Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

Grad Prix, del fem: I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 5: Piruetter
Inledningsvis börjar Patrik Kittel att stämma av piruettgaloppen. Där kollar han att Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro) behåller sin grundgalopp, samtidigt som Patrik som ryttare kan vara passiv med handen och slappna av.
– Ligg inte kvar för länge, bara ett par steg samling och så rider jag framåt, så att jag hela tiden får honom att vara responsiv för mig. När han går mer mot Grand Prix vill jag att han ska bli känsligare och inte tyngre.
  
Våga släppa skänkeln
Målet är att få hästen att samla sig, komma tillbaka och vänta.
– Jag ska kunna släppa mina ben och han ska fortsätta att galoppera runt. Så att det inte blir att han trycker mer och mer, utan att jag hela tiden kan ta bort trycket och att han gör det själv.
Patrik förbereder därefter tävlingspiruetter genom att rida in på en rak linje, denna gång på medellinjen.
– Känn att din häst stannar kvar på bakbenen och att du är kvick. Har du lagt till skänkeln, släpp trycket direkt och låt hästen arbeta ifred. Den måste vilja gå av sig själv.
   
Låt din häst sträcka på halsen
Också på Diva (född 2008, e. Richfield – Silvano) börjar Patrik med att stämma av grunderna, även om stoet har kommit en bra bit på vägen i sin piruettutbildning.
– Hästen börjar bli stark i kroppen, hon har förtroende och kan börja vända lite mer. Men jag ska hela tiden kunna bestämma hur mycket jag vänder, säger Patrik och fortsätter:
 Du ska genast kunna komma ur vändningen och släppa fram handen, då ska hästen sträcka ner halsen lite. 
Kittel inleder sedan själva piruettarbetet på medellinjen. Här gäller det först att hitta spåret.
– Samla sedan upp och vänd. Gör piruetten lite större i början, byt galopp och så in i nästa piruett. 
  
Blanda gärna rörelserna
Under arbetet med piruetterna blandar Patrik gärna in andra rörelser, som till exempel några byten i varje.
– Det gör jag för att det inte ska bli någon stor grej av det. 
Ofta tror människor att bara för att det blir Grand Prix måste vi göra allt annorlunda, men egentligen är detta bara en förlängning av det vi började med.
Patriks råd är att dela upp moment och rörelser steg för steg, du behöver inte bara rida dem som de ligger i programmet.
– Gör det enkelt för hästen så att den känner trygghet. Därefter kan man göra det svårare.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 

Mer i Hippson-TV

Från Friends-vinnare i dressyr till ”hopp-ponny”

För en vecka sedan vann danska dressyrstjärnan Cathrine Dufour och hennes Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends arena, före självaste Isabell Werth på Weihegold. Ett par dagar senare rapporterade vi att Cathrine inleder ett samarbete med hoppryttaren Rasmine Roesdahl Laudrup, de kommer att träna tillsammans och har köpt ett par hopphästar ihop.
  
Att samarbetet inspirerar ger Catherine prov på i sociala medier, i klippet ovan får vi se härliga topphästen Cassidy skutta över ett par småhinder. Hellre än bra kanske, men visst ser han rätt nöjd ut?
  
Mattes kommentar på Instagram är:
"Last weekend TOP10 winner... Today jumping pony 😂🦄 @rasminelaudrup tried to learn us a few tricks, but Cassidy had his own idea about how to do it 😂⚡️ #dufourdressage #havefun #tophorse #newjumpingprospect?"Sett 428 ggr

När frisören fixar den perfekta häst-frisyren

Att ha håret uppsatt i en "hästsvans" har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni? Se klippet ovan!


Sett 532 ggr

Polishästen Jake dricker te varje morgon

Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor – han älskar te. Varje morgon bjuder de tvåbenta kollegorna honom på en kopp och han reser sig inte upp ur "sängen" förrän han har druckit upp varje droppe! Se det söta klippet ovan. 


Sett 2697 ggr

Pensionerade topphästarna njuter i gröna hagar

På "Madden Mountain" får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus dygnet runt. Hör toppryttaren Beezie Madden berätta mer om sin filosofi – och se hästarna njuta till fullo av pensionen i det här härliga klippet.


Sett 5552 ggr

Tobbe Larssons hästar ”sjunger” i reklamfilmer på tv: ”Det gläder mig”

Tobbe Larsson firar som bekant 20 år som hästartist. Nu har hans fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer att visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!


Sett 3130 ggr

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.


Sett 7099 ggr

Ägaren till Stockby ridskola: "Inget lämnar det här stallet just nu"

TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en häst konstaterats ha EHV-1. Han berättar för reportern att personalen agerat precis som de ska och att inga hästar lämnar anläggningen och inga släpps in. Gittan Gröndahl, SVA, förklarar hur allvarligt läget är.


Sett 4780 ggr

Tiny Tink drömmer om att hjälpa tomten

Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm, för att få folk att donera så här i juletid. Den lilla ponnyn Tiny Tink drömmer om att få ingå i tomtens spann och hjälpa till att dela ut julklappar till alla behövande djur. Blir drömmen verklighet?


Sett 1442 ggr

Sprallig men kommer när matte ropar

Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar, då är det stopp och inkallning som med den mest väldresserade hund. Vem mer kan skryta med sådan pli på sin häst?Sett 18478 ggr

Ponnyn Gino satsar allt – hoppar över ridhussargen

I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på. Gino satsar nämligen järnet och flyger över ridhussargen. Som tur är klarade han sig helt oskadd.
– Jag blev så chockad. Helt tom. Jag bara sprang till honom, säger Linnea.


Sett 30523 ggr