Får dubbelt älgbesök på skogsturen: "Blev ett fint kvitto på vår träning"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-05-18

Får dubbelt älgbesök på skogsturen: "Blev ett fint kvitto på vår träning"

I veckan var Madelene Olsson och Karolina Fredriksson ute på en kvällstur med sina hästar. Då fick de oväntat besök av två älgar som sprang över vägen framför dem. Nordsvensken Älvan tog det hela med ro, hon är miljötränad och bombsäker i alla situationer, berättar Madelene, som arbetar just med miljöträning av hästar.

Madelene är 31 år gammal och bor i Åre. I klippet kör hon sin nordsvensk Älvan och med på turen är Karolina Fredriksson och hennes kallblodstravare Holger, som är efter den kända Järvsöfax.
Runt gården där Madelene bor finns vid denna årstiden mycket älg. Att två älgar plötsligt dyker upp och springer nära hästarna är ett perfekt exempel på en situation som kan bli stressig för både människa och häst, och en olycka kan ske.
– Det är lätt hänt att hjärtat börjar banka och att hästen vänder runt och skenar, säger Madelene.
Men just Älvan stressar inte upp sig i onödan. Madelene arbetar nämligen med miljöträning av hästar i företaget Jämtsäker, med syfte att förbereda hästekipage för situationer som annars kan orsaka stress och olyckor.
– Det bygger på just det här, att hantera situationer som uppstår utan att få panik. Att kunna lita på att hästen kan hantera det. Älvan är 15 år och jobbar i företaget. Hon är med på uppvisningar, mässor och marknader och van vid bland annat eldhoppning och smällare.

"Bra träning för hästarna"
Kallblodstravaren Holger är sex år och "har lite mer tryck i sig", säger Madelene.
– Det är kul att se hur båda hästarna spetsar öronen och ökar tempot lite, att de reagerar kan man aldrig ta ur dem. Men de går kvar på lång tygel, fortsätter framåt och pendlar med huvudet. Älgkalven spurtar över vägen väldigt nära hästarna. Men hästarna ligger kvar i samma tempo bredvid varandra. Det blev ett fint kvitto på att träningen man gör till vardags faktiskt fungerar i praktiken, när man blir serverad situationer man inte kan styra över.
Älgkon i klippet brukar vara i närheten av Madelenes stall.
– Hon brukar få tvillingar men sist blev det bara en. Hon brukar gå ända in på husknuten. I och med att hon håller sig nära så blir det fler älgar som gör det. Även om hon har kalvar så blir hon aldrig elak eller känner sig trängd utan hon flyttar på sig. Det är bra träning för hästarna.
Under pandemin startade Madelene den digitala utmaningen Våghalsar på distans, där hästekipage utför moment i miljöträning. Runt 600 deltagare har varit med per utmaning.
I den pågående utmaningen rider man olika distanser, det finns tre olika upplägg att välja mellan, samt utför tre moment som involverar hantering. Bland annat att man ska lyfta hästens hovar med så lite tryck som möjligt.


Tidigare på Hippson.se:
Miljöträning på distans blev succé


Mer i Hippson-TV

Hur man överlistar en ponny

Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Jesse Drent, från Nederländerna, har hittat lösningen. 


Sett 1800 ggr

Diesel berättar att livet är riktigt härligt – varje morgon

Quarterhingsten Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig och pustar och stönar högljutt. Se klippet – med ljud på!
Diesel bor på Pannkaksladan i Höganäs, en restaurang och besöksgård där det förutom hästar finns alpackor, får, getter, grisar, åsnor, höns och kaniner.
– Diesel har tävlat mycket med min dotter Amanda framför allt, och vunnit 12 SM-medaljer och några EM. Han är också en gammal avelshingst och har flera fina avkommor. Både han och hans avkommor har varit uttagna i landslaget. Nu är han pensionär och går mest runt och beundras här på gården. Han glänser guldig och vacker. Våra gäster älskar honom, berättar Ulrika Ekbloom.
– Då och då går han en runda på ponnyridningen. För han är inte bara guldfärgad, han har också ett hjärta av guld. En fantastisk häst, en på miljonen.


Sett 1551 ggr

När det går riktigt smidigt att knoppa

När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt när man samarbetar med sjuåriga hästen Instrumental, som gärna tar en tupplur i boxen samtidigt. 


Sett 2280 ggr

När man vill göra precis som mamma

Den amerikanska ryttaren Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden. De är uppväxta runt hästar och här visar en av dem sin talang från marken.
– Mina tjejer växer upp så fort och jag kan knappt vänta tills de rider bredvid mig. Jag hoppas att en av dem väljer dressyr, skriver Caroline.

Länk till klippet på Instagram


Sett 1482 ggr

Nicola Wilson njuter av familjens sällskap

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering. I ett nytt klipp visar hon upp hur hon umgås med sin familj och försöker göra det bästa av situationen. I klippet visar hon hur mycket bättre hon har blivit genom att röra armar och händer. 


Sett 774 ggr

Se klippet: Nicola Wilson på bättringsvägen

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering och kan nu så smått röra sina armar och händer. Hon hoppas att hon ska kunna vara en del av ridsporten i framtiden, men på vilket sätt återstår att se. "Jag kanske inte kan tävla på toppnivå längre", säger hon i klippet. 


Sett 1253 ggr

Se den rafflande omhoppningen

Det var verkligen en tajt kamp om hundradelarna när GCT Grand Prix avgjordes i Stockholm. Se klippet med den snabba omhoppningen där Henrik von Eckermann ställs mot vinnaren tyska Christian Ahlmann. Det skiljer endast 11 hundradelar mellan ekipagen.


Sett 574 ggr

Teamet hoppar med hästen i varje språng

Ibland är det nästan roligare att titta på de anhöriga till ryttarna på banan, än att se själva ritten i sig. När Peder Fredricson red All In på stadion i lördags hoppade hela teamet på Grevlunda med i varje språng. Missa inte de härliga segergesterna i slutet av klippet, när Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann LGCT. 


Sett 3220 ggr

Tips – så använder du flugspray utan att hästen bryr sig

Under sommaren är det många som använder insektsmedel till häst, men det är inte alla hästar som uppskattar ljudet från sprayflaskan. Louise delar med sig av ett värdefullt tips och visar hur du enkelt kan använda en diskborste med tvättsvamp, fylla på med flugmedel och sedan enkelt dra svampen över hästen. 


Sett 2732 ggr

När stor och liten upptäcker varandra

Det här lilla fölet (e. Mr Vain u. Prada Prescelly ue. Sandro Ace, äg/uppf. Helena Söderberg) som föddes natten till tisdagen fick tidigt i livet en speciell kompis. En liten stallmus var väldigt nyfiken på det senaste tillskottet bland hästarna.


Sett 5846 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.