"En häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2020-03-23

"En häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett"

Annelie Dahlgrens egenuppfödda sto Consine visade sig trivas alldeles utmärkt bettlöst – bland annat vann de nyligen KM på över 67 procent i Lätt A:3. För Hippson berättar ryttaren mer om upptäckten.

Text: Jennie Börs
  
Hej Annelie! Kan du berätta lite mer om Consine?
– Jag har själv fött upp Consine (född 2011, e. Connaisseur u. Sindy ue. Napoleon). Vi tävlar och tränar dressyr med vinster upp till Lätt A:3, men hon är redo för högre klasser och gör såväl skolor som byten. Hon är en prinsessa som alltid är snäll och älskar att visa upp sig. Jag hinner inte tävla henne så mycket eftersom barnens fritidsintressen kommer i första hand. Så tyvärr har jag insett att jag behöver sälja henne, då tiden inte räcker till för både henne och familjen.

Vad fick dig att prova att rida henne bettlöst?
– När hon fick ett sår på läppen som inte ville läka testade jag lite olika bettlösa alternativ. Hackamore sa hon bestämt nej till, men en kompis hade en modell av bettlöst träns där trycket liggen under käken på hästen genom ett kors. Vi fick prova det tränset och Consine trivdes kalas.

Hur upplever du ridkänslan med det bettlösa huvudlaget?
– Jag tycker att Consine är precis som vanligt även bettlöst, med en lätt och jämn känsla i handen. Hon är väldigt lätt i vanliga fall så jag behöver aldrig ta i henne, det passar henne bra att få vara lite "fri". Det är inga problem att varken ställa eller börja med den här varianten av bettlöst träns, något jag upplever är svårare med hackamore.
– Det är en häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett, kanske passar det inte alla hästar men det är absolut värt att testa. Jag kommer fortsätta att rida bettlöst trots att såret är läkt – som vid joggning, uteritter och hoppning. Då kan hon lika gärna gå bettlöst och spara på munnen.Mer i Hippson-TV

Namnkunnigt startfält tar sig an Hermanstorps nya terrängbana

Det har snickrats och hamrats hos Hermanstorps kör- och ridklubb i vinter. Martin Möllgård har designat hindren till klubbens nya trestjärniga terrängbana och till helgen ska ryttarna få känna på den. Då arrangeras Hermanstorp fälttävlans cup 2020 med två- och trestjärniga klasser samt ponny. 


Sett 8846 ggr

Måndagstrött? Du är inte ensam

Ibland behöver man en lite lugnare start på veckan. Varför inte göra som den här hästen – ta en powernap, helt enkelt. Kolla in det roliga klippet med ljud på!


Sett 6871 ggr

Hästen Cainwen fastnade mellan två träd – fick hjälp av räddningstjänsten

När Ebba Gren kollade till hästarna i beteshagen upptäckte hon att treåriga Cainwen satt fast mellan två träd. Som tur är kunde räddningstjänsten hjälpa till att få loss henne. Se räddningsaktionen i klippet ovan.
– Hon kom varken framåt eller bakåt. Vi förstår inte hur hon har lyckats ta sig in där, säger Ebba.


Sett 11828 ggr

Busar med mamma när tränaren tar paus

Lilla Otis Price är son till fälttävlansryttarna Tim och Jonelle Price. Den här dagen sitter han vid ridbanan när mamma tränar för självaste Charlotte Dujardin. Men så måste tränaren smita iväg en stund och då passar Otis på att ta över tränarrollen. 


Sett 3435 ggr

Samspelet mellan en häst och en liten flicka

Vi har tidigare fått se Bongo dansa fram med Greetje Hakvoort i sadeln, medan sexåriga dottern Jolie bjudit på sötchock med ponnyn Napoleon. I det här klippet är det däremot dottern som tagit över träningen av mammans häst – och visst bjuder de på ett fantastiskt samspel och en fin tillit till varandra? Klippet kommer från Human & Horse Academy by Greetje Hakvoort.


Sett 6441 ggr

Brandmän räddar häst ur brinnande stall

Vid en stallbrand i USA hade man lyckats rädda alla hästar utom ett sto som var kvar i lågorna. Men brandmännen lyckas, tillsammans med en av personerna på gården, rädda stoet som klarade branden utan skador medan stallet brann ned till grunden. Se den heroiska räddningsinsatsen i Expressens klipp ovan.


Sett 14155 ggr

Skippy har fått nog av vilan – studsar fram i hagen

Den 22-årige ponnyn Skippy har haft en lugn period under våren och sommaren. Det är han trött på nu, vilket han visar för matte Karin Tyskling. Se de fina klippen – med ljud!


Sett 20501 ggr

En häst med en hatt? Eller en katt?

Vi bara måste dela det här söta klippet på vad som verkar vara en av världens snällaste hästar! Katten har hittat en lugn och avslappnad plats att vila på och hästen verkar tycka att det är helt ok. Missa inte det roliga och gulliga klippet ovan!


Sett 14239 ggr

Covid-riddarna på Gotland uppmärksammas internationellt

Flera medier runtom i världen har uppmärksammat Covid-riddarna, som håller till på Gotland med uppdraget att påminna folk om att hålla avstånd. I en intervju i nyhetsmorgon TV4 berättar sällskapets projektledare Lennart Borg om reaktionerna hos turisterna och uppmärksamheten som de fått internationellt. 


Sett 2634 ggr

Hopphästen Kody chillar i hagen – sittandes(!)

Den fina valacken Dekodeur K, "Kody", brukar visa framhovarna på hoppbanan tillsammans med den tyska hoppryttaren Fiona Ungers. Men i det här klippet får vi se en ny sida av Kody, nämligen hur han slappnar av i hagen.


Sett 11582 ggr