På kort tid har dressyrtränaren Åsa Foglés klipp gjort succé i sociala medier. I klippet rider hon sin häst med en morot på en pinne framför nosen, funkar detta trick? Vi kontaktar Åsa för att få reda på mer om tillfället och om hennes fina häst.
Text: Cajsa Ekström
Foto: Helena Bergander
Hej Åsa, hur föddes idén?
– Idén föddes ur en frustration över tveksam bjudning på tävlingsbanan. Jag spekulerade tillsammans med ett par stallkompisar i hur jag skulle kunna lösa problemet, en av dem sa på skoj att jag kunde ha en morot på pinne framför. Dock var det nog serietidningsfiguren Bamse som hittade på det från allra första början. Men när förslaget hade kommit upp ett antal gånger var jag bara tvungen att pröva!
Och hur gick det, fick du mer framåtbjudning?
– Haha! Det är lite för meckigt och inget jag rekommenderar för mer framåtbjudning. Man får ju rida på en hand och det går åt många morötter. Men jag rekommenderar att leka och ha roligt med sin häst ibland, att jobba med kommunikation och teambuilding från marken. Det stärker relationen, på sikt tror jag även att det stärker samarbetet i ridningen. Men det var en rolig grej och jag litar så mycket på min häst att jag kände att jag var tvungen att testa.
Berätta lite om hästen.
– Det är en nioårig valack som jag köpte som treåring och vår relation är väldigt tajt. Vi tränar och tävlar i dressyr och har kvalat till Medelsvår B, men för mig är det viktigt att variera arbetet. Så jag jobbar mina hästar mycket från marken, med kommunikation på hästars vis.
– Därför litar jag så pass mycket på honom att jag testade att ta av tränset. Jag hade även testat med tränset på stunden innan. Och Lillen, som jag kallar honom, är en otroligt vänlig häst. Men också en riktig gottegris, så jag var rätt säker på att det skulle gå bra.
Berätta lite om dig själv.
– Jag jobbar som ridlärare en kväll i veckan på Borås ridklubb samt tränar elever och hästar privat via mitt företag Åsa Foglé Dressyr.
Det spritter i benen på både två- och fyrbenta så här års, när våren äntligen är här. Som på de här supersöta små minihästarna som får äkta vårfeeling – och massor av spring i kroppen.
Kommentarer |
Sexåriga Zanzino (e. Zuidenwind) tar det här med miljöträning till en helt ny nivå. Valacken tycker inte att det räcker med att gå över presenningar – han vill gärna leka med dem också!
Kommentarer |
Många unghästar ligger nu i hårdträning inför årets visningar. Den dressyrstammade fyraåringen Charmonie behöver kanske träna lite extra på det här med löshoppning. Hon har nämligen en säregen teknik…
Kommentarer |
Den här ponnyn verkar lagom förtjust i att hoppa dike, men får till ett snyggt ”sliding stop” i stället. Kanske dags att byta gren?
Skämt åsido, snart går det äntligen att galoppera fort och att hoppa ute på fler ställen i Sverige än ”bara” längst söderut. Tänk på underlaget bara!
Kommentarer |
Vilken helg det har varit, med världscupfinaler i både hoppning och dressyr – och fantastiska svenska prestationer (Henrik von Eckermann trea, Douglas Lindelöw elva och Patrik Kittel fyra!).
Den som snuvade Patrik Kittel på pallplatsen i dressyren var tredjeplacerade tyskan Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB. På prisutdelningen blev dock hennes hingst lite väl kär i Isabell Werths segersto Weihegold OLD och fick följa med hästskötaren ut innan ärevarvet.
I stället fick matte visa vad vad hon gick för, och vad säger ni om passagen i klippet ovan. Riktigt snygg bakbensaktivitet, eller hur?
Kommentarer |
Sara Algotsson Ostholt och Wega tog silver vid OS i London, men 2016 pensionerades stoet. Förra året gjorde hon dock comeback och nu har hon gjort det igen. Som första tävling sedan i oktober startade ekipaget en tvåstjärnig tävling i Nederländerna, med felfritt terrängprov. Sara och Wega slutade på 15:e plats, här ser ni deras banhoppning.
Kommentarer |
Förbundskapten Henrik Ankarcrona har delikata problem inför VM senare i år. Med fantastiska svenska internationella prestationer är det många som konkurrerar om VM-platserna, närmare bestämt nio ryttare och 14 hästar. För SVT Sport berättar Ankarcrona vilka de är.
Kommentarer |
Är du tillsammans med en hästtjej eller hästkille? Hade du planer på att se fotboll på tv:n i eftermiddag? Kanske reprisen av något favoritprogram? Glöm det, i dag är det världscupfinal i hoppning och tv-apparaten är upptagen. Det är bara att göra som Hestsambon – ge upp!
Kommentarer |
Patrik Kittel och Deja fick till en fantastisk kür i världscupfinalen i Paris, vilket placerade dem på en hedrande fjärdeplats. Se rekordritten, och Patriks glädje efteråt, här ovan.
Kommentarer |
För ”snackishingsten” Sezuan blir avelssäsongen kort i år. Tidigare har Hippson berättat att Patrik Kittel är ny ryttare på hingsten – nu står det klart att Patrik kommer att fortsätta träna Sezuan mot Grand Prix.
Kommentarer |