"En häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett"

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2020-03-23

"En häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett"

Annelie Dahlgrens egenuppfödda sto Consine visade sig trivas alldeles utmärkt bettlöst – bland annat vann de nyligen KM på över 67 procent i Lätt A:3. För Hippson berättar ryttaren mer om upptäckten.

Text: Jennie Börs
  
Hej Annelie! Kan du berätta lite mer om Consine?
– Jag har själv fött upp Consine (född 2011, e. Connaisseur u. Sindy ue. Napoleon). Vi tävlar och tränar dressyr med vinster upp till Lätt A:3, men hon är redo för högre klasser och gör såväl skolor som byten. Hon är en prinsessa som alltid är snäll och älskar att visa upp sig. Jag hinner inte tävla henne så mycket eftersom barnens fritidsintressen kommer i första hand. Så tyvärr har jag insett att jag behöver sälja henne, då tiden inte räcker till för både henne och familjen.

Vad fick dig att prova att rida henne bettlöst?
– När hon fick ett sår på läppen som inte ville läka testade jag lite olika bettlösa alternativ. Hackamore sa hon bestämt nej till, men en kompis hade en modell av bettlöst träns där trycket liggen under käken på hästen genom ett kors. Vi fick prova det tränset och Consine trivdes kalas.

Hur upplever du ridkänslan med det bettlösa huvudlaget?
– Jag tycker att Consine är precis som vanligt även bettlöst, med en lätt och jämn känsla i handen. Hon är väldigt lätt i vanliga fall så jag behöver aldrig ta i henne, det passar henne bra att få vara lite "fri". Det är inga problem att varken ställa eller börja med den här varianten av bettlöst träns, något jag upplever är svårare med hackamore.
– Det är en häftig känsla att det fungerar lika bra utan som med bett, kanske passar det inte alla hästar men det är absolut värt att testa. Jag kommer fortsätta att rida bettlöst trots att såret är läkt – som vid joggning, uteritter och hoppning. Då kan hon lika gärna gå bettlöst och spara på munnen.


(Logga in för att skriva en kommentar)

Mer i Hippson-TV

Musketör pensioneras efter 16 år

Hästen Musketör har tjänstgjort vid Beridna högvakten i imponerande 16 år, han har deltagit i över 600 beridna vaktparader och inte haft en enda sjukdag. Vid en högtidlig ceremoni avtackades han nyligen av Föreningen Beridna högvakten och Försvarsmakten.


Sett 10386 ggr

Nostalgi från SVT: Se Jappeloup och Pierre Durand i Göteborg

Jappeloup de Luze är en av världshistoriens mest kända hopphästar. Jappeloupe reds av fransmannen Pierre Durand och tillsammans vann de individuellt guld i OS i Seoul. Det som gjorde Jappeloup så speciell var att han bara var 158 centimeter i mankhöjd och till hälften travare. I det här klippet från SVT får vi se den modige lille hästen i världscupfinalen 1988 i Göteborg, där ekipaget kom på andra plats.


Sett 15398 ggr

Fem saker du bör veta innan du dejtar en hästtjej

Hon kommer att vara sen och när hon väl dyker upp finns det en risk att hon har halm i håret. Hon pratar helst bara om sin häst och har ett lite annorlunda bordsskick... Med glimten i ögat listar Pontus Hugosson fem saker som du bör känna till innan du dejtar en ryttare.


Sett 15998 ggr

Fizzy Pop har hittat en väg ut – och in igen

Fizzy Pop är en svensk ridponny, 1,5 år gammal efter Leuns Velds Lord. Hon bor hos familjen Kyhlberg i Småland där det bedrivs uppfödning av SWB-hästar i mindre skala. Fizzy Pops små utflykter ut ur hagen har förbryllat familjen.
– Det känns tryggt med ett trästaket kring hästarna. Men Fizzy Pop tycks se det lilla grindhålet som en möjlig passage för att komma till sitt lyckofält bakom stenmuren, berättar matte Sandra.
– Hon har aldrig gått längre bort och det tog ett tag för oss att inse hur hon bar sig åt eftersom hon alltid var tillbaka i hagen igen. 


Sett 12560 ggr

Ibland måste man bara få dansa litegrann

I skogarna utanför Vimmerby håller ett härligt hästgäng till. Med humor får de vardagen att förlöpa lättare helt enkelt. Här är det Greta, fyra år, på shettisen Rosetta, Liv, sju år, på b-ponnyn Backebys Chess som tillsammans med Robin Johansson på Forcila bjuder på en liten dansuppvisning.


Sett 12450 ggr

När katten vill följa med på ridturen

På en gård i Uddevalla bor familjen Ambjörnsson med sina ponnyer. Här är det inte bara människorna som verkar ha ett intresse för hästar – utan även stallkatterna. Madeleine Ambjörnsson delar med sig av ett härligt klipp på dottern Linnea, hennes ponny Bosse och katten Wilda.


Sett 14342 ggr

När måndag morgon kommer alldeles för fort

Visst vill man bara dra täcket över huvudet och låtsas att det är helg en liten stund till. Måndag morgon är det kämpigt, kanske kan man göra som hästen här för att förlänga stunden i sängen. Alltså att äta i sömnen, fast det verkar ju inte helt oproblematiskt.


Sett 10921 ggr

När ridstövlarna är äldre än groomen

Patrik Kittel inser att hans favoritridstövlar hunnit bli riktigt gamla. Så gamla att han faktiskt har hästskötare i stallet som är yngre – något som får honom att skratta gott. Har du själv någon favoritsak i stallet som varit med riktigt länge?


Sett 10914 ggr

Nostalgi med Gladstone och E.T

Vad gör en legendar? Ja, det kan vara många saker, som att vinna den allra första världscupfinalen och sedan upprepa det ytterligare två gånger. Ryttaren som gjort just det heter Hugo Simon. Här bjuder SVT på klipp från Scandinavium där Hugo rider fantastiska Gladstone och E.T samt kommentar från Peder Fredricson.


Sett 15827 ggr

Skånska hästprofiler berättar i kortfilm

Flera stora hästprofiler och entreprenörer har sin verksamhet i sydöstra Skåne. I en nyproducerad kortfilm, som tagits fram av projektet Destination Häst, får vi träffa flera av dem och höra mer om varför de valt att bo i just Skåne. Se filmen här. 


Sett 16309 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar