Ellen tävlade bettlös dressyr hos Tågarpsortens RF: "Hästen är mycket mer tillfreds utan bett"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-03-07

Ellen tävlade bettlös dressyr hos Tågarpsortens RF: "Hästen är mycket mer tillfreds utan bett"

I helgen anordnade Tågarpsortens ryttarförening sin andra bettlösa klubbtävling och pay and ride i dressyr. En av dem som deltog var 22-åriga Ellen Rönn som hyllar initiativet.
Dressyr handlar ju om att med så små medel som möjligt kunna kommunicera med sin häst. Inte om vad hästen har på huvudet eller i munnen, säger hon.

Text: Frida Bank
Foto: Wipp Multimedia
  
Hej Ellen, berätta om klippet?
– I klippet ser vi två hästar som jag rider på en klubbdressyr på Tågarpsortens RF. Dressyrtävlingen arrangerades av klubben i samarbete med ”Equulog” som jobbar med hästagility, bettlös ridning och kroppsmedveten kommunikation mellan häst och människa.
– Den ”gula” hästen med svart man och svans är en PRE-valack född 2012. Han heter Fabuloso och detta var hans första möte med dressyrstaket och domarbord. Vi vann LB:1 på 68 procent.
– Den vita hästen heter Corteza och är ett lipizzanersto född 2007. Vi har startat några pay and ride och pay and jump under förra året. I helgen red vi på 66,6 procent i LB:1 respektive 66,9 procent i LA:1.
  
Är det första gången du är med i en bettlös "dressyrtävling"?
– För mig är det första gången. Klubben arrangerade en förra året och kommer nog att ordna ytterligare en i år. Jag kommer definitivt att vara med nästa gång!
  
Varför rider du bettlöst?
– Lipizzanerstoet Corteza är väldigt känsligt, hon har varit lite ”svår” i munnen. För cirka en månad sedan fick jag idéen att prova bettlöst för att se om det passade damen. Det blev som en helt ny häst på bara ett ridpass.
– Vi åkte till veterinärkliniken för att kolla tänderna och hon visade sig ha vassa kanter i överkäken som kan ha orsakat missnöje i ridningen med bett. Därför valde jag att använda ett hackamore och nu vill jag inte riktigt byta tillbaka till bettet, eftersom hästen är mycket mer tillfreds bettlöst. Men jag måste väl ha bett igen om jag ska tävla ”vanlig” dressyr resten av året.
– När jag såg att den här tävlingen kom upp kände jag att det var ett utmärkt tillfälle att få tävla dressyr utan bett. Jag tänkte att jag kan lika gärna ta tillfället i akt att åka med två hästar. Så jag provade några veckor innan tävlingen att rida bettlöst på Fabuloso, även han stortrivdes utan bett i munnen.
  

  
Vad tycker du om Tågarpsortens koncept?
– Jag tycker att det är fantastiskt bra! För mig är det en självklarhet att bettlöst även ska få vara ett alternativ i dressyren. Det är ju godkänt i hoppning och terräng att rida utan bett. Även på ponny.
– Jag hoppas att det så småningom kommer att vara tillåtet att rida utan bett på vanliga dressyrtävlingar, från lokal nivå och uppåt. Dressyr handlar ju om att med så små medel som möjligt kunna kommunicera med sin häst. Inte om vad hästen har på huvudet eller i munnen. Jag vill ha valfriheten att rida utan bett på dressyrtävlingar. Det kanske kommer och jag är öppen för att prova andra bettlösa alternativ.
  
