Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

Grad Prix, del fem: I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 5: Piruetter
Inledningsvis börjar Patrik Kittel att stämma av piruettgaloppen. Där kollar han att Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro) behåller sin grundgalopp, samtidigt som Patrik som ryttare kan vara passiv med handen och slappna av.
– Ligg inte kvar för länge, bara ett par steg samling och så rider jag framåt, så att jag hela tiden får honom att vara responsiv för mig. När han går mer mot Grand Prix vill jag att han ska bli känsligare och inte tyngre.
  
Våga släppa skänkeln
Målet är att få hästen att samla sig, komma tillbaka och vänta.
– Jag ska kunna släppa mina ben och han ska fortsätta att galoppera runt. Så att det inte blir att han trycker mer och mer, utan att jag hela tiden kan ta bort trycket och att han gör det själv.
Patrik förbereder därefter tävlingspiruetter genom att rida in på en rak linje, denna gång på medellinjen.
– Känn att din häst stannar kvar på bakbenen och att du är kvick. Har du lagt till skänkeln, släpp trycket direkt och låt hästen arbeta ifred. Den måste vilja gå av sig själv.
   
Låt din häst sträcka på halsen
Också på Diva (född 2008, e. Richfield – Silvano) börjar Patrik med att stämma av grunderna, även om stoet har kommit en bra bit på vägen i sin piruettutbildning.
– Hästen börjar bli stark i kroppen, hon har förtroende och kan börja vända lite mer. Men jag ska hela tiden kunna bestämma hur mycket jag vänder, säger Patrik och fortsätter:
 Du ska genast kunna komma ur vändningen och släppa fram handen, då ska hästen sträcka ner halsen lite. 
Kittel inleder sedan själva piruettarbetet på medellinjen. Här gäller det först att hitta spåret.
– Samla sedan upp och vänd. Gör piruetten lite större i början, byt galopp och så in i nästa piruett. 
  
Blanda gärna rörelserna
Under arbetet med piruetterna blandar Patrik gärna in andra rörelser, som till exempel några byten i varje.
– Det gör jag för att det inte ska bli någon stor grej av det. 
Ofta tror människor att bara för att det blir Grand Prix måste vi göra allt annorlunda, men egentligen är detta bara en förlängning av det vi började med.
Patriks råd är att dela upp moment och rörelser steg för steg, du behöver inte bara rida dem som de ligger i programmet.
– Gör det enkelt för hästen så att den känner trygghet. Därefter kan man göra det svårare.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


Mer i Hippson-TV

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 794 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 29274 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 19254 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3161 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 16996 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 1067 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 5230 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 17414 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 32374 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1405 ggr