Ellen tävlade bettlös dressyr hos Tågarpsortens RF: "Hästen är mycket mer tillfreds utan bett"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-03-07

Ellen tävlade bettlös dressyr hos Tågarpsortens RF: "Hästen är mycket mer tillfreds utan bett"

I helgen anordnade Tågarpsortens ryttarförening sin andra bettlösa klubbtävling och pay and ride i dressyr. En av dem som deltog var 22-åriga Ellen Rönn som hyllar initiativet.
Dressyr handlar ju om att med så små medel som möjligt kunna kommunicera med sin häst. Inte om vad hästen har på huvudet eller i munnen, säger hon.

Text: Frida Bank
Foto: Wipp Multimedia
  
Hej Ellen, berätta om klippet?
– I klippet ser vi två hästar som jag rider på en klubbdressyr på Tågarpsortens RF. Dressyrtävlingen arrangerades av klubben i samarbete med ”Equulog” som jobbar med hästagility, bettlös ridning och kroppsmedveten kommunikation mellan häst och människa.
– Den ”gula” hästen med svart man och svans är en PRE-valack född 2012. Han heter Fabuloso och detta var hans första möte med dressyrstaket och domarbord. Vi vann LB:1 på 68 procent.
– Den vita hästen heter Corteza och är ett lipizzanersto född 2007. Vi har startat några pay and ride och pay and jump under förra året. I helgen red vi på 66,6 procent i LB:1 respektive 66,9 procent i LA:1.
  
Är det första gången du är med i en bettlös "dressyrtävling"?
– För mig är det första gången. Klubben arrangerade en förra året och kommer nog att ordna ytterligare en i år. Jag kommer definitivt att vara med nästa gång!
  
Varför rider du bettlöst?
– Lipizzanerstoet Corteza är väldigt känsligt, hon har varit lite ”svår” i munnen. För cirka en månad sedan fick jag idéen att prova bettlöst för att se om det passade damen. Det blev som en helt ny häst på bara ett ridpass.
– Vi åkte till veterinärkliniken för att kolla tänderna och hon visade sig ha vassa kanter i överkäken som kan ha orsakat missnöje i ridningen med bett. Därför valde jag att använda ett hackamore och nu vill jag inte riktigt byta tillbaka till bettet, eftersom hästen är mycket mer tillfreds bettlöst. Men jag måste väl ha bett igen om jag ska tävla ”vanlig” dressyr resten av året.
– När jag såg att den här tävlingen kom upp kände jag att det var ett utmärkt tillfälle att få tävla dressyr utan bett. Jag tänkte att jag kan lika gärna ta tillfället i akt att åka med två hästar. Så jag provade några veckor innan tävlingen att rida bettlöst på Fabuloso, även han stortrivdes utan bett i munnen.
  

  
Vad tycker du om Tågarpsortens koncept?
– Jag tycker att det är fantastiskt bra! För mig är det en självklarhet att bettlöst även ska få vara ett alternativ i dressyren. Det är ju godkänt i hoppning och terräng att rida utan bett. Även på ponny.
– Jag hoppas att det så småningom kommer att vara tillåtet att rida utan bett på vanliga dressyrtävlingar, från lokal nivå och uppåt. Dressyr handlar ju om att med så små medel som möjligt kunna kommunicera med sin häst. Inte om vad hästen har på huvudet eller i munnen. Jag vill ha valfriheten att rida utan bett på dressyrtävlingar. Det kanske kommer och jag är öppen för att prova andra bettlösa alternativ.
  
Och sist men inte minst, vem är du?
– Jag heter Ellen och är 22 år gammal. Jag rider, föder upp och utbildar haflingerhästar i första hand. Just nu har jag tillsammans med min mor sju haflinger. Jag jobbar även på Torns ryttarförening som instruktör, men är också servitris och barista. Och det har blivit så att jag hjälper till att utbilda de här båda hästarna.
– Jag brinner egentligen för fälttävlan men har ingen fälttävlanshäst just nu. Så jag satsar för tillfället på dressyren, jag tycker att det är jättekul med dressyr och det är min starkaste gren tycker jag.
  

Mer i Hippson-TV

Tester av underlag ska minska skaderisken: ”Mäter vad hästen känner”

Under en tävlingsvecka, när flera hästar rids på samma underlag, är det viktigt att underlaget är väl förberett och tas omhand under tiden. Detta för att kunna bibehålla en hög standard. Under EM i Rotterdam i somras träffade FEI den svenska forskaren Lars Roepstorff som berättade om den senaste utvecklingen inom tester av underlag på tävlingsarenor.
  
