Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

Grad Prix, del fem: I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 5: Piruetter
Inledningsvis börjar Patrik Kittel att stämma av piruettgaloppen. Där kollar han att Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro) behåller sin grundgalopp, samtidigt som Patrik som ryttare kan vara passiv med handen och slappna av.
– Ligg inte kvar för länge, bara ett par steg samling och så rider jag framåt, så att jag hela tiden får honom att vara responsiv för mig. När han går mer mot Grand Prix vill jag att han ska bli känsligare och inte tyngre.
  
Våga släppa skänkeln
Målet är att få hästen att samla sig, komma tillbaka och vänta.
– Jag ska kunna släppa mina ben och han ska fortsätta att galoppera runt. Så att det inte blir att han trycker mer och mer, utan att jag hela tiden kan ta bort trycket och att han gör det själv.
Patrik förbereder därefter tävlingspiruetter genom att rida in på en rak linje, denna gång på medellinjen.
– Känn att din häst stannar kvar på bakbenen och att du är kvick. Har du lagt till skänkeln, släpp trycket direkt och låt hästen arbeta ifred. Den måste vilja gå av sig själv.
   
Låt din häst sträcka på halsen
Också på Diva (född 2008, e. Richfield – Silvano) börjar Patrik med att stämma av grunderna, även om stoet har kommit en bra bit på vägen i sin piruettutbildning.
– Hästen börjar bli stark i kroppen, hon har förtroende och kan börja vända lite mer. Men jag ska hela tiden kunna bestämma hur mycket jag vänder, säger Patrik och fortsätter:
 Du ska genast kunna komma ur vändningen och släppa fram handen, då ska hästen sträcka ner halsen lite. 
Kittel inleder sedan själva piruettarbetet på medellinjen. Här gäller det först att hitta spåret.
– Samla sedan upp och vänd. Gör piruetten lite större i början, byt galopp och så in i nästa piruett. 
  
Blanda gärna rörelserna
Under arbetet med piruetterna blandar Patrik gärna in andra rörelser, som till exempel några byten i varje.
– Det gör jag för att det inte ska bli någon stor grej av det. 
Ofta tror människor att bara för att det blir Grand Prix måste vi göra allt annorlunda, men egentligen är detta bara en förlängning av det vi började med.
Patriks råd är att dela upp moment och rörelser steg för steg, du behöver inte bara rida dem som de ligger i programmet.
– Gör det enkelt för hästen så att den känner trygghet. Därefter kan man göra det svårare.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


(Logga in för att skriva en kommentar)

Mer i Hippson-TV

Nostalgi från SVT: Se Jappeloup och Pierre Durand i Göteborg

Jappeloup de Luze är en av världshistoriens mest kända hopphästar. Jappeloupe reds av fransmannen Pierre Durand och tillsammans vann de individuellt guld i OS i Seoul. Det som gjorde Jappeloup så speciell var att han bara var 158 centimeter i mankhöjd och till hälften travare. I det här klippet från SVT får vi se den modige lille hästen i världscupfinalen 1988 i Göteborg, där ekipaget kom på andra plats.


Sett 2005 ggr

Fem saker du bör veta innan du dejtar en hästtjej

Hon kommer att vara sen och när hon väl dyker upp finns det en risk att hon har halm i håret. Hon pratar helst bara om sin häst och har ett lite annorlunda bordsskick... Med glimten i ögat listar Pontus Hugosson fem saker som du bör känna till innan du dejtar en ryttare.


Sett 14846 ggr

Fizzy Pop har hittat en väg ut – och in igen

Fizzy Pop är en svensk ridponny, 1,5 år gammal efter Leuns Velds Lord. Hon bor hos familjen Kyhlberg i Småland där det bedrivs uppfödning av SWB-hästar i mindre skala. Fizzy Pops små utflykter ut ur hagen har förbryllat familjen.
– Det känns tryggt med ett trästaket kring hästarna. Men Fizzy Pop tycks se det lilla grindhålet som en möjlig passage för att komma till sitt lyckofält bakom stenmuren, berättar matte Sandra.
– Hon har aldrig gått längre bort och det tog ett tag för oss att inse hur hon bar sig åt eftersom hon alltid var tillbaka i hagen igen. 


Sett 12182 ggr

Ibland måste man bara få dansa litegrann

I skogarna utanför Vimmerby håller ett härligt hästgäng till. Med humor får de vardagen att förlöpa lättare helt enkelt. Här är det Greta, fyra år, på shettisen Rosetta, Liv, sju år, på b-ponnyn Backebys Chess som tillsammans med Robin Johansson på Forcila bjuder på en liten dansuppvisning.


Sett 12343 ggr

När katten vill följa med på ridturen

På en gård i Uddevalla bor familjen Ambjörnsson med sina ponnyer. Här är det inte bara människorna som verkar ha ett intresse för hästar – utan även stallkatterna. Madeleine Ambjörnsson delar med sig av ett härligt klipp på dottern Linnea, hennes ponny Bosse och katten Wilda.


Sett 14182 ggr

När måndag morgon kommer alldeles för fort

Visst vill man bara dra täcket över huvudet och låtsas att det är helg en liten stund till. Måndag morgon är det kämpigt, kanske kan man göra som hästen här för att förlänga stunden i sängen. Alltså att äta i sömnen, fast det verkar ju inte helt oproblematiskt.


Sett 10865 ggr

När ridstövlarna är äldre än groomen

Patrik Kittel inser att hans favoritridstövlar hunnit bli riktigt gamla. Så gamla att han faktiskt har hästskötare i stallet som är yngre – något som får honom att skratta gott. Har du själv någon favoritsak i stallet som varit med riktigt länge?


Sett 10855 ggr

Nostalgi med Gladstone och E.T

Vad gör en legendar? Ja, det kan vara många saker, som att vinna den allra första världscupfinalen och sedan upprepa det ytterligare två gånger. Ryttaren som gjort just det heter Hugo Simon. Här bjuder SVT på klipp från Scandinavium där Hugo rider fantastiska Gladstone och E.T samt kommentar från Peder Fredricson.


Sett 15782 ggr

Skånska hästprofiler berättar i kortfilm

Flera stora hästprofiler och entreprenörer har sin verksamhet i sydöstra Skåne. I en nyproducerad kortfilm, som tagits fram av projektet Destination Häst, får vi träffa flera av dem och höra mer om varför de valt att bo i just Skåne. Se filmen här. 


Sett 16280 ggr

När man ska filma med dottern på axlarna: "Nu bajsar jag"

När Ida-Maria Källqvist Alm tävlar är maken med och stöttar, håller koll på dottern Saga och filmar ritten. Ett uppdrag som inte alltid är helt lätt, i det här klippet kommer, då, treåriga dottern Saga på att hon nog, sittandes på pappas axlar, behöver göra nummer två. Men pappa måste filma klart Ida-Marias ritt på egna uppfödningen IMK Boccherini.


Sett 28782 ggr