Och sist men inte minst, vem är du?
– Jag heter Ellen och är 22 år gammal. Jag rider, föder upp och utbildar haflingerhästar i första hand. Just nu har jag tillsammans med min mor sju haflinger. Jag jobbar även på Torns ryttarförening som instruktör, men är också servitris och barista. Och det har blivit så att jag hjälper till att utbilda de här båda hästarna.
– Jag brinner egentligen för fälttävlan men har ingen fälttävlanshäst just nu. Så jag satsar för tillfället på dressyren, jag tycker att det är jättekul med dressyr och det är min starkaste gren tycker jag.
  Mer i Hippson-TV

Det gäller att vara på sin vakt vid bräkande får

Ulliga och söta – så skulle nog vi människor beskriva ett får. Men när man som häst aldrig sett ett får tidigare i sitt liv, ja, då kan de faktiskt vara rätt skräckinjagande. Speciellt när de dessutom bräker högt!


Sett 2816 ggr

Stor glädje under Alexias, 5 år, första terrängträning: "Skrattade till och med i sömnen"

Femåriga Alexia satt på hästryggen redan innan hon kunde gå och lärde sig rida på mamma Anna-Carin Kolds storhäst. Hästarna har alltid legat henne varmt om hjärtat och i höstas började hon rida den 25-åriga ponnyn Samuraj.
– "Sammy" som han kallas är en riktigt läromästare med bakgrund på terrängbanan. Han är fortfarande "still going strong" och lär Alexia allt han kan samt ger henne ett fantastiskt självförtroende i ridningen, berättar Anna-Carin.
Alexia vill lära sig allt inom ridningen och rider Sammy ungefär tre dagar i veckan. I går, onsdag, gjorde de sin första terrängträning tillsammans.
– Sammy är helt klart hennes bästa kompis. Alexia var helt salig efter gårdagens träning, hon skrattade till och med i sömnen i natt. Jag som mamma fick mig dessutom ett ordentligt löppass och vi hade väldigt kul alla tre!


Sett 6040 ggr

När man hittat en alldeles egen leksak i hagen

Den här lilla ponnyn är otroligt nöjd med sin alldeles egna leksak i hagen. Ibland krävs det inte så mycket mer än en helt vanlig kon för att göra dagen komplett! 


Sett 8055 ggr

Varvar dressyrträningen med dans

Dressyrryttaren Elenore Simberg har sin bas i Skåne utanför Lund, där hon arbetar med utbildning och försäljning av dressyrhästar. 
Tillsammans med trettonåriga Dajhann (e. Quaterback) bestämde hon sig för att varva dressyrträningen med lite dans från marken. 
– Vi har ett speciellt band, han och jag, berättar hon. 


Sett 11205 ggr

Barbackagalopp i god balans

Den här lilla tjejen har verkligen bra balans! I en härlig galopp, barbacka på favorithästen, sträcker hon obekymrat ut armarna. Hur brukar ni träna för att hålla balansen?


Sett 3359 ggr

När man hittat en kompis i precis rätt storlek

Pitbullen Chance hittades vanvårdad och övergiven. Nu har han fått ett nytt hem, på The Peeps Foundation i USA. Det passar honom utmärkt, då han har en rad lekkamrater i samma storlek. Att de flesta av dem är miniatyrhästar verkar inte vara något problem. I klippet ovan visar minstingen Tank sin uppskattning. Se klippet nedan för mer info om hur The Peeps Foundation tar hand om övergivna och vanvårdade djur.


Sett 10677 ggr

Se Peders och "Charlies" omhoppning – pallplats i St Tropez

Peder Fredricson visade formen i Frankrike i helgen. I söndagens Grand Prix över 1,60-hinder blev han trea tillsammans med valacken Catch Me Not S. I klippet ovan kan ni se deras fina runda i omhoppningen, på tiden 38,86 sekunder. Steve Guerdat vann klassen.


Sett 1955 ggr

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 8841 ggr

Hoppsan! – så kan det gå när fokus är på ekipaget

Den här mannen har fokus helt och hållet på barnet i sadeln på ponnyn. Det slutar med att han står på huvudet, allt fångat på film. Se det roliga klippet och glöm inte ljudet och hör det hjärtliga skrattet.


Sett 11719 ggr

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 7393 ggr