"En häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2020-03-23

"En häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett"

Annelie Dahlgrens egenuppfödda sto Consine visade sig trivas alldeles utmärkt bettlöst – bland annat vann de nyligen KM på över 67 procent i Lätt A:3. För Hippson berättar ryttaren mer om upptäckten.

Text: Jennie Börs
  
Hej Annelie! Kan du berätta lite mer om Consine?
– Jag har själv fött upp Consine (född 2011, e. Connaisseur u. Sindy ue. Napoleon). Vi tävlar och tränar dressyr med vinster upp till Lätt A:3, men hon är redo för högre klasser och gör såväl skolor som byten. Hon är en prinsessa som alltid är snäll och älskar att visa upp sig. Jag hinner inte tävla henne så mycket eftersom barnens fritidsintressen kommer i första hand. Så tyvärr har jag insett att jag behöver sälja henne, då tiden inte räcker till för både henne och familjen.

Vad fick dig att prova att rida henne bettlöst?
– När hon fick ett sår på läppen som inte ville läka testade jag lite olika bettlösa alternativ. Hackamore sa hon bestämt nej till, men en kompis hade en modell av bettlöst träns där trycket liggen under käken på hästen genom ett kors. Vi fick prova det tränset och Consine trivdes kalas.

Hur upplever du ridkänslan med det bettlösa huvudlaget?
– Jag tycker att Consine är precis som vanligt även bettlöst, med en lätt och jämn känsla i handen. Hon är väldigt lätt i vanliga fall så jag behöver aldrig ta i henne, det passar henne bra att få vara lite "fri". Det är inga problem att varken ställa eller börja med den här varianten av bettlöst träns, något jag upplever är svårare med hackamore.
– Det är en häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett, kanske passar det inte alla hästar men det är absolut värt att testa. Jag kommer fortsätta att rida bettlöst trots att såret är läkt – som vid joggning, uteritter och hoppning. Då kan hon lika gärna gå bettlöst och spara på munnen.

Mer i Hippson-TV

Topphästen Parzival njuter av pensionärslivet

Med Adelinde Cornelissen var Parzival (född 1997, e. Jazz – Ulft) en av världens bästa dressyrhästar. Han pensionerades efter OS i Rio 2016 och avtackades i mars året därpå inför publiken i ’s-Hertogenbosch. Nu har hans ryttare delat ett klipp i sociala medier på den före detta topphästen – visst ser Parzival ut att njuta av pensionen till fullo?


Sett 4245 ggr

Glada shirehästar svämmar över av vårkänslor på betet

Visst är det något speciellt med årets första släpp på grönt gräs? I dessa tider beslutade Wadworth Shire Horses sig för att ge hästarna tid på betet – och nog var det något som uppskattades stort av de fyrbenta bjässarna.


Sett 8039 ggr

Löshoppning är shettisen Berras favorit: ”Han gillar att stå i centrum”

Anne Källgrens urgulliga shettis Berra, 26 år, är ett riktigt lyckopiller. När han inte besöker äldreboenden för att sprida glädje är löshoppning en favorit. Missa inte de härliga klippen här.


Sett 6775 ggr

Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Bollerup naturbruksgymnasium är tömt på elever, på grund av coronaviruset. Men de drygt 40 skolhästarna måste ändå hållas i gång. Då ställer skolchefen Simon Blixt upp och hjälper till, med glimten i ögat.


Sett 10635 ggr

Kreativa tjejer byggde egen galoppsimulator: ”En dröm som blir sann”

Caroline Andersson och Lova Linbäcke har ett stort intresse för galopp- och travsport. För att kunna träna optimalt ville de ha en simulator – något som är väldigt dyrt. Så det byggde helt enkelt en egen. Eller enkelt, det var det inte…


Sett 4335 ggr

När det är ett högljutt monster i hagen

Vad är det i hagen som skrämmer hästarna så? Ett alldeles fruktansvärt livsfarligt monster? Kanske flera stycken rentav? Eller bara stallets busiga åsna på skojhumör…


Sett 9986 ggr

Busiga Mulle ger ridläraren en liten knuff på vägen: ”Glädje och lekfullhet ihop med hästen!”

Annette Adler delar med sig av ett glädjespridande klipp (sätt på ljudet!) så här i coronatider. Det visar fyraåriga dottern Moa, hästen Mulle samt ridläraren och stallägaren Caroline Hjälte på Miagårdens ponnystall i Helsingborg. Mulle tyckte visst att matte behövde en liten knuff?


Sett 11443 ggr

Rolf-Göran Bengtssons nya stjärna i stilstudie: ”En väldigt dynamisk häst”

Rolf-Göran Bengtsson visar upp en ny stjärna, som leker sig över en gymnastikserie på utebanan på gården i Tyskland. Ryttaren öser lovord över den åttaåriga hingsten Zuccero.


Sett 11005 ggr

Bäää… Gnägg? Vässa ögonen – så ser du inkräktaren i fårflocken!

När personalen på March House Farm ska släppa in fåren från hagen följer alla snällt med. Men vänta nu, en av tackorna har liksom pannlugg och man i stället för burrig päls…


Sett 5259 ggr

Arnold Schwarzenegger har en mattjuv till ponny

Terminator-stjärnan Arnold Schwarzeneggers små fyrbenta kompisar, Whiskey och Lulu, håller honom sällskap vid matbordet efter träningen. Han behöver dock hålla maten under uppsikt – för han är inte ensam att vilja ha godsakerna på tallriken, för att tanka upp med energi.Sett 3379 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar