Ellen tävlade bettlös dressyr hos Tågarpsortens RF: "Hästen är mycket mer tillfreds utan bett"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-03-07

Ellen tävlade bettlös dressyr hos Tågarpsortens RF: "Hästen är mycket mer tillfreds utan bett"

I helgen anordnade Tågarpsortens ryttarförening sin andra bettlösa klubbtävling och pay and ride i dressyr. En av dem som deltog var 22-åriga Ellen Rönn som hyllar initiativet.
Dressyr handlar ju om att med så små medel som möjligt kunna kommunicera med sin häst. Inte om vad hästen har på huvudet eller i munnen, säger hon.

Text: Frida Bank
Foto: Wipp Multimedia
  
Hej Ellen, berätta om klippet?
– I klippet ser vi två hästar som jag rider på en klubbdressyr på Tågarpsortens RF. Dressyrtävlingen arrangerades av klubben i samarbete med ”Equulog” som jobbar med hästagility, bettlös ridning och kroppsmedveten kommunikation mellan häst och människa.
– Den ”gula” hästen med svart man och svans är en PRE-valack född 2012. Han heter Fabuloso och detta var hans första möte med dressyrstaket och domarbord. Vi vann LB:1 på 68 procent.
– Den vita hästen heter Corteza och är ett lipizzanersto född 2007. Vi har startat några pay and ride och pay and jump under förra året. I helgen red vi på 66,6 procent i LB:1 respektive 66,9 procent i LA:1.
  
Är det första gången du är med i en bettlös "dressyrtävling"?
– För mig är det första gången. Klubben arrangerade en förra året och kommer nog att ordna ytterligare en i år. Jag kommer definitivt att vara med nästa gång!
  
Varför rider du bettlöst?
– Lipizzanerstoet Corteza är väldigt känsligt, hon har varit lite ”svår” i munnen. För cirka en månad sedan fick jag idéen att prova bettlöst för att se om det passade damen. Det blev som en helt ny häst på bara ett ridpass.
– Vi åkte till veterinärkliniken för att kolla tänderna och hon visade sig ha vassa kanter i överkäken som kan ha orsakat missnöje i ridningen med bett. Därför valde jag att använda ett hackamore och nu vill jag inte riktigt byta tillbaka till bettet, eftersom hästen är mycket mer tillfreds bettlöst. Men jag måste väl ha bett igen om jag ska tävla ”vanlig” dressyr resten av året.
– När jag såg att den här tävlingen kom upp kände jag att det var ett utmärkt tillfälle att få tävla dressyr utan bett. Jag tänkte att jag kan lika gärna ta tillfället i akt att åka med två hästar. Så jag provade några veckor innan tävlingen att rida bettlöst på Fabuloso, även han stortrivdes utan bett i munnen.
  

  
Vad tycker du om Tågarpsortens koncept?
– Jag tycker att det är fantastiskt bra! För mig är det en självklarhet att bettlöst även ska få vara ett alternativ i dressyren. Det är ju godkänt i hoppning och terräng att rida utan bett. Även på ponny.
– Jag hoppas att det så småningom kommer att vara tillåtet att rida utan bett på vanliga dressyrtävlingar, från lokal nivå och uppåt. Dressyr handlar ju om att med så små medel som möjligt kunna kommunicera med sin häst. Inte om vad hästen har på huvudet eller i munnen. Jag vill ha valfriheten att rida utan bett på dressyrtävlingar. Det kanske kommer och jag är öppen för att prova andra bettlösa alternativ.
  
Och sist men inte minst, vem är du?
– Jag heter Ellen och är 22 år gammal. Jag rider, föder upp och utbildar haflingerhästar i första hand. Just nu har jag tillsammans med min mor sju haflinger. Jag jobbar även på Torns ryttarförening som instruktör, men är också servitris och barista. Och det har blivit så att jag hjälper till att utbilda de här båda hästarna.
– Jag brinner egentligen för fälttävlan men har ingen fälttävlanshäst just nu. Så jag satsar för tillfället på dressyren, jag tycker att det är jättekul med dressyr och det är min starkaste gren tycker jag.
  

