag, efter inrådan från veterinär, lät vi honom gå över regnbågsbron för att bespara honom mer lidande."
  
Klippet ovan är från Amsterdam 2013, där Romanov reds av Edward Gal.

Källa: Eurodressage


Sett 1407 ggr

Peder Fredricson: ”Det krävs en topp tre-placering på söndag”

Inför världscupens Europafinal är Peder Fredricson på plats 29, 18 tar sig vidare till finalen i Las Vegas i vår. På söndag rider Peder H&M Christian K.
  
TV4:s reporter möter Peder på plats i Scandinavium, där han berättar om förberedelserna inför de internationella hoppklasserna – och vad som krävs för att ta sig till den absoluta toppnivån inom sporten. Han berättar också att H&M All In är hemma och startar säsongen lite senare i år, eftersom han matchas till OS i Tokyo.


Sett 1967 ggr

Nästan blind hoppryttare vill inspirera andra att följa sina drömmar

Wren Blae Zimmerman fick en ovanlig ögonsjukdom när hon var 17 år. Några år senare hade hon förlorat i princip hela sin synförmåga. Den centrala synen är helt blank – och i dag har hon bara en viss begränsad, suddig, syn i periferin.
  
Trots det har Wren börjat rida och hopptävla. Innan tävlingen går hon banan tillsammans med en medhjälpare, både innan hindren är uppställda och när de står på banan. Den nu 30-åriga ryttaren förklarar för
Horse & Hound att hon föreställer sig banan som ett rutnät och att hon får hjälp av sin tränare via en hörsnäcka om hon "tappar linjen" när hon väl rider. 
– Genom att tävla kan jag göra det som människor tidigare sagt åt mig att jag inte kan, och visa att de har fel. Men jag vill också förändra människors föreställningar om vad en blind eller synnedsatt person är kapabel till, säger hon till tidningen.
  
Wren, som bor i Kentucky i USA, berättar också att hon hoppas att det amerikanska förbundet ska införa parahoppning vid sidan av paradressyren.


Sett 1127 ggr

Se hästarna busa loss – i full trav: ”Travare kan verkligen njuta av att dra på i frihet”

Att hästar ”drar en repa” i full galopp i hagen är vi alla vana vid att se. Men är man avlad för trav kan rejsandet med kompisen lika gärna ske i den gångarten. Vilket Lisbeth "Pippi" Gunnars klipp visar.


Sett 15191 ggr

Delad pinne är dubbelt så roligt

De här två hästarna roar sig med en pinne och likt två hundar har de dragkamp om den. Men så är det ju så mycket roligare att leka tillsammans än ensam.


Sett 2878 ggr