Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

Grad Prix, del fem: I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 5: Piruetter
Inledningsvis börjar Patrik Kittel att stämma av piruettgaloppen. Där kollar han att Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro) behåller sin grundgalopp, samtidigt som Patrik som ryttare kan vara passiv med handen och slappna av.
– Ligg inte kvar för länge, bara ett par steg samling och så rider jag framåt, så att jag hela tiden får honom att vara responsiv för mig. När han går mer mot Grand Prix vill jag att han ska bli känsligare och inte tyngre.
  
Våga släppa skänkeln
Målet är att få hästen att samla sig, komma tillbaka och vänta.
– Jag ska kunna släppa mina ben och han ska fortsätta att galoppera runt. Så att det inte blir att han trycker mer och mer, utan att jag hela tiden kan ta bort trycket och att han gör det själv.
Patrik förbereder därefter tävlingspiruetter genom att rida in på en rak linje, denna gång på medellinjen.
– Känn att din häst stannar kvar på bakbenen och att du är kvick. Har du lagt till skänkeln, släpp trycket direkt och låt hästen arbeta ifred. Den måste vilja gå av sig själv.
   
Låt din häst sträcka på halsen
Också på Diva (född 2008, e. Richfield – Silvano) börjar Patrik med att stämma av grunderna, även om stoet har kommit en bra bit på vägen i sin piruettutbildning.
– Hästen börjar bli stark i kroppen, hon har förtroende och kan börja vända lite mer. Men jag ska hela tiden kunna bestämma hur mycket jag vänder, säger Patrik och fortsätter:
 Du ska genast kunna komma ur vändningen och släppa fram handen, då ska hästen sträcka ner halsen lite. 
Kittel inleder sedan själva piruettarbetet på medellinjen. Här gäller det först att hitta spåret.
– Samla sedan upp och vänd. Gör piruetten lite större i början, byt galopp och så in i nästa piruett. 
  
Blanda gärna rörelserna
Under arbetet med piruetterna blandar Patrik gärna in andra rörelser, som till exempel några byten i varje.
– Det gör jag för att det inte ska bli någon stor grej av det. 
Ofta tror människor att bara för att det blir Grand Prix måste vi göra allt annorlunda, men egentligen är detta bara en förlängning av det vi började med.
Patriks råd är att dela upp moment och rörelser steg för steg, du behöver inte bara rida dem som de ligger i programmet.
– Gör det enkelt för hästen så att den känner trygghet. Därefter kan man göra det svårare.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 Mer i Hippson-TV

Fartfyllt betessläpp på Ågesta gård

I helgen var det dags för ponnyerna på Ågesta gård att släppas på bete. I vanliga fall brukar en stor publik bevittna det fartfyllda skådespelet, men med tanke på coronapandemin blev det inte så. Missa inte det härliga klippet, som Kristian von Krusenstierna delat.


Sett 378 ggr

”Temptation challenge” för morotssugen häst

Har ni hört talas om internetfenomenet ”temptation challenge”, där barn filmas då de lämnas ensamma med godis som de ska få äta senare? Att stå emot frestelsen är inte lätt…

I det här klippet testar en ägare att ge sin häst motsvarande utmaning – och vi måste säga att den har karaktär. Skulle din pålle kunna stå emot?


Sett 1126 ggr

Mäktigt väderfenomen mitt under hoppträningen: "Var riktigt häftigt"

När hopptränaren Michael Schultz i helgen höll träningar i Piteå fick han rätt som det var en naturupplevelse.
– Det var riktigt häftigt hur den byggdes upp, vilka krafter med en luft- och sandpelare ända upp till molnen, säger han till Hippson.
Hästarna tog hela händelsen med ro – och ryttarna lika så.
– Men ryttarna tänkte inte på hoppning just då, fortsätter "Micke".


Sett 1353 ggr

Ridskolehästarna fick oväntat älgbesök: "Första gången vi ser älgar här"

Tidigare i veckan fick några av hästarna på Tyresö ryttarförening besök av två långbenta älgar. Besökarna togs emot med stor spänning. 
– Några ston blev lite upprörda och nyfikna, men det var ganska lugnt i hagarna. Vi har en hel del hjort och rådjur som rör sig hos oss och även rävar, men det är första gången vi ser älgar här. Det var fjolårskalvar som verkade lite förvirrade och vad vi förstod så hade de varit runt i Tyresö under gårdagen, säger Nina Ström.


Sett 7961 ggr

Sara Li Vestberg bjuder på ridövning: "Har gett superresultat!"

Hoppryttaren och C-tränaren Sara Li Vestberg tipsar i klippet ovan om en övning som tränar både hästens rakriktning och uppmärksamhet, såväl som ryttarens tajming och fokus. Det blir små skutt både på rakt och på böjt spår. Läs nedan för mer info.
– Jag har haft den på alla mina träningar i veckan och det har gett superresultat, säger Sara.

Sett 2220 ggr

Hoppryttaren Peter Bengtsson bjuder på en krasch: "Älskade knäppa häst!"

Det ser riktigt bra ut när Peter Bengtsson och hästen Columbus börjar sin runda på hoppbanan. Men så blir hästen distraherad och sen går det inte längre som det var tänkt... Ryttaren bjuder på klippet, då han filmade allt som hände med sin hjälmkamera. Han hälsar också att både människa och häst klarade sig bra. Sätt på ljudet och hör besvikelsen, med glimten i ögat!


Sett 13101 ggr

Såg militärfilmen och antog utmaningen – Nora hoppar med sadeln i handen

Nora Lindberg, 14 år, såg klippet med militärerna som rider barbacka och hoppar med sadeln i handen. Hon antog utmaningen tillsammans med hästen Farenheit. Se klippet och läs mer nedan.


Sett 3947 ggr

Pontus Hugossons härliga Katitzi bjuder på bus

Pontus Hugosson har delat ett härligt klipp som bjuder på en riktig sötchock. Det är lilla Katitzi som busar på terrängbanan. Men verkar hon inte lite mer sugen på att äta än att hoppa? Missa inte klippet ovan.


Sett 7218 ggr

Louise Etzner Jakobsson tränar mer ute: ”Kan inte bara ställa in hästen i ett garage och säga att nu pausar vi”

I ett klipp från Parasport Värmland berättar paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson hur hon tänker kring träning under coronapandemin. Att ställa in Zernard i ett garage och säga att ”nu pausar vi ett tag” är ju så klart inte möjligt.
De tränar därför på som vanligt, även om det blir mer ridning ute i naturen nu. Louise har också hittat ett knep för att hålla sig själv i form, men den typen av motion slipper Zernard. Se klippet ovan.


Sett 960 ggr

Henrik von Eckermann och Mary Lou i härligt klipp: ”Hon ger mig en fantastisk känsla”

FEI-TV uppmärksammar Henrik von Eckermann och fantastiska Toveks Mary Lou. Under de fyra år de har haft tillsammans har de skapat ett fint samspel, med massor av framgångar. Missa inte det stämningsfulla klippet, som också bjuder på tillbakablickar med gåshudsvarning.


Sett 4213 ggr