Mer i Hippson-TV

Här slår Kittel till med personbästa – se svenskarnas bronsritter

Det blev en omtumlande dressyrtisdag under EM i Rotterdam, där medaljstriden pågick ända fram till sista Grand Prix-ryttare och Storbritannien sedan diskades. I all spänning gick svenskarna in och levererade fyra fina ritter. Patrik Kittel och Well Done de la Roche drämde till med personbästa – och laget tog brons! 


Sett 900 ggr

Se Antonia Ramels mästerskapsdebut med Brother de Jeu

Antonia Ramel och Brother de Jeu var först ut att representera Sverige i måndagens Grand Prix. De red i mål på fina 74,224 vilket nästan var personbästa. Se ritten ovan och läs vad Antonia sa efteråt här.


Sett 1583 ggr

Dressyrhästen Smoky, 21 år ung, får feeling i bytena i varje: ”Är verkligen en läromästare”

Vi har fått lov att dela Alice Runossons härliga klipp där hon och hennes fina skäck, 21-åriga Smoky 249, får feeling och gör seriebyten barbacka i bara grimman. I vår intervju berättar ryttaren mer om sin fina häst.


Sett 11903 ggr

Ebby Storm testar barbackahoppning i repgrimma: ”Får inte glömma att ha roligt!”

Vi kan inte låta bli att dela det här härliga klippet (missa inte att slå på ljudet!) från den talangfulla hoppryttaren Ebby Storm. Häromdagen testade hon att hoppa med halsring och repgrimma på sin Nougat – och bjuder både på ”fails” och lyckade hopp.
– Hoppas ni får ett skratt!, skriver hon
på Instagram.


Sett 6090 ggr

När man verkligen, verkligen inte vill trilla av

Den senaste tiden har vi sett klipp på flera eleganta avramlingar (till exempel här och här). Hoppryttaren Tom Whitaker bjuder däremot på en video där han gör allt för att absolut inte trilla av, mitt under rundan. Se hur det gick ovan.


Sett 10658 ggr

De halvvilda fellponnyerna riskerar att dö ut

Den halvvilda fellponnyn lever fortfarande i frihet i Cumbria i norra England. Men allt färre är intresserade av att föda upp rasen i området och antalet ston är nere på cirka 150. Fell Pony Heritage Centre har därför dels startat en insamling, dels en stor utställning för att berätta om rasen. Man hoppas kunna öka intresset för dessa halvvilda hästar så att de inte dör ut. 


Sett 3576 ggr

När lastningen går alldeles av sig själv

Den här hästen måste verkligen gilla att åka lastbil. Den tar sikte på lastbilen på långt håll och går självmant hela vägen upp på lämmen. Det är inte alla som har det lika lätt med lastningen!


Sett 7771 ggr

Shettisen och influencern Teddy tar pulsen på ridsportens EM-grenar – på sitt alldeles eget vis

Måndag drar ryttar-EM i dressyr, hoppning och paradressyr i gång i nederländska Rotterdam. Veckan därpå är det dags för fälttävlans dito i tyska Luhmühlen.
  
Det internationella ridsportförbundet FEI laddar upp genom att låta ”Teddy the Shetland” (som har 127 000 följare
på Instagram) prova på livet som EM-häst. Som ni ser i klippet ovan gör han det på sitt alldeles eget vis…


Sett 3746 ggr

Terapihästen Misan lättar upp stämningen hos Morgonpasset

När terapihästen Misan och hennes ägare Caroline Lindblad besökte Morgonpasset i P3 mådde redaktionens medlemmar strax SÅ mycket bättre. En liten vit ponny kan lätta upp dåligt morgonhumör hos de flesta.
 
>> Lyssna på podden Morgonpasset i P3 och Misans besök i radiostudion


Sett 943 ggr

Fotboll är så mycket roligare om man är två (eller fler)

Den här miniatyrhästen går nyfiket fram när en boll kastas in i hagen. När kompisen kommer kanske det kan bli lite match också, eller vad tror ni?


Sett 2973 ggr