Dressyrstoet Quam Quam gör byten med sonen i släptåg

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2015-11-06

Dressyrstoet Quam Quam gör byten med sonen i släptåg

Therese Nilssons filmklipp, på när hon rider sitt dressyrsto samtidigt som det busiga lilla fölet leker i ridhuset, har gjort succé i sociala medier. Vi kontaktade Therese för att få reda på lite mer om den charmiga filmen. 
  
Text: Cajsa Ekström
  
Hej Therese, vilket härligt klipp! Kan du berätta lite mer om stoet och fölet?
– Quam Quam är ett sto född 2000 e. Quando Quando. Det lilla fölet är hennes första avkomma och heter Great Balls of Fire (kallas "Bollen"). Han föddes i juni 2015 och är efter Fürstenball. Fram till betäckningen har Quam Quam tävlat en del i dressyr med mig, Therese Nilsson, som också är ägare. Efter lag-SM 2013 ådrog hon sig tyvärr en ringbandsskada som opererades. Vi beslöt oss för att ge henne extra lång tid till rehabilitering, så valet att betäcka var inte så svårt. Nu är hon friskförklarad och har fått klartecken att sättas igång!
  
Quam Quam verkar vara en otroligt ambitiös dam, som inte bryr sig märkbart om att hennes son busar omkring.
– Hon är faktiskt extremt ambitiös och väldigt "otittig". Ju mer det händer runtomkring desto bättre, så jag tänkte mest att jag provar om det funkar. 
  
Var detta första gången Quam Quam motionerades med sin lilla följeslagare?
– På klippen är det andra gången "Bollen" är med. Nu har han dock fått lite mer luft under vingarna och gör fina stegringar och rusningar rakt emot oss, men det bekommer henne inte heller. Hon är rätt fokuserad på sin uppgift. Snart ska han vidare till en lösdrift och leka med jämnåriga, och hon ska matchas vidare mot nya tävlingsmål 2016. 
  


FOTO: Privat
  
Ytterligare ett klipp på Quam Quam och "Bollen":

FOTNOT: Quam Quam och "Bollen" bor på Gunnesby Stall, ett inackorderingsstall i Göteborg som Therese Nilsson själv äger och driver. 


Mer i Hippson-TV

Måndagsrutin med Peder Fredricson

Måndagar innebär en extra check av hästarna hemma hos Peder Fredricson. I en video i sociala medier förklarar han hur rutinen ser ut och vad det är han tittar på – allt för att kunna lägga upp bästa plan för veckan.


Sett 4941 ggr

Fölskiljning på Lojsta hed

Fölen på Lojsta hed har samlats in för att bli verkade samt chip- och frysmärkta innan de hämtades av sina nya ägare. Tre föl släpptes åter till heden – stoet Maj som får stanna i flocken och två mycket trevliga hingstar som ännu är osålda. Årets föl på Lojsta hed är efter russhingsten Matteus 683.


Sett 1196 ggr

Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Andreas Helgstrand förlorade i rätten och danska TV2 kommer att sända dokumentären "Hästmiljardärens hemligheter" i nästa vecka. Nu har Operation X släppt en trailer som du kan se ovan eller på Facebook. Helgstrand Dressage har också gjort ett uttalande där de bland annat skriver att de prioriterar djurens välfärd över allt annat. Läs mer om det nedan.


Sett 38172 ggr

Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hos Föreningen Iskalla ryttare i Jukkasjärvi rider eleverna på ridskolan utomhus under alla årstider. Att temperaturen redan i november ligger på minus 23 grader är inget som hindrar dem. Mari-Helen Lindström berättar mer och ger tips på hur du håller värmen.


Sett 8758 ggr

"Åke" bäddar fint i lösdriften

Visst är det viktigt att bädda fint i lösdriften? Det tycker i alla fall unghästen Ocioso "Åke", fem år. Han lyfter gärna upp halmen i ligghallen som fungerar utmärkt att både leka med eller för att klia kompisen. Hästägare Carolina Nedhagen delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 3438 ggr

Guldhästen All In trivs på lösdriften

All In är den legendariske hästen som nådde stora framgångar med Peder Fredricson i sadeln. Numera lever 17-åringen pensionärsliv hemma på Österlen och i ett nytt klipp från Grevlunda Showjumping får vi en glimt av hans tillvaro som bossen hemma i lösdriften. Att äta och se över hagen är några av de arbetsuppgifter som guldhästen numera sysslar med om dagarna. 


Sett 11251 ggr

Ponnyn som gärna vill springa förbi en grästuva

Har du också haft en ponny som varit en helt perfekt läromästare? När ponnyn Putte och Alicia, fem år, är ute och galopperar så kan det gå undan. Men Putte tycker om att beta och tar gärna en paus, vilket Alicia bara verkar tycka är roligt. Allt gick bra vid avramlingen och mamman i familjen berättar: 
Welsh mountainponnyn Putte är världens snällaste och bästa läromästare, men han tar alla chanser han får att norpa åt sig en fikapaus. Alicia föredrar att alltid rida ut med barbackapadden då hon och Putte gör många upptäckter i skogen tillsammans. Alicia brukar hoppa av och på, äta blåbär eller titta på myror medan Putte gärna äter blåbärsris eller lite gräs. Putte är snäll och går med på det mesta, en "match made in heaven"


Sett 3590 ggr

Smart tips för att slippa avskavd man under täcket

Evelina Olauesen tröttnade på att hästarnas man skavdes bort av halsen på täcket. Men ett enkelt knep har fixat problemet. Hon sätter helt enkelt fast täcket ett snäpp tätare än vad som är tänkt. Då blir det en rymligare kanal över manken. Se klippet ovan där hon demonstrerar på hästen El Sapos Hamilton.


Sett 15691 ggr

Se duellen mellan toppduon i GCT GP

Var hämtade Christian Kukuk in de där hundradelarna som gav honom segern och puttade ner Malin Baryard Johnsson till andra plats. Se de två ryttarnas omhoppning i GCT Grand Prix i Riyadh sida vid sida i klippet ovan.


Sett 2839 ggr

Dags för unghästarna att flytta hem

Hästak har sina unghästar på stora beten på Öland under sommarhalvåret. Härom dagen var det dags att hämta hem unghingstarna efter fem månader i det fria. 


Sett 3645 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 5 2023

– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition

– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.