I detta klipp berättar Lars mer om hur underlaget kontrolleras för att leva upp till en viss standard – och visar en maskin som mäter vad hästen känner när hovarna landar på underlaget efter ett språng. Med hjälp av testerna vill man minimera risken för skador hos hästen, samtidigt som den ska kunna prestera. Missa inte det intressanta klippet!


Sett 725 ggr

Putsa stövlarna som Beezie Madden

När den amerikanska toppryttaren Beezie Madden putsar stövlarna använder hon sig av så lite produkter som möjligt. I det här klippet visar hon hur hon, steg för steg, får den där riktigt glansiga finishen.


Sett 2320 ggr

När man är supersupersupertaggad på att få komma ut i hagen

Det här bedårande fölet, som i klippet bara är några dagar gammalt, tar internet med storm. Tehya och hennes mamma kunde inte komma ut i hagen dagen innan på grund av ett oväder. Så nu är fölungen verkligen ett litet energiknippe. Tehya och hennes mamma bor på Rainbow Meadows Equine Rescue i USA. De som driver stället tar hand om vanvårdade och övergivna hästar och ser till så att de kommer till bra hem i framtiden.


Sett 12207 ggr

Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”

Hoppryttaren Erica Johansson tycker att det är viktigt att bygga en relation till sina hästar. Häromdagen tog hon det hela ett steg längre – och hoppade upp på sin tävlingshäst utan både sadel och träns. Här berättar hon mer om hur hon förverkligat drömmen.


Sett 4536 ggr

Dags för världscuppremiär – minns ni förra årets superstart?

I helgen är det äntligen dags. Världscupsäsongen drar i gång och precis som förra året går första omgången i Oslo. Ni minns väl hur bra det gick förra året? Då vann Douglas Lindelöw och Zacramento. I år är Douglas tillbaka i Norge. På plats finns även Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek. Angelica Augustsson rider kringklasserna. SVT sänder direkt från alla världscuptävlingar i hoppning.


Sett 1230 ggr

Massor av fjordingar i ett spann

Här är ett ekipage med fjordingar i mängd – hinner ni räkna? Annars kan vi avslöja facit, hela tolv stycken är det, visst ser det läckert ut!


Sett 5534 ggr

Morgontrött? Ja, vissa mer än andra...

Äntligen är det måndag och en helt ny vecka! Men det är inte alla som studsar upp ur sängen fulla av energi på morgonen. Den här söta pållen vilar mulen i stallströet och har inga planer på att aktivera sig. Och visst ser det mysigt ut? Se klippet från den norska ryttaren Sandra Landås.


Sett 5896 ggr

Europamästarens hopp-elev får (nästan) en flygtur

Att man tränar för en av världens bästa ryttare är ingen garanti för att det aldrig går snett. Det här "fail-klippet" är upplagt av självaste Martin Fuchs från Schweiz, som vann individuellt guld på EM i Rotterdam i somras tillsammans med Clooney.
  
Instagram kommenterar Martin stilstudien på sin elev med ”Training by Fuchs!” och diverse emojis. Vi kan alltså konstatera att han har både humor och självdistans, den där Europamästaren!


Sett 9259 ggr

Därför är zebrafölet Tira svart med vita prickar

För några veckor sedan tog ett prickigt zebraföl vid namn Tira internet med storm. Att fölet är svart med vita prickar, i stället för klassiskt zebrarandigt, beror på en pigmentrubbning – i klippet ovan beskrivs genetiken bakom fenomenet. Dessutom bjuds vi på flera härliga bilder och på filmklipp med sötheten i egen hög "person".


Sett 4418 ggr

Patrik Kittel om GP-hästen: ”Ska kunna sträcka ut halsen precis som en unghäst”

Grand Prix, del 1: Det har äntligen blivit dags för den fjärde och sista säsongen av Patrik Kittels filmade utbildningsserie. Denna gång handlar det om den allra högsta tävlingsnivån, som Patrik vill avdramatisera lite grann.
– Vi ska jobba med det alla tror är det svåraste, men som jag ska försöka bevisa är lätt – Grand Prix! utbrister han.


Sett 1669 